pa kad su glupi.Niemand wrote:Joj njega, sta je tebi, djeca po americi kopiraju filmove i igrice..![]()
Niko vise nije siguran.
A hadzinice, kakva partizanka i kakva bomba?
Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Moderator: Chloe
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#251 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
-
John Cleese
#252 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Nisam bas uvjeren da obrazovni sistem moze zaista postici to sto ti od njega ocekujeshadzinicasa wrote:pa upravo je to valjda uloga/svrha skole.... da mu priblizi (i) razlicito, otvori vidike, pobudi i razvije kriticku misao... pa i ako ga je dojilo i u kuci usmjeravalo u jednu stranu. tu je sustina zapravo, kad govorimo o obaveznoj lektiri.
ili cemo od djece odustati, fatalisticki se mireci... odustajuci tako i od buducnosti i progresa.
o tome i wewa prica
ne branim ja andrica koliko slobodu misli i preispitivanja, a slozices se treba djecu usmjeriti i voditi i poticati da utazuju svoju prirodnu radoznalost.
kako ce znati napisati argumentativni clanak sa sve uvodom, oprecnim argumentacijama, vaganjem cinjenica i vlastitim zakljuckom ako mu ne pokazes, da u tim situacijama, iako je individualni osjecaj sasvim validan razlog za priklanjanje jednom misljenju, ne moze se tretirati kao objektivna cinjenica u argumentaciji.
ponudi, pa ako nece, ponudi opet, pa zainteresuj, imroviziraj.... zadaca nastavnika je ne samo da ispredaje gradivo vec i da animira, ukljuci....mah odoh predaleko... mislim da si shvatio sta hocu reci.
polazes cini mi se prevec na "japiju", a ja pak mislim, iako ne mozemo odbaciti genetske predispozicije na oblikovanje licnosti, misljenje kao i ostatak licnosti djeteta oblikuje i okolina/drustvo/skola... etc.
I rekao bih da pretjerujes - izbjegavanje ruznih kontroverzi i konfrontacija, nesrazmjernih stvarnom znacaju konkretne teme, za ljubav mira u kuci kao znacajnog preduvjeta buducnosti i progresa koje i sama pominjes ne bih nazvao fatalistickim mirenjem
-
Niemand
#253 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Ma nisu glupi, nit su krive igrice, to su jednostavno nestabilne licnosti za koje vjerujem da bi se ubili i bez igrica il filmova il knjiga, ubili bi se zbog cokolade na kraju il bi ubili macku il psa. Takvih likova je bilo i prije igrica i uvijek se svijet ibretio zasto i kako i trazio neku banalnost za okriviti jer ljudima ocito treba krivac uvijek.Chmoljo wrote:
pa kad su glupi.
Realno, nisu djeca glupa. Inace bi i crtice zabranili. Da im ne padne sta napamet i tako to.
-
John Cleese
#254 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Chmoljo wrote:ako mi djetetu nakon pročitane Braće Karamazova bude jedina ideja da me ubije, nek to i uradi. ko odgoji toliko glupog insana ne zaslužuje da živi.
- hadzinicasa
#255 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
da, ti si u pravu. uvijek je do ocekivanja.John Cleese wrote:
Nisam bas uvjeren da obrazovni sistem moze zaista postici to sto ti od njega ocekujes
I rekao bih da pretjerujes - izbjegavanje ruznih kontroverzi i konfrontacija, nesrazmjernih stvarnom znacaju konkretne teme, za ljubav mira u kuci kao znacajnog preduvjeta buducnosti i progresa koje i sama pominjes ne bih nazvao fatalistickim mirenjem
moja su ocito povelika.
a to o cemu ti pricas je "laksi put", settling for less, etc... i definitivno not my choice.
-
John Cleese
#256 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Izasao sam iz ormara i ocekujem razumijevanje, cak i od ni od koga, kad je vec tuNiemand wrote:Wtf.
-
John Cleese
#257 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
A izgleda da sam bas ostario...hadzinicasa wrote:da, ti si u pravu. uvijek je do ocekivanja.John Cleese wrote:
Nisam bas uvjeren da obrazovni sistem moze zaista postici to sto ti od njega ocekujes
I rekao bih da pretjerujes - izbjegavanje ruznih kontroverzi i konfrontacija, nesrazmjernih stvarnom znacaju konkretne teme, za ljubav mira u kuci kao znacajnog preduvjeta buducnosti i progresa koje i sama pominjes ne bih nazvao fatalistickim mirenjem![]()
moja su ocito povelika.
a to o cemu ti pricas je "laksi put", settling for less, etc... i definitivno not my choice.
