statixx wrote:Proklinjem dan kada sam procitao Mit o sizifu. To stivo treba spaliti jer kontaminira mentalne procese i narusava dusevnu ravnotezu.
Koja je ovo tema o Andriću? 567-a? Ovo i pet Jugoslavija... Pa se pitamo što nam ne ide.
Moderator: Chloe
statixx wrote:Proklinjem dan kada sam procitao Mit o sizifu. To stivo treba spaliti jer kontaminira mentalne procese i narusava dusevnu ravnotezu.
Kazaz je do podne Enver, od podne Mehmed Spaho.Nurudin wrote:I još da kažem da ovo pakovanje srpskog nacionalizma i šovinizma u ideologiju "bratstva jedinstva"
nisam rekao ja, hatma-man i suferaš (kakvim me vi želite vidjeti), nego Enver Kazaz
not so fast!
Nurudin wrote:...a sve zbog nedostatka identiteta.

U pravu si, stvarno je um nevjerovatno radoznao u ovom periodu. Ali tinejdžeri su još uvijek bebe koje brzo izrastu, samo im se najednom produže rukice i nogice... ko to otme da vodi u rat, zubima ga za grkljan k'o bijesan pas.Connaisseur Karlin wrote:pustopoljina wrote:ja sam protiv cenzure i jednog i drugog jer mi se to cini slicnim "staklenom zvonu".
kad neko jako zeli zastiti dijete od svega i onda ga odvoji od realnosti. jednostavnije ne mogu objasniti.
ne bi mi se nimalo svidjelo da djeca u rs odrastaju uvjerena da je na drini cuprija= istorijska citanka, a jos manje da djeca u federaciji ne znaju ni sta je to.
to moze stvoriti samo vise problema.
ono sto smatram optimalnim je da se jako puno analizira i pise, te da su sve te analize dostupne i kad neko sjedne na net, da podjoni ili prepise lektiru- da i ono u federaciji i ono u rs ima iste izvore...pa neka sam odluci.
sto se tice srednjoskolaca i tridesetogodisnjaka...nama je prijatno misliti da je imati trideset=biti mlad i "taman sazrio". osamnaestogodisnjaci idu u rat.
srednjoskolski uzrast nije premlad, um je ziv, budan i nije vise djeciji, a tridestogodisnjaci citaju minimalno.
Da, naročito ovaj yugonostalgičniseln wrote:Nurudin wrote:...a sve zbog nedostatka identiteta.
I identitet nabijem na qrac!
kakav jebeni identitet? Ima li iko dovoljno licnosti, da se ne mora skrivati iza kolektiviteta?
pa fino ti piše da je riječ o mitologijipiupiu wrote:statixx wrote:Proklinjem dan kada sam procitao Mit o sizifu. To stivo treba spaliti jer kontaminira mentalne procese i narusava dusevnu ravnotezu.![]()
Ne mozes se zalagati za izbacivanje djela iz lektire ako ih nisi citao...Nurudin wrote:pa fino ti piše da je riječ o mitologijipiupiu wrote:statixx wrote:Proklinjem dan kada sam procitao Mit o sizifu. To stivo treba spaliti jer kontaminira mentalne procese i narusava dusevnu ravnotezu.![]()
Ukoliko hoces drzavu, mora postojati nacija. A nacija je ono sto pise na pasosu.Nurudin wrote: Ukoliko hoćeš državu, onda mora postojati i narod , a
naroda nema bez identiteta.
Jbt pa to su elementarne stvari
Ne može postojati nacija bez naroda.seln wrote:Ukoliko hoces drzavu, mora postojati nacija. A nacija je ono sto pise na pasosu.Nurudin wrote: Ukoliko hoćeš državu, onda mora postojati i narod , a
TO su elementarne stvari.
A sta se to uci u First elementary SDA school... to je vec druga stvar.
Chmoljo wrote:
u pravu je wewa.
nema ništa iritantnije kada neko kaže "vi" u raspravi. mislim, ne kažem, svi smo više ili manje tako grupirali sagovornike, ali treba izbjegavati. često se i zloupotrebljava i onda se formiraju dva tabora gdje nema nijansi, a teško i glas zdravog razuma ispliva. ne znači to da je u svakoj raspravi dobra zlatna sredina. samo znači da plemensku zadrtost kojoj smo svakodnevno izloženi prenosimo i ovdje.
svi iznosimo svoja mišljenja, i na njih treba i replicirati.
osim na postove Niemand. ona se zajebava ovdje.
Pisi u svoje ime, molit cu lijepo! Ja znam sto nam ne ide.piupiu wrote:Pa se pitamo što nam ne ide.

Nurudin wrote:Ne može postojati nacija bez naroda.seln wrote:Ukoliko hoces drzavu, mora postojati nacija. A nacija je ono sto pise na pasosu.Nurudin wrote: Ukoliko hoćeš državu, onda mora postojati i narod , a
TO su elementarne stvari.
A sta se to uci u First elementary SDA school... to je vec druga stvar.
Osim toga , koja su to obilježja bosanske nacije? Da je pola nacije mrzi i ne priznaje?
Nisi ti u toku izgleda, otkad ikad mesa ne valja.dale cooper wrote:Jel' to sad i Meša ne valja.![]()
Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. AnalizaNiemand wrote:Nisi ti u toku izgleda, otkad ikad mesa ne valja.dale cooper wrote:Jel' to sad i Meša ne valja.![]()
Svejedno ne kontam kakva je ovo knjiga.Gugl ne kaze nista.
edit: Aha, kontam.dale cooper wrote:Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. AnalizaNiemand wrote:Nisi ti u toku izgleda, otkad ikad mesa ne valja.dale cooper wrote:Jel' to sad i Meša ne valja.![]()
Svejedno ne kontam kakva je ovo knjiga.Gugl ne kaze nista.
i zaključci su da te zaboli glava by the way.Zato i pitam jel' to sad i Meša ne valja.
Joj tebe.dale cooper wrote:edit: Aha, kontam.dale cooper wrote:
Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. Analiza
i zaključci su da te zaboli glava by the way.Zato i pitam jel' to sad i Meša ne valja.
Meša odavno (po nekima) ne valja. Stvarno nisam u toku.
Jebiga, kad nam ne valjaju najveći pisci koje je ova zemlja dala, ne znam ko nam onda valja.Niemand wrote:Joj tebe.dale cooper wrote:edit: Aha, kontam.dale cooper wrote:
Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. Analiza
Meša odavno (po nekima) ne valja. Stvarno nisam u toku.
![]()
Velim samo da to nije prvi put, bilo je i na forumu te price, ako me sjecanje ne vara.
Ko biva, kako selimovic more citirati Boga, a jos nije ni citiro kako treba, pa ljudi misle da je to reko Selimovic a ne Bog, i tako ta prica.
Cito si to sigurno. A citacemo to jos koji put, rekla bih.
Helem nejse.
meni je zapravo fascinantna ta nedosljednost ili, kako da Kazem dijametralna suprotnost u kojoj ljudi svijetla obraza stupaju vodjeni dvjema krilaticama, pa su obje sasvim legitimne:dale cooper wrote:
Jebiga, kad nam ne valjaju najveći pisci koje je ova zemlja dala, ne znam ko nam onda valja.