treba li ukinuti vjeronauku u skoli
- HAVANA
#276 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Jebo majku moze li se ikad drugacije zavrsit nego sa ovim crveni,komunjare
onaj me danac danas nazva i udbasem...

- avicena
#277 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Samo osnovne.bez_ideje wrote:Treba ukinut skole
- kamen spoticanja
#278 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
i ti i dalje ne razumijes o kakvoj pameti se govoriChmoljo wrote:a evo i tebe da nam još malo forsiraš razlikekamen spoticanja wrote:na ciju zalost onda...crvenih?Margita81 wrote:
Nazalost samo na saxui govoriš kako nema pameti... da se ne forsiraju razlike... tako što ćeš forsirati razlike...
nekad me fakat iznenadis
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#279 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
i ti mene.kamen spoticanja wrote: i ti i dalje ne razumijes o kakvoj pameti se govori![]()
nekad me fakat iznenadis
tu se barem razumijemo.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#280 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
- kamen spoticanja
#281 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
jahChmoljo wrote:i ti mene.kamen spoticanja wrote: i ti i dalje ne razumijes o kakvoj pameti se govori![]()
nekad me fakat iznenadis
tu se barem razumijemo.
- kamen spoticanja
#282 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
a da probamo bez ukidanja?plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
ili je ukidanje sart u bilo kom obliku?
- avicena
#283 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Samoukinuli se još u prošlom stoljeću, nemaju šta više.plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
-
mikelandjelo
#284 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
vjeronauka ce se sama ukinuti jer polako sve manje i manje prvacica ide na vjeronauku. sve smo obrazovaniji 
- avicena
#285 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
mikelandjelo wrote:vjeronauka ce se sama ukinuti jer polako sve manje i manje prvacica ide na vjeronauku. sve smo obrazovaniji

- kamen spoticanja
#286 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
pa nista onda...cemu frtutma ovolika...ustede valjda sta limikelandjelo wrote:vjeronauka ce se sama ukinuti jer polako sve manje i manje prvacica ide na vjeronauku. sve smo obrazovaniji
- poznanik
#287 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Meni više od "sposobnih", no nisam to htio replicirati.bijela wrote:...to je predmet koji jaaaaaako ovisi o nastavniku koji ga predaje, tj. koliko je on svjestan osjetljivosti materije i društva u kojem živimo.
moja prijateljica predaje isl. vjeronauku i na jednom času je obrađivala temu "smisao žrtve/kurbana u islamu, kršćanstvu i judaizmu"....meni se kosa diže na glavi od nesposobnih vjeroučitelja.
Zanima me da li vjeronauku u osnovnim školama predaju vjerski službenici, "profesionalci", ili "nastavnici" sa završenom pedagoškom ili sličnom visokom školom?
- Bosanski_kralj
#288 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Treba ukinuti vjeronauku u školi jer se tako stvara jaz među djecom- jedan od "jačih" argumenata zbog kojih bi trebalo ukinuti vjeronauku u školi. 
- kamen spoticanja
#289 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
jes' vala...a djecu na vjeronauku upisuju roditelji odrasli u sistemu u kojem vjeronauka nije bila bas najomiljeniji predmetBosanski_kralj wrote:Treba ukinuti vjeronauku u školi jer se tako stvara jaz među djecom- jedan od "jačih" argumenata zbog kojih bi trebalo ukinuti vjeronauku u školi.
- bijela
#290 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
ne razumijem.poznanik wrote:
Zanima me da li vjeronauku u osnovnim školama predaju vjerski službenici, "profesionalci", ili "nastavnici" sa završenom pedagoškom ili sličnom visokom školom?
vjerski službenici=profesionalci=hodže? - je li to to?
vjeronauku mogu predavati nastavnici/profesori koji su završili FIN ili IPA (koje su prije bile akademije), a koji sadrže u svom nastavnom planu pedagoške predmete.
FIN, na primjer ima dva odsjeka- teologija i religijska pedagogija.
- bogoljub
#291 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Vjeronauk u jednom manjem i opštem obumu u školama je neophodan.
Općenito o religiji, moralu i slično, zaista ne vidim nikakvu prepreku da onaj ko hoće da to pohađa neka pohađa.
Uostalom, zar u našem društvu nije potrebna etika. Jeste naravno.
Uostalom, pitanje za sve one koji su protiv obrazovanja etike i vjeronauke u školama; koji to logičan dokaz za ne ovom pitanju. Da li je to jednostavno ja sam protiv toga, ili meni se to ne svidja ili sekularan sam, ili nešto drugo.
Općenito o religiji, moralu i slično, zaista ne vidim nikakvu prepreku da onaj ko hoće da to pohađa neka pohađa.
Uostalom, zar u našem društvu nije potrebna etika. Jeste naravno.
Uostalom, pitanje za sve one koji su protiv obrazovanja etike i vjeronauke u školama; koji to logičan dokaz za ne ovom pitanju. Da li je to jednostavno ja sam protiv toga, ili meni se to ne svidja ili sekularan sam, ili nešto drugo.
