Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

Niemand

#526 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Pa ako sam na bosanskom, nisam nuzno i na drugim jezicima, meni vala dosta i to. Iako doduse, nisam eto sigurna jesi mislila na mene, posto ja nisam protiv andrica, al bice da jesi, valja u ladice potrpati.

Al razumijem ja to, ako nemas sta reci o sustini, bavi se formom.

Poredjenje ti je jos uvijek besmisleno. Ucini ga bar smislenim.
Connaisseur Karlin

#527 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

Jara wrote:Pismeni forumaši ( prepoznat ćete se 8-) ), primjećujete li koliko su "protivnici" Andrića nepismeni? :D Koliko griješe u elementarnim stvarima pravopisa i gramatike, od onoga " ja bi, mi bi" pa nadalje? Možda je slučajno, ali je činjenica! :eh:
Jara, hajde ne zezaj , ja nisam protiv Andrica, ali sam na forumu nepismena :kiss:

previse se vodi bitka o vaznosti Andricevih knjiga, a obrazovni sistem u BiH godinama propada :)

u starom obrazovnom sistemu je postojao drugi problem: analiza Andricevih rukopisa , spatmapnih u ZG i BG je bila pomocna literatura napisana sa ciljem da se analizira djelo pisaca jugo-knjizevnosti, ali ni doticna pisana kritika za studente srednjih i visih skola, narocito profesori nisu pokusavali radi niza razloga obrazloziti pojedine scene kao dio pisceve maste , jer su scene i drustvene prilike iz istorije upotrebjene kao mjesto fiktivnnih dogadjaja.
Ja sam od nacitane rodbine u srednjsoj skoli naucila da se prvo analizria pisac, biografija,njegovi stavovi o vlastitim djelima, stavovi kritike i slicno,a potom se cita knjiga, a nakon citanja knjige, se ponovo analizira njena sadrazaj, ako i efekat sadrzaja na nase emocije i vlastito zananje :)
¤ jelena ¤

#528 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by ¤ jelena ¤ »

Nego...šta ćemo s Mažuranićem?

Kontam da za njega nije bilo mjesta u naslovu teme pa se zasad izvuko, ali... ne dajte, ljudi, da se tako lako provuče...

Ivan je to...mora tu bit nake zle namjere i laži.