Da li je to dobro - ne znam. A da mi je milo & drago - nije
-
Niemand
#258 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Kad vec pricamo o lektirama, sad za ozbiljno, ne trolam fkt, ja sam apsolutno za to da se izbace sve one gluposti koje su prevazidjene a kod nas toliko bitne-sta je tema, sta je ideja, sta je motiv, sta je lajtmotiv i kako vec idu te gluposti.
Lektira se svede na-ispisi Bog zna kolko stranica, ko biva prepricaj, prepisi biografiju, odgovori na te budalastine od pitanja i budi spreman da reKnes ko iz topa koje boje je bio mantil od majstorove margarite. I eto ga-petica.
Besmisleno. Doslovno, puko provjeravanje jesil procito i nista vise.
A john c., izvini, al fakat blage veze nemam sta si htio reci ni u prvom postu a ni sad. Sumnjam na neku ironiju, sarkazam, al Bgm ne kotam, do mene je vjerovatno. Helem, nije ni bitno.
Lektira se svede na-ispisi Bog zna kolko stranica, ko biva prepricaj, prepisi biografiju, odgovori na te budalastine od pitanja i budi spreman da reKnes ko iz topa koje boje je bio mantil od majstorove margarite. I eto ga-petica.
Besmisleno. Doslovno, puko provjeravanje jesil procito i nista vise.
A john c., izvini, al fakat blage veze nemam sta si htio reci ni u prvom postu a ni sad. Sumnjam na neku ironiju, sarkazam, al Bgm ne kotam, do mene je vjerovatno. Helem, nije ni bitno.
- seln
#259 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Mala korektura: imenovane kompozicije narodnog melosa na spadaju u tzv. rani opus Sabana Saulica, vec se po Köchelovom popisu Saulicevih dela vode pod "Zreli period, kompozicije KV 308 i 309"John Cleese wrote:
Evo... ja, dok ovo pisem, slusam ranog Sabana Saulica i hajde sto slusam ja, nego slusa i uplakani komsiluk, toliko je to glasno - basovi deru, krv iz usiju lipti, na prsima mi je, lijevo, pa malo prema sredini, diskretno istetovirano veliko srce... a u srcETu: "s Namerom dodjoh u veliki grad"... i dva galeba... bEla...
-
John Cleese
#260 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Naravno, kolega, hvalaseln wrote:Mala korektura: imenovane kompozicije narodnog melosa na spadaju u tzv. rani opus Sabana Saulica, vec se po Köchelovom popisu Saulicevih dela vode pod "Zreli period, kompozicije KV 308 i 309"John Cleese wrote:Evo... ja, dok ovo pisem, slusam ranog Sabana Saulica i hajde sto slusam ja, nego slusa i uplakani komsiluk, toliko je to glasno - basovi deru, krv iz usiju lipti, na prsima mi je, lijevo, pa malo prema sredini, diskretno istetovirano veliko srce... a u srcETu: "s Namerom dodjoh u veliki grad"... i dva galeba... bEla...
U to ime, precizirao bih - ranog S. Sabana ovog trena slusam, a njegov zreli opus je ostavio traga i na mome tElu, u formi gore opisane tetovaze
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#261 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Nevezano za Andrića ali vezano za kulturu..
Država je nekad imala i pored ideološke propagande i zamajavanja javnosti da "sve više i više napredujemo"
i pozitivnu ulogu u promicanju kulture . To je istina . Međutim to je bilo i prirodno jer je država odlučivala
o svemu , takav je bio sistem da ni ekonomija ni zdravstvo , a pogotovo ne kultura koja je bila i dio propagande
su bili direktno nadzirani.
U demokratiji i kapitalizmu kao ekonomskom dijelu sistema, država služi više kao okvir u kojem se stvari
događaju i razvijaju slobodno . To je po definiciji , a u praksi , vlast (bilo koja) je uslovljena populizmom i
pritiskom masa po određenim pitanjima. Masa je međutim nekulturna i nezainteresovana i samim time neće
vršiti pritisak na institucije u cilju povećanja opće društvene kulture .
