Postoji na nekom forumu slična tema ali meni treba neko ko je imao iskustva sa ovim ili neko ko ima savjet kako da probam riješiti problem.
Naime radi se o tome da često imam hipoglikemije,a da nisam dijabetičar.Nisam ni znao šta je to već sam od prije 3-4 godine osjetio da dva-tri sata poslije jutarnjeg /podnevnog obroka počnem osjećati drhtanje,lupanje srca,znojenje, kada uzmem nešto slatko, prestaje.
Od tada do danas imam takvih problema vrlo često, a poseban mi problem predstavlja kada sam na poslu.
Inače sam hajmo reći udebljan (nekih 110kg na 1,84 visine) te znam da je dijeta nešto što moram a i vrlo malo imam i tjelesne aktivnosti. E sad kako dijeta kada imam problem sa padom šećera.
Od nalaza koje sam radio su redovno (po 100 puta) vađenje glukoze iz krvi na tašte (uvijek u granicama normale).
Obratio sam se u jednu privatnu polikliniku gdje su mi radili OGTT , C-peptid, i mjerenje insulina (na tašte , pa poslije popijene glukoze 2h) nalaz normalan po riječima doktora kod koga sam bio. Ultrazvuk abdomena sa posebnim osvrtom na gušteraču i jetru, normalan.Svi ostali nalazi-normalni,stim da nisam radio nikakve nalaze za štitnu žlijezdu.
I na kraju niko ništa, kažu postoji u literaturi reaktivna hipoglikemija, "najvjerovatnije da je to"ali nemaju dokaza. Eto kažu da bih mogao napraviti CT gušterače da vide ima li nekih dobročudnih tumora koji bi mogli uzrokovati hipoglikemiju, ali je uslov da imam iste i po noći, a ja nemam tih problema preko noći.Mogu izdržati cijeli dan ali da ništa nejedem i neće mi se desiti pad šećera.
Molim Vas posebno ako je neko imao ili ima slične probleme, da mi da savjet kako pokušati sam riješti/pomoći sebi, ili eventualno me uputiti kod nekog stručnjaka za te stvari u Sarajevu?
Unaprijed hvala.
Nadam se da će biti savjeta, pa pišite šta god znate i može biti od pomoći.
Treba mi savjet/pomoć-Hipoglikemija
Moderator: anex
-
meki
#2 Re: Treba mi savjet/pomoć-Hipoglikemija
Možda će glupo zvučati, ali kakva ti je ishrana? Konkretnije, kako raspoređuješ hranu sa visokim i niskim GI tokom dana? Ja nemam nikakvih problema sa šećerom, al jako dobro znam šta je hipoglikemija (vozim bicikl) i da je jako bitno kad, kako i šta jedeš.
-
lgG
#3 Re: Treba mi savjet/pomoć-Hipoglikemija
skinuti 20-30kg
promijeniti ishranu
hodati, trcati
kako godine prolaze mozes ocekivati samo jos vece probleme ako ne promijenis nesto u svom zivotu... znaci na tebi je, mozes puno sam sebi pomoci, bez "nekog strucnjaka"
promijeniti ishranu
hodati, trcati
kako godine prolaze mozes ocekivati samo jos vece probleme ako ne promijenis nesto u svom zivotu... znaci na tebi je, mozes puno sam sebi pomoci, bez "nekog strucnjaka"
- alica.k
#4 Re: Treba mi savjet/pomoć-Hipoglikemija
prvo smrsaj.
i da, moguce je i kad imas hipoglikemiju, i ja imam to (nisam ni ja dijabeticar), a smrsala sam kojih 10tak kg u 3 mjeseca.
imaju kupiti u dm-u one tabletice sa puuuno secera i dovoljno je da jednu uzmes kad te to spuca, neces se sad prejedati secerima
.
ja imam praksu da ujutro uzmem nesto slatko, i onda me drzi to do navecer...obicno je dosta. inace se trudim da uzimam UH ali u umjerenim kolicinama kroz dan.
i da, moguce je i kad imas hipoglikemiju, i ja imam to (nisam ni ja dijabeticar), a smrsala sam kojih 10tak kg u 3 mjeseca.
imaju kupiti u dm-u one tabletice sa puuuno secera i dovoljno je da jednu uzmes kad te to spuca, neces se sad prejedati secerima
ja imam praksu da ujutro uzmem nesto slatko, i onda me drzi to do navecer...obicno je dosta. inace se trudim da uzimam UH ali u umjerenim kolicinama kroz dan.
- sheilak
#5 Re: Treba mi savjet/pomoć-Hipoglikemija
Pregledaj obavezno hormone stitine zlijezde. Kod usporenog rada stitnjace, tj. hipotireoze dolazi do cestih hipoglikemija.
Ostali simptomi moguce hipotireoze su dobijanje na tezini, tromost, umor, nizak pritisak, suha i blijeda koza, opadanje kose, malokrvnost, a ako se ne tretira mogu se pojaviti i ozbiljnije komplikacije. Jer slab rad stitnjace cesto bude neotkriven dok ne izazove haos u organizmu, posebno onda kada je blag, tj. kada je proizvodnja hormona stitnjace doduse nesto slabija, ali jos uvijek unutar referentnih vrijednosti. Pri tom i pocetni simptomi budu jednako blagi, gotovo neprimijetni, tako da se je lako naviknuti na njih.
Tvoja tvrdnja da, ukoliko nista ne jedes, ne dolazi do hipoglikemije mi je signalizirala da bi se moglo raditi o hipotireozi, tj. o nekakvom poremecaju metabolizma.
Naravno, moglo bi biti i nesto drugo, zato je najbolje da jos jednom odes na pregled i da inzistiras i na pregledu stitnjace.
Do tada, probaj uzeti meda kada ti padne secer i staviti ga pod jezik. Tu najbrze djeluje.

Edit: Potrazi na Kosevu, na Endokrinologiji, doktoricu Veliju Zeliju.
Ostali simptomi moguce hipotireoze su dobijanje na tezini, tromost, umor, nizak pritisak, suha i blijeda koza, opadanje kose, malokrvnost, a ako se ne tretira mogu se pojaviti i ozbiljnije komplikacije. Jer slab rad stitnjace cesto bude neotkriven dok ne izazove haos u organizmu, posebno onda kada je blag, tj. kada je proizvodnja hormona stitnjace doduse nesto slabija, ali jos uvijek unutar referentnih vrijednosti. Pri tom i pocetni simptomi budu jednako blagi, gotovo neprimijetni, tako da se je lako naviknuti na njih.
Tvoja tvrdnja da, ukoliko nista ne jedes, ne dolazi do hipoglikemije mi je signalizirala da bi se moglo raditi o hipotireozi, tj. o nekakvom poremecaju metabolizma.
Naravno, moglo bi biti i nesto drugo, zato je najbolje da jos jednom odes na pregled i da inzistiras i na pregledu stitnjace.
Do tada, probaj uzeti meda kada ti padne secer i staviti ga pod jezik. Tu najbrze djeluje.
Edit: Potrazi na Kosevu, na Endokrinologiji, doktoricu Veliju Zeliju.