:meza:
piupiu

#529 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
Gojeni H wrote:
:thumbup: Bravo!
Procitah da je Vlad, u mladosti, bio taoc tadasnjeg sultana (uobicajena praksa), sto je trebalo garantirati lojalnost njegovog oca Porti.
Narodni heroj u Rumuniji. Što? Pa branio od Turaka... a ima o njemu jako puno i dokumentarnog i fikcionaliziranog materijala. Prije koju godinu je bila jako popularna knjiga Elizabete Kostove... kao detektivska novela, ide neki lik u Transilvaniju, pa tamo istražuje Drakulinu grobnicu - a njega tamo nema, i onda ide priča... u kojoj se, naravski, osvrće i na Drakulinu krvoločnost, ima čitava jedna scena večere na koju je bila pozvana sva lokalna elita, servirana u polju... medju stotinama ljudi nabijenih na kolac... kud Andrić tu scenu ne napisa, majku mu izdajničku. :oops: :D :lol:
Inace, fascinantno je kako se informacije, vec i spontano, mijenjaju usmenim prenosenjem - dovoljno je da (uopste ne pretjerujem) pet ljudi, za petnaestak ili dvadeset minuta, pokusaju sukcesivno prenijeti informaciju jedan drugom, pa da se ista izmijeni do neprepoznatljivosti, makar se oni i trudili da vjerno reproduciraju ono sto su culi, jer je upravo to od njih i trazeno.
Zamisli sta se tek moze desiti sa informacijama koje tako putuju vijekovima, do trenutka kad ih neko, konacno zapise (pa se barem ne mogu dalje spontano mijenjati), a da i ne govorim o situaciji u kojoj neko te informacije oblikuje, modificira s odredjenom namjerom. (Kakve tu sve stilske figure mozes naci... s osobitim osvrtom na hiperbolu, dakako.)
Upravo tako. Nije radjeno jedan već hejbet eksperimenata i istraživanja o ljudskom pamćenju, koje je sve, samo ne pouzdano.
Ne vjerujem da egzekucija kakve smo gore pominjali nije bilo i u Bosni, u vrijeme Otomanske imperije, ali daleko od toga da su one bile toliko ucestale da bi, pored svih ostalih onovremenih zbivanja, zavrijedile toliku paznju i znacaj koliki im pridaje djed Nedjo ili neko ko je njemu punio glavu, niti vjerujem da je takva kazna bila rezervirana iskljucivo za pravoslavnu ili drugu raju.
Naprosto je priroda feudalnog drustvenog uredjenja takva da nikome sigurnost nije bila zagarantovana, bez obzira na religijsku ili etnicku pripadnost, niko nije bio nedodirljiv.
Na stranu i Srednji vijek i opštenarodni, sveopšti i katastrofalni evropski sadizam sve do kraja 19. vijeka, ali to 'romantiziranje' Osmanlija kao naše civilizacijske 'rodbine' je takodje mitomanija. Okrutnost je bila dio sistema vladavine, a šta se dešavalo po rubovima carstva i na frontu je vjerovatno posebna priča. I najbitnija stvar - predanje o okrutnosti vjerovatno govori o svrsishodnosti kazne - a svrha je ona naša 'ubiću baju u tebi, da ti više nikad na pamet ne padne!', a kakva joj bila raširenost, ko će mu ga znati. Uglavnom - izguglajte strane 440-442 knjige "Crisis of the Ottoman Empire: Prelude to Collapse 1839-1878". Govori o nabijanju na kolac u Bosni u 19. vijeku, izmedju ostalog. Ne može se, nažalost, iskopirati...
Last edited by piupiu on 19/05/2017 07:34, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#530 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

dječak sa šibicama wrote:
Nurudin wrote:Jel ovo slika nacista ..
Jeste, mentora handzar divizije, izmedju ostalih.

Nisi daleko od njih, samo su njihove metode konkretnije, a u sustini i oni su "izbacivali iz skolskog programa" nepodobne pisce.
Handžar divizija što je jedina u cijeloj njemačkoj vojsci napravila pobunu u onom gradiću u Francuskoj ,
a zvanična Hrvatska se time diči kao "svojom jedinicom" jer se tako mogu svijetu predstaviti kao antifašisti
pošto je jedino drugo po čemu su poznati Jasenovac? Kakvi pisci kakvi bakrači :

13. Brdska SS Divizija je osnovana na inicijativu bosanskih muslimanskih prvaka, koji se u svom \"Memorandumu\" iz novembra 1942. žale na ustaške pokolje nad muslimanima. Predlažu da se obustavi svaka ustaška djelatnost u Bosni, da se proširi muslimanska legija i da bi se umirile njemaèke vlasti, predlaže se da legija bude pod direktnim njemaèkim nadzorom. Hitler, Himmler i Veliki Jerusalimski Muftija na ovaj memorandum se dogovaraju uprkos oštrom protivljenju Zagreba o stvaranju 13. Brdske SS divizije, bosanske dobrovoljaèke postrojbe sa iskljuèivo muslimanskim predznakom.
pustopoljina

#531 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

Jara wrote:Pismeni forumaši ( prepoznat ćete se 8-) ), primjećujete li koliko su "protivnici" Andrića nepismeni? :D Koliko griješe u elementarnim stvarima pravopisa i gramatike, od onoga " ja bi, mi bi" pa nadalje? Možda je slučajno, ali je činjenica! :eh:
Cura mozda nije na ti sa kondicionalom, aoristom, konjuktivom, ali je daleko od toga da valja gluposti.
mozda namjerno pise bas onako kako govori...malo ko od nas govori mogAo, trebAo, jesT itd. kad sjedi sa rajom. Cisto sumnjam da bi ovako napisala neku zalbu ili kakav drugi zvanicni dokument.
wewa

