Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

dale cooper

#426 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

Connaisseur Karlin wrote:
dale cooper wrote:
mene lektira nije pokvarila , a dali je tebe lektira pokvarila :D
Kakva ba lektira? :zoka: Mogla si makar pričekati da leks počne djelovati. Ovako sam nespreman za bilo kakvu raspravu sa tobom. :| :mrgreen:
pa Andric i Nejgos :lol:

pita te, dali te ista pokvarila :)

zar ne kuzis parodiju :kiss:
Ne kužim. :zoka: :|

Vjeruj da se Njegoša i ne sjećam, osim ovako kad neko spomene po koji kontraverzni stih na forumu.
Andrićev sam sav opus pročitao u jeku rata uz plamen svijeće.

Andrićevo pisanje me je samo moglo oplemeniti, jer je riječ o briljantnom književnom radu, ne smatram da tu ima ičega
da bilo koga pokvari.
arzuhal

#427 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

Neki dan napišem jedan ašćare & bilesi sarkastičan (i to sarkazam jasnog dječijeg levela) komentar na portalu jednih dnevnih novina...Ticalo se prava radnika i Dodika...Ja, fol, stanem u odbranu Dodika galameći na radnike, etc.

Dobio sam pregršt lajkova nekih Srba koji su inače poznati po nacionalističkim komentarima, a par Bošnja me prozove idiotom i izvrijeđa kao bedaka...

Moja prva reakcija je bila zaprepaštenost nivoom razumijevanja nekih osnovnih i očitih, razvidnih stvari kod naših ljudi...Nakon toga sam se počeo smijati...A onda je uslijedila neka tuga...

Kažem prijatelju: Kako me obasja svjetlo spoznaje kako to i zašto tako dugo opstaju ovi naši bolidi na vlasti...

A on reče: Slušao sam jedno predavanje šejha Hamze Jusufa koji reče kako se nije čuditi raznim rekacijama ljudi jer danas ljudi, naprosto, imaju problema s elementarnom logikom, teško povezuju teze, brkaju stvari, sve je nejasno...I riječi postaju veoma opasne...

Uglavnom...šta sam htio reći...iz mog ugla je stvar jasna kod čitanja bilo kojeg pisca i bilo koje književnosti...ali ja stvarno ne znam šta je u glavama drugih koji ih čitaju...ja sam za to da se obavezno djeca izlože utjecaju Ćopića, Mike Antića, Šantića, Ćatića, Džumhura, Šopa, Kovačića, Nazora, Bekrića...njih trebaju čitati makar ne čitali Andrića i Njegoša, da im se duša plemeni i razvija bez straha i kako treba...Njih trebaju čitati da bi bili bolji i ljepši ljudi...

A Andrića i Njegoša, kao i slične pisce, da čitaju kako bi se upoznali sa svime ostalim...
dale cooper

#428 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

arzuhal wrote:Neki dan napišem jedan ašćare & bilesi sarkastičan (i to sarkazam jasnog dječijeg levela) komentar na portalu jednih dnevnih novina...Ticalo se prava radnika i Dodika...Ja, fol, stanem u odbranu Dodika galameći na radnike, etc.

Dobio sam pregršt lajkova nekih Srba koji su inače poznati po nacionalističkim komentarima, a par Bošnja me prozove idiotom i izvrijeđa kao bedaka...

Moja prva reakcija je bila zaprepaštenost nivoom razumijevanja nekih osnovnih i očitih, razvidnih stvari kod naših ljudi...Nakon toga sam se počeo smijati...A onda je uslijedila neka tuga...

Kažem prijatelju: Kako me obasja svjetlo spoznaje kako to i zašto tako dugo opstaju ovi naši bolidi na vlasti...

A on reče: Slušao sam jedno predavanje šejha Hamze Jusufa koji reče kako se nije čuditi raznim rekacijama ljudi jer danas ljudi, naprosto, imaju problema s elementarnom logikom, teško povezuju teze, brkaju stvari, sve je nejasno...I riječi postaju veoma opasne...

Uglavnom...šta sam htio reći...iz mog ugla je stvar jasna kod čitanja bilo kojeg pisca i bilo koje književnosti...ali ja stvarno ne znam šta je u glavama drugih koji ih čitaju...ja sam za to da se obavezno djeca izlože utjecaju Ćopića, Mike Antića, Šantića, Ćatića, Džumhura, Šopa, Kovačića, Nazora, Bekrića...njih trebaju čitati makar ne čitali Andrića i Njegoša, da im se duša plemeni i razvija bez straha i kako treba...Njih trebaju čitati da bi bili bolji i ljepši ljudi...