(Ima onaj vic kad su anketirali narod : šta je gore , biti neznalica ili nezainteresovan? Pa odgovor većinom
bio : ne znam i ne zanima me to! ).
Ulogu animiranja mase i privlačenja pažnje na određena pitanja u demokratskim sistemima imaju tzv "nevladine
organizacije". Kod nas su ta udruženja skoro 100 % zauzeli lijevo orijentirani "borci za građanska prava".
Imaju čak i sredstva iz Eu fondova iz kojih se finansiraju takva udruženja da bi se zemlje u tranziciji prebacile lakše
i brže na taj sistem , u kojem će nevladine organizacije pokrenuti građane, a koji će onda izvršiti pritisak na
vlast , koja da bi održala neku popularnost će da se posveti tim pitanjima.
I šta rade naše nevladine organizacije osim što uzimaju pare iz Eu fondova? Ništa
Osim par akcija koje su bile očigledno ideološki lijevo (samim time ograničavajući tako podršku istima) tipa
nosanja velike zlatne kašike po Sarajevu ili neuspjele akcije da se što više ljudi izjasni Bosancima, nisu
uradili ništa po pitanju podizanja nivoa opće kulture i svijesti.
Evo i jedan dobar , idealistički tekst o populizmu, državi i kulturi naroda, od prof.Muhića , "kvazintelektualca"
kojeg sam naveo i na početku teme sa tekstom o Andriću.
http://feridmuhic.com/platona-smo-odavno-sahranili/
Država je nekad imala i pored ideološke propagande i zamajavanja javnosti da "sve više i više napredujemo"
i pozitivnu ulogu u promicanju kulture . To je istina . Međutim to je bilo i prirodno jer je država odlučivala
o svemu , takav je bio sistem da ni ekonomija ni zdravstvo , a pogotovo ne kultura koja je bila i dio propagande
U demokratiji i kapitalizmu kao ekonomskom dijelu sistema, država služi više kao okvir u kojem se stvari
događaju i razvijaju slobodno . To je po definiciji , a u praksi , vlast (bilo koja) je uslovljena populizmom i
pritiskom masa po određenim pitanjima. Masa je međutim nekulturna i nezainteresovana i samim time neće
(Ima onaj vic kad su anketirali narod : šta je gore , biti neznalica ili nezainteresovan? Pa odgovor većinom
Ulogu animiranja mase i privlačenja pažnje na određena pitanja u demokratskim sistemima imaju tzv "nevladine
organizacije". Kod nas su ta udruženja skoro 100 % zauzeli lijevo orijentirani "borci za građanska prava".
Imaju čak i sredstva iz Eu fondova iz kojih se finansiraju takva udruženja da bi se zemlje u tranziciji prebacile lakše
i brže na taj sistem , u kojem će nevladine organizacije pokrenuti građane, a koji će onda izvršiti pritisak na
I šta rade naše nevladine organizacije osim što uzimaju pare iz Eu fondova? Ništa
Osim par akcija koje su bile očigledno ideološki lijevo (samim time ograničavajući tako podršku istima) tipa
nosanja velike zlatne kašike po Sarajevu ili neuspjele akcije da se što više ljudi izjasni Bosancima, nisu
Evo i jedan dobar , idealistički tekst o populizmu, državi i kulturi naroda, od prof.Muhića , "kvazintelektualca"
- seln
#262 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Nurudin wrote:Nevezano za Andrića ali vezano za kulturu..
p.s. Ferid Muhic jeste kvaziintelektualac.
- piupiu
#263 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Da li je to faza sa perikom ili bez perike, moliću fino?John Cleese wrote:Naravno, kolega, hvalaseln wrote:Mala korektura: imenovane kompozicije narodnog melosa na spadaju u tzv. rani opus Sabana Saulica, vec se po Köchelovom popisu Saulicevih dela vode pod "Zreli period, kompozicije KV 308 i 309"John Cleese wrote:Evo... ja, dok ovo pisem, slusam ranog Sabana Saulica i hajde sto slusam ja, nego slusa i uplakani komsiluk, toliko je to glasno - basovi deru, krv iz usiju lipti, na prsima mi je, lijevo, pa malo prema sredini, diskretno istetovirano veliko srce... a u srcETu: "s Namerom dodjoh u veliki grad"... i dva galeba... bEla...
