Trcanje...
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- madesa
#4876 Re: Trcanje...
finale Eura taman za guzvu se ubilo , kako ce bagra psovati 
-
kB27
#4877 Re: Trcanje...
Ko ih jebe, lagano parking kod Vrbanja mosta iza SCC i laganica u grad. Kao sto cijeli zivot idem u grad.
Bit ce ja mislim i organizirano gledanje na trgu prekoputa Vijecnice nakon utrke.
Bit ce ja mislim i organizirano gledanje na trgu prekoputa Vijecnice nakon utrke.
-
ramizovstrasni388
#4878 Re: Trcanje...
Korida u nedjelju na stočnoj pijaci cijeli dan (Rada Manojlović spoiler) pa na cener navečer, grad za sve i svakog 
- Logovan
#4879 Re: Trcanje...
MA NA PLANINE PA TRČITE
-
kB27
-
kB27
#4882 Re: Trcanje...
-
kB27
#4883 Re: Trcanje...
Mozda ce zvucati kao sala, ali ja da sam na mjestu NGO Marathon razmotrio bih (za ubuduce) da se "Nocni cener" pretvori u "Ponocni cener", a Sarajevo Half Marathon da starta ne kasnije od 08:00.
Sansa da sredinom jula temperatura u 20h ne bude iznad 28 stepeni je 1:100. Slicno i za sredinu septembra - ako je vrucina, vec u 9 sati je vruce; a ako ima srece pa nije, ni u 8 nije hladno. Posebno za Half marathon, jer je on dosta kompetitivan i moze biti jos kompetitivniji. A ovaj julski cener svakako ni mi rekreativci ne trcimo za dobro vrijeme.
Uz napomenu da obje modifikacije jako pozitivnu utjecu i na "blokadu ulica" - petkom/subotom/nedjeljom u ponoc saobracaj je puno manji, kao i nedjeljom u 8 sati kada svi jos spavaju.
Sansa da sredinom jula temperatura u 20h ne bude iznad 28 stepeni je 1:100. Slicno i za sredinu septembra - ako je vrucina, vec u 9 sati je vruce; a ako ima srece pa nije, ni u 8 nije hladno. Posebno za Half marathon, jer je on dosta kompetitivan i moze biti jos kompetitivniji. A ovaj julski cener svakako ni mi rekreativci ne trcimo za dobro vrijeme.
Uz napomenu da obje modifikacije jako pozitivnu utjecu i na "blokadu ulica" - petkom/subotom/nedjeljom u ponoc saobracaj je puno manji, kao i nedjeljom u 8 sati kada svi jos spavaju.
- Logovan
#4884 Re: Trcanje...
Joj dobre ideje, ponoćni cener
Boga mi sviđa mi se, bilo bi dobro da se prenese udruženju 
-
kB27
#4885 Re: Trcanje...
Bilo bi fora stvarno, ako se ne varam ona trka na pisti sarajevskog aerodroma koja se nekad ranije odrzavala je bila tacno u ponoc.
Ili eto, ako je prekasno jer ima i mladje raje, ljudi moraju na posao narednog dana i slicno, onda start u 22h. Pa kome se zuri nek brze trci da kuci bude do 23h.
Za Sa Half stvarno nema razloga da ne krene u 8h, maraton koji je u maju krece takodjer u 8h i osjetna je razlika u vrucini tada i sat-dva kasnije.
-
kB27
#4886 Re: Trcanje...

Mojih "dva feninga":
32 stepena, sreca pa je "samo" 10k jer da je Half ili vise potencijalno bi bilo mrtvih. Ipak 40-80 minuta, za koliko vecina zavrsi 10k, nije dovoljno dug event da sebi ozbiljnije naskodis pri maksimalnom naporu pri ovim uslovima.
Mislio sam da ne mogu biti gori uslovi nego prosle godine, kad izgleda mogu. Bar je meni bilo. Patnja jednaka kao na Vucku.
Naravno, zar bih ja bio ja da ne uputim koju (konstruktivnu) kritiku.
Za organizatora:
- Malo je sramota da nije bilo moguce naci voditelja programa koji je 1) Sarajlija, 2) ima ikakve veze sa trcanjem. Kaze covjek "Utrku ce otvoriti nacelnik Opcine Sarajevo" i jos par slicnih gluposti.
