Trcanje...

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Trchite li?!

Da - obozavam da se muchim :)
214
60%
NE - jesi li normalna?
141
40%

Total votes: 355

DanteX

#276 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

forest gump wrote:Stepenice na aneksu su savršene za treninga. Oko 180 stepenica. 10x gore dole i nije ti do života.

Gdje se tačno nalaze te stepenice :?
forest gump

#277 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Ch willa 2, sportsko igralište. Pa gore prema naselju aneks.
jahhjer

#278 Re: Trcanje...

Post by jahhjer »

DuckZz wrote:
mousstapha wrote:Pa zar nije kljuc u topljenu masnog tkiva, dugo trcanje ispod aerobnog praga? Istina je, medjutim, da se kilaza moze spustiti i HIIT treninzima, ali to svakako nije jedini nacin.

Ovo sto ti napisa, kosi se sa vecinom tekstova koje sam procitao na tu temu, a i sto sam licno iskusio. :-)
Čisto sumnjam, ali ne kažem da se kilaža ne gubi takvim trčanjem ali očigledno je da ne želiš gubiti mišicnu masu, a to se zasigurno prvo koristi, tek poslije salo. Iskreno nisam ništa citao o tome na netu jer ovako bi valjda trebalo biti, ali evo da vidim na google prvi link koji mi izbaci na ovu temu.

" I’m sure by now you’ve heard that steady state cardio is best for maintaining muscle mass. I beg to differ. Cardio done at a higher intensity for a shorter period of time will not only help you maintain your muscle, but can actually help you build muscle mass. When you train at a slow and steady pace for a longer period of time, you are training your muscle fibers to be more aerobic and have greater endurance- you’re stimulating SLOW twitch muscle fibers. Do you know how muscle fibers adapt to becoming more aerobic and gaining greater endurance? By becoming smaller and weaker! The reason distance runners look so thin is that the smaller a muscle fiber is, the less time it takes for nutrients to travel within the muscle fiber. "

http://theathleticbuild.com/hiit-what-why-how/

Image

Nidje veze.

Jos uzeli sliku najmrsavijeg afrikanca trkaca ikad u historiji trcanja.
forest gump

#279 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Ne opterećavajte se profesionalcima. Kako god da trčite nećete tako izgledati.
Superhikk

#280 Re: Trcanje...

Post by Superhikk »

jahhjer wrote:
DuckZz wrote:
mousstapha wrote:Pa zar nije kljuc u topljenu masnog tkiva, dugo trcanje ispod aerobnog praga? Istina je, medjutim, da se kilaza moze spustiti i HIIT treninzima, ali to svakako nije jedini nacin.

Ovo sto ti napisa, kosi se sa vecinom tekstova koje sam procitao na tu temu, a i sto sam licno iskusio. :-)
Čisto sumnjam, ali ne kažem da se kilaža ne gubi takvim trčanjem ali očigledno je da ne želiš gubiti mišicnu masu, a to se zasigurno prvo koristi, tek poslije salo. Iskreno nisam ništa citao o tome na netu jer ovako bi valjda trebalo biti, ali evo da vidim na google prvi link koji mi izbaci na ovu temu.

" I’m sure by now you’ve heard that steady state cardio is best for maintaining muscle mass. I beg to differ. Cardio done at a higher intensity for a shorter period of time will not only help you maintain your muscle, but can actually help you build muscle mass. When you train at a slow and steady pace for a longer period of time, you are training your muscle fibers to be more aerobic and have greater endurance- you’re stimulating SLOW twitch muscle fibers. Do you know how muscle fibers adapt to becoming more aerobic and gaining greater endurance? By becoming smaller and weaker! The reason distance runners look so thin is that the smaller a muscle fiber is, the less time it takes for nutrients to travel within the muscle fiber. "

http://theathleticbuild.com/hiit-what-why-how/

Image

Nidje veze.

Pa to je genetika. Postoje dva tipa mišićnih vlakana, spora, koja su manje veličine, i brza koja su veća. Nemamo svi isti procenat brzih i sporih. Maratonci imaju mnogo više sporih, a sprinteri brzih. To je dato rođenjem i ne može se mijenjati treningom. Svako zna za šta je talentovan i sposoban. Totalno glupo u ovom kontekstu upoređivati sprintere i maratonce
vade_mecum

#281 Re: Trcanje...

Post by vade_mecum »

jahhjer wrote:Nidje veze.

:lol: :lol:

upravo tako :-D
petunija

#282 Re: Trcanje...

Post by petunija »

vade_mecum wrote:
petunija wrote:
thea wrote:Pa kad trcis 1h, valjda ubasic periode sprinta ja tako radim, rezultati fenomenalni.
Thea, možeš li mi opisati jedno svoje trčanje?

Hvala
vjerovatno misli na fartlek ;) uglavnom krenes lagano nekih desetak minuta, pojacas nekih 5 minuta, sprint pola minute-minut. po potrebi se ubaci i hodanje.
Hvala :kiss:
bull21

#283 Re: Trcanje...

