treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked

treba li ukinuti vjeronauku u skoli

treba
104
65%
ne treba
55
34%
neodlucan sam
2
1%

Total votes: 161

HAVANA

#276 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by HAVANA »

Jebo majku moze li se ikad drugacije zavrsit nego sa ovim crveni,komunjare :-) onaj me danac danas nazva i udbasem... :o :lol:
avicena

#277 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

bez_ideje wrote:Treba ukinut skole
Samo osnovne. :|
kamen spoticanja

#278 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by kamen spoticanja »

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote:
Margita81 wrote:
Nazalost samo na saxu :)
na ciju zalost onda...crvenih?
a evo i tebe da nam još malo forsiraš razlike :) i govoriš kako nema pameti... da se ne forsiraju razlike... tako što ćeš forsirati razlike...
i ti i dalje ne razumijes o kakvoj pameti se govori :-)
nekad me fakat iznenadis :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#279 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote: i ti i dalje ne razumijes o kakvoj pameti se govori :-)
i ti mene.

tu se barem razumijemo.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#280 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
kamen spoticanja

#281 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote: i ti i dalje ne razumijes o kakvoj pameti se govori :-)
i ti mene.

tu se barem razumijemo.
jah
kamen spoticanja

#282 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
a da probamo bez ukidanja?
ili je ukidanje sart u bilo kom obliku?
avicena

#283 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
Samoukinuli se još u prošlom stoljeću, nemaju šta više.
mikelandjelo

#284 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by mikelandjelo »

vjeronauka ce se sama ukinuti jer polako sve manje i manje prvacica ide na vjeronauku. sve smo obrazovaniji :D
avicena

#285 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

mikelandjelo wrote:vjeronauka ce se sama ukinuti jer polako sve manje i manje prvacica ide na vjeronauku. sve smo obrazovaniji :D
Image
kamen spoticanja

#286 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

mikelandjelo wrote:vjeronauka ce se sama ukinuti jer polako sve manje i manje prvacica ide na vjeronauku. sve smo obrazovaniji :D
pa nista onda...cemu frtutma ovolika...ustede valjda sta li :-)
poznanik

#287 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by poznanik »

bijela wrote:...to je predmet koji jaaaaaako ovisi o nastavniku koji ga predaje, tj. koliko je on svjestan osjetljivosti materije i društva u kojem živimo.
moja prijateljica predaje isl. vjeronauku i na jednom času je obrađivala temu "smisao žrtve/kurbana u islamu, kršćanstvu i judaizmu"....meni se kosa diže na glavi od nesposobnih vjeroučitelja.
Meni više od "sposobnih", no nisam to htio replicirati.

Zanima me da li vjeronauku u osnovnim školama predaju vjerski službenici, "profesionalci", ili "nastavnici" sa završenom pedagoškom ili sličnom visokom školom?
Bosanski_kralj

#288 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bosanski_kralj »

Treba ukinuti vjeronauku u školi jer se tako stvara jaz među djecom- jedan od "jačih" argumenata zbog kojih bi trebalo ukinuti vjeronauku u školi. :-)
kamen spoticanja

#289 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Bosanski_kralj wrote:Treba ukinuti vjeronauku u školi jer se tako stvara jaz među djecom- jedan od "jačih" argumenata zbog kojih bi trebalo ukinuti vjeronauku u školi. :-)
jes' vala...a djecu na vjeronauku upisuju roditelji odrasli u sistemu u kojem vjeronauka nije bila bas najomiljeniji predmet :D
bijela

#290 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by bijela »

poznanik wrote:
Zanima me da li vjeronauku u osnovnim školama predaju vjerski službenici, "profesionalci", ili "nastavnici" sa završenom pedagoškom ili sličnom visokom školom?
ne razumijem.
vjerski službenici=profesionalci=hodže? - je li to to?

vjeronauku mogu predavati nastavnici/profesori koji su završili FIN ili IPA (koje su prije bile akademije), a koji sadrže u svom nastavnom planu pedagoške predmete.
FIN, na primjer ima dva odsjeka- teologija i religijska pedagogija.
bogoljub

#291 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by bogoljub »

Vjeronauk u jednom manjem i opštem obumu u školama je neophodan.
Općenito o religiji, moralu i slično, zaista ne vidim nikakvu prepreku da onaj ko hoće da to pohađa neka pohađa.
Uostalom, zar u našem društvu nije potrebna etika. Jeste naravno.