- Finish za 5k i prolaz dalje za 10k se na neki nacin jednostavno moraju razdvojiti. Nije normalno da se trkaci koji trce 10k doslovno zabijaju u trkace koji zavrsavaju 5k, instant se zaustavljaju i preginju preko koljena. Nemojte se smijati, ali jednog lika sam zamalo preskocio po principu "trule kobile"...
- Na 32-33 stepena neposredno pred start, nema dostupne vode za trkace prije starta
- Dijeljenje vode nakon utrke na onako uskom mostu (Šeher-Ćehajina ćuprija) je teska fula. Odnosno nije toliki problem to samo po sebi, vec cinjenica da se dozvolilo zadrzavanje na mostu, hodanje tamo-vamo, itd. a ne uzmi vodu/voce i idi na trg prekoputa Vijecnice. Zasto?! Zato sto me da prostite ispizdilo kad sam vidio bar 50 flasa u rijeci bacenih sa tog mosta. Prilicno sam siguran da ljudi nisu namjerno bacali, nego naslone se na ogradu, stave bocu, ona padne, ili ostave bocu, neko drugi je obori, itd. A utrka se reklamira kao "ekoloska".
Medalja za 10k stvarno jako lijepa, i simbol je Sarajeva. Za 5k dobijes medalju na kojoj je u prvom planu ProCredit Bank, sto mi je malo smijesno. Ok, pratimo trendove, Bank of America Boston Marathon. Ili kupis majicu na kojoj je u prvom planu ProCredit Bank.
Hvala puno volonterkama i volonterima, hvala vatrogascima (posebno sto su ove godine ostali i na drugom krugu
Dosta vala od mene.
Psovao sam "pametne cepove" svaki put kad sam uzeo bocu vode u toku utrke.
- liyf
#4887 Re: Trcanje...
Sve kritike po strani, mogao bi se sarajevski cener održavati na sedmičnom nivou, bilo je pravooo lijepih teta da se i vremenski skor zanemarivao. 
-
kB27
#4888 Re: Trcanje...
Pa svakako hoce da nas tuku i zbog triput godisnje.
-
noviclan
- yoda82
#4890 Re: Trcanje...
Manje više, i moja zapažanja.kB27 wrote: ↑14/07/2024 22:32
Mojih "dva feninga":
32 stepena, sreca pa je "samo" 10k jer da je Half ili vise potencijalno bi bilo mrtvih. Ipak 40-80 minuta, za koliko vecina zavrsi 10k, nije dovoljno dug event da sebi ozbiljnije naskodis pri maksimalnom naporu pri ovim uslovima.
Mislio sam da ne mogu biti gori uslovi nego prosle godine, kad izgleda mogu. Bar je meni bilo. Patnja jednaka kao na Vucku.![]()
Naravno, zar bih ja bio ja da ne uputim koju (konstruktivnu) kritiku.![]()
Za organizatora:
- Malo je sramota da nije bilo moguce naci voditelja programa koji je 1) Sarajlija, 2) ima ikakve veze sa trcanjem. Kaze covjek "Utrku ce otvoriti nacelnik Opcine Sarajevo" i jos par slicnih gluposti.![]()
- Finish za 5k i prolaz dalje za 10k se na neki nacin jednostavno moraju razdvojiti. Nije normalno da se trkaci koji trce 10k doslovno zabijaju u trkace koji zavrsavaju 5k, instant se zaustavljaju i preginju preko koljena. Nemojte se smijati, ali jednog lika sam zamalo preskocio po principu "trule kobile"...Ovo je trivijalno uraditi, treba ti 10 metara ograde po sredini nakon sto se prodje cilj, jedna strelica desno i natpis 5k i strelica lijevo i natpis 10k. Ali ok.
- Na 32-33 stepena neposredno pred start, nema dostupne vode za trkace prije startaBilo je za kupiti, ali da se placa naravno skontas nakon sto ostavis torbu sa svim stvarima u garderobu. Sramota iskreno, ali ok, mozda ja previse ocekujem. Jos pri tome voditelj programa vise puta govori "ne zaboravite se hidrirati". Mozda je do mene, ali obisao sam dva puta cijeli krug od standa do standa i nisam nasao mjesto gdje bih mogao dobiti vodu pred utrku. Nije zgoreg napomenuti da je jedan od sponzora Olimpija.