#532 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

piupiu wrote:
John Cleese wrote:
Gojeni H wrote:
:thumbup: Bravo!
Procitah da je Vlad, u mladosti, bio taoc tadasnjeg sultana (uobicajena praksa), sto je trebalo garantirati lojalnost njegovog oca Porti.
Narodni heroj u Rumuniji. Što? Pa branio od Turaka... a ima o njemu jako puno i dokumentarnog i fikcionaliziranog materijala. Prije koju godinu je bila jako popularna knjiga Elizabete Kostove... kao detektivska novela, ide neki lik u Transilvaniju, pa tamo istražuje Drakulinu grobnicu - a njega tamo nema, i onda ide priča... u kojoj se, naravski, osvrće i na Drakulinu krvoločnost, ima čitava jedna scena večere na koju je bila pozvana sva lokalna elita, servirana u polju... medju stotinama ljudi nabijenih na kolac... kud Andrić tu scenu ne napisa, majku mu izdajničku. :oops: :D :lol:
Inace, fascinantno je kako se informacije, vec i spontano, mijenjaju usmenim prenosenjem - dovoljno je da (uopste ne pretjerujem) pet ljudi, za petnaestak ili dvadeset minuta, pokusaju sukcesivno prenijeti informaciju jedan drugom, pa da se ista izmijeni do neprepoznatljivosti, makar se oni i trudili da vjerno reproduciraju ono sto su culi, jer je upravo to od njih i trazeno.
Zamisli sta se tek moze desiti sa informacijama koje tako putuju vijekovima, do trenutka kad ih neko, konacno zapise (pa se barem ne mogu dalje spontano mijenjati), a da i ne govorim o situaciji u kojoj neko te informacije oblikuje, modificira s odredjenom namjerom. (Kakve tu sve stilske figure mozes naci... s osobitim osvrtom na hiperbolu, dakako.)
Upravo tako. Nije radjeno jedan već hejbet eksperimenata i istraživanja o ljudskom pamćenju, koje je sve, samo ne pouzdano.
Ne vjerujem da egzekucija kakve smo gore pominjali nije bilo i u Bosni, u vrijeme Otomanske imperije, ali daleko od toga da su one bile toliko ucestale da bi, pored svih ostalih onovremenih zbivanja, zavrijedile toliku paznju i znacaj koliki im pridaje djed Nedjo ili neko ko je njemu punio glavu, niti vjerujem da je takva kazna bila rezervirana iskljucivo za pravoslavnu ili drugu raju.
Naprosto je priroda feudalnog drustvenog uredjenja takva da nikome sigurnost nije bila zagarantovana, bez obzira na religijsku ili etnicku pripadnost, niko nije bio nedodirljiv.
Na stranu i Srednji vijek i opštenarodni, sveopšti i katastrofalni evropski sadizam sve do kraja 19. vijeka, ali to 'romantiziranje' Osmanlija kao naše civilizacijske 'rodbine' je takodje mitomanija. Okrutnost je bila dio sistema vladavine, a šta se dešavalo po rubovima carstva i na frontu je vjerovatno posebna priča. I najbitnija stvar - predanje o okrutnosti vjerovatno govori o svrsishodnosti kazne - a svrha je ona naša 'ubiću baju u tebi, da ti više nikad na pamet ne padne!', a kakva joj bila raširenost, ko će mu ga znati. Uglavnom - izguglajte strane 440-442 knjige "Crisis of the Ottoman Empire: Prelude to Collapse 1839-1878". Govori o nabijanju na kolac u Bosni u 19. vijeku, izmedju ostalog. Ne može se, nažalost, iskopirati...
meni je Kostova bas legla - a razlog je vjerovatno u ovom cime se bavi tvoj posljednji pasus, to sto se kod nas njeguje sjecanje na Osmanlije kao blage amidze, sto su dosli da nas odgoje... naravno, ostavstina Islama ima znacajnu ulogu u tome, ali se zbog nje previdi da smo ipak bili resurs Imperije, a ne njeno mezimce.
voljela bih citati malo i Armenima, kad ugrabim vremena. The Bastard of Istanbul pominje genocid u natruhama, a izazvao je toliku buru. jos je djelo u kvalitativnom smislu svjetlosnim godinama od Andricevog opusa...

