Trcanje...

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Trchite li?!

Da - obozavam da se muchim :)
214
60%
NE - jesi li normalna?
141
40%

Total votes: 355

DanteX

#451 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

burek_in_space wrote:Treba mi savjet iskusnijeg - uz trening u teretani, praktikujem trchanje na traci, svaki drugi dan po 30 minuta.
Kakve patike da koristim, koji model bi bio najbolji, jer ove trenutne koje mi sluzhe za trening nisu chemu, ni za dizanje tegova niti za trchanje, i vakat je da ih mijenjam?
Nabavi tene sa debljim džonom, u kojima ti se noga osjeća udobno i kada ih prvi put obučeš da ti sve bude mekano. Isto tako, gledaj da dio tena gdje ti se nalaze prsti, bude od laganog platna, tako da ti noga može disati. Nemoj kupovati neke fancy tene koji su na izgledu lijepi, ali ne služe ničemu.

ja sam svoje tene platio 25 KM na Ciglanama na pijaci. Nakon skoro godinu dana još uvijek su u odličnom stanju, a trčim sa njima po 10-ak km skoro svaki dan, plus biciklo i teretana.
burek_in_space

#452 Re: Trcanje...

Post by burek_in_space »

De ti meni sliku nekog modela koji je slichan tvojoj preporuci, danas mi je mozak u off modu :mrgreen:
DanteX

#453 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

burek_in_space wrote:De ti meni sliku nekog modela koji je slichan tvojoj preporuci, danas mi je mozak u off modu :mrgreen:

Evo, nešto na ovaj fazon.

Image
burek_in_space

#454 Re: Trcanje...

Post by burek_in_space »

E hvala, zhiv i zdrav bio! :thumbup:
DanteX

#455 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

Ma ništa :D

Imam i ja jedno pitanje, pa se nadam pozitivnom odgovoru. Koliko košta onaj hepek za mjerenje srca? Ona traka što se stavi na prsa.
DuckZz

#456 Re: Trcanje...

Post by DuckZz »

burek_in_space wrote:Treba mi savjet iskusnijeg - uz trening u teretani, praktikujem trchanje na traci, svaki drugi dan po 30 minuta.
Kakve patike da koristim, koji model bi bio najbolji, jer ove trenutne koje mi sluzhe za trening nisu chemu, ni za dizanje tegova niti za trchanje, i vakat je da ih mijenjam?
Moja ti je preporuka da ako imaš vremena, a očigledno da imaš, siđeš sa trake i trciš vani, asfalt ili zemlja nije ni bitno jer je traka jako loša iako ne izgleda tako. Dva puta u sedmici je i više nego dovoljno.

Da ne bude offtopic, ne uzimaj maksice za 400 maraka, na kraju krajeva tene nisu toliko ni bitne, neki profesionalci treniraju bosi, kupi neki najjeftiniji model za trcanje ili ako naletiš na one sa izrezanim đonom.
DuckZz

#457 Re: Trcanje...

Post by DuckZz »

DanteX wrote:Ma ništa :D

Imam i ja jedno pitanje, pa se nadam pozitivnom odgovoru. Koliko košta onaj hepek za mjerenje srca? Ona traka što se stavi na prsa.
Prst na vrat i broji otkucaje ? :D
mousstapha

#458 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

DanteX wrote:Ma ništa :D

Ja sam kupio na piku za 70 KM. Pulsmetar i sat koji prikazuje otkucaj. Koristio ga malo na pocetku, sada mi se neda nositi, a i odprilike znam u kojoj sam zoni sa otkucajem srca. Tako da mi je to bilo interesantno na pocetku.
Fauja Singh

#459 Re: Trcanje...

Post by Fauja Singh »

@DanteX
Ja sam se isto odlucio uzeti pulsmetar ali imam problem sto kad nesto hocu kupiti uvijek gledam da uzmem najbolje, a dobri pulsmetri bas kostaju.
Za oko mi je zapao Suunto Ambit 2
Ima ga radni kolega, sat je robusan, imam osjecaj da je neunistiv, a nekako mi je i lijep za nosati u slobodno vrijeme, svidja mi se sto pamti rute, ima 3D kompas, visinomjer, barometar, displej sa pozadinskim LED osvjetljenjem, senzor temperature, storm alarm, ima punjivu LI-ION bateriju, poveziv je sa Movescount stranicom gdje se moze vidjeti svaki trening, pratiti napredak... mogu se instalirati na njega aplikacije, onda sto je nama bitnije ima otkucaje srca u realnom vremenu, ima u minuti, moze se zadati maksimalni dozvoljeni puls, racuna VO2MAX, daje nam predvidjeno vrijeme oporavka i jos mnogo mnogo toga...
Evo kako izgleda

