Trebaju li nam feministkinje?
-
Hierarchia
#1 Trebaju li nam feministkinje?
Čitajući teme ovih dana, primijetila sam da se se na mnogo mjesta isticale pozicije muškarca i zene u društvu. Koliko je naše društvo (mislim na BiH) emancipovalo ženu, koliko se prevazišla patrijarhalna pozicija žene?
Da li žena u praksi zaista ima jednaku poziciju u društvu ili je i dalje ugrožena u nekim segmentima? Ima li kod nas pravih feministikinja? Dali se vi (forumašice) smatrate feministkinjama?
Pitanja mnogo, mnogo mogućnosti za raspravu... Izvolite.
Da li žena u praksi zaista ima jednaku poziciju u društvu ili je i dalje ugrožena u nekim segmentima? Ima li kod nas pravih feministikinja? Dali se vi (forumašice) smatrate feministkinjama?
- pitt
Kaskamo za svijetom i po tom pitanju (cast izuzecima koji su iza nas
:D). Mada je ta debata jos uvijek vrela i po zapadu....i ovdje dan danas (:D) ima razlika u polozaju zene i muskarca (od prijema, zarade, i sl). Samo postojanje problema trazi i postojanje feminizma kao nacina borbe za prava zena. Sta se desilo sa strankom zena u Bih? 
-
tempora
#3 Re: Trebaju li nam feministkinje?
Izgleda da cu se prije svrstati u tersove.Hierarchia wrote:Čitajući teme ovih dana, primijetila sam da se se na mnogo mjesta isticale pozicije muškarca i zene u društvu. Koliko je naše društvo (mislim na BiH) emancipovalo ženu, koliko se prevazišla patrijarhalna pozicija žene?
Mislim da nema feminizma u BiH, barem ne onog koji bi trebao sluziti svim zenama. Cinjenica da je u postotku nepismenosti najveci broj zena, govori dovoljno? Ili nista?
Da se razumijemo ja feminizam ne vidim ni na zapadu.Cak sta vise, cini mi se da je nestao pravom glasa.
Negdje jednom procitah, kako zene zavrjedjuju vise, a zaradjuju manje pa me ta jednostavna recenica dojmila.
-
nocna_ptica24
feministikna kod nas koliko vidim nema. toliko smo se mi žene pomirile sa sudbinom(jer kako i nebi kad u bosni ima i gorih i važnijih problena od žena npr. kako zaraditi koji dinar) da feministiknje su ili nečujne ili ih nema jer ja koja sebe smatram blagom feministkinjom svaki dan postajem sve blaža i mirim se sa činjenicom da muškarci vladaju svijetom pomoću sile i mozga a žene vladaju tim muškarcim pomoću tijela.tako svaki dan se pitam i uviđam da najbolje prolaze u životu prefigane fufice a feministkinje nose na ledjima idjecu i muža i kese kući koje im istegnu ruke. kasno sam to shvatila sad kad sam udata 
-
Hierarchia
Sredinom septembra 2006. godine, u organizaciji Fondacije CURE u Sarajevu je održan prvi festival angažirane umjetnosti – PitchWise - Za bolji život moraš se postarati sam/a
Tokom četvorodnevnog festivala, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine se žongliralo, plesalo, uživalo u filmovima ali i razgovaralo o temama suštinski važnim za žene iz cijelog regiona. Ukoliko se zaista reaktivira uspavani regionalni ženski pokret, za to će najviše zasluge imati CURE – Taida Horozović, Andreja Dugandžić, Danijela Dugandžić i Jadranka Miličević.
Evo postoje ove CURE. Takodjer, na Sarajevskom univerzitetu postoji i Studij za rodna pitanja. Konkretno ja mislim da je tu vise supljiranja nego konkretnog angazmana na zastiti zena u svakodnevnom zivotu.
Tokom četvorodnevnog festivala, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine se žongliralo, plesalo, uživalo u filmovima ali i razgovaralo o temama suštinski važnim za žene iz cijelog regiona. Ukoliko se zaista reaktivira uspavani regionalni ženski pokret, za to će najviše zasluge imati CURE – Taida Horozović, Andreja Dugandžić, Danijela Dugandžić i Jadranka Miličević.
