Ljudi, pisci koje sam navela su najznačajniji predstavnici svojih epoha i opet naglašavam da nisam navela sve....ima ih još ihahaaj, ne mogu se svih ni sjetiti. Evo, sad vidim da sam čak i Getea zaboravila nabrojati i Tomasa Mana....ima i Umberta Eka...ima i Koelja...i savremene poezije itd.
Ne može neko završiti gimnaziju, pa čak ni neku trogodišnju srednju školu sa natprosječnim uspjehom, a da ne zna kojoj epohi pripadaju navedeni pisci, koje su osnovne karakteristike tih epoha i koje su književni rodovi i vrste dominirali istim. A to se uči na primjeru ovih pisaca i njihovih djela.
I to je samo jedan djelić svega onoga što se uči na navedenim primjerima.
Apsurdno je reći za jednog Homera, Petrarku, Getea, Voltera, Servantesa, Kamija da je star ili da je NPP nastave jezika i književnosti, koji sadrži ove pisce - star. Isto važi i za Gundulića, Držića, Njegoša, Prešerna...Mislim...o čemu pričate? To je isto kao da kažete da su vam stari NPP likovne kulture koji sadrže priču o Bizonu iz Altamire, Da Vinčija i Mikelanđela.
Je l' vam isto ovako...neobično...to što djeca danas, kao i vi prije 20, 30, 50...godina, na časovima muzičke kulture u gimnaziji uče Baha, Verdija, Monteverdija... trubadure, sonate i tako to...
Znači, ovo je osnova koja se uvijek može dopuniti i naravno da je podložna promjenama, a to je nešto što zavisi od samog nastavnika ili aktiva i ja u te detalje nisam zalazila kad sam nabrajala ove pisce i odgovarala na pitanje o stranim piscima klasične i savremene književnosti u bh. NPP.
Čak se nisam vodila ni subjektivnim kriterijumima pa sam i one koji meni nisu strani, nego domaći pisci, ipak nabrojala.
tranquil wrote:Takođe, s obzirom da je učenje engleskog jezika pomjereno mnogo ranije, i na kraju srednje škole, što zbog ranijeg starta što zbog generalnog okruženja djeca sada mnogo bolje barataju engleskim jezikom nego starije generacije poput moje, mogli su se sjetiti, ako već nisu, da i engleski jezik u završnim razredima srednje škole ima svoju lektiru i da se neka od djela čitaju na originalnom jeziku, rasteretivši time nastavu maternjeg jezika za druge sadržaje.
Odlična ideja