Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
zelenashica

#1 Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by zelenashica »

Sam naslov dovoljno govori.
Pa eto ako ima neko tekstove igrokaza za djecu,pjesmice,recitacije,...ili neke druge zanimljive materijale za školarce ....tu sam da ih pokupim.... :-D a naravno i ja postavim neku koju možda nekome bude trebala :wink:

Hvala!
Jara

#2 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by Jara »

@zelenašice, odlična tema! :) :thumbup: Ima neka knjiga, izdanje poslijeratno, čini mi se izdavačke kuće iz Sarajeva... ostalo ne znam. Možda se neko javi ko zna.
Učestvivanje u igrokazima je super stvar i za djecu i za odrasle. Da je više amaterskih pozorišta ( kod nas ih ima zanemarivo malo), narod bi se bolje osjećao. Znam sela u nekim zemljama čiji su stanovnici danju seljaci, profesori, domaćice, traktoristi, agronomi, doktori, a uveče glumci!Odlična relaksacija..pozorište oplemenjuje ljude...
Počinje se u djetinjstvu. Gledala sam neke školske predstave - uglavnom (čast izuzecima :) ) neprimjerene djeci - zamisli dramatizaciju Muradbegovićeve drame Na Božjem putu u kojoj glume desetogodišnjaci!!! :-).
zelenashica

#3 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by zelenashica »

Drago mi je da ti se tema dopada.... :-D ja evo danima tražila po knjižarama bilo kakvu zbirku igrokaza....čak spremna i da ih prilagodim uzrastu mališana,ali na žalost ne nađoh... :( našla sam par roveći po netu......budem ih u nastavku postavila......ali mi fkt sad treba još sa različitim temama i obradama dječijih lektira.....
Znam da je danas pozorište kao kultura zanemarena,ali eto vrijedi pokušati malo klince privući u taj svijet,ko zna možda neko u tim igrokazima pronađe svoje životno zanimanje,nikad se ne zna :wink:
Ako neko ima igrokaz na temu "Ježeva kućica"trebala bih ga...valjda bude neko ko se zanima sa ovom vrstom aktivnosti....hajmo gdje su ti odgajatelji,nastavnici....igrokazi su i po Nastavnom planu i programu obavezni.Gdje ih pronalazite? :?

Evo igrokaz od mene da malo temu podignem na noge..... :-D

CVIJET ZA MAMU
Dina:Šta ste se toliko raspričali?
Alen:A,kud se tebu sad najednom toliko žuri?
Belma :Zna se da je Dina kao zvrk.Ona uvijek negdje žuri.
Dina:Nije tačno.Vi ste previše spori.Zato mislite...
Belma:Znaš da te čitav razred zove Zvrk?!
Alen:Biće da ti Dina samo štrebaš i bubaš?Zato i nemaš vremena.
Dina:Ja o svemu vodim računa.Ti i Belma sve ostavljate pet do dvanaest.
Mnogo ste nemarni.
Belma:Ja znam da se Alen teško budi i da...
Alen:Ništa ti ne znaš.Ti si nemarna.Uvijek te ja i Dina moramo čekati.
Dina:Alene,pusti sad to.Svi mi imamo i vrline i mane.Nego požurite.Moram da kupim cvijeće.
Belma:Cvijeće?!Kome je rođendan?
Alen:Ja volim rođendane i torte.
Dina:Dva,četiri,šest,osam,deset...Nemam dovoljno novca.Nema veze,umjesto buketa kupiću lijep cvijet za mamu.
Alen:Znači,mami je rođendan?
Dina:Nije,nego je Osmi mart.
Belma:A ja sam potpuno zaboravila.
Alen:A ja sam džeparac potrošio na stripove,ali...
Belma:Ne izmotavaj se,znam da si i ti zaboravio.
Dina:Alen je veliki zaboravko.Meni već dva puta nije došao na rođendan,a oba sam ga puta lijepo pozvala.On je čvrsto obećao,ali...
Alen:Dva puta,kažeš?Možda?Sigurno sam s tatom išao na pecanje.
Belma:A šta ćeš za Osmi mart?
Alen:Snaći ću se nekako.Ja se uvijek snađem.Aha!Nacrtaću jedan lijep tulipan,napraviću krasnu čestitku.
Dina:Ideja nije loša,a ti Belma?
Belma:Ja ću mami od kolažnog papira napraviti crvenu ružu.To sam naučila u obdaništu.
Dina:Možda ste vi u pravu.Možda naše mame više vole poklone koje napravimo sami,nego kupovne?
Alen:Dina je u pravu.U napravljenom poklonu je više ljubavi.Dok ga praviš,samo misliš na mamu,na...
Belma:Na njen osmijeh,na mamin zagrljaj,na...
Dina:Na mamin poljubac.Zar to nije divno?!
Alen:Sve je to lijepo,ali...
Belma:Ali,nemamo dovoljno vremena,valja sve to napraviti.
Dina:Nema se vremena,požurite.Zatvoriće se cvjećara.Danas je Osmi mart.
Belma:Pa šta ćemo?
Alen:Još uvijek ne znam,ali znam da ćemo se nekako snaći.
Eno je.Ostala iza nas,a stalno nas požuruje.
Belma:Dina,Dina,požuri.Šta to tražiš?
Dina:Ništa.Evo,našla sam jednu novčanicu.Papirnu novčanicu.
Alen:Hopa,idemo odmah na kolače!
Belma:Ja bih radije na ringišpil!
Dina:Prvo ćemo našim mamama kupiti po jedan cvijet pa...
Alen:Pa ono što ostane spiskaćemo na kolače?
Dina:Ako nam dovoljno ostane novca kupićemo kasice da nas Osmi mart više nikad ne iznenadi.
Alen:Odlično!Odlično!Ja ću za svoju mamu kupiti karanfil,crveni ili šućmurasti.Ne znam odlučiću u cvjećari.
Belma:Za moju mamu,ja ću izabrati žuti tulipan.Ona mnogo voli žutu boju,a ja tulipane.
Dina:Ja ću,ja ću...aha...moja mama najviše voli crvenu ružu. požurite,požurite,dok se cvjećara nije zatvorila.
Jara