Evo postoje ove CURE. Takodjer, na Sarajevskom univerzitetu postoji i Studij za rodna pitanja. Konkretno ja mislim da je tu vise supljiranja nego konkretnog angazmana na zastiti zena u svakodnevnom zivotu.
-
PITARKA_SA
generalno u svijetu ,zene su diskrimirane..muskarci vladaju ovom planetom..ali snagom svoga jezika i uma
svakodnevno im ne dozvoljavam da me guraju u drugi plan
sto se tice naseg okruzenja,samo se sjetim prica moje nane,kako je zivjela ,rintala,sutila,trpila..cesto sam je pitala,zbog cega je sutila???
ona bi mi samo rekla:eh sine moj,tako ti je to svugdje bilo,ja radim,kuham,perem,peglam..on dodje na gotovo ,nit pitam gdje bio,nit ista..to je jednostavno tako..
e u tome je srz problema,sto su zene nekako dale blagoslov nad tim ponasanjem..to je kao,noramlno..malo svrlja,malo pije,malo mlati
al nije toliko los...
dok sam ja odrsatala ,znam da mi je mama uvijek govorila;ako te on udari,odma mu vrati.....
..tada sam imala mozda tri,cetri godine..i zahvaljujuci mojoj mami,tu sam praxu nastavila
samo umjesto saka ,sluzim se jezikom
dakle,drage moje zene,obrazovanje pod broj jedan,neovisnost,sigurnost u sebe i ...samo navalite

sto se tice naseg okruzenja,samo se sjetim prica moje nane,kako je zivjela ,rintala,sutila,trpila..cesto sam je pitala,zbog cega je sutila???
ona bi mi samo rekla:eh sine moj,tako ti je to svugdje bilo,ja radim,kuham,perem,peglam..on dodje na gotovo ,nit pitam gdje bio,nit ista..to je jednostavno tako..
e u tome je srz problema,sto su zene nekako dale blagoslov nad tim ponasanjem..to je kao,noramlno..malo svrlja,malo pije,malo mlati
dok sam ja odrsatala ,znam da mi je mama uvijek govorila;ako te on udari,odma mu vrati.....
dakle,drage moje zene,obrazovanje pod broj jedan,neovisnost,sigurnost u sebe i ...samo navalite
-
Hierarchia
#7 Re: Trebaju li nam feministkinje?
Upravu si, moramo se malo pozabaviti i pojmom feministkinja.tempora wrote:Izgleda da cu se prije svrstati u tersove.Hierarchia wrote:Čitajući teme ovih dana, primijetila sam da se se na mnogo mjesta isticale pozicije muškarca i zene u društvu. Koliko je naše društvo (mislim na BiH) emancipovalo ženu, koliko se prevazišla patrijarhalna pozicija žene?
Pitanja mnogo, mnogo mogućnosti za raspravu... Izvolite.No, moram ti postaviti pitanje, sta znaci feministkinja danas? Da li je to ona slika zene u pantalonama, koja suprugu prijeti rastavom braka jer zeli apsolutno ucesce u kucanskim poslovima? ( obicno rijec feminizam kod mnogih izaziva takvu jednu sliku)
Mislim da nema feminizma u BiH, barem ne onog koji bi trebao sluziti svim zenama. Cinjenica da je u postotku nepismenosti najveci broj zena, govori dovoljno? Ili nista?
Da se razumijemo ja feminizam ne vidim ni na zapadu.Cak sta vise, cini mi se da je nestao pravom glasa.
Negdje jednom procitah, kako zene zavrjedjuju vise, a zaradjuju manje pa me ta jednostavna recenica dojmila.
Ovo je samo pojasnjenje u kratkim crtama, naravno - pokret je isuvise slozen i razudjen da bismo se sad toliko bavili njime. A teorija, ja mislim, nikog ne zanima.