A Andrića i Njegoša, kao i slične pisce, da čitaju kako bi se upoznali sa svime ostalim...
E moj arzo... :sad:

Za post. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#429 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:
dale cooper wrote:
Kakva ba lektira? :zoka: Mogla si makar pričekati da leks počne djelovati. Ovako sam nespreman za bilo kakvu raspravu sa tobom. :| :mrgreen:
pa Andric i Nejgos :lol:

pita te, dali te ista pokvarila :)

zar ne kuzis parodiju :kiss:
Ne kužim. :zoka: :|

Vjeruj da se Njegoša i ne sjećam, osim ovako kad neko spomene po koji kontraverzni stih na forumu.
Andrićev sam sav opus pročitao u jeku rata uz plamen svijeće.

Andrićevo pisanje me je samo moglo oplemeniti, jer je riječ o briljantnom književnom radu, ne smatram da tu ima ičega
da bilo koga pokvari.
imamo identicno iskustvo :kiss:

parodja je na racun teme , zato se salim sa pitanjem : dali nas je lektira pokvarila :lol:
dale cooper

#430 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

parodja je na racun teme , zato se salim sa pitanjem : dali nas je lektira pokvarila :lol:
Pa mogu reći da mene definitivno nije. :)
Connaisseur Karlin

#431 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:

ma naravno da nije,a nije ni mene,ali je tema postavljen tako da upravo lektira kvari djecu :-D
dale cooper

#432 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:

ma naravno da nije,a nije ni mene,ali je tema postavljen tako da upravo lektira kvari djecu :-D
Malo je reći da se ne slažem sa autorom teme, ali mi je bilo mrsko ulaziti u raspravu jer sam neke stvari,
posebice vezano za Andrića, više puta spominjao na drugim temama. Samo mogu reći da je po meni Andrić
jedan od najvećih i najvažnijih Bosansko-Hercogovačkih pisaca i odricanjem njega se odričemo i jednog bitnog
dijela naše književne baštine.
triconja

#433 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by triconja »

Kad su se nasi pradjedovi historijski svasta nesta odricali, mozemo i mi Andrica i Njegosa. Sve ce to doci na svoje :lol:
John Cleese

#434 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
John Cleese wrote:
arzuhal wrote:Kakih sam cool stihova našao kod Njegoša, malo je kazat, čitat jašta :thumbup: I Andrića, dašta.
A "cool" bi tu znacilo - sta, konkretno? :)
Nesto nalik na to sto ti pise u lokaciji ili... sta?
Pa ima svega, ali između ostalog i taj stih koji je tako savremen :lol:
Ah... nije taj stih savremen nego mnogi nasi savremenici ocito zive u pogresnom vijeku - meni je to nekako vise za plakanje, sto naravno ne predlazem, jer nije svrsishodno, ali da je sve to tuzno, tuzno je do boga :)
John Cleese

#435 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:...
Mati mila... :|

O boze, tek da dovrsi pecalno ovo lutanje pod svodom koji ne cuje... jer meni treba mocna rijec, jer meni treba odgovor, ne ljubav - nego sveta smrt :run:
samo ti dramatizriaj i karikiraj sa ciljem da pobjegnes od realnosti :D :kiss:
Ne dramatiziram - poetiziram...
Tebe lektira zaista nije pokvarila... sta "pokvarila" - ma dotakla te nije :|

I kakva realnost? Sta tebi nije jasno?
Pisem o propustima u bivsoj drzavi, a ti komentiras da je za propuste u drzavi odgovorna drzava...
Ma zaista? Nisu, dakle, vanzemaljci?
Sta ocekujes da ti kazem? Bravo, Kolumbo?
arzuhal

#436 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
Ah... nije taj stih savremen nego mnogi nasi savremenici ocito zive u pogresnom vijeku - meni je to nekako vise za plakanje, sto naravno ne predlazem, jer nije svrsishodno, ali da je sve to tuzno, tuzno je do boga :)
Ne treba stvari uzimati previše k srcu, pogotovo nevažne :mrgreen:
John Cleese

#437 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
John Cleese wrote:
Meni se cini da ti mnogo vremena i energije trosis na stvari koje si upravo nazvao nevaznim :)
A opet, ti bolje znas i sta je i kako je.