Post by bull21 »

Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#284 Re: Trcanje...

Post by Entropio »

bull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
To je sasvim normalno. Ne sekiraj se. Najvaznije je da te to ne obeshrabri... Kontinuitet je najvazniji. Trci tako nekoliko dana i onda polako povecavaj. Ono danas si istrcao 900m iz 3 puta, sutra ces 1000m. Sam sebi zadaji izazove. I lagano... Vidjeces za mjesec dana kako bez problema prelazis kilometrazu koju sad ne mozes ni zamisliti.
mousstapha

#285 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

bull21 wrote:Koliko je normalno istrčati prvi put kada se krene? Danas sam krenuo, i iz 3 puta sam istrčao možda 400-500m sve ukupno i nakon toga nisam više mogao. Da napomenem da sam debeo, imam 110 kg na 175 cm. Znam da je malo ali opet sam nekako sretan da sam krenuo ali me zabrinjava sam samo ovako malo mogao?
Samo postepeno pojacavaj, neka te ne brine duzina koju sad prelazis. Ako ne mozes trcati, onda nastavi hodati, bitno je da ne odustajes. :thumbup:
vade_mecum

#286 Re: Trcanje...

Post by vade_mecum »

ne postoji "normalno" i "nenormalno". postoje granice koje imas u glavi i koje tvoje tijelo moze izdrzati. kao sto su drugi prethodno rekli bitno je da imas kontinuitet i da postepeno dizes granicu (sto sa vremenom trcanja, sto sa distancom) i vidjet ces napredak vec za koju sedmicu ;-)
DanteX

#287 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

U martu prošle godine sam imao identičnu kilažu na 176. ja sam prvo trčao na Otoci kod bazena, onaj mali teren na otvorenom (ne možeš ga promašiti). Tu sam trčao 3 kruga svaki dan, za jedno mjesec dana sam to povećao na 10 krugova. Moram napomenuti da sam bio u duskerici i trenerci. Bitno je da se znojiš i tako se kilaže brže skidaju (naravno, ako nemaš pravu ishranu, ništa od toga).
Na početku je bilo teško, ali sam to postepeno povećavao. I da, moraš imati adekvatnu obuću za trčanje.

Šta se tiče ishrane, ja sam pazio šta i koliko jedem. Izbacio sam ulje i ostale masnoće, slatko sam jeo jednom u sedmici, večerao sam salate, ručao piletinu i ribu, doručkovao po želji (ali bez prženja i sl.) jer sam odmah poslije doručka išao u teretanu. Za jedno 6 do 7 mjeseci sam skinuo oko 30-ak kg, 5 kg po mjesecu.
mousstapha

#288 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

:izet: :-)
Harriette Thompson, 91-godišnjakinja koja trči maraton

Image

Inspirativna priča o ženi kojoj godine ne mogu ništa dolazi nam iz SAD. Harriette Thompson je 91-godišnjakinja koja je uspješno istrčala maraton u San Diegu za sedam sati, sedam minuta i 42 sekunde, a svojim je podvigom oborila i starosni rekord u svojoj zemlji.

I ne samo da trči maraton, nego je Harriette žena koja je pobijedila rak usne šupljine, a činjenica da je tek nedavno završila terapiju zračenjem nije je omela od plana da istrči 42 kilometra. Ova neodoljiva baka trčala je brzinom od 16 minuta i 20 sekundi po milji, što premašuje šetačku brzinu prosječne zdrave i daleko mlađe osobe.

Thompson kaže da je prvih deset kilometara smatrala laganim. "Tek na 27. kilometru je krenula uzbrdica kada sam se zapitala 'Da li ću ovo izdržati'. Posljednjih par kilometara više mi nije ni bilo važno".

"Nikada niste previše stari za nove stvari. Svoj prvi maraton istrčala sam u 76. godini“, izjavila je Harriette za magazin Observer. Od tada je trčala svake godine, izuzev onda kad je morala na operaciju zbog bolesti, a najavila je da će učestvovati i na idućem maratonu.

"Ukoliko me i dalje bude bilo, dolazim. Trudiću se da budem još u boljoj formi nego ove godine“, zaključila je ova bakica.
daxon

#289 Re: Trcanje...

Post by daxon »

Sa tom težinom nemoj uopšte trčati, uništit ćeš zglobove na nogama, dakle, tvoji zglobovi nisu spremni na takva opterećenja.
Za početak, najbolje da kombinuješ hodanje, biciklo, orbitrek i slične sprave, također, jedna od boljih sprava je bokserska vreća za udaranje, a možeš kombinovati i teretanu.
Trčanje nikako dok ne spustiš koju kilu i ne pripremiš zglobove na silna opterećenja, može ti samo naškoditi.
Superhikk

#290 Re: Trcanje...