#4 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by Jara »

@zelena, je l' ovo tvoj autorski rad?
zelenashica

#5 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by zelenashica »

Jara wrote:@zelena, je l' ovo tvoj autorski rad?
Ne,nije.....našla sam ga negdje u starim sveskama zapisanog.....da jemoj rad potpisala bih se :wink:
iceman ze

#6 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by iceman ze »

da bas je zanimljivo, bas mi se neki dan kolegica hvali, da joj je malena, bila neki lik u jednoj djecijoj predstavi u skoli..... :-)
Jara

#7 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by Jara »

Isto kao da jesi...zbog cvjećare, tulipana, ruža... :)
100% ima jedna bh. knjiga igrokaza za djecu...zar baš niko na forumu ne zna? :-)
zelenashica

#8 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by zelenashica »

Ja ne znam za tu knjigu,da znam već bi bila u mojim rukama :-D

evo još jedan igrokaz o cvijeću :D

Najljepši cvijet (optimistična verzija)

Scenska igra za šest cvjetova i jednu djevojčicu

Šest cvjetova je na sceni ( plavi, žuti, narančasti, bijeli, ljubičasti, šareni). Razgovaraju.

Plavi cvijet: Kako je krasan život. Proljeće je najljepše godišnje doba Livada je okupana suncem. Sunce daje topli žuti ton cijeloj livadi.
Šareni cvijet: O čemu pričaš neugledni cvijetu. Pogledaj moje žute latice. To ti je prava,
istinska žuta ljepota.
Žuti cvijet: Sve je puno mirisa, boja. Pogledajte samo ove prekrasne leptire. Izgledaju
poput malih, letećih slikovnica.
Šareni cvijet: Ah, to nije ništa prema mojoj ljepoti. Pogledajte, molim vas ove moje divne,
plave latice. Kao da se sam nebeski svod ogleda u njima. Nisam li prekrasan?
Bijeli cvijet: Da, možda si u pravu kolega. Ali zar ne misliš da je onaj ljubičasti cvijet
tamo uz potok isto tako prekrasan? A kako samo lijepo miriši.
Svi cvjetovi: (Ushićeno) Da, imaš pravo. Zaista je divan. I život je divan. Tako nam je lijepo
ovdje, na livadi punoj sunca i proljeća.
Šareni cvijet: Ali ja mislim da ste vi svi ipak samo obični, neugledni cvjetovi. Pogledajte
Molim vas, malo gore.
(Svi cvjetovi okreću glave prema gore.)
Vidite li onaj bijeli oblak? To se bijela boja mojih latica ogleda u njemu.
To je istinska ljepota koja ispunjava ovu livadu.
Narančasti cvijet: Možda si u pravu. Ali mislim da ništa ne može nadmašiti ljepotu
ove livade. Kako miluje oči njeno zelenilo.
Svi cvjetovi: U pravu je narančasti cvijet. Tako nam je lijepo ovdje na livadi punoj cvijeća i
proljeća.
Ljubičasti cvijet: A tek potok što nam daje snagu i čvrstinu. I taj njegova svježina što
nam je proljetni vjetar donosi.
