Trazim savjet
- JBT
#1 Trazim savjet
Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
- Alfons Kauders
#2 Re: Trazim savjet
emigrirajJBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
-
Lesli Eldridž
#3 Re: Trazim savjet
Živi u luziji i pričaj kako nam je baš fino i sve potamanJBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
Last edited by Lesli Eldridž on 03/06/2009 21:08, edited 2 times in total.
- JBT
#4 Re: Trazim savjet
Emigracija nosi sa sobom i odredjena ogranicenja po pitanju angazmana. Vjeruj mi, imam iskustva.emigriraj
-
zijancer
#5 Re: Trazim savjet
pade mi na pamet Duga mracna cajanka duse i prizor Dirka dok u kafeu klika plavo dugme ji jing kalkulatora, upravo kupljenog u kineskom ducanu, u potrazi za odgovorom na pitanje da li da kupi novi frizider, ili da nastavi igrati macke i misa sa svojom spremacicom oko starog..
pitanje je donekle slicno po nerazmrsivosti problema za koji se trazi odgovor
pa evo sta ji jing veli na ovo

pitanje je donekle slicno po nerazmrsivosti problema za koji se trazi odgovor
pa evo sta ji jing veli na ovo
The present is embodied in Hexagram 38 - K'uei (Opposition): Notwithstanding the presence of opposition, in small matters there will still be success.
The fourth line, undivided, shows its subject solitary amidst the prevailing disunion. He meets with the good man represented by the first line, and they blend their sincere desires together. The position is one of peril, but there will be no mistake.
The situation is evolving slowly, and Yin (the passive feminine force) is gaining ground.
The future is embodied in Hexagram 41 - Sun (Decrease): If there is sincerity in sacrifice, there will be great good fortune, freedom from error, firmness and correctness that can be maintained, and advantage in every movement that shall be made. In what shall this sincerity in the exercise of sacrifice be employed?
- JBT
#6 Re: Trazim savjet
Nije pitanje kako da djelujem pa da me niko ne lupa po glavi, nego kako da djelujem da bi doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom.Živi u luziji i pričaj kako nam je baš fino i sve potaman I stalno se pred rajom pitaj i sekiraj kako to da se političari nikako ne pomire... Tada ćeš biti opšteprihvaćen Bosanac. Ako si realan i kažeš da ovo ništa ne valja i da ovde nema budućnosti. bićeš najveći neprijatelj i mrzit će te tih 80% Bosanaca...
Pitanje izgleda naivno zbog svoje jednostavnosti, ali je u stvari prilicno tesko. Sta ako nam sutra nasa djeca postave ovakvo pitanje?
- Compact
#7 Re: Trazim savjet
Vjeruj u dragog Boga, čini dobra djela, ljude mjeri po njihovim djelima i riječima, nemoj biti isključiv i gledati ljude kroz vjeru i naciju, a za koga ćeš glasati ti procijeni.JBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
Moj ti je prijedlog SDA !
p.s. ako hoćeš možeš navijati za FK Sarajevo!
- nexo
#8 Re: Trazim savjet
Dobro ti Alfons rece, emigriraj. I ja sam tri puta emigrirao dok nisam nasao odgovarajuce mjesto. Treca sreca 
- The Nightwatchman
#9 Re: Trazim savjet
a gdje si matere ti?nexo wrote:Dobro ti Alfons rece, emigriraj. I ja sam tri puta emigrirao dok nisam nasao odgovarajuce mjesto. Treca sreca
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#10 Re: Trazim savjet
Ovdje? Tesko da ces takvo sta uspjeti. 
- nexo
#11 Re: Trazim savjet
Hei kolega, sta mai? Evo me, konacno u kuci, spremam se za spavaje...Laku noc ti zelim!The Nightwatchman wrote:a gdje si matere ti?nexo wrote:Dobro ti Alfons rece, emigriraj. I ja sam tri puta emigrirao dok nisam nasao odgovarajuce mjesto. Treca sreca
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#12 Re: Trazim savjet
Pare ne dam, ali saljem municiju.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#13 Re: Trazim savjet
@JBT, druže virtualni sa lol.ba i ovdje još od 2003.g.,JBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
Otkud ta konfuznost i defetizam? Znaš li da je Bosna (i Hercegovina) neuništiva? POgledaj samo čitulje, pa vidi koliko smo rodbinski povezani i ne samo rodbinski.