Image
Image

Cijena sitnica, 700 KM :roll: Samo nigdje ga nema kod nas po radnjama, ima ga na PIK-u i u PX-u (tu je nesto jeftiniji) u BBI centru u jednoj radnji sam nasao Suunto M4, on je dosta siromasniji sto se tice mogucnosti ali je i jeftiniji, 350 KM, samo i to je skupo jer je u Srbiji noviji model Suunto M5 220 KM
Da je cijena ko u Srbiji bez premisljanja bi ga uzeo, ovako ne dam!
Dobri su i Garminovi Forerunner satovi za trcanje, ovaj mi je zapao za oko

http://www.garminbh.ba/Products/Details ... kultura=hr
Na toj stranici mozes vidjeti i ostale jeftinije modele sa opisom na nasem jeziku.
burek_in_space

#460 Re: Trcanje...

Post by burek_in_space »

DuckZz wrote:
Moja ti je preporuka da ako imaš vremena, a očigledno da imaš, siđeš sa trake i trciš vani, asfalt ili zemlja nije ni bitno jer je traka jako loša iako ne izgleda tako. Dva puta u sedmici je i više nego dovoljno.

Da ne bude offtopic, ne uzimaj maksice za 400 maraka, na kraju krajeva tene nisu toliko ni bitne, neki profesionalci treniraju bosi, kupi neki najjeftiniji model za trcanje ili ako naletiš na one sa izrezanim đonom.
Imam svega osim vremena, zato i praktikujem trchanje na traci, iako sam chuo od vishe ljudi koji su upuceniji u ovaj vid treninga da je zakon trchanje vani, stadion, asfalt, zemlja...
ovo_mi_je_nick

#461 Re: Trcanje...

Post by ovo_mi_je_nick »

Ako nemas vremena (a navodis da imas za traku) izadji iz zgrade/kuce i pocni trcati. Isplaniraj koliku kilometrazu zelis istrcati, kad dodjes do pola predjene okret i nazad do kuce. Znam da malo oduzima vrijeme odlazak do stadiona ili nekih sumica pa iskoristi start od praga.
Traka ti je skakanje u mjestu i neces postici nista osim ako ne povecas nagib.
burek_in_space

#462 Re: Trcanje...

Post by burek_in_space »

ovo_mi_je_nick wrote:Ako nemas vremena (a navodis da imas za traku) izadji iz zgrade/kuce i pocni trcati. Isplaniraj koliku kilometrazu zelis istrcati, kad dodjes do pola predjene okret i nazad do kuce. Znam da malo oduzima vrijeme odlazak do stadiona ili nekih sumica pa iskoristi start od praga.
Traka ti je skakanje u mjestu i neces postici nista osim ako ne povecas nagib.
Mozhda nisam dovoljno precizno formulisao, ali vremena za trening u teretani imam, jer ga pored drugih obaveza bukvalno izmishljam, a onda dio vremena za trening odvajam i za trchanje na traci. A naravno da ima i trchanja pod nagibom, nije sve jednolichno i monotono.
medjutim

#463 Re: Trcanje...

Post by medjutim »

burek_in_space wrote:Imam svega osim vremena, zato i praktikujem trchanje na traci, iako sam chuo od vishe ljudi koji su upuceniji u ovaj vid treninga da je zakon trchanje vani, stadion, asfalt, zemlja...
Trcanje vani je super iz vise razloga, prije svega cist vazduh, druga stvar kondiciono vise napredujes trcanjem vani (govorim iz licnog iskustva), a kad izadjes vani na trcanje to ces i sam primjetiti, npr. na traci trcis nekim solidnim tempom (brzina 10) nekih 6 kilometara i budes skroz ok, vani je totalno drugacije, sto je i logicno, pocevsi od otpora zraka pa do nekih drugih stvari. Sto se tice tena za trcanje, ima dosta njih koje mozes koristiti i za trcanje i za trening (nikako tene sa ravnim djonom), ja sam koristio nike lunarglide i mogu ti reci da sam bio prezadovoljan, kupio ih u intersportu u merkatoru na pofalicima, mizuno wave, asics gt 2000, adidas duramo, asics gel noosa itd. Proguglaj malo ove modele, mislim da koje god izaberes da se neces pokajati. Jos nesto, kad budes trcao vani, pokusaj da izaberes dobru podlogu (ako imas viska kilograma to je jako bitno, pokusaj pravilno trcati, imas dosta tutoriala na youtube), recimo atletska staza ili zemljana neka podloga, trava, beton je zadnja opcija, naravno sve ovisno koliko vremena imas. Nadam se da sam pomogao barem malo, ovo pisem iz svojih licnih iskustava vezana za trcanje.
Ujedam

#464 Re: Trcanje...