U to ime, precizirao bih - ranog S. Sabana ovog trena slusam, a njegov zreli opus je ostavio traga i na mome tElu, u formi gore opisane tetovaze
- piupiu
#264 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Chmoljo wrote:ako mi djetetu nakon pročitane Braće Karamazova bude jedina ideja da me ubije, nek to i uradi. ko odgoji toliko glupog insana ne zaslužuje da živi.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#265 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Poslije 17 saHati , na klixovom forumu nastane zatišje.
To je vrijeme kad državni službenici završavaju sa poslom i istovremeno napuštaju forum.
Jedni ideološki lijevo, drugi opet desno , pišući na našem forumu od jutra do 17 časova, skrate malo to
svoje radno vrijeme , a ujedno imaju i osjećaj da su korisni , jer braneći svoju ideološku poziciju oni
brane i svoja radna mjesta. Kakve li sličnosti u naizgled različitim i suprotstavljenim svjetonazorima!
To je vrijeme kad državni službenici završavaju sa poslom i istovremeno napuštaju forum.
Jedni ideološki lijevo, drugi opet desno , pišući na našem forumu od jutra do 17 časova, skrate malo to
svoje radno vrijeme , a ujedno imaju i osjećaj da su korisni , jer braneći svoju ideološku poziciju oni
brane i svoja radna mjesta. Kakve li sličnosti u naizgled različitim i suprotstavljenim svjetonazorima!
- piupiu
#266 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Borhesu je savršen pisac za hormonalne tinejdžere, za njega je uvijek vrijeme :"The page that becomes immortal can traverse the fire of typographical errors, approximate translations, and inattentive or erroneous readings without losing its soul in the process".Niemand wrote:Jel i ti mislis da, kad bi nam djeca na vrijeme citala borhesa, ne bi bilo ovakvih temi ni o andricu?piupiu wrote:Niemand wrote:Nije borhes. Andric je.
![]()
Tako'e, Niemandice!![]()
Čitati Andrića kao tinejdžer je kao kad sjedneš s nekim ufuranim porodičnim 'predavačem' i meškoljiš se i migoljiš i guši te miris naftalina, al' ne smiješ da ustaneš i odeš... Ne mogu zamisliti da je Andrić ikada bio mlad ili sretan.
Klincima, pak, preporučujem Arundhati Roy, Markesa i Keruaka, Uvod u (zaštićeni) seks, ples i putovanja; ako baš mora "nekog Andrića", nek' čitaju Nagiba Mahfuza ili Ismaila Kadarea, a komšiju što nahajca Šabananana i njegove patetične žalopojke neka slobodno gadjaju jajima.
Et voila!
-
Niemand
#267 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Gluho bilo.piupiu wrote:
Borhesu je savršen pisac za hormonalne tinejdžere, za njega je uvijek vrijeme :"The page that becomes immortal can traverse the fire of typographical errors, approximate translations, and inattentive or erroneous readings without losing its soul in the process".![]()
Čitati Andrića kao tinejdžer je kao kad sjedneš s nekim ufuranim porodičnim 'predavačem' i meškoljiš se i migoljiš i guši te miris naftalina, al' ne smiješ da ustaneš i odeš... Ne mogu zamisliti da je Andrić ikada bio mlad ili sretan.![]()
Klincima, pak, preporučujem Arundhati Roy, Markesa i Keruaka, Uvod u (zaštićeni) seks, ples i putovanja; ako baš mora "nekog Andrića", nek' čitaju Nagiba Mahfuza ili Ismaila Kadarea, a komšiju što nahajca Šabananana i njegove patetične žalopojke neka slobodno gadjaju jajima.![]()
Et voila!
Ljudi andrica uzidzu u nebesa il spustaju u blato, al realno vala, andric?
Borhes je druga prica. Cao.
- piupiu
#268 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Niemand wrote:
Gluho bilo.![]()
Ljudi andrica uzidzu u nebesa il spustaju u blato, al realno vala, andric?
Borhes je druga prica. Cao.
Pa, volim i ja Borhesa, nego mu citirah rečenicu iz jednog super intervjua za Paris Review (https://www.theparisreview.org/intervie ... uis-borges) - onaj podebljani dio je k'o stvoren za ove digitalne tinejdžere.
- Connaisseur Karlin
#269 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
izgleda hahahha, naopako procitahpustopoljina wrote:andric je bio nekad licnost iz zivotaConnaisseur Karlin wrote:Nurudin wrote:
Međutim, hajmo konkretan primjer krize identiteta.