Zlaja Dizdarević je jednom rekao:
-Bosna je kao najljepša pjesma sevdalinka, teško ti, boli,...a lijepo ti!
Rješenje može biti i ovo, RADNA AKCIJA, MOBA, ne mogu oni upeksinlučiti koliko mi možemo očistiti, vratiti Bosnu sebi i svojim!
Let's go, Radna akcija ANTIPEKSINLUK 2009 - Bjelašnica- 6. i 7. Juni/Lipanj - 2009.
(Nema veze što je organizuju, blago rečeno, sumnjivi,...nema veze,...)
Za vrijeme komunista u SSSR, pametni ljudi su se sklanjali, bježali u biblioteke, čitali, učili,...Čuo sam za nekog Švicarca koji je čitav život sadio borove, jele, ostalo drveće još u 19. vijeku,...nako,...lutao po Alpama i sadio drveće, čitav život, nako,...bez da mu je ko šta platio.http://www.zoi84.ba/index.php?lang=ba&sel=6&view=139 wrote:AKCIJA ČIŠĆENJA BJELAŠNICE I IGMANA
Obavještavamo Vas da će 6. i 7.juna 2009.godine, od 10.00h do 17.00h, na olimpijskoj planini Bjelašnici /Babin do, biti održan - IIFestival ekologije, ljekobilja, zdrave hrane i turizma- . Organizator Festivala je KJP ZOI’84 OCS D.O.O., a generalni pokrovitelj je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.
Posjetitelji Festivala moći će kupiti ljekovito bilje, odjeću od prirodnih vlakana, domaću hranu ali i dobiti sve potrebne informacije iz oblasti ekologije i zaštite okoliša, te zahvaljujući predavanjima saznati više o pogodnostima i prirodnim potencijalima olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana.
U sklopu Festivala započeti će i akcija čišćenja Bjelašnice i Igmana,u okviru koje će svim posjetiocima biti podijeljene najlonske vreće za smeće kao i promotivni eko materijali koji će sadržavati osnovna uputstva ponašanja u prirodi. Na ovaj način nastoji se probuditi ekološka svijest kod naših građana, te ih podstaći da odlaganjem smeća u vreće daju vlastiti doprinos očuvanju čistoće Bjelašnice i Igmana.
Drugog dana Festivala (7.juni) očekuje se dolazak predstavnika Vlade KS, Uprave Grada Sarajeva, općina KS i direktora javnih preduzeća koji će učešćem u akciji čišćenja Bjelašnice i Igmana dati primjer ekološki osviješćenih osoba kao i vlastiti doprinos čistoći naših planina.
AKCIJA ČIŠĆENJA OLIMPIJSKIH LJEPOTICA SPROVODI SE U SARADNJI SA OPĆINAMA Trnovo i Hadžići, te firmama KJKP „RAD“, KJKP „PARK“, KJU „Vrelo Bosne“, KJKP VODOVOD I KANALIZACIJA, SARAJEVOŠUME i Hotel MARŠAL.
POZIVAMO SVE GRAĐANE DA SE UKLJUČE U NAVEDENU AKCIJU I DAJU VLASTITI DOPRINOS ZAŠTITI OKOLIŠA I OČUVANJU PRIRODNIH LJEPOTA BJELAŠNICE I IGMANA.
PRIJEVOZ ZA GRAĐANE OBEZBIJEĐEN JE U REŽIJI KJKP GRAS,po komercijalnim cijenama.
Polazak u 08.30h i 09.00h ispred Zemaljskog muzeja;
Povratak u 17.00h s Bjelašnice/Babin do.
02. June 2009 godine
- JBT
#15 Re: Trazim savjet
Draga PipiDuga Devetko, pa zar nisam od 2002-e? Jos malo pa jubileum. Bice festa, samo nikako ne mogu nac Aketa i Livadica pa da zaokruzimo.@JBT, druže virtualni sa lol.ba i ovdje još od 2003.g.,
Nego, znas kako je, navratim povremeno i tesko mi je naci neku konstruktivnu temu po pitanju izlaska iz biblioteka i rasciscavanja beterluka i krkanluka. Svaka tema (cast izuzetcima) neko pljuvanje, prepucavanje, presipanje iz supljeg u prazno..... Neka, treba narodu malo i ventilacije, ali daj koju i ozbiljnu, da ne kazem pametnu. Daj mi nesto konkretnije, bez supljiranja. Svi "znaju" sve, a niko da postavi jednostavno pitanje sa pocetka teme i da se zapita koja je njegova uloga u ovome filmu. Pozitivna ili negativna po BiH. Sve neka patriotska izbljuvavanja a pola bi govornika istog ovog momenta dobili medalju od Karadzica (da ih moze dijeliti) za postovanje lika i djela istoga, za podrsku podjeli BiH. I to sve pod ogrtacem nekog kvazipatriotizma.