Feminizam je pokret koji je nastao u zapadnim zemljama u XIX. stoljeću kao jedna od posljedica industrijske revolucije. Razvoj strojeva je počeo otklanjati potrebu za ljudskom radnom snagom, postepeno eliminirajući jednu od prednosti koju su muškarci imali nad ženama. To je omogućilo ženama da postanu sve značajniji dio radne snage, pogotovo za vrijeme prvog svjetskog rata kada su zamjenjivale muškarce na frontu.
* Feministkinja; feminist - osoba koja podržava neku femnističku ideologiju te se zalaže protiv patrijarhata i rodne neravnopravnosti.
Feministički pokret se ispočetka ispoljavao u dva oblika - kao pokret za ravnopravnost u plaćama, odnosno kao pokret kao davanje prava glasa ženama. Ovo potonje je s vremenom postignuto u većini zapadnih zemalja nakon prvog svjetskog rata, a kasnije i u ostatku svijeta.
Kako je politička, a i ekonomska ravnopravnost žena postignuta u institucionalnom smislu, tako je i feminizam postepeno evolucirao u novu formu tzv. radikalnog feminizma kome je cilj bio promijeniti tradicionalnu ulogu žene u društvu putem napada na brak i materinstvo kao tradicionalne institucije, odnosno na muškarce koji su po prirodi represivni prema ženama. Iako je relativno malen broj žena prihvatio taj ekstremni stav, danas se feminizam najčešće povezuje s njim.
Feminizam se u posljednje vrijeme javlja i kao svojevrsna obrambena reakcija na porast neo-konzervativizma i vjerskog fundamentalizma, kojima je cilj vratiti tradicionalne institucije kao i tradicionalni položaj žene u društvu.
-
Hierarchia
To je taj problem - sto su se neke stvari podrazumijevale. U tvojoj porodici je to drugacije. Ali da li je u ostalim? Ja prva po inerciji pocnem prati sudje, kuhati i peglati dok muz radi neke tehnicke ili intelektualne poslove. Pa ipak se smatram emancipiranom. Ali kad ja to ovako kazem i jos se, kao sto Bea reče, etiketiram kao feministkinja, iza mene slijede salve negativnih komentara.PITARKA_SA wrote:generalno u svijetu ,zene su diskrimirane..muskarci vladaju ovom planetom..ali snagom svoga jezika i umasvakodnevno im ne dozvoljavam da me guraju u drugi plan
![]()
ona bi mi samo rekla:eh sine moj,tako ti je to svugdje bilo,ja radim,kuham,perem,peglam..on dodje na gotovo ,nit pitam gdje bio,nit ista..to je jednostavno tako..![]()
e u tome je srz problema,sto su zene nekako dale blagoslov nad tim ponasanjem..to je kao,noramlno..malo svrlja,malo pije,malo mlatial nije toliko los...
![]()
dok sam ja odrsatala ,znam da mi je mama uvijek govorila;ako te on udari,odma mu vrati.......tada sam imala mozda tri,cetri godine..i zahvaljujuci mojoj mami,tu sam praxu nastavila
![]()
dakle,drage moje zene,obrazovanje pod broj jedan,neovisnost,sigurnost u sebe i ...samo navalite![]()
![]()
S druge strane, muskarcima ne treba "maskulinizam" jer od pamtivjeka imaju ustaljenu poziciju.
- black
Od svih novih zapadnjačkih praznika meni je ipak najdraži V-Day, jedna potpuno nevjerojatna feministička priredba koja se i ove godine održala u nekoliko naših gradova. V-Day, ako vam je slučajno promaklo o čemu se tu radi, zapravo je dan posvećen ženskom spolnom organu. Puni mu je naziv Dan vagine. To može biti bilo koji dan između Valentinova i 8. marta, i zapravo je nejasno čemu je ročno posvećen, seksualnom oslobađanju ili borbi protiv nasilja nad ženama. Jedino što se zna jest da okupljenima valja čitati "Vaginine monologe" američke književnice, glumice i aktivistice Eve Ensler.
"Čekaj, kakvi' su to monolozi?" upitao sam prijateljicu kada mi je došla ushićeno opisivati nedavno splitsko izdanje ove fešte. "Mislim, ja znam, dapače i vidio sam da vagine imaju usne, čak i dva para usana, ali nisam nikad čuo da neka od njih govori."