Ti isti naši glasači su se zgražali nad Busuladžićevih par rečenica u kojima je usputno spomenuo Jevreje u Sarajevu
pod Ndh i tu rekao par stereotipa o njima. Svi su zagrajili "fašizam, fuj !".
S druge strane isti ti će Andrićeve sterotipe o bos.muslimanima relativizirati do besvijesti.
Busuladzic je bio licnost i zivota, a ne iz Andricevog romanahbg ti ljubav, ne pratis fabulu radnje
ma obojica su bili negativci , no mnogi ne znaju koliko je knjizevnika u svijetu upravo bilo takvog ili slicnog profila
-
Niemand
#270 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
Ou, sori.piupiu wrote:
![]()
Pa, volim i ja Borhesa, nego mu citirah rečenicu iz jednog super intervjua za Paris Review (https://www.theparisreview.org/intervie ... uis-borges) - onaj podebljani dio je k'o stvoren za ove digitalne tinejdžere.
Hvala za intervju.
Kako meni ovo nije palo napamet, a well, ocito je..In the case of Kafka, we know very little. We only know that he was very dissatisfied with his own work. Of course, when he told his friend Max Brod that he wanted his manuscripts to be burned, as Virgil did, I suppose he knew that his friend wouldn’t do that. If a man wants to destroy his own work, he throws it into a fire, and there it goes. When he tells a close friend of his, “I want all the manuscripts to be destroyed,” he knows that the friend will never do that, and the friend knows that he knows and that he knows that the other knows that he knows and so on and so forth.
Enivej.
- Connaisseur Karlin
#271 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
gospon JC , ma to nije bio spam, vec nedostatak kafeinaJohn Cleese wrote:Nije vrag da te to, nakon svih ovih godina ispunjenih ha-ha spamom, iznenadjuje?pustopoljina wrote:andric je bio nekad licnost iz zivotahbg ti ljubav, ne pratis fabulu radnje
![]()
![]()
![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#272 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
aj lav ju pustopoljinicepustopoljina wrote:hm, pa daJohn Cleese wrote:Nije vrag da te to, nakon svih ovih godina ispunjenih ha-ha spamom, iznenadjuje?pustopoljina wrote:andric je bio nekad licnost iz zivotahbg ti ljubav, ne pratis fabulu radnje
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
mislim da je cesto neshvacena, ali rijetko bas posve u krivu
- Connaisseur Karlin
#273 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
zasto bi se ti osjecao uvrijden citanjem nabijanja Radojice na kolacNurudin wrote:Ja sam naučio kako se nabijanjem na kolac Radojice, nabija osjećaj krivnje i stavlja na stub srama
poturčena raja. Tko god tvrdi drugačije , pravi se blesav ili ne konta metaforu ,kao što smo već utvrdili
da mnogi ne kontaju ono sa "begovskom kopiladi" i prave se blesavi doslovno shvatajući to, samo da bi se
lafo uvrijedili . To ih kao vrijeđa, a ne vrijeđa ono "psi vam majku balijsku !" koje Andrić stavi u usta svojih
junaka.
ne kuzim, ozbiljno
- Connaisseur Karlin
#274 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
pustopoljina wrote:ja sam protiv cenzure i jednog i drugog jer mi se to cini slicnim "staklenom zvonu".
kad neko jako zeli zastiti dijete od svega i onda ga odvoji od realnosti. jednostavnije ne mogu objasniti.
ne bi mi se nimalo svidjelo da djeca u rs odrastaju uvjerena da je na drini cuprija= istorijska citanka, a jos manje da djeca u federaciji ne znaju ni sta je to.
to moze stvoriti samo vise problema.
ono sto smatram optimalnim je da se jako puno analizira i pise, te da su sve te analize dostupne i kad neko sjedne na net, da podjoni ili prepise lektiru- da i ono u federaciji i ono u rs ima iste izvore...pa neka sam odluci.
sto se tice srednjoskolaca i tridesetogodisnjaka...nama je prijatno misliti da je imati trideset=biti mlad i "taman sazrio". osamnaestogodisnjaci idu u rat.
srednjoskolski uzrast nije premlad, um je ziv, budan i nije vise djeciji, a tridestogodisnjaci citaju minimalno.
- Connaisseur Karlin
#275 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?
smijem se gorhotomNurudin wrote:Nevezano za Andrića ali vezano za kulturu..