Uostalom, pitanje za sve one koji su protiv obrazovanja etike i vjeronauke u školama; koji to logičan dokaz za ne ovom pitanju. Da li je to jednostavno ja sam protiv toga, ili meni se to ne svidja ili sekularan sam, ili nešto drugo.
plain vanilla

#292 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote:
valjda imam pravo misliti da je bolje da djeca uce vjeronauku u dzamijama i crkvama
eto, drugi misle drugacije, i sta sad..posto se ne mozemo sloziti hajmo se vrijedjati i za sve okriviti crvene (ovo nije na tvoju adresu nego objasnjavam svoj komentar)

i ne vidim u tome nista diskriminirajuce, antireligijsko, niti ukidajuce, a bgm ni crveno :D

Moze li mi iko objasniti sta dijete moze o vjeri bolje nauciti u skoli nego u npr mejtefu? Sta fali mejtefu?
Envy

#293 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Envy »

Nista ne ukidati ako vec postoji,neka vjeronauke i dalje,dodati jos i seksualni odgoj, bonton..jos koji strani jezik,jer sto se ne nauci u osnovnoj,ne nauci se nikad... :D
Bosanski_kralj

#294 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bosanski_kralj »

plain vanilla wrote:
kamen spoticanja wrote:
valjda imam pravo misliti da je bolje da djeca uce vjeronauku u dzamijama i crkvama
eto, drugi misle drugacije, i sta sad..posto se ne mozemo sloziti hajmo se vrijedjati i za sve okriviti crvene (ovo nije na tvoju adresu nego objasnjavam svoj komentar)

i ne vidim u tome nista diskriminirajuce, antireligijsko, niti ukidajuce, a bgm ni crveno :D

Moze li mi iko objasniti sta dijete moze o vjeri bolje nauciti u skoli nego u npr mejtefu? Sta fali mejtefu?
Ukinimo i muzičko u školama. Šta djeca mogu bolje naučiti u "običnoj" školi, neka idu u muzičke.
plain vanilla

#295 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

Bosanski_kralj wrote:
plain vanilla wrote:
kamen spoticanja wrote: a da probamo bez ukidanja?

Ukinimo i muzičko u školama. Šta djeca mogu bolje naučiti u "običnoj" školi, neka idu u muzičke.
Rasprava na nivou, svaka cast.
avicena

#296 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

Envy wrote:Nista ne ukidati ako vec postoji,neka vjeronauke i dalje,dodati jos i seksualni odgoj, bonton..jos koji strani jezik,jer sto se ne nauci u osnovnoj,ne nauci se nikad... :D
I ja bih ubacio sexualni odgoj...djeca misle da ih našli u kupusu ili ih donijele rode, a većina roditelja im to ne objašnjava. Ne znaju im objasniti ni vjeru jer nisu imali vjeronauku.
poznanik

#297 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by poznanik »

bijela wrote:
poznanik wrote:
ne razumijem.
vjerski službenici=profesionalci=hodže? - je li to to?

vjeronauku mogu predavati nastavnici/profesori koji su završili FIN ili IPA (koje su prije bile akademije), a koji sadrže u svom nastavnom planu pedagoške predmete.
FIN, na primjer ima dva odsjeka- teologija i religijska pedagogija.
Da, dala si mi odgovor. Njihovo obrazovanje je ipak "usko-stručno" religijsko, nikako svjetovno, bez obzira na ostale pedagoške predmete. To znači da podjednako kvalitetnu vjeronauku učenici mogu i u vjerskim objektima, bez obzira na konfesionalnu određenost.
Razlika je samo u načinu finansiranja - plaćanja rada "vjeroučiteljima": dok se u vjerskim objektima takvo obrazovanje plaća iz džepova roditelja, u osnovnim školama je ono besplatno, pokriveno zakonom o obaveznom i besplatnom školovanju, i finansirano iz budžeta, davanjem iz džepova svih nas...

Moram priznati, perfidna i lukava sposobnost vjerskih ideologa...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#298 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Chmoljo »

plain vanilla wrote:
Rasprava na nivou, svaka cast.
vidjećeš kad hor bečkih dječaka bude nosao mošti Mozzartove... :oops:
Bosanski_kralj

#299 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bosanski_kralj »

plain vanilla wrote: Ukinimo i muzičko u školama. Šta djeca mogu bolje naučiti u "običnoj" školi, neka idu u muzičke.
Rasprava na nivou, svaka cast.[/quote]
Kako drugačije da ti odgovorim, kad su ti takva pitanja, osim da ovako karikiram?
kamen spoticanja

#300 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

plain vanilla wrote:
kamen spoticanja wrote:

naravno da imas pravo misliti sto zelis...samo se ne moramo slagati... :wink:
jer siguran sam da svako onaj koji poznaje fundament vjere koju uci na vjeronauci moze biti samo tolerantniji i bolji prema onom drugom...dakle apsolutno i odlucno NE !.
Locked