Hvala ti sto si mi odgovorio na pitanje.
arzuhal

#438 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:
John Cleese wrote:
Meni se cini da ti mnogo vremena i energije trosis na stvari koje si upravo nazvao nevaznim :)
A opet, ti bolje znas i sta je i kako je.

Hvala ti sto si mi odgovorio na pitanje.
Pa ja iznesem svoje neko mišljenje i stav (usput, jer ne učestvujem previše na ovim temama) a ti se onda javiš pokazujući zanimanje mojim mišljenjem i stavom. Ukoliko uzmemo da je istina da se ja zanimam nevažnim stvarima, onda je tvoja potrošnja energije na nevažnost - dvostruka :mrgreen: A, opet, ti znaš šta je i kako je.

Nema na čemu.
wewa

#439 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

arzuhal wrote:Neki dan napišem jedan ašćare & bilesi sarkastičan (i to sarkazam jasnog dječijeg levela) komentar na portalu jednih dnevnih novina...Ticalo se prava radnika i Dodika...Ja, fol, stanem u odbranu Dodika galameći na radnike, etc.

nekidan je Dezulovic odlicno opisao kako prolazi satira (i ironija) kod nas:

http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji- ... sti/199468
John Cleese

#440 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Pa ja iznesem svoje neko mišljenje i stav (usput, jer ne učestvujem previše na ovim temama) a ti se onda javiš pokazujući zanimanje mojim mišljenjem i stavom. Ukoliko uzmemo da je istina da se ja zanimam nevažnim stvarima, onda je tvoja potrošnja energije na nevažnost - dvostruka :mrgreen: A, opet, ti znaš šta je i kako je.
:lol: Pa nisam ja rekao da su nevazne nego ti :D
I nije u pitanju samo ova tema, pa cak ni samo pisanje na ovom forumu (par postova prije spominjao si i druge slicne aktivnosti, ako sam dobro shvatio), a i rekao sam da mi se cini, nisam rekao da jeste tako, jer ja to ne mogu pouzdano znati. Znam samo ono sto mi sam ispricas.
Ali, hajde, dobro - necu ti dosadjivati :)

P.S.
Otkud bas - dvostruka? Zar sam bas toliko zastranio? :|
Sta da kazem... gledacu da smanjim :D :lol:
arzuhal

#441 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:Pa ja iznesem svoje neko mišljenje i stav (usput, jer ne učestvujem previše na ovim temama) a ti se onda javiš pokazujući zanimanje mojim mišljenjem i stavom. Ukoliko uzmemo da je istina da se ja zanimam nevažnim stvarima, onda je tvoja potrošnja energije na nevažnost - dvostruka :mrgreen: A, opet, ti znaš šta je i kako je.
:lol: Pa nisam ja rekao da su nevazne nego ti :D
I nije u pitanju samo ova tema, pa cak ni samo pisanje na ovom forumu (par postova prije spominjao si i druge slicne aktivnosti, ako sam dobro shvatio), a i rekao sam da mi se cini, nisam rekao da jeste tako, jer ja to ne mogu pouzdano znati. Znam samo ono sto mi sam ispricas.
Ali, hajde, dobro - necu ti dosadjivati :)

P.S.
Otkud bas - dvostruka? Zar sam bas toliko zastranio? :|
Sta da kazem... gledacu da smanjim :D :lol:
Jeste, ja sam rekao da je nevažno, ali - šta? Recimo pod tim nevažnim nisam mislio na književnost Andrića i Njegoša, a ne znam šta si ti razumio :mrgreen:

Dvostruko nije loše ukoliko je ništa, jer kada se i dvaput pomnoži s nulom, opet si na istom, šteta nije veća ni za jotu :lol:
piupiu

#442 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

A, jeste svi ljuti na ovoj temi. :D

Ne treba izbaciti Adrića i Njegoša iz školskih programa, već treba izbaciti školski program. 'ta će nam to da se bezze svadjamo? :D
John Cleese

#443 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Jeste, ja sam rekao da je nevažno, ali - šta? Recimo pod tim nevažnim nisam mislio na književnost Andrića i Njegoša, a ne znam šta si ti razumio :mrgreen:

Dvostruko nije loše ukoliko je ništa, jer kada se i dvaput pomnoži s nulom, opet si na istom, šteta nije veća ni za jotu :lol:
Pa valjda si mislio na ono sto si komentirao, ono o cemu sam ja u prethodnom postu pisao :)
Bio sam napisao da mnogi nasi savremenici zive u pogresnom vijeku i da je to tuzno.