Svi cvjetovi: U pravu je ljubičasti cvijet. Tako nam je lijepo ovdje na livadi punoj sunca i
i proljeća.
Bijeli cvijet: Divan je život na livadi. Sretni smo skupa i ništa nas neće rastaviti.
Šareni cvijet: Baš ste budalasti. Vi ne vidite dalje od svog tučka. Ja sam predodređen za život
na nekom drugom, ljepšem mjestu. To je mjesto na kojemu će moja
ljepota doći do izražaja. Tamo ću tek zasjati u punoj svojoj ljepoti.
Žuti cvijet: Može biti da postoji ljepše mjesto. Ali ipak mi smo sasvim zadovoljni u ovom
našem malom carstvu.
Narančasti cvijet: I ne bismo ga mijenjali nizašto na svijetu
Ljubičasti cvijet: Nama je najljepše ovdje, na našoj livadi punoj sunca i proljeća. A ti,
šareni hvalisavče, pođi tamo gdje misliš da ti je bolje.
Plavi cvijet: Tiho, čini mi se da netko dolazi!
(Na sceni se pojavljuje djevojčica. Pjevuši, a onda zastane i kao da osluškuje.)

Djevojčica: Učinilo mi se kao da čujem nekakve glasove. Nigdje nikoga.
Kakvo krasno cvijeće! Ova livada je stvarno prekrasna u proljeće.
(Hoda između cvjetova i zaustavi se pokraj šarenog cvijeta) A kako li je tek lijep
ovaj šareni ljepotan. Najljepši cvijet na livadi. Kako li je samo ponosno uzdigao
šarenu glavicu. Otkinut ću nekoliko njegovih latica da vidim što li onaj dječak iz
drugog a razreda misli o meni. (Uzima cvijet)
Šareni cvijet:(Zapomaže) Upomoć, cvjetovi. Pomozite mi, molim vas! Ne želim otići od vas.
Samo sam se šalio. Ova livada je najljepša na svijetu. Pomozite!
Djevojčica: Kakvi su to glasovi? Kao da netko zove u pomoć. Opet mi se učinilo. Dakle, da
Vidimo što latice kažu. (Počinje otkidati latice, jednu po jednu.)
Voli…ne voli…voli…ne voli…Baš si mi ti neki cvijet! Moram požuriti kući.
(Gura cvijet od sebe i odlazi. Cvijet bez riječi pada na livadu. Ostali cvjetovi
ostaju pognutih glava. prilaze šarenom cvijetu i tješe ga.)
Plavi cvijet: Podigni glavu šareni cvijetu. Ne budi tužan. Nisi sam na svijetu.
Žuti cvijet: Nisi jako ozlijeđen. Nedostaje ti samo nekoliko latica. Mi ćemo ti pomoći
da se oporaviš.
Šareni cvijet: Hvala vam cvjetovi. Pravi ste prijatelji. Shvatio sam da pravu sreću ne trebam
tražiti negdje drugdje. Vi ste moja sreća. Sad tek vidim koliko je lijepa ova
livada. Tek sad vidim da je ljepota tamo gdje su pravi prijatelji.
Jara

#9 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by Jara »

Ti si najhortikulturnija na forumu! :)
A za knjigu - možda se javi neko od forumaša.
zelenashica

#10 Re: Tražim tekstove dječijih igrokaza,pjesmica,....

Post by zelenashica »

Jara wrote:Ti si najhortikulturnija na forumu! :)
A za knjigu - možda se javi neko od forumaša.
I ja navijam za javljanje :-D a o hortikulturi na temi malo niže ;-)
Post Reply