lakse je iz vlastite povijesti, kulture izbrisati svaki trag nepozeljnog, ostaviti nekome drugom da se bavi prosvjetljenjem, nego samokriticki uciti o stvarnoj historiji kako bi zbilja ispunila svoju uciteljsku ulogu.
arzuhal

#533 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

Dobrica Ćosić je bio i veoma nadaren i kvalitetan pisac, i srpski nacionalista vrlo jasnih političkih ideja. Ne treba ga zaobilaziti i ne samo čitati nego ga detaljno izučavati...I tako dalje...
tranquil

#534 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by tranquil »

arzuhal wrote:Dobrica Ćosić je bio i veoma nadaren i kvalitetan pisac, i srpski nacionalista vrlo jasnih političkih ideja. Ne treba ga zaobilaziti i ne samo čitati nego ga detaljno izučavati...I tako dalje...
Slažem se, mada nije nivo za lektire. Kao čovjek je bio šupak i inicijator dosta zla, ali moram priznati da sam uživao u romanu "Daleko je sunce", nisam čak pronašao neke nacionalističke propagande u njemu. Pomenuti roman se bavi međuodnosom tri vojske - partizani, četnici i nedićevci - na mononacionalnoj teritoriji, negdje u dubini Srbije, za vrijeme II svjetskog rata. Objašnjava neke stvari i dok stojim pri tome da nije za lektire (iz čisto "nije dovoljno dobar" razloga), definitivno nije za izbjegavanje.
arzuhal

#535 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

tranquil wrote:
arzuhal wrote:Dobrica Ćosić je bio i veoma nadaren i kvalitetan pisac, i srpski nacionalista vrlo jasnih političkih ideja. Ne treba ga zaobilaziti i ne samo čitati nego ga detaljno izučavati...I tako dalje...
Slažem se, mada nije nivo za lektire. Kao čovjek je bio šupak i inicijator dosta zla, ali moram priznati da sam uživao u romanu "Daleko je sunce", nisam čak pronašao neke nacionalističke propagande u njemu. Pomenuti roman se bavi međuodnosom tri vojske - partizani, četnici i nedićevci - na mononacionalnoj teritoriji, negdje u dubini Srbije, za vrijeme II svjetskog rata. Objašnjava neke stvari i dok stojim pri tome da nije za lektire (iz čisto "nije dovoljno dobar" razloga), definitivno nije za izbjegavanje.
Baš tako: s jedne strane imaš nesumnjivo snažnog pisca kao pisca, dakle dobrog književnika, a s druge s trane imaš vatrenog srpskog nacionalistu. I sve je to on, Dobrica Ćosić, a opet se neke stvari trebaju i razdvojeno gledati i sagledavati.
Tako je i sa Andrićem ili Njegošem, itd.

Ja sam, recimo, nekada smatrao da su Jugoslaveni najpametniji na svijetu a Nijemci najgluplji narod na dunjaluku. Ali sam poslije shvatio, kada sam malo i poodrastao, da se moj pogled na to ne smije zasnivati na i ograničavati partizanskim filmovima ili seriji "Otpisani" i sl :mrgreen: A ja, na svjesno angažiranim umjetničkim imaginacijama autora, temeljenim na više-manje historiografskim faktima, zasnivao svoje tadašnje znanje i svoju ubjeđenost :mrgreen:
ultima_palabra

#536 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by ultima_palabra »

Pa imaš tu neku nakaradnu logiku da musliman ne bi smio čitati Rushdieja, kršćanin Dan Browna, ljevičar Ayn Rand, tajkun Krležu itd... ako će ti jedna knjiga poljuljati sistem vrijednosti, onda ti isti i nije čemu...
rizibizi