A kako treba da shvatim tu racunicu? :)
wewa

#444 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

piupiu wrote:A, jeste svi ljuti na ovoj temi. :D

Ne treba izbaciti Adrića i Njegoša iz školskih programa, već treba izbaciti školski program. 'ta će nam to da se bezze svadjamo? :D
svrati na fudbalske teme, pa da vidis ljutine. halapenjos, habanero i kajen male mace. :D
arzuhal

#445 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:Jeste, ja sam rekao da je nevažno, ali - šta? Recimo pod tim nevažnim nisam mislio na književnost Andrića i Njegoša, a ne znam šta si ti razumio :mrgreen:

Pa valjda si mislio na ono sto si komentirao, ono o cemu sam ja u prethodnom postu pisao :)
Bio sam napisao da mnogi nasi savremenici zive u pogresnom vijeku i da je to tuzno.

Nevažnim smatram neka naša smatranja koja imaju možda važnost za nas same, iz nekog razloga, a na što imamo pravo da su nam važna...Recimo ono što smatra važnim Ferid Muhić možda nije uopće važno za tebe ili Nurudina, i tako to...

Ja imam svoj dojam o određenim piscima, određenim djelima, određenim "tumačenjima", apologijama ili napadima na neke pisce i njihova djela, itd. Neko ima drukčije, i tako to...Ja se ne slažem s Muhićem u dobrom dijelu ali u nekom da.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#446 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

John Cleese wrote:
Nurudin wrote:
Nurudin wrote:Iako je isto riječ o krizi identiteta, kod Meše...
Zasto bi bila rijec o krizi identiteta?
Zato sto se covjek osjecao i izjasnjavao drugacije nego sto bi zbog porijekla neko od njega ocekivao?
Pa nije li takvo ocekivanje apsurdno, jer upravo zbog porijekla se i osjecao tako kako se osjecao...
Koliko god je pogresno (zapravo zaista imbecilno) njegov izbor pokusavati iskoristiti kao nekakav "dokaz" o porijeklu jednog naroda, toliko je pogresno i ne uvazavati njegove razloge za takav izbor. (Taj izbor, doduse, implicira da su Crnogorci de facto Srbi, sto nije tacno, makar neki Crnogorci i danas u to i vjerovali... helem neise...)

(Inace... Jedan od najvecih (i najtragicnijih) propusta u onih pedesetak godina druge Juge je to sto nisu ni pokusali, prvo, da shvate razliku, a zatim i da jasno i argumentirano razgranice religijske od etnickih podjela, pa da onda dokazu i hajvanima sitnijeg zuba da nisu svi jugoslovenski pravoslavci porijeklom Srbi (sto je iznimno znacajno, uvjeren sam da nije potrebno objasnjavati zasto), niti su svi katolici porijeklom Hrvati, niti su Bosanci iskljucivo muslimani (Bosnjani, Bosnjaci, ista stvar, cije je nepominjanje i neubrajanje poimence medju konstitutivne narode SFRJ krucijalni element prethodno pomenutog propusta), niti su svi muslimani porijeklom Bosanci.
Ne, desava se upravo suprotno - nazivanje jednog naroda imenom religijske grupe iz njega iskljucuje sve koji u tu religijsku grupu ne spadaju i dodatno ohrabruje i promovira poistovjecivanje religijske i etnicke pripadnosti uopce...)

