forest gump wrote:Stepenice na aneksu su savršene za treninga. Oko 180 stepenica. 10x gore dole i nije ti do života.
Gdje se tačno nalaze te stepenice
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
forest gump wrote:Stepenice na aneksu su savršene za treninga. Oko 180 stepenica. 10x gore dole i nije ti do života.
DuckZz wrote:Čisto sumnjam, ali ne kažem da se kilaža ne gubi takvim trčanjem ali očigledno je da ne želiš gubiti mišicnu masu, a to se zasigurno prvo koristi, tek poslije salo. Iskreno nisam ništa citao o tome na netu jer ovako bi valjda trebalo biti, ali evo da vidim na google prvi link koji mi izbaci na ovu temu.mousstapha wrote:Pa zar nije kljuc u topljenu masnog tkiva, dugo trcanje ispod aerobnog praga? Istina je, medjutim, da se kilaza moze spustiti i HIIT treninzima, ali to svakako nije jedini nacin.
Ovo sto ti napisa, kosi se sa vecinom tekstova koje sam procitao na tu temu, a i sto sam licno iskusio.
" I’m sure by now you’ve heard that steady state cardio is best for maintaining muscle mass. I beg to differ. Cardio done at a higher intensity for a shorter period of time will not only help you maintain your muscle, but can actually help you build muscle mass. When you train at a slow and steady pace for a longer period of time, you are training your muscle fibers to be more aerobic and have greater endurance- you’re stimulating SLOW twitch muscle fibers. Do you know how muscle fibers adapt to becoming more aerobic and gaining greater endurance? By becoming smaller and weaker! The reason distance runners look so thin is that the smaller a muscle fiber is, the less time it takes for nutrients to travel within the muscle fiber. "
http://theathleticbuild.com/hiit-what-why-how/
Pa to je genetika. Postoje dva tipa mišićnih vlakana, spora, koja su manje veličine, i brza koja su veća. Nemamo svi isti procenat brzih i sporih. Maratonci imaju mnogo više sporih, a sprinteri brzih. To je dato rođenjem i ne može se mijenjati treningom. Svako zna za šta je talentovan i sposoban. Totalno glupo u ovom kontekstu upoređivati sprintere i maratoncejahhjer wrote:DuckZz wrote:Čisto sumnjam, ali ne kažem da se kilaža ne gubi takvim trčanjem ali očigledno je da ne želiš gubiti mišicnu masu, a to se zasigurno prvo koristi, tek poslije salo. Iskreno nisam ništa citao o tome na netu jer ovako bi valjda trebalo biti, ali evo da vidim na google prvi link koji mi izbaci na ovu temu.mousstapha wrote:Pa zar nije kljuc u topljenu masnog tkiva, dugo trcanje ispod aerobnog praga? Istina je, medjutim, da se kilaza moze spustiti i HIIT treninzima, ali to svakako nije jedini nacin.
Ovo sto ti napisa, kosi se sa vecinom tekstova koje sam procitao na tu temu, a i sto sam licno iskusio.
" I’m sure by now you’ve heard that steady state cardio is best for maintaining muscle mass. I beg to differ. Cardio done at a higher intensity for a shorter period of time will not only help you maintain your muscle, but can actually help you build muscle mass. When you train at a slow and steady pace for a longer period of time, you are training your muscle fibers to be more aerobic and have greater endurance- you’re stimulating SLOW twitch muscle fibers. Do you know how muscle fibers adapt to becoming more aerobic and gaining greater endurance? By becoming smaller and weaker! The reason distance runners look so thin is that the smaller a muscle fiber is, the less time it takes for nutrients to travel within the muscle fiber. "
http://theathleticbuild.com/hiit-what-why-how/
Nidje veze.
Jos uzeli sliku najmrsavijeg afrikanca trkaca ikad u historiji trcanja.
jahhjer wrote:Nidje veze.
Jos uzeli sliku najmrsavijeg afrikanca trkaca ikad u historiji trcanja.
Hvalavade_mecum wrote:vjerovatno misli na fartlekpetunija wrote:Thea, možeš li mi opisati jedno svoje trčanje?thea wrote:Pa kad trcis 1h, valjda ubasic periode sprinta ja tako radim, rezultati fenomenalni.
Hvalauglavnom krenes lagano nekih desetak minuta, pojacas nekih 5 minuta, sprint pola minute-minut. po potrebi se ubaci i hodanje.