![]()
- Dijeljenje vode nakon utrke na onako uskom mostu (Šeher-Ćehajina ćuprija) je teska fula. Odnosno nije toliki problem to samo po sebi, vec cinjenica da se dozvolilo zadrzavanje na mostu, hodanje tamo-vamo, itd. a ne uzmi vodu/voce i idi na trg prekoputa Vijecnice. Zasto?! Zato sto me da prostite ispizdilo kad sam vidio bar 50 flasa u rijeci bacenih sa tog mosta. Prilicno sam siguran da ljudi nisu namjerno bacali, nego naslone se na ogradu, stave bocu, ona padne, ili ostave bocu, neko drugi je obori, itd. A utrka se reklamira kao "ekoloska".![]()
Medalja za 10k stvarno jako lijepa, i simbol je Sarajeva. Za 5k dobijes medalju na kojoj je u prvom planu ProCredit Bank, sto mi je malo smijesno. Ok, pratimo trendove, Bank of America Boston Marathon. Ili kupis majicu na kojoj je u prvom planu ProCredit Bank.![]()
Hvala puno volonterkama i volonterima, hvala vatrogascima (posebno sto su ove godine ostali i na drugom krugu). Atmosfera, izuzev podrske volontera, generalno da prostite zakurac, dakle standardno sarajevski.
Dosta vala od mene.![]()
Psovao sam "pametne cepove" svaki put kad sam uzeo bocu vode u toku utrke.Otvoris, malo se zalijes po glavi, hoces da pijes kad cep se zatvori i ti pocuclas flasu. I tako svaki put.
![]()
Super je bila i opcija da se gleda tekma poslije trke, tako da je ostalo baš dosta raje na druženju.
Nisam upratio je li bio prostor za presvlačenje? Ja se presvukao iza nekog kombija.
- madesa
#4891 Re: Trcanje...
nikad vise po ovoj vrucini
na prvom kilometru sqam pomislio sto meni ovo treba 
-
kB27
#4892 Re: Trcanje...
Jeste, odmah desno u odnosu na mjesto gdje su se ostavljale stvari. Sator, prilicno ugodan, cak su stavili neke reklamne panoe na pod da se moze fino na njih stati i presvuci.yoda82 wrote: ↑15/07/2024 07:34Manje više, i moja zapažanja.kB27 wrote: ↑14/07/2024 22:32
Mojih "dva feninga":
Mislio sam da ne mogu biti gori uslovi nego prosle godine, kad izgleda mogu. Bar je meni bilo. Patnja jednaka kao na Vucku.![]()
Naravno, zar bih ja bio ja da ne uputim koju (konstruktivnu) kritiku.![]()
Za organizatora:
- Malo je sramota da nije bilo moguce naci voditelja programa koji je 1) Sarajlija, 2) ima ikakve veze sa trcanjem. Kaze covjek "Utrku ce otvoriti nacelnik Opcine Sarajevo" i jos par slicnih gluposti.![]()
- Finish za 5k i prolaz dalje za 10k se na neki nacin jednostavno moraju razdvojiti. Nije normalno da se trkaci koji trce 10k doslovno zabijaju u trkace koji zavrsavaju 5k, instant se zaustavljaju i preginju preko koljena. Nemojte se smijati, ali jednog lika sam zamalo preskocio po principu "trule kobile"...Ovo je trivijalno uraditi, treba ti 10 metara ograde po sredini nakon sto se prodje cilj, jedna strelica desno i natpis 5k i strelica lijevo i natpis 10k. Ali ok.
- Na 32-33 stepena neposredno pred start, nema dostupne vode za trkace prije startaBilo je za kupiti, ali da se placa naravno skontas nakon sto ostavis torbu sa svim stvarima u garderobu. Sramota iskreno, ali ok, mozda ja previse ocekujem. Jos pri tome voditelj programa vise puta govori "ne zaboravite se hidrirati". Mozda je do mene, ali obisao sam dva puta cijeli krug od standa do standa i nisam nasao mjesto gdje bih mogao dobiti vodu pred utrku. Nije zgoreg napomenuti da je jedan od sponzora Olimpija.