Nurudin wrote:Što se tiče Mehmedalije Maka Dizdara i on bi također bio priznat poput Selimovića, samo da se izjasnio kao Srbin i da se nije ponosio toliko Bosnom.
Pa i bio je Mak priznat, itekako :)

I priznat i poznat - koliko se sjecam, nije bilo udzbenika maternjeg jezika (citanke) bez neke Makove pjesme ili barem citata iz Kamenog spavaca uz koju bi obicno stajala umanjena, njegovim djelom inspirirana, Berberova slika ili grafika, kao ilustracija.
Ako onaj poznati citat iz Derviša "četrdest mi je godina" , nije kriza identiteta, onda ne znam šta jest?
Istina, on je tu krizu prebacio na krizu vjere Ahmeda Nurudina ali je to jedna vrlo emotivna i iskrena
koleracija, nema u njoj zlobe i morbidnosti kao kod Andrića u kojoj se on hladno obračunava sa svim što
se nije uklapalo u percepciju istorije iz Beograda , gdje su našli stanište i on i Meša.
Meša je više onako kmezav, pičkast, ali nije mrve zlonamjeran niti želi da ponižava svoje korijene,
samo se rastaje s njima.
Smiješno je uopće tvrditi da čovjek nema krizu identiteta , a ima očiglednu potrebu da istraži svoje korijene
(u autobiografiji "Sjećanja" ) i dođe do zaključka da je njegov čukundjed bio pravoslavac, pa eto i on mora
da bude Srbin, pošto je ateista, jednostavno mora ...a i nekako je lakše biti poznati pisac ako te promoviše
Sanu...Maka Dizdara nisu promovisali , baš suprotno, napravili su mu hrpu problema .
Trebaš malo pročitati njegov životopis . Mehmedalija Mak Dizdar je možda manji književnik od Andrića i Meše
ali je daleko veći karakter i on sigurno nije imao nikakvu krizu identiteta, njegove krize su bile više egzistencijalne.

http://makdizdar.ba/biografija/
wewa

#447 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

:shock:
de da provjerim jesam li na pravom podforumu?! :zoka:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#448 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Moram staviti i uvod koji će vas napaliti da pročitate tekst :

Povodom diskvalifikacije reisa Cerića književnih legendi (od Kulenovića… do Maka Dizdara) iz korpusa nacionalne književnosti, zato što se oni, u strahu od režima, za života nisu iskazali i deklarirali kao muslimani, a sve na mezaru nedužnog Nedžada Ibrišimovića, javnosti nudim izvod iz neobjavljene knjige, moga oca, Esada Bibanovića, Svjedočanstvo jednog vremena – Kulen Vakuf 1941 – 1945, koji ilustrira jedan od više životnih perioda Makovog stradanja.

http://makdizdar.ba/likvidacija-narodne-prosvjete/
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#449 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote:Moram staviti i uvod koji će vas napaliti da pročitate tekst :

Povodom diskvalifikacije reisa Cerića književnih legendi (od Kulenovića… do Maka Dizdara) iz korpusa nacionalne književnosti, zato što se oni, u strahu od režima, za života nisu iskazali i deklarirali kao muslimani, a sve na mezaru nedužnog Nedžada Ibrišimovića, javnosti nudim izvod iz neobjavljene knjige, moga oca, Esada Bibanovića, Svjedočanstvo jednog vremena – Kulen Vakuf 1941 – 1945, koji ilustrira jedan od više životnih perioda Makovog stradanja.

http://makdizdar.ba/likvidacija-narodne-prosvjete/
jer, svako ko ima koju lijepu da kaže o bivšoj državi, sigurno će odlučno negirati sve napisano u tekstu, jel tako? :D

opet generalizacija, opet svrstavanje u ladice...
John Cleese

#450 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
John Cleese wrote:

Nevažnim smatram neka naša smatranja koja imaju možda važnost za nas same, iz nekog razloga, a na što imamo pravo da su nam važna...Recimo ono što smatra važnim Ferid Muhić možda nije uopće važno za tebe ili Nurudina, i tako to...

Ja imam svoj dojam o određenim piscima, određenim djelima, određenim "tumačenjima", apologijama ili napadima na neke pisce i njihova djela, itd. Neko ima drukčije, i tako to...Ja se ne slažem s Muhićem u dobrom dijelu ali u nekom da.
Postojanje miliona ljudi koji zive u pogresnom vijeku ne moze biti nevazno, jer to, izmedju svega ostalog, oblikuje nasu stvarnost. U tom smislu ne moze biti nevazno ni sta ti ljudi misle ili ako hoces - "misle", ma koliko imbecilno bilo.

To sto si sad napisao jasno je i nije sporno, mada i nije bas u neposrednoj vezi s onim o cemu smo par postova prije pisali, a sto sam i ponovio.

Pricu o dvostrukom nista, nulama i mnozenju i dalje ne razumijem, a izgleda da je nesto zabavno, pa me zanima :)
Post Reply