Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

miki.ba

#26 Re: Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

Post by miki.ba »

Basvod wrote:
miki.ba wrote:Da se mene sta pita ja bi samo zabranio nacionalne stranke, a multietnickih bi moglo biti koliko hoce, na sistemu 30%, 30%, 30%, 10%.
Podjednako u oba entiteta, bez obzira na strukturu naseljenosti odredjenog naroda na odredjenom teritoriju.
A drzava bi imala jednog predsjednika kojeg bi gradjani birali...pa na nize do nacelnika opstine.
Kad vec mastamo. :D
Multietnicnost na silu. :-)
Sad imamo sta? A da je na silu jasno je svima.
Basvod

#27 Re: Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

Post by Basvod »

Demokratiju.
Ako ljudi hoce da biraju nacionaliste ili blaze receno "svoje", to je njihovo pravo.
Ne mozes im na silu naturiti da uz Muju glasaju i za Peru i Stipu. Nece Peru i Stipu hoce Muju... eto im Mujo.
Nema nikakve sile, mene na izborima niko nije docekao sa puskom, niti je stajao iza mene dok zaokrujujem stranku i politicare.
Vasco da Gama

#28 Re: Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

Post by Vasco da Gama »

miki.ba wrote:
Basvod wrote:
miki.ba wrote:Da se mene sta pita ja bi samo zabranio nacionalne stranke, a multietnickih bi moglo biti koliko hoce, na sistemu 30%, 30%, 30%, 10%.
Podjednako u oba entiteta, bez obzira na strukturu naseljenosti odredjenog naroda na odredjenom teritoriju.
A drzava bi imala jednog predsjednika kojeg bi gradjani birali...pa na nize do nacelnika opstine.
Kad vec mastamo. :D
Multietnicnost na silu. :-)
Sad imamo sta? A da je na silu jasno je svima.
multietnicnost nit je bio problem nit je ime rjesenja.
Liberalism

#29 Re: Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

Post by Liberalism »

Acerovac wrote:Ovakav nacin demokratije je neprovodiv u BiH, jer za demokratiju visestranackog tipa potrebno je vise stanje svijesti, kao sto postoji npr. u Skandinaviji. A mi u BiH imamo jos problem sto postoje tri nacije, sto jos vise usloznjava visestranacku demokratiju.
ZIvim u RS, ali sve je isto I u Federaciji. Znaci, predsjednik vladajuce stranke je car, I ima careva ovlastenja I on se pita oko svega, a direktori su tu samo formalno I poslusnost im se placa velikim platama. Prisutna je masovna kupovina diploma na privatnim fakultetima, onda preko stranke dolaze do rukovodecih pozicija. Vlast najvise voli investicije u puteve jer se na tome najvise moze krasti. Cak I da je jedna stranka normalna, nikad sama nece osvojiti vlast, nego mora dijeliti vlast sa drugim strankama I na taj nacin ciniti razne ustupke. Ono malo kvalitetnih kadrova, ako ih I ima, raspodjele izmedju 50 stranaka, pa tako cak I da stranka zeli, a ne zeli, da postavi kvalitetne ljude na celu, ne moze, jer nema kadrova. A uglavnom se samo poslusnici stavljaju.
Strankama je cilj da imaju sto vecu glasacku masineriju, pa na taj nacin im je bitno samo sto vece zaposljavanje stranackog kadra.

Jedini nacin, da drzave krene naprijed je da se ukinu stranke, I uvede stranka koja ce biti stranka sva tri naroda, I da postoji neka vrsta mehanizma koja ce stiti sva tri naroda. A ta bi stranka trebala biti demokratska.

Na taj nacin bi prestala postojati stranacka kombinatorika, I svi bi ljudi imali iste sanse I za posao, napredovanje...jer bi svi bili u toj stranci, a celnici stranke bi imali poticaj da stavljaju kvalitetne ljude na rukovodeca mjesta, a ne stranacke poslusnike. Ako ne moze postojati jedna stranka za sva tri naroda, onda da bar postoji jedna stranka za jedan narod.

Jednostavno, mi smo nesposobni da imamo visestranacki system zapadnog tipa.
Jedino Bosnjacku komunisticku partiju da osnujes i bilo bi sve na pravom putu...
Havatar

#30 Re: Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

Post by Havatar »

I da se stranka zove SDP
MVeis

#31 Re: Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?

Post by MVeis »

Acerovac wrote:Treba li ukinuti stranke i uvesti jednu stranku?
najskandaloznije pitanje na ovom forumu posljednjih godina.
Post Reply