#537 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by rizibizi »

Cuj jel treba kakvo je to pitanje, sta djeca imaju citati Andrica i Njegosa, dajte djeci hronike Seke i Baketa i Fadilovu strucnu finansijsko-ekonomsku literaturu. 'Ta ce ovi dinosaurusi ne znaju oni kakav je zivot danas.
tranquil

#538 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by tranquil »

ultima_palabra wrote:Pa imaš tu neku nakaradnu logiku da musliman ne bi smio čitati Rushdieja, kršćanin Dan Browna, ljevičar Ayn Rand, tajkun Krležu itd... ako će ti jedna knjiga poljuljati sistem vrijednosti, onda ti isti i nije čemu...
Tako, je, što je najgore, oni koju su ih već pročitali (mada je to upitno) hoće da zabrane/izbace iz programa te knjige "svojim ljudima" koji ih još nisu pročitali. Ima nešto uznemiravajuće u sistemu cenzure, koja uvijek znači da tamo negdje u nekoj sivoj zgradi, neko čita sve te sadržaje i donosi odluke za druge ljude da li su ti sadržaji "pogodni" za njih ili ne. Kao da je on neki supermen na kojeg ne može ništa uticati, a oni za koje se donosi odluka su krhka bića slabašnih uvjerenja koja samo čekaju da čuju pogrešnu rečenicu pa da promijene ideologiju.

Dok standardi za lektiru moraju da postoje i trebaju da budu bazirani na kvalitetu i uticaju (i sa preferiranjem domaćih pisaca), ja lično ne želim da neko drugi za mene donosi odluku šta bih mogao ili trebao čitati na ideološkoj osnovi jer nisam niti nesposoban niti glup.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#539 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

ultima_palabra wrote:Pa imaš tu neku nakaradnu logiku da musliman ne bi smio čitati Rushdieja, kršćanin Dan Browna, ljevičar Ayn Rand, tajkun Krležu itd... ako će ti jedna knjiga poljuljati sistem vrijednosti, onda ti isti i nije čemu...
ako je patriotizam sazdan od sporadičnog podržavanja fudbalske reprezentacije, pominjanja Srebrenice samo kad zafali argumenata u raspravi i moljenja za 12 poena na Evroviziji, onda nije ni čudo što ga je lako poljuljati.
Chmoljo

#540 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

tranquil wrote:
Tako, je, što je najgore, oni koju su ih već pročitali (mada je to upitno) hoće da zabrane/izbace iz programa te knjige "svojim ljudima" koji ih još nisu pročitali. Ima nešto uznemiravajuće u sistemu cenzure, koja uvijek znači da tamo negdje u nekoj sivoj zgradi, neko čita sve te sadržaje i donosi odluke za druge ljude da li su ti sadržaji "pogodni" za njih ili ne. Kao da je on neki supermen na kojeg ne može ništa uticati, a oni za koje se donosi odluka su krhka bića slabašnih uvjerenja koja samo čekaju da čuju pogrešnu rečenicu pa da promijene ideologiju.

Dok standardi za lektiru moraju da postoje i trebaju da budu bazirani na kvalitetu i uticaju (i sa preferiranjem domaćih pisaca), ja lično ne želim da neko drugi za mene donosi odluku šta bih mogao ili trebao čitati na ideološkoj osnovi jer nisam niti nesposoban niti glup.
ko zna. možda bi bilo dobro i da ih izbace, ustvari, da ih zabrane. tek bi onda dobili na popularnosti :D
tranquil

#541 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by tranquil »

Chmoljo wrote:
ako je patriotizam sazdan od sporadičnog podržavanja fudbalske reprezentacije, pominjanja Srebrenice samo kad zafali argumenata u raspravi i moljenja za 12 poena na Evroviziji, onda nije ni čudo što ga je lako poljuljati.
Odavno ne čuh precizniji opis manifestacije B-H patriotizma, barem kako se to da vidjeti na površini.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#542 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Još jedan primjer dvostrukih aršina je i "razdvajanje umjetnika i djela " .
Recimo kad im kažeš kako je Emir Hadžihafizbegović vrstan glumac (vjerovatno trenutno među top 5 u regiji)
odmah će ići priggovor kako je on desničar i kako je bio sda-ov ministar kulture .
Kao eto to ga toliko degradira , pa ga oni , naši kvaziljevičari "ne mogu".
Andrića međutim njegova politička karijera uopće ne degradira.