Hajd, ako cemo se i zajebavati, daj da se ozbiljno zajebajemo. Tako je najzabavnije.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16 Re: Trazim savjet
Jeste, jubilej 2002.g., drugi nickovi mi bili,...Nego, ne znam ti odgovore na ova velika, krucijalna,...itd. pitanja.
Više volim nešto konkretno raditi, pobijediti na sudu Sadžidu Šalterušu, 15 minuta prilikom glasanja obavezno porodično upraznjavam, radne akcije tipa ova ANTIPEKSINLUK 2009., okopavati baštu kada je uskoro budem imao, goste dočekivati (Ne, rukama i nogama) u ulozi turističkog vodiča Sarajevo [email protected],...NIKADA NIKO NA FORUMU NIJE NIKOGA NIŠTA UBIJEDIO DA BI OVAJ DRUGI PROMIJENIO STAVOVE,....Evo i dede @Muhe, iz ćoška viri i namiguje,....
Pozdrav!
p.s.
Valjda će neko pametniji (Što popušta) odgovoriti na krucijalna pitanja, a za koga glasati, ja imam princip da se raspitam za starost onih koje zaokružujem i gledam da svi budu mladji ljudi, do 40-te, recimo. Samo su oni životno zainteresovani za budućnost (Nije fk Budućnost-Banovići), a ovi ostali, samo gledaju da na brzaka obezbjede pokoljenja. Najviše volim zaokruživati nezavisne kandidate
Više volim nešto konkretno raditi, pobijediti na sudu Sadžidu Šalterušu, 15 minuta prilikom glasanja obavezno porodično upraznjavam, radne akcije tipa ova ANTIPEKSINLUK 2009., okopavati baštu kada je uskoro budem imao, goste dočekivati (Ne, rukama i nogama) u ulozi turističkog vodiča Sarajevo [email protected],...NIKADA NIKO NA FORUMU NIJE NIKOGA NIŠTA UBIJEDIO DA BI OVAJ DRUGI PROMIJENIO STAVOVE,....Evo i dede @Muhe, iz ćoška viri i namiguje,....
Pozdrav!
p.s.
Valjda će neko pametniji (Što popušta) odgovoriti na krucijalna pitanja, a za koga glasati, ja imam princip da se raspitam za starost onih koje zaokružujem i gledam da svi budu mladji ljudi, do 40-te, recimo. Samo su oni životno zainteresovani za budućnost (Nije fk Budućnost-Banovići), a ovi ostali, samo gledaju da na brzaka obezbjede pokoljenja. Najviše volim zaokruživati nezavisne kandidate
-
vratnik
#17 Re: Trazim savjet
Vidi dobre teme.
Ja sam kao i Pipi. Ne bacam iza sebe, na izletu pokupim i smece koje nije moje, ako imam kesu. S osmjehom na licu pozdravljam komsije, popravljam im djeci bicikla dzaba, trudim se da zasadim sto vise drva. Ne znam sto, to mi je ostalo valjda od starog, on je uvijek govorio da ce to nekom trebat' kad bih ga pitao zasto sadimo drvca.. Volim da idem na koncerte i u muzeje. Kupujem ako mogu uvijek od komsija. (jaja, mlijeko, makarone). Nema tu nekih mjerila vrijednosti, ono sto mi se ne svidja to ne radim, ono sto mi se svidja kopiram, ponesto novo izmislim i eto ga, Life.
Glasam kako mi moja savjest nalaze, i to je moja stvar. Kao i svakog od nas.