![]()
- Dijeljenje vode nakon utrke na onako uskom mostu (Šeher-Ćehajina ćuprija) je teska fula. Odnosno nije toliki problem to samo po sebi, vec cinjenica da se dozvolilo zadrzavanje na mostu, hodanje tamo-vamo, itd. a ne uzmi vodu/voce i idi na trg prekoputa Vijecnice. Zasto?! Zato sto me da prostite ispizdilo kad sam vidio bar 50 flasa u rijeci bacenih sa tog mosta. Prilicno sam siguran da ljudi nisu namjerno bacali, nego naslone se na ogradu, stave bocu, ona padne, ili ostave bocu, neko drugi je obori, itd. A utrka se reklamira kao "ekoloska".![]()
Medalja za 10k stvarno jako lijepa, i simbol je Sarajeva. Za 5k dobijes medalju na kojoj je u prvom planu ProCredit Bank, sto mi je malo smijesno. Ok, pratimo trendove, Bank of America Boston Marathon. Ili kupis majicu na kojoj je u prvom planu ProCredit Bank.![]()
Hvala puno volonterkama i volonterima, hvala vatrogascima (posebno sto su ove godine ostali i na drugom krugu). Atmosfera, izuzev podrske volontera, generalno da prostite zakurac, dakle standardno sarajevski.
Dosta vala od mene.![]()
Psovao sam "pametne cepove" svaki put kad sam uzeo bocu vode u toku utrke.Otvoris, malo se zalijes po glavi, hoces da pijes kad cep se zatvori i ti pocuclas flasu. I tako svaki put.
![]()
Super je bila i opcija da se gleda tekma poslije trke, tako da je ostalo baš dosta raje na druženju.
Nisam upratio je li bio prostor za presvlačenje? Ja se presvukao iza nekog kombija.
-
kB27
#4893 Re: Trcanje...
Isto. Kad sam se prijavljivao bilo je sa idejom otici "revijalno", ali dzaba kad ne znam tako trcati utrke pa se kasnije kajem.
Ispade Unusual Marathon utrka sa najboljim vremenskim uslovima za one koji idu na (licni) rezultat.
Mada je i ovo sinoc moglo pod unusual, 32 stepena, i vlaznost je bila oko 50-60 jer su se skupili neki oblaci neposredno pred utrku, a Air quality zbog pijeska u zraku 100+.
Kako god, bilo je fun - za one koji zabavu pronalaze u patnji.
-
kB27
#4894 Re: Trcanje...
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ice/553324
Da smo koji dan sacekali da raskopaju mogla je biti trail trka...
Da smo koji dan sacekali da raskopaju mogla je biti trail trka...
-
kB27
#4895 Re: Trcanje...
Izgleda urodilo plodom - jutros nema ovih markacija na stazi prema vrhu.kB27 wrote: ↑09/07/2024 10:47 Kad smo kod traila, naletih na jednu zanimljivu objavu od udruzenja Eko Akcija. Ne volim ih nesto inace, mislim da su u rukama politike, ali u ovom slucaju manje bitno. Tekst mozda malo pretenciozno napisan (posebno dio oko "vracanja medalja" i ovih alternativnih naziva drustva koje je organizator) ali mozda to tako ide da bi privuklo paznju.
Isto sam primijetio par dana nakon sto su odrzali utrku, hajd kontam uklonit ce ne moze sve u roku od odmah. Medjutim izgleda da jos uvijek stoji, sutra cu mozda gore pa provjerim.
Nisam zagledao pa prvobitno nisam ni skontao eksere i sarafe u drvecu.![]()
Takodjer nisam skontao da logo na markacijama sadrzi natpis Park prirode Trebevic, a pored njega ekser.![]()
Ima bruku slika na facebooku, da ne zatrpavam ovdje.
https://www.facebook.com/share/p/U24Nveeb5xcN2gSK/
Kompletan tekst:
TREBEVIĆ TRAIL 2024?
Probudimo svijest o očuvanju prirode kod onih koji bi je trebali probuditi u nama
Da li je moguće da udruženje koje u svom nazivu ima riječ "ekološko" direktno učestvuje u uništavanju prirode, i to pod pokroviteljstvom svih važnih javnih institucija, uključujući i onu čija je direktna uloga briga o Trebeviću kao zaštićenom području?