Post by Superhikk »

Ma neka trči lagano, nema kad uništiti zglobove na par stotina metara, plus pretpostavljam da neće svaki dan.
Povedi računa o ishrani, ako si u mogućnosti, a i disciplinuj se da poslije 5,6 ne jedeš, umjesto večere pojedeš neko voće. Samo izguraj prvih 3,4 dana, poslije ti mnogo lakše pada. Uz trčanje 3,4 puta nedjeljno, za mjesec dana ćeš vidjeti rezultate. A i ljepše ćeš se osjećati. Trči koliko možeš, kad ne možeš brzo hodaj, brzo ćeš primijetiti rast kondicije. Samo ne odustaj
forest gump

#291 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Kako se to tačno "unište" zglobovi?

Manite se te mahalske nauke i medicine.
forest gump

#292 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

http://www.klix.ba/sport/biscanin-rasim ... /140602040

Ultramaratonska trka, 7. Ultrabalaton, održana je jučer u Mađarskoj. Utrka oko jezera Balaton, čija je dužina 212 kilometara, bila je izazov za Bišćanina Rasima Junuzovića, jedinog predstavnika BiH na ovom prestižnom takmičenju. Utrku je završio u vremenu 31:07: 23 i zauzeo 67. mjesto.
daxon

#293 Re: Trcanje...

Post by daxon »

forest gump wrote:Kako se to tačno "unište" zglobovi?
Jednostavno, kada je težina znatno veća nego što su fizičke predispozicije onoga ko nosi tu težinu, dodajmo tome fizičku nepripremljenost, nestručno zagrijavanje i povreda je veoma blizu. Dakle, lako je izračunati koliki pritisak trpe zglobovi kada pri određenoj početnoj brzini i gravitacionom ubrzanju amortizuju pritisak od 100 kg, dodajmo tome 2 Newtonov zakon i formula je jednostavna, a zaključak također.
Pogotovo ako se trčanju pristupa nestručno i amaterski, tada može doći do ozbiljnih povreda.
Uostalom, nije me puno ni briga, sa svojim tijelom neka radi svako što hoće, ja samo govorim ono što znam, jer sam se nekada davno, u mladosti, ozbiljno bavio trčanjem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#294 Re: Trcanje...

Post by Truba »

počinjem... večeras :D
crni_86

#295 Re: Trcanje...

Post by crni_86 »

Black swan wrote:počinjem... večeras :D
Ako pocinjes, trci cooperov test da vidis u kakvoj si formi... sretno
Truba

#296 Re: Trcanje...

Post by Truba »

ša je to :D linkove molim

genijalnost je znati svoj limit :D
na skali od 1 do 10
moj nivo trčanja je 1.1 :D

trčat ću 5 minuta i to u krug oko zgrade da se ne moram vraćati
:lol: :sax: :run:
crni_86

#297 Re: Trcanje...

Post by crni_86 »

Cooperov test je pretrcana kilometraza u 12 minuta (mozes nesto i hodati al cilj je sto vise preci)
Na osnovu godina i tih predjenih kilometara pronadjes se u tablici i ocjenis samu sebe :D i dobijes uvid u kakvoj si formi.

Image
Superhikk

#298 Re: Trcanje...

Post by Superhikk »

Manite se te mahalske nauke i medicine.
To je dosta kontraverzno. Ima čak naučnih studija koje tvrde i suprotno, da je trčanje, ukoliko ste normalne težine i trčite umjereno 5-7 puta nedjeljno, zapravo korisno za zglobove. To je potvrđeno i praćenjem osoba koje imaju genetsku sklonost za dobijanje artritisa. Dvije dugoročne studije su definitivno potvrdile da rekreativno trčanje ne povećava rizik od artritisa.
Gojazniji ipak trebaju biti obazrivi. Trčati lagano, podloga poželjno da ne bude betonska, odgovarajuće patike i tehnika trčanja i bez brige. Na kraju krajeva, tu je bol u koljenu ako se nešto ne radi kako valja kao signall da se treba prekinuti.
vade_mecum

#299 Re: Trcanje...

Post by vade_mecum »

daxon wrote:
Jednostavno, kada je težina znatno veća nego što su fizičke predispozicije onoga ko nosi tu težinu, dodajmo tome fizičku nepripremljenost, nestručno zagrijavanje i povreda je veoma blizu. Dakle, lako je izračunati koliki pritisak trpe zglobovi kada pri određenoj početnoj brzini i gravitacionom ubrzanju amortizuju pritisak od 100 kg, dodajmo tome 2 Newtonov zakon i formula je jednostavna, a zaključak također.
Pogotovo ako se trčanju pristupa nestručno i amaterski, tada može doći do ozbiljnih povreda.
Uostalom, nije me puno ni briga, sa svojim tijelom neka radi svako što hoće, ja samo govorim ono što znam, jer sam se nekada davno, u mladosti, ozbiljno bavio trčanjem.
covjek se ne priprema za maraton vec lagano trckara. bez uvrede, ali po toj logici nebi smio ni hodati, a kamoli trcati, a vjerujem da tempo kojim trci se ne razlikuje puno od hodanja.
Truba

#300 Re: Trcanje...

Post by Truba »

izdržao sam ravno dvije minute :D
žao mi što ne mogu izmjeriti kolko sam prešao :D
Post Reply