Ja sam kao i Pipi. Ne bacam iza sebe, na izletu pokupim i smece koje nije moje, ako imam kesu. S osmjehom na licu pozdravljam komsije, popravljam im djeci bicikla dzaba, trudim se da zasadim sto vise drva. Ne znam sto, to mi je ostalo valjda od starog, on je uvijek govorio da ce to nekom trebat' kad bih ga pitao zasto sadimo drvca.. Volim da idem na koncerte i u muzeje. Kupujem ako mogu uvijek od komsija. (jaja, mlijeko, makarone). Nema tu nekih mjerila vrijednosti, ono sto mi se ne svidja to ne radim, ono sto mi se svidja kopiram, ponesto novo izmislim i eto ga, Life.
Glasam kako mi moja savjest nalaze, i to je moja stvar. Kao i svakog od nas.
- muha_sa
#18 Re: Trazim savjet
odlicna tema
puno citanja a malo komentara
valjda ljudi ne umiju sami sa sobom popricat-sta li
-krenimo od sitnih stvari--mada i sitnice mnogo znace.--uh-sto sam ovo plaho reko
--stanemo li autom nekom ko se iz sporedne na glavnu ulicu ukljucuje
jako bitno--il mu jebemo sve po spisku sto jadnik izgubi strpljanje pa "uleti"
-stanemo li pjesaku na pjesackom il ga malo poganjamo-nek pozuri-koji se klinac kurci pa korzira na pjesackom
-pritisnemo li po sireni ako prvi na semaforu ne krene iste sekunde na zeleno
-otvorimo li prozor i pojacamo cecu-keku-seku-bubamaru i ostale insekte do daCke--nek cuju prolaznici da imamo i visak decibela-
-pomognemo li starijem komsiji il komsinici ceker il najlon kesu, s kojom se muci-ponjet do ulaznih vrata
ja konama pomazem--priznam
-ocistimo li ispred svog ulaza pobacane cikove il zimi snijeg i led--u mom kvartu ocistimo - nas par starijih to uradimo.
sad cemo o izboru i glasanju.
obavimo li gradjansku duznost il kazemo--koji cu klinac izazit kad ce opet papci pobjedit
zato i pobjedjuju jer tako kontamo--ja bogme ne kontam vec obavezno izadjem i glasam---jednom nisam izaso jer sam u Libiji bio.
ima more tih pitanja koje moramo prvo sebi postavit pa onda pljuvat po drzavi-strankama i cemu sve ne---al,malo ih je koji se uzrokom bave--naucili ljudi bavit se posljedicama a o uzroku ni mukajet.
uh jesam se naostrio

-krenimo od sitnih stvari--mada i sitnice mnogo znace.--uh-sto sam ovo plaho reko
--stanemo li autom nekom ko se iz sporedne na glavnu ulicu ukljucuje
-stanemo li pjesaku na pjesackom il ga malo poganjamo-nek pozuri-koji se klinac kurci pa korzira na pjesackom
-pritisnemo li po sireni ako prvi na semaforu ne krene iste sekunde na zeleno
-otvorimo li prozor i pojacamo cecu-keku-seku-bubamaru i ostale insekte do daCke--nek cuju prolaznici da imamo i visak decibela-
-pomognemo li starijem komsiji il komsinici ceker il najlon kesu, s kojom se muci-ponjet do ulaznih vrata
-ocistimo li ispred svog ulaza pobacane cikove il zimi snijeg i led--u mom kvartu ocistimo - nas par starijih to uradimo.
sad cemo o izboru i glasanju.
obavimo li gradjansku duznost il kazemo--koji cu klinac izazit kad ce opet papci pobjedit
ima more tih pitanja koje moramo prvo sebi postavit pa onda pljuvat po drzavi-strankama i cemu sve ne---al,malo ih je koji se uzrokom bave--naucili ljudi bavit se posljedicama a o uzroku ni mukajet.
uh jesam se naostrio
- muha_sa
#19 Re: Trazim savjet
JBT-----izgleda da si zajebano -iliti tesko- pitanje postavio

- JBT
#20 Re: Trazim savjet
Izgleda. Hebi ga, najlakse je supljirati i pricati o patriotizmu na baterije. Lako se prepucavati i presipati iz supljeg u prazno, lako je pljuvati po svemu i svacemu sakriven iza nicka. Neka, treba i toga, skupi se svega,a od "branitelja nasih interesa" se ne smije pisnuti javno, pa onda se ovdje moze malo zuci izbaciti, lakse se dise poslije. Sve je to ok, ali kad se treba bar minimum upotrijebiti da se skroji koja suvisla o konkretnim, iz osnove bitnim stvarima, onda se zapne. Dijagnozu je lahko postaviti. Ne valja kad se na tome i ostane.