Post by Ujedam »

Trči li iko po Dobrinji? :-)
burek_in_space

#465 Re: Trcanje...

Post by burek_in_space »

@medjutim, hvala! :thumbup:
bull21

#466 Re: Trcanje...

Post by bull21 »

Ima li negdje kod nas traka za trčanje? Ne mogu se peglati Vilsom fakat.
DuckZz

#467 Re: Trcanje...

Post by DuckZz »

bull21 wrote:Ima li negdje kod nas traka za trčanje? Ne mogu se peglati Vilsom fakat.
Ne znam šta da ti kažem, jer razumijem da ocito ne voliš trčati gdje je puno ljudi i nekih klošarskih pogleda sa strane. Ako živiš blizu vilsa onda trci vikendom u jutarnjim satima. Licno mi se sviđa teren pored olimpijskog na otoci, pored dzamije imaš onaj fudbalski teren, i na njemu sam a nekad i odem na asfalt pa krug oko dzamije/vistafona/olimpijskog, i bogami dobra je dužina.
PravimHaos

#468 Re: Trcanje...

Post by PravimHaos »

Nemaš kondicije,a ni tvoje tijelo još nije naviklo na fizički napor

Budi istrajna i redovno trči i bolovi će proći
mousstapha

#469 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

joooj wrote:Pocela sam intenzivnije trcati posljednjih mjesec dana, svaku ili svaku drugu noc i uvijek me pred kraj pocne boliti lijeva potkoljenica s unutrasnje strane, 10-ak cm ispod koljena. Imam cak osjecaj da me kost boli :roll:
Posto prethodno nisam imala bas fizickih aktivnosti, mislila sam da je to zbog nedostatka iste i da ce se bol vremenom smanjivati. Medjutim sinoc i maloprije je bilo neizdrzivo. Nit' sam uspjela svoje zadano istrcati i jos se vratila sepajuci kuci :lol:
Da li je neko imao slicnih problema i kako najbolje da ovo rijesim!?

p.s. Da napomenem da se uvijek istegnem prije pocetka trcanja, ako je to relevantno.
Svaka bol prilikom trcanja je signal upozorenja. Ukoliko se pojavljuje svaki put, vjerovatno trcis precesto za svoj nivo kondicije i jos uz to prebrzo. Ne ostavljas dovoljno vremena za oporavak, sto je kljuc za prevenciju povrede. Sto se tice istezanja, kazu da nema posebnih efekata prije trcanja. Kvalitetno istezanje je dobro poslije trcanja, kada su misici jos uvije zagrijani. Ali i to treba obaviti oprezno, istezanje poceti lagano bez agresivnog zatezanja.
vješalica

#470 Re: Trcanje...

Post by vješalica »

Gdje uzeti neke solidne patike za trčanje po asvaltu?
Ono da nisu super mega giga skupe i razvikane nego eto da mogu normalno na nogu i da služe svrsi? :)
DanteX

#471 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

vješalica wrote:Gdje uzeti neke solidne patike za trčanje po asvaltu?
Ono da nisu super mega giga skupe i razvikane nego eto da mogu normalno na nogu i da služe svrsi? :)

Ja sam svoje platio 25 KM na Ciglanama. U augustu će im biti godinu dana. Svašta sam im radio i još su čitave :D
DanteX

#472 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

Imam ja jedno pitanje.

Da li je pametno staviti tegove na zglobove od ruku i nogu (1 kila do dvije) i trčati sa tim nekoliko kilometara? :roll:
seoBIH

#473 Re: Trcanje...

Post by seoBIH »

Nije pametno bilo je rasprave na forumu. Neka likusa je imala namjeru staviti desetak kg.

Sent with smoke signals using p..... dim.
testni_akaunt

#474 Re: Trcanje...

Post by testni_akaunt »

DanteX wrote:Imam ja jedno pitanje.

Da li je pametno staviti tegove na zglobove od ruku i nogu (1 kila do dvije) i trčati sa tim nekoliko kilometara? :roll:
Zašto? Takmičiš se?
forest gump

#475 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Na zglobove ni pod razno. Ako imaš pojas sa tegovima za oko pasa, inekako.
Post Reply