Žena je na ovu moju opasku uvrijeđeno ulutjela, rako da nisam od nje više ništa uspio izvući. A silno me zanimalo. Vagine s kojima sam se ja imao čast upoznati meni doista nikad ni a nisu rekle. Pravo da vam kažem, ja bih se vjerojatno malo i prepao da mi je koja od njih štogod zinula. Strah me je i zamisliti kako bi to izgledalo. Ja joj pridem, na primjer, a vagina kaže:
''Gdje si, Ante, kućo stara."
Meni bi se, ja mislim, momentalno noge odsjekle.
Eve Ensler je, valjda zato što je žena, ipak bila sabranija, sve je pažljivo zapamtila i naposljetku napisala knjigu ženskih ispovijedi o njihovom doživljaju vlastitog spolovila. Potrudio sam se naći i pročitati to neveliko djelo i ne bih vam ga preporučio. Unatoč izazovnoj temi, radi se o zapanjujuće neizazovnom štivu, kao literatura potpuno beznačajnom, zbrkanom pamfletu nevjesto sastavljenom od općenitih feminističkih istina. "Vaginini monolozi" su, kao što im samo ime kaže, pizdarija.
Ali su, eto, postali velika fora. Holivudskim se glumicama zbog nečega svidjela čudakinja koja ih je napisala. A onda su se i neke pjevačice upecale. Pa se valjda i Sting zauzeo da se zaštite vagine, zajedno s ozonskim omotačem i amazonskim prašumama. Bono Vox je vjerojatno agitirao da se otpišu dugovi vaginama u Trećem svijetu. Paul McCarthnev se deklarirao kao prijatelj vagina... I naravno, bilo je samo pitanje časa kada će ta stvar doći i u nas i kada će neka naša glumica virnuti u gaćice i na golemo zaprepaštenje otkriti nevjerojatnu stvar - ona dolje ima istu tu stvar o kojoj Ensler piše!
Tako danas imamo V-day, više i ne znamo koji po redu. Vagine ga diljem naše domovine proslavljaju svečano i radno. Čitaju se "Monolozi" i čuva uspomena na doba mraka kada se nije smjelo reći da si vagina.
A.Tomić

"Čekaj, kakvi' su to monolozi?" upitao sam prijateljicu kada mi je došla ushićeno opisivati nedavno splitsko izdanje ove fešte. "Mislim, ja znam, dapače i vidio sam da vagine imaju usne, čak i dva para usana, ali nisam nikad čuo da neka od njih govori."
Žena je na ovu moju opasku uvrijeđeno ulutjela, rako da nisam od nje više ništa uspio izvući. A silno me zanimalo. Vagine s kojima sam se ja imao čast upoznati meni doista nikad ni a nisu rekle. Pravo da vam kažem, ja bih se vjerojatno malo i prepao da mi je koja od njih štogod zinula. Strah me je i zamisliti kako bi to izgledalo. Ja joj pridem, na primjer, a vagina kaže:
Eve Ensler je, valjda zato što je žena, ipak bila sabranija, sve je pažljivo zapamtila i naposljetku napisala knjigu ženskih ispovijedi o njihovom doživljaju vlastitog spolovila. Potrudio sam se naći i pročitati to neveliko djelo i ne bih vam ga preporučio. Unatoč izazovnoj temi, radi se o zapanjujuće neizazovnom štivu, kao literatura potpuno beznačajnom, zbrkanom pamfletu nevjesto sastavljenom od općenitih feminističkih istina. "Vaginini monolozi" su, kao što im samo ime kaže, pizdarija.
Ali su, eto, postali velika fora. Holivudskim se glumicama zbog nečega svidjela čudakinja koja ih je napisala. A onda su se i neke pjevačice upecale. Pa se valjda i Sting zauzeo da se zaštite vagine, zajedno s ozonskim omotačem i amazonskim prašumama. Bono Vox je vjerojatno agitirao da se otpišu dugovi vaginama u Trećem svijetu. Paul McCarthnev se deklarirao kao prijatelj vagina... I naravno, bilo je samo pitanje časa kada će ta stvar doći i u nas i kada će neka naša glumica virnuti u gaćice i na golemo zaprepaštenje otkriti nevjerojatnu stvar - ona dolje ima istu tu stvar o kojoj Ensler piše!