Cijela 33 dana nakon održavanja utrke "Trebević trail 2024" (1.6.2024.), organizatori još ne smatraju da bi bilo lijepo Trebeviću se zahvaliti na gostoprimstvu na način da se njegove staze vrate u prvobitno stanje. Na prvi pogled, potrebno je "samo" ukloniti markacije korištene za označavanje staze. Ništa neobično i sasvim u redu, svaka trail trka podrazumijeva postavljanje privremenih "zastavica" kako bi trkači mogli pratiti stazu. Na drugi pogled, ipak, postaje jasno da vratiti Trebević u prvobitno stanje više nije moguće: šteta nastala ZAKUCAVANJEM EKSERA i ZAVIJANJEM ŠARAFA u drveće je TRAJNA. U pitanju je više stotina zastavica i stabala.
Hmm, speleološko-ekološko društvo "Orlovača"?
Možda bolje šarafcigersko-čekićarsko društvo "Orlovača"?!
Ili možda eksersko-vijčano društvo "Orlovača"?!
Trebević treba Vama i nama, a mi njemu ne. Zašto se onda ponašate kao da vrijedi obratno?
Zar mislite da je gradjanima, planinarima, trkačima, turistima, životinjama, ili bilo kome drugom zanimljivo sedmicama i mjesecima nakon Vašeg dogadjaja gledati Vaše markacije za davno završenu utrku, eksere i šarafe u drveću, crveno-bijele trake koje bez ikakvog dodatnog objašnjenja blokiraju pojedine šumske staze?
ZA ORGANIZATORA UTRKE
Organizatora utrke ovim putem pozivam da barem djelimično ispravi štetu koju je učinio: da ukloni smeće koje je ostavio iza sebe (Trebević Trail markacije i crveno-bijele trake), te pažljivo izvadi svaki ekser i šaraf iz jadnog drveća. Učinite to i javno se putem vlastitih kanala informisanja ispričajte svim ljubiteljima Trebevića za grešku koju ste napravili. A stabla, ako mogu, neka Vam oproste za eksere i šarafe. Ja ne mogu. Nikada nije kasno da ono što se može ispraviti ispravite.
ZA TRKAČE
Trkače pozivam da u narednim godinama ne budu dio dogadjaja koji za posljedicu ima uništavanje prirode. Korak više, koji bi po mom mišljenju bio najbolji odgovor organizatoru na ovakvo ponašanje, jeste da svoju finišersku medalju za Trebević Trail 2024 VRATE ORGANIZATORU NA ADRESU putem pošte:
SED "Orlovača"
Ul. Vrelo Miljacke 25
71420 Pale, BiH
+38765314431
ZA SVE LJUBITELJE PRIRODE
Molim da informaciju o navedenom podijelite na bilo koji način: dijeljenjem posta, teksta, fotografija putem društvenih mreža, apelom lokalnim medijima da objave informaciju o istom, razgovorom sa kolegama planinarima, te na bilo koji drugi prikladan način.
ORGANIZATOR
Trebević Trail
Speleološko-ekološko društvo Orlovača
POKROVITELJI TRKE:
Grad Istočno Sarajevo
Turistička Organizacija Grada Istočno Sarajevo
Opština Istočni Stari Grad-Општина Источни Стари Град
U potpisu,
gradjanin, ljubitelj prirode, planinar, trkač, ekolog.
Mada nisam vidio da je igdje dospjelo u medije, osim ovo na facebooku.
- liyf
#4897 Re: Trcanje...
ako budu tete ko prošli put ja sam prvi na listi prijavljenih 
-
kB27
#4898 Re: Trcanje...
Ako je neko planirao na Sarajevo Half Marathon u septembru a nije jos uvijek prijavio:
Ne vjerujem da je personalizirano, odnosno trebalo bi da moze bilo ko iskoristiti.Iskoristite priliku i prijavite se odmah jer vam nudimo ekskluzivni popust od 25% uz PROMO KOD SA24HF
-
kB27
#4899 Re: Trcanje...
Vucko Trail 60km, kako postaviti rekord staze:
https://www.youtube.com/watch?v=g4bqVpTQDrw
Na planine pa trcite! Pustite nas da se vozamo po gradu. Ups...
https://www.youtube.com/watch?v=g4bqVpTQDrw
Na planine pa trcite! Pustite nas da se vozamo po gradu. Ups...
- Logovan