To je sasvim normalno. Ne sekiraj se. Najvaznije je da te to ne obeshrabri... Kontinuitet je najvazniji. Trci tako nekoliko dana i onda polako povecavaj. Ono danas si istrcao 900m iz 3 puta, sutra ces 1000m. Sam sebi zadaji izazove. I lagano... Vidjeces za mjesec dana kako bez problema prelazis kilometrazu koju sad ne mozes ni zamisliti.bull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
Samo postepeno pojacavaj, neka te ne brine duzina koju sad prelazis. Ako ne mozes trcati, onda nastavi hodati, bitno je da ne odustajes.bull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
ne postoji "normalno" i "nenormalno". postoje granice koje imas u glavi i koje tvoje tijelo moze izdrzati. kao sto su drugi prethodno rekli bitno je da imas kontinuitet i da postepeno dizes granicu (sto sa vremenom trcanja, sto sa distancom) i vidjet ces napredak vec za koju sedmicubull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
bull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
Harriette Thompson, 91-godišnjakinja koja trči maraton
Inspirativna priča o ženi kojoj godine ne mogu ništa dolazi nam iz SAD. Harriette Thompson je 91-godišnjakinja koja je uspješno istrčala maraton u San Diegu za sedam sati, sedam minuta i 42 sekunde, a svojim je podvigom oborila i starosni rekord u svojoj zemlji.
I ne samo da trči maraton, nego je Harriette žena koja je pobijedila rak usne šupljine, a činjenica da je tek nedavno završila terapiju zračenjem nije je omela od plana da istrči 42 kilometra. Ova neodoljiva baka trčala je brzinom od 16 minuta i 20 sekundi po milji, što premašuje šetačku brzinu prosječne zdrave i daleko mlađe osobe.
Thompson kaže da je prvih deset kilometara smatrala laganim. "Tek na 27. kilometru je krenula uzbrdica kada sam se zapitala 'Da li ću ovo izdržati'. Posljednjih par kilometara više mi nije ni bilo važno".
"Nikada niste previše stari za nove stvari. Svoj prvi maraton istrčala sam u 76. godini“, izjavila je Harriette za magazin Observer. Od tada je trčala svake godine, izuzev onda kad je morala na operaciju zbog bolesti, a najavila je da će učestvovati i na idućem maratonu.
"Ukoliko me i dalje bude bilo, dolazim. Trudiću se da budem još u boljoj formi nego ove godine“, zaključila je ova bakica.
Sa tom težinom nemoj uopšte trčati, uništit ćeš zglobove na nogama, dakle, tvoji zglobovi nisu spremni na takva opterećenja.bull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
Jednostavno, kada je težina znatno veća nego što su fizičke predispozicije onoga ko nosi tu težinu, dodajmo tome fizičku nepripremljenost, nestručno zagrijavanje i povreda je veoma blizu. Dakle, lako je izračunati koliki pritisak trpe zglobovi kada pri određenoj početnoj brzini i gravitacionom ubrzanju amortizuju pritisak od 100 kg, dodajmo tome 2 Newtonov zakon i formula je jednostavna, a zaključak također.forest gump wrote:Kako se to tačno "unište" zglobovi?
Ako pocinjes, trci cooperov test da vidis u kakvoj si formi... sretnoBlack swan wrote:počinjem... večeras

To je dosta kontraverzno. Ima čak naučnih studija koje tvrde i suprotno, da je trčanje, ukoliko ste normalne težine i trčite umjereno 5-7 puta nedjeljno, zapravo korisno za zglobove. To je potvrđeno i praćenjem osoba koje imaju genetsku sklonost za dobijanje artritisa. Dvije dugoročne studije su definitivno potvrdile da rekreativno trčanje ne povećava rizik od artritisa.forest gump wrote:Kako se to tačno "unište" zglobovi?
Manite se te mahalske nauke i medicine.
covjek se ne priprema za maraton vec lagano trckara. bez uvrede, ali po toj logici nebi smio ni hodati, a kamoli trcati, a vjerujem da tempo kojim trci se ne razlikuje puno od hodanja.daxon wrote:Jednostavno, kada je težina znatno veća nego što su fizičke predispozicije onoga ko nosi tu težinu, dodajmo tome fizičku nepripremljenost, nestručno zagrijavanje i povreda je veoma blizu. Dakle, lako je izračunati koliki pritisak trpe zglobovi kada pri određenoj početnoj brzini i gravitacionom ubrzanju amortizuju pritisak od 100 kg, dodajmo tome 2 Newtonov zakon i formula je jednostavna, a zaključak također.forest gump wrote:Kako se to tačno "unište" zglobovi?
Pogotovo ako se trčanju pristupa nestručno i amaterski, tada može doći do ozbiljnih povreda.
Uostalom, nije me puno ni briga, sa svojim tijelom neka radi svako što hoće, ja samo govorim ono što znam, jer sam se nekada davno, u mladosti, ozbiljno bavio trčanjem.