Tako danas imamo V-day, više i ne znamo koji po redu. Vagine ga diljem naše domovine proslavljaju svečano i radno. Čitaju se "Monolozi" i čuva uspomena na doba mraka kada se nije smjelo reći da si vagina.
A.Tomić
-
Hierarchia
Aaaaa? Znaci, ima ih. Imena, molit cu.tech10 wrote:Definitivno nam trebaju feministike. Pa bez njih bi ovaj forum bio tako monoton. Najvise volim kada se batrgaju i upale k'o kutnjak.
-
Hierarchia
Ovo sto Tomic zaista duhovito parodira jeste stalno busanje u prsa zena koje se navodno bore za svoju ravnopravnost sa muskarcima a za svoju samostalnost i samodovoljnost.black wrote:Od svih novih zapadnjačkih praznika meni je ipak najdraži V-Day, jedna potpuno nevjerojatna feministička priredba koja se i ove godine održala u nekoliko naših gradova. V-Day, ako vam je slučajno promaklo o čemu se tu radi, zapravo je dan posvećen ženskom spolnom organu. Puni mu je naziv Dan vagine. To može biti bilo koji dan između Valentinova i 8. marta, i zapravo je nejasno čemu je ročno posvećen, seksualnom oslobađanju ili borbi protiv nasilja nad ženama. Jedino što se zna jest da okupljenima valja čitati "Vaginine monologe" američke književnice, glumice i aktivistice Eve Ensler.
A.Tomić
![]()
A onda se pocnu sredjivati (za muskarce), idu na razne operacije da povecaju sise i usne (za muskarce), skidaju se na spotovima (za muskarce), citaju Cosmopolitan-savjete (da bi se imponirali muskarcima) i rade sve stvari navodno radi SEBE, ali ustvari opet radi MUSKARACA. Hvala na tekstu, Black.
-
PITARKA_SA
da,shvatam te.zato i kazem da se cudim kada pogledam zivot svoje nane,pa onda vidim zivot moje mame i svoj..drasticna razlika..valjda vrijeme cini svoje,ko znaHierarchia wrote:To je taj problem - sto su se neke stvari podrazumijevale. U tvojoj porodici je to drugacije. Ali da li je u ostalim? Ja prva po inerciji pocnem prati sudje, kuhati i peglati dok muz radi neke tehnicke ili intelektualne poslove. Pa ipak se smatram emancipiranom. Ali kad ja to ovako kazem i jos se, kao sto Bea reče, etiketiram kao feministkinja, iza mene slijede salve negativnih komentara.PITARKA_SA wrote:generalno u svijetu ,zene su diskrimirane..muskarci vladaju ovom planetom..ali snagom svoga jezika i umasvakodnevno im ne dozvoljavam da me guraju u drugi plan
![]()
ona bi mi samo rekla:eh sine moj,tako ti je to svugdje bilo,ja radim,kuham,perem,peglam..on dodje na gotovo ,nit pitam gdje bio,nit ista..to je jednostavno tako..![]()
e u tome je srz problema,sto su zene nekako dale blagoslov nad tim ponasanjem..to je kao,noramlno..malo svrlja,malo pije,malo mlatial nije toliko los...
![]()
dok sam ja odrsatala ,znam da mi je mama uvijek govorila;ako te on udari,odma mu vrati.......tada sam imala mozda tri,cetri godine..i zahvaljujuci mojoj mami,tu sam praxu nastavila
![]()
dakle,drage moje zene,obrazovanje pod broj jedan,neovisnost,sigurnost u sebe i ...samo navalite![]()
![]()
S druge strane, muskarcima ne treba "maskulinizam" jer od pamtivjeka imaju ustaljenu poziciju.
ja sam zivjela kao mala u okruzenju,da je prao sudje onaj ko je u tom momentu bio slobodan..banalan primjer,ali poenta je bitna.
