Mislim da treba .
U stvari , misljenja sam da se treba suditi njihovim ( ne ) djelima bez obzira jesu li ti naredbodavci i izvrsioci danas zivi ili su mrtvi .
Misljenja sam da je potrebno da se Den Hag izjasni o krivici predsjednika Republike Hrvatske kao i o krivici predsjedavajuceg Presjednistva drzave Bosne i Hercegovine .
Mislim da je to sasvim logicno jer su doticni nastupali u ime Sabora odnosno Parlamenta R.Hrvatske i drzave BiH pa po mom misljenju sve njihove odluke imao bi ko da "brani" .
Ako se sudi za komandnu odgovornost onda je sasvim normalno da se sudi i za funkcionersku odgovornost bez obzira jesu li oni koji su te funkcije obnasali zivi ili su mrtvi .
Posto je sasma izvjesno da ce se cjelokupno Presjednistvo drzave BiH naci u Hagu po komandnoj odgovornosti Vrhovne komande onda je logicno da se sudi i Predsjedniku R.Hrvatske kao i ministrima u Vladi R.Hrvatske koji su osumnjiceni za ratne zlocine .
Jesu li oni koji su obnasali te funkcije u vrijeme kad su zlocini ucinjeni danas zivi ili mrtvi to nije toliko ni bitno .
Treba li suditi mrtvima ?
-
digger
#2 Re: Treba li suditi mrtvima ?
Emocionalno stoji ali prakticno neizvodljivo. "Izvoditi" mrtve na optuzenicku klupu ne bi im dalo mogucnost da se brane, a dozvolilo bi zivima koji si napravili prekrsaje da se izvuku: "Ne, nisam ja to uradio: neka mi 'mrtvi' dokaze da nije tako."Skljoco wrote:Mislim da treba .
U stvari , misljenja sam da se treba suditi njihovim ( ne ) djelima bez obzira jesu li ti naredbodavci i izvrsioci danas zivi ili su mrtvi...
U mnogim slucajevima, nije lako dokazati krivicu zivima sa pristutnim svjedocima.
-
Skljoco
#3 Re: Treba li suditi mrtvima ?
-----------------------digger wrote:Emocionalno stoji ali prakticno neizvodljivo. "Izvoditi" mrtve na optuzenicku klupu ne bi im dalo mogucnost da se brane, a dozvolilo bi zivima koji si napravili prekrsaje da se izvuku: "Ne, nisam ja to uradio: neka mi 'mrtvi' dokaze da nije tako."Skljoco wrote:Mislim da treba .
U stvari , misljenja sam da se treba suditi njihovim ( ne ) djelima bez obzira jesu li ti naredbodavci i izvrsioci danas zivi ili su mrtvi...
U mnogim slucajevima, nije lako dokazati krivicu zivima sa pristutnim svjedocima.
Ti si me doslovice "preveo" ali moja poenta je u sudjenju Funkcijama iza kojih su stajali Sabor ( u slucaju R.Hrvatske ) i Parlament ( u slucaju BiH ) . Svaka odluka Predsjednika R.Hrvatske morala je imati potvrdu Sabora a tako je i u slucaju drzave BiH i njenog predsjedavajuceg Presjednistva .
Znaci da i danas postoje legitimni organi koji su stajali iza tih odluka .
Danas u Den Hagu nije Sefer Halilovic i Rasim Delic vec su u Den Hagu komandanti Armije BiH a sutra ce tamo biti i cjelokupno predsjednistvo BiH iz tog perioda po komandnoj odgovornosti jer su oni bili Vrhovni komandant Armije BiH . Ne treba se zanositi da se to nece dogoditi ...
A kad je tako onda treba biti i doslijedan pa suditi svim odgovornim Funkcijama bez obzira jesu li obnasatelji tih funkcija u to vrijele danas zivi ili su mrtvi.
To je doslijednost koju treba zahtjevati od Den Haga .