- plain vanilla
#292 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
valjda imam pravo misliti da je bolje da djeca uce vjeronauku u dzamijama i crkvamakamen spoticanja wrote:a da probamo bez ukidanja?plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
eto, drugi misle drugacije, i sta sad..posto se ne mozemo sloziti hajmo se vrijedjati i za sve okriviti crvene (ovo nije na tvoju adresu nego objasnjavam svoj komentar)
i ne vidim u tome nista diskriminirajuce, antireligijsko, niti ukidajuce, a bgm ni crveno
Moze li mi iko objasniti sta dijete moze o vjeri bolje nauciti u skoli nego u npr mejtefu? Sta fali mejtefu?
-
Envy
#293 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Nista ne ukidati ako vec postoji,neka vjeronauke i dalje,dodati jos i seksualni odgoj, bonton..jos koji strani jezik,jer sto se ne nauci u osnovnoj,ne nauci se nikad... 
- Bosanski_kralj
#294 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Ukinimo i muzičko u školama. Šta djeca mogu bolje naučiti u "običnoj" školi, neka idu u muzičke.plain vanilla wrote:valjda imam pravo misliti da je bolje da djeca uce vjeronauku u dzamijama i crkvamakamen spoticanja wrote:a da probamo bez ukidanja?plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
eto, drugi misle drugacije, i sta sad..posto se ne mozemo sloziti hajmo se vrijedjati i za sve okriviti crvene (ovo nije na tvoju adresu nego objasnjavam svoj komentar)
i ne vidim u tome nista diskriminirajuce, antireligijsko, niti ukidajuce, a bgm ni crveno![]()
Moze li mi iko objasniti sta dijete moze o vjeri bolje nauciti u skoli nego u npr mejtefu? Sta fali mejtefu?
- plain vanilla
#295 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Rasprava na nivou, svaka cast.Bosanski_kralj wrote:Ukinimo i muzičko u školama. Šta djeca mogu bolje naučiti u "običnoj" školi, neka idu u muzičke.plain vanilla wrote:valjda imam pravo misliti da je bolje da djeca uce vjeronauku u dzamijama i crkvamakamen spoticanja wrote: a da probamo bez ukidanja?
i ne vidim u tome nista diskriminirajuce, antireligijsko, niti ukidajuce, a bgm ni crveno![]()
- avicena
#296 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
I ja bih ubacio sexualni odgoj...djeca misle da ih našli u kupusu ili ih donijele rode, a većina roditelja im to ne objašnjava. Ne znaju im objasniti ni vjeru jer nisu imali vjeronauku.Envy wrote:Nista ne ukidati ako vec postoji,neka vjeronauke i dalje,dodati jos i seksualni odgoj, bonton..jos koji strani jezik,jer sto se ne nauci u osnovnoj,ne nauci se nikad...
- poznanik
#297 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Da, dala si mi odgovor. Njihovo obrazovanje je ipak "usko-stručno" religijsko, nikako svjetovno, bez obzira na ostale pedagoške predmete. To znači da podjednako kvalitetnu vjeronauku učenici mogu i u vjerskim objektima, bez obzira na konfesionalnu određenost.bijela wrote:ne razumijem.poznanik wrote:
vjerski službenici=profesionalci=hodže? - je li to to?
vjeronauku mogu predavati nastavnici/profesori koji su završili FIN ili IPA (koje su prije bile akademije), a koji sadrže u svom nastavnom planu pedagoške predmete.
FIN, na primjer ima dva odsjeka- teologija i religijska pedagogija.
Razlika je samo u načinu finansiranja - plaćanja rada "vjeroučiteljima": dok se u vjerskim objektima takvo obrazovanje plaća iz džepova roditelja, u osnovnim školama je ono besplatno, pokriveno zakonom o obaveznom i besplatnom školovanju, i finansirano iz budžeta, davanjem iz džepova svih nas...
Moram priznati, perfidna i lukava sposobnost vjerskih ideologa...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#298 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
vidjećeš kad hor bečkih dječaka bude nosao mošti Mozzartove...plain vanilla wrote:
Rasprava na nivou, svaka cast.
- Bosanski_kralj
#299 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Rasprava na nivou, svaka cast.[/quote]plain vanilla wrote: Ukinimo i muzičko u školama. Šta djeca mogu bolje naučiti u "običnoj" školi, neka idu u muzičke.
Kako drugačije da ti odgovorim, kad su ti takva pitanja, osim da ovako karikiram?
- kamen spoticanja
#300 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
naravno da imas pravo misliti sto zelis...samo se ne moramo slagati...plain vanilla wrote:valjda imam pravo misliti da je bolje da djeca uce vjeronauku u dzamijama i crkvamakamen spoticanja wrote:a da probamo bez ukidanja?plain vanilla wrote:Treba ukinuti crvene, da zavlada mir i blagostanje na cijelom planetu
jer siguran sam da svako onaj koji poznaje fundament vjere koju uci na vjeronauci moze biti samo tolerantniji i bolji prema onom drugom...dakle apsolutno i odlucno NE !.