i definitivno da je takvo okruzenje doprinjelo i mom sadasnjem nacinu zivota i odnosu prema nekim stvarima.
zato i mislim da je odgoj bitna stvar...jer djeca su kao male spuzve,sve upijaju i kupe od svojih roditelja
nista mi nije mrsko,niti tesko,ali da nesto MORAM jer sam se rodila kao zensko..nece moci
-
PITARKA_SA
znam,znam..zato mi i kaze:joj evo ja cu ,samo suti mooolim te,ubi me vise..Saian wrote:joj ja bih chesto kao zamjenu za monolog pristao na dobre batinePITARKA_SA wrote: samo umjesto saka ,sluzim se jezikom![]()
![]()
![]()
, udri sestro da znam od chega sam umoran
![]()
![]()
-
tempora
Ne znam sta bih ti rekla, sto rece Bea, zabrinjavajuca situacija. Ne vidim neko ucesce zene u BiH, osim ako je rijec o licnom interesu. Od ovih na zapadu, zena iz BiH, ni traga ni glasa. Obicno cekaju neku musku ruku da ih povede. Bioloski, sta li?
Imala sam prilike, sresti se sa pravnim sistemom u slucaju zlostavljanja/prijave o zlostavljanju ovdje na zapadu. I mogu ti reci, da sam krajnje zabrinuta.
Koliko sam upoznata, ista i slicna situacija je i u BiH. U nekim drugim temama, navela sam svoje gnusanje prema recimo porodiljskom te tretmanu zene i njenim pravima u tom periodu. I nije mi jasno, da se zene mire sa svom ovom situacijom u kojoj se nalaze.
Danas imamo neke vodece zene u svijetu politike, kao sto je Kondoliza Rais ili Ajan Hirsi Ali koje za mene ogledalo emancipacije vec veliko zlo.
Zenska emancipacija se danas svela na pokazivanje tijela,seksualnu slobodu,te negodovanje pri otvaranju vrata ili pridrzavanju kaputa kao nesto sto skrnavi njenu emancipaciju.
Cinjenica da su zene svuda u svijetu zlostavljane i u izuzetno losoj poziciji, govori dovoljno o emancipaciji.
Prije nekih osam godina, zacudilo me, kada je moja kolegica presutjela trudnocu kako bi produzila ugovor o radu. Danas znam zasto.
Sta da radimo? Imas li ideju?
Imala sam prilike, sresti se sa pravnim sistemom u slucaju zlostavljanja/prijave o zlostavljanju ovdje na zapadu. I mogu ti reci, da sam krajnje zabrinuta.
Koliko sam upoznata, ista i slicna situacija je i u BiH. U nekim drugim temama, navela sam svoje gnusanje prema recimo porodiljskom te tretmanu zene i njenim pravima u tom periodu. I nije mi jasno, da se zene mire sa svom ovom situacijom u kojoj se nalaze.
Danas imamo neke vodece zene u svijetu politike, kao sto je Kondoliza Rais ili Ajan Hirsi Ali koje za mene ogledalo emancipacije vec veliko zlo.
Zenska emancipacija se danas svela na pokazivanje tijela,seksualnu slobodu,te negodovanje pri otvaranju vrata ili pridrzavanju kaputa kao nesto sto skrnavi njenu emancipaciju.
Cinjenica da su zene svuda u svijetu zlostavljane i u izuzetno losoj poziciji, govori dovoljno o emancipaciji.
Prije nekih osam godina, zacudilo me, kada je moja kolegica presutjela trudnocu kako bi produzila ugovor o radu. Danas znam zasto.
Sta da radimo? Imas li ideju?