Također , ovdje se nešto lamentira "turskom okrutnošću" , isto kao da je to nešto specifično za Turke, a
ne jedan standard ponašanja velikih imperija tog vremena.
Izdvajanje otomanske vladavine i karikaturalno demoniziranje Turaka kao brkatih i bijesnih sa sabljom u ruci
je dio jedne zaostale percepcije tog carstva iz ugla prepadnute kršćanske Evrope.
Međutim, odakle potreba za tom mantrom u jednom komunističko-ateističkom svijetu?
Od Turaka i Ataturka nije prijetila ama baš nikakva opasnost "vanjskog neprijatelja" , oni su bili skroz beznačajni
za Jugoslaviju. Koji je cilj te izražene propagande protiv imperije koja se davno raspala ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#543 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by _BataZiv_0809 »

Jesi cito "Vrijeme smrti"?

Meni nekad piupiu preporucila, ali se nesto kolebam.

Doduse nako upakovan tom bi fino izgledao na polici :lol:
error codes

#544 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by error codes »

ionako nas smatraju "najprimitivnijom" zemljom po mnogo cemu u Evropi ( NEPISMENOST je u samom vrhu ) :oops:
tranquil

#545 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by tranquil »

Chmoljo wrote:
tranquil wrote:

ko zna. možda bi bilo dobro i da ih izbace, ustvari, da ih zabrane. tek bi onda dobili na popularnosti :D
Mislim da sam pročitao više knjiga koje sadrže nešto protivno mojim uvjerenjima nego onih koja se slažu. I niti jedna me nije direktno izmijenila. Navela na razmišljanje i onda indirektno izmijenila, da. I to ne nužno u svom pravcu, nego ponekad još dalje u suprotnom. Slušati tuđa mišljenja i razmišljati o njima je mnogo zdravije nego provesti čitav život u "eho komori", kako se to popularno kaže ovih dana.
Chmoljo

#546 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

tranquil wrote:
Mislim da sam pročitao više knjiga koje sadrže nešto protivno mojim uvjerenjima nego onih koja se slažu. I niti jedna me nije direktno izmijenila. Navela na razmišljanje i onda indirektno izmijenila, da. I to ne nužno u svom pravcu, nego ponekad još dalje u suprotnom. Slušati tuđa mišljenja i razmišljati o njima je mnogo zdravije nego provesti čitav život u "eho komori", kako se to popularno kaže ovih dana.
tačno :thumbup:
John Cleese

#547 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Chmoljo wrote:
John Cleese wrote:
Moze on tupiti koliko hoce.
Ako sam dobro shvatio, niko bitan ne odobrava njegove stupidarije.
i Trump bi u nekim ne tako davnim vremenima bio nazivan pravim imenom.

strah me gluposti čitača naslova*...

* moderna društvena pojava, nastaje u vrijeme kada je internet postao dostupan širokim narodnim masama i označava kategoriju koju privlače samo šokantni naslovi, i koji se ne trude pročitati ni boldirani dio teksta ispod. odlikuje ih razumijevanje u svaku društvenu pojavu, a koje je stečeno dubinskim čitanjima naslova i uklapanju istih u jednu od teorija zavjera.
Razumijem.
Cini mi se, ipak, da je ovdje u opticaju mnogo vise naslova koji lokalnu budalinu nazivaju pravim imenom - pa ne bi bez razloga cmizdrio kako su mu, kao, vezali i ruke i noge i ne daju mu da govori.
arzuhal