- macan prvi
#21 Re: Trazim savjet
Bosni i Hercegovini treba smanjivanje tenzija - ja predlazem za pocetak glasanje za politicare kojima nije cilj izazivanje polarizacije, nego normalizacija stanja jer politika tipa ukinut cu te - odcijepit cu seJBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
-
Shoshana
#22 Re: Trazim savjet
Ja na jednom halenskom ziduJBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?
Kada bi se glasanjem ista moglo promijeniti - glasanje bi bilo zabranjeno
Ja sam za malo radikalnija rjesenja - ali ne smijem reci - protivzakonito je
- melbaa
#23 Re: Trazim savjet
ne znam na sta mislis ali ne vjerujem da je protivzakonito reciShoshana wrote:Ja na jednom halenskom ziduJBT wrote:Sta treba da kao pojedinac radim, kako da zivim, koja mjerila vrijednosti da imam, za koga da glasam da bih doprinijeo razvoju i jacanju drzave BiH (i moga grada) u kojoj bi bar 70-80% drzavljana BiH istu smatralo svojom domovinom?procitah slijedece:
Kada bi se glasanjem ista moglo promijeniti - glasanje bi bilo zabranjeno![]()
Ja sam za malo radikalnija rjesenja - ali ne smijem reci - protivzakonito je
- JThomas
#24 Re: Trazim savjet
davno je to rečeno, ali ima istine itekako, i više nego što je ugodno misliti...no opet sve zavisi od države do države. ovo ovdje je demokratija samo u imenu, umjesto zapada dobili smo divlji zapad, i stoga sam i ja uvjeren da se situacija u BiH vrlo teško može promijeniti demokratskim sredstvima. mehanizmi su jednostavno neefikasni, provjereno neefikasni, i zdravo. odgovornost je mrtvo slovo na papiru, kad ti premijer jednog entiteta javno kaže - jeste, ja pomalo kraduckam, ali drugi iz moje stranke kradu još više, kako da mi tu uopšte govorimo o demokratskim mehanizmima uticanja na vlast? više hajra ima pokušati pričom uticati na betonski zid...Shoshana wrote:
Kada bi se glasanjem ista moglo promijeniti - glasanje bi bilo zabranjeno![]()
kad bolje razmislim, najbolje rješenje bi bilo da se može izvesti kolektivna transplantacija mozga.
- JBT
#25 Re: Trazim savjet
Jedan mi sugovornik rece veceras: "Pa, cak sta vise, ne moramo ni toplu vodu izmisljati, imamo odakle prepisati." Ima sistema u blizoj okolini iz kojih mozemo izvuci pouku iz njihovih iskustava na koje su oni potrosili decenije. Recimo, obrazovanje ljudi koji ce u buducnosti voditi drzavu. Neka profesori odrade predavanja i neka se onda ispiti odstampaju na par sati prije ispita i neka se posalju po fakultetima u kovertama koje ce sami studenti otvarati u momentu kada dobiju pitanja. Sam ispit neka nadgledaju kucepazitelji i cistaci, da se ne bi prepisivalo. Kad se zavrsi sa ispitom , papiri se zapecate i salju u centralu gdje bi pod sifrom (slucajno odabranom) bili i vrednovani.
Nakon deset godina bi dobili strukturu inokosnih organa koja bi bila rezultat pravih mjerila i koja bi imala potencijal da drzavu vodi na nacin koji bi bio konkurentan ostatku svijeta.
E, kad taj kadar zauzme pozicije, onda nece dozvoliti bilo kome da mitom i korupcijom dodje do polozaja koji mu je samo pozicija preko koje moze sebi puniti dzepove i zbog takvih licnih interesa rezati granu na kojoj citava drzava lezi.
Ovo je samo jedan primjer.
Nakon deset godina bi dobili strukturu inokosnih organa koja bi bila rezultat pravih mjerila i koja bi imala potencijal da drzavu vodi na nacin koji bi bio konkurentan ostatku svijeta.
E, kad taj kadar zauzme pozicije, onda nece dozvoliti bilo kome da mitom i korupcijom dodje do polozaja koji mu je samo pozicija preko koje moze sebi puniti dzepove i zbog takvih licnih interesa rezati granu na kojoj citava drzava lezi.
Ovo je samo jedan primjer.