- Suicidal Siberian
Nase drustvo je tako formulisano, da zene nazalost tesko dolaze do izrazaja...to podrazumjeva politicki zivot, a mozda sto je jos vaznije...ekonomski, znaci broj zena koje su na vodechim polozajim u nekim vechim kompanijama u BiH.....nista, u svakom slucaju....cekeri vam ne ginu... :

-
tempora
Nista protiv cekera, samo neka su puni!Suicidal Siberian wrote:Nase drustvo je tako formulisano, da zene nazalost tesko dolaze do izrazaja...to podrazumjeva politicki zivot, a mozda sto je jos vaznije...ekonomski, znaci broj zena koje su na vodechim polozajim u nekim vechim kompanijama u BiH.....nista, u svakom slucaju....cekeri vam ne ginu... :![]()
-
Sarajevski Marlboro
Apsolutno nemam nista protiv feministkinja, zalazem se i sam koliko mogu u svom drustvu, pa i sire za jednakost spolova, odnosno da se zene ni po cemu ne tretiraju manje vrijedne od muskaraca (iako je to sizifov posao u nasoj sredini), ali ipak nisam za krajnosti.. sta to znaci? Pa mislim prvenstveno na zamjenu uloga (zena u hlacama- musko, muskarac u pregaci- zensko), jer feminizam nerijetko ima tendenciju da preraste upravo u ovo sto sam navodio.. zeno, evo ti sve jednakosti, ali me nemoj tjerati da te oslovljavam sa "sefice" i sl.. osim ako neces u sexu 
-
debela
drugi dio tvog posta pobija izjavu iz prvog dijela. koji cirkusSarajevski Marlboro wrote:Apsolutno nemam nista protiv feministkinja, zalazem se i sam koliko mogu u svom drustvu, pa i sire za jednakost spolova, odnosno da se zene ni po cemu ne tretiraju manje vrijedne od muskaraca (iako je to sizifov posao u nasoj sredini), ali ipak nisam za krajnosti.. sta to znaci? Pa mislim prvenstveno na zamjenu uloga (zena u hlacama- musko, muskarac u pregaci- zensko), jer feminizam nerijetko ima tendenciju da preraste upravo u ovo sto sam navodio.. zeno, evo ti sve jednakosti, ali me nemoj tjerati da te oslovljavam sa "sefice" i sl.. osim ako neces u sexu
-
Sarajevski Marlboro
@debela: nije cirkus, jer sam objasnio do koje mjere smatram feminizam pozeljnim, a poslije neke granice postaje nepozeljan. Ta granica je kada ona pocinje meni sefovati, u smislu da se uloge zamjene, ja postajem mama u pregaci, a ona postaje tata koji mi govori sta i kako...
To je neprihvatljivo
a takodjer smatram katastrofom ukoliko je situacija obrnuta, pater familias nalaze kako i sta, a ona jadna klima glavom...
a hajd ti sa nama podijeli svoje misljenje? Garant si i ti feministkinja
To je neprihvatljivo
a hajd ti sa nama podijeli svoje misljenje? Garant si i ti feministkinja
-
Sarajevski Marlboro
Pik biram gospodaricepitt wrote:pa zovi je carice, kraljice, gospodarice, etc.....ako ti je volja:D
-
Hierarchia
Upravo tu i leži problem. Feministkinje bi te sad raščerupale, ali cu ja biti malo blaza.Sarajevski Marlboro wrote:Apsolutno nemam nista protiv feministkinja, zalazem se i sam koliko mogu u svom drustvu, pa i sire za jednakost spolova, odnosno da se zene ni po cemu ne tretiraju manje vrijedne od muskaraca (iako je to sizifov posao u nasoj sredini), ali ipak nisam za krajnosti.. sta to znaci? Pa mislim prvenstveno na zamjenu uloga (zena u hlacama- musko, muskarac u pregaci- zensko), jer feminizam nerijetko ima tendenciju da preraste upravo u ovo sto sam navodio.. zeno, evo ti sve jednakosti, ali me nemoj tjerati da te oslovljavam sa "sefice" i sl.. osim ako neces u sexu
Ko je ustanovio uloge? Kazes - mijenjati uloge. Otkud to da je moja uloga kuhati? Zasto muskarac ne bi kuhao? Ok, jasno je da je musko tijelo predestinirano za napornije poslove. Ali to u danasnjem vremenu tehnickih pomagala nista ne znaci. Je li moras kopati? Ne. Je li moras vuci? Ne. Neke feministkinje cak zastupaju tezu da su zene danas ugrozenije jer su muskarci izumili stvari koje ce ih lisiti bilo kakvog napornog posla.