#548 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

Kod nas vazda postoji čitav splet različitih i raznolikih razloga, ideja, povoda (često veoma suprostavljenih ali ne i isključivih nužno) i tome sličnog kada se radi i kada je riječ o stvarima i pitanjima kao što je ovo o kojem se ovdje raspravlja...I tu nema jednog, potpunog, zaokruženog, ultimativnog odgovora i rješenja, tu treba biti otvoren i prijemčiv, valja biti oprezan i širok e kako bi se ljudski došlo do nekih odgovora...
John Cleese

#549 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Narodni heroj u Rumuniji. Što? Pa branio od Turaka... a ima o njemu jako puno i dokumentarnog i fikcionaliziranog materijala. Prije koju godinu je bila jako popularna knjiga Elizabete Kostove... kao detektivska novela, ide neki lik u Transilvaniju, pa tamo istražuje Drakulinu grobnicu - a njega tamo nema, i onda ide priča... u kojoj se, naravski, osvrće i na Drakulinu krvoločnost, ima čitava jedna scena večere na koju je bila pozvana sva lokalna elita, servirana u polju... medju stotinama ljudi nabijenih na kolac... kud Andrić tu scenu ne napisa, majku mu izdajničku. :oops: :D :lol:
Mala je ovo zemlja, koliki je on izdajnik... :|

P.S.
Ne mogu da ne kazem - naznake citalackog apetita koje tu dajes me iskreno brinu... :| :D :lol:
tranquil

#550 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by tranquil »

Nurudin wrote:Još jedan primjer dvostrukih aršina je i "razdvajanje umjetnika i djela " .
Recimo kad im kažeš kako je Emir Hadžihafizbegović vrstan glumac (vjerovatno trenutno među top 5 u regiji)
odmah će ići priggovor kako je on desničar i kako je bio sda-ov ministar kulture .
Kao eto to ga toliko degradira , pa ga oni , naši kvaziljevičari "ne mogu".
Andrića međutim njegova politička karijera uopće ne degradira.
Ovdje ću ti direktno reći da ili generalizuješ na osnovu veoma malog broja slučajeva ili direktno izmišljaš. Dok je tačno da mnogi pljuju po Emiru, to rade samo po njegovom javnom i političkom angažmanu, i nisam čuo niti od jednog njegovog kritičara (a i ja sam među njima) da je loš glumac, niti da bi mu trebalo zabraniti da glumi, niti pozive da se ne gledaju njegovi filmovi ili predstave. Emir ima sposobnost da njegova gluma bude jedina svijetla tačka u lošem filmu, ali politički angažman mu je odron.

Nađi temu gdje se poziva na bojkot / zabranu / negledanje njegovih filmova ili predstava, povlačim riječ.
Nurudin wrote:Također , ovdje se nešto lamentira "turskom okrutnošću" , isto kao da je to nešto specifično za Turke, a
ne jedan standard ponašanja velikih imperija tog vremena.
Izdvajanje otomanske vladavine i karikaturalno demoniziranje Turaka kao brkatih i bijesnih sa sabljom u ruci
je dio jedne zaostale percepcije tog carstva iz ugla prepadnute kršćanske Evrope.
Međutim, odakle potreba za tom mantrom u jednom komunističko-ateističkom svijetu?
Od Turaka i Ataturka nije prijetila ama baš nikakva opasnost "vanjskog neprijatelja" , oni su bili skroz beznačajni
za Jugoslaviju. Koji je cilj te izražene propagande protiv imperije koja se davno raspala ?
Kakva je ovo logika? Nisu ni Troja s jedne, niti Mikena, Sparta, Itaka, itd. s druge strane prijetnja već dvije i po hiljade godina pa opet imamo djela koja referenciraju njihovu okrutnost u lektiri, i nisu sporna. Krleža, Remark su u lektiri i opisuju okrutnost zapadnih vojski, i to u novije vrijeme, pa nisu sporni. To što tebe svrbi opis turskih okrutnosti, mislim da je zato što literaturu doživljavaš prilično "plemenski".
Post Reply