Tražim pomoć za Ford Fokus

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ludiJA

#1 Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Poštovani posjedujem Ford Fokus 1.8 tddi već 6 godina, i moram reći da sam i prezadovoljan vozilom, ali u zadnjih 6 mjeseci imam problem koji ne mogu da otklonim...Nije to toliko ni problem koliko je iritirajuće..Naime, javilo mi se neko kao hučanje iz prednjeg dijela vozila, najprije mi je majstor posumnjao na ležaj prednjeg desnog točka,na šta zvuk stvarno i jeste upućivao ali nakon zamjene sve je ostalo isto...Zamjenili smo iz predostrožnosti i lijevi ležaj ,ali ništa...Tada je on,pošto se zna sa nekim momcima koji prodaju dijelove, da ne bih bacao pare donosio redom:desnu poluosovinu ,probali smo i sve isto,lijevu poluosovinu,huči li huči,skidao je remen alternatora i provjeravao španere ali nije ni to...Da napomenem, da to huči samo pri vožnji,dakle u mjestu sasvim normalno radi..Ništa nije dalo rezultat..Ako je neko imao sličan problem i otklonio ga ,ili bar ima sumnju na nešto što smo mi previdili bio bih vam nizmjerno zahvalan na odvojenom vremenu,i vašim savjetima....
Qler

#2 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by Qler »

Da gume ne huče :) ako su stare :)
ludiJA

#3 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Ah da zaboravio sam napomenuti da su sve gume nove, a i da smo probali skidati točkove sa jednog drugog fokusa ,jer smo sumnjali da možda huče gume iako su nove ,ako su namontirane na krive felge,pa da isprobamo sa drugim felgama i isto..Na autu je također zamjenjena lamela to jeste set kvačila ako to išta znači ,prije možda godinu...Možda mjenjač?Ali sve se šalta normalno,nema nikakvih drugih simptoma osim hučanja??
ankebut

#4 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ankebut »

Jeste li provjerili u kakvom je stanju remenica?
ludiJA

#5 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Remenica zupčastog remena pretpostavljam....Mijenjana je prije oprilike 50 000 kilometara i već sam uzeo novi set jer ne volim da se igram s tim,istina nisam stigao da još to zamijenim i priznajem da mala sumnja mog majstora otpada i nato,ali ga buni što se zvuk čuje samo i striktno kada se vozilo kreće...A remenica se stalno okreće..U mjestu se može gas davati i ubrzavati rad motora do maksimuma, ništa se ne čuje i sve je normalno..Čim se vozilo pokrene počne hučati..Ma nije to ništa strašno,ali čovjeka nervira ,pogotovu još više što ne mogu shvatiti šta je, ni šta treba da mijenjam(više)...Pa sam mislio možda je neko imao neki sličan problem i uspješno ga otklonio,hvala vam svima koji pokušavate pomoći...
ekola

#6 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ekola »

Mozda ce ti ovo zvucati smijesno ali znam iz iskustva da se moze desiti.

Provjeri da ti se nije pojavila rupa/otvor oko prednje sajbe, da nije oslabila na nekom mjestu ona guma. To ti stvara taj zvuk koji ti opisujes i koji se pojacava kako povecavas brzinu a kad auto nije u pokretu, nista se ne cuje. Probaj dok vozis, ili da ti neko asistira, da rukom prodjes sa unutrasnje strane oko cijele sofersajbe, da vidis jel ima negdje strujanja zraka, jer zna se desiti da od velikih vrucina popusti taj lijepak, dihtung ili sta vec.

Pokusaj, nista te ne kosta, i nadam se da ce ti to biti u pitanju, da ne moras dalje uzaludno mijenjati dijelove.

Javi povratnu informaciju. :thumbup:
Wind

#7 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by Wind »

Na jednom drugom autu mog prijatelja je bio ostecen keder oko sajbe i to je huuuuucalo... ;-)
hopcup

#8 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by hopcup »

a možda je neki prozor ostao nezatvoren do kraja, provjeri i to (meni je na autu hučalo, danima se jebavo oko toga, a ono zadnji desni prozor ostao otvoren 3-4 mm) :-)
ludiJA

#9 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Ahahahaha čuj otvoren prozor...Mogu misliti kako si bio sretan kad si skontao da je to...Ja ću provjeriti i tu toeriju sa rupicom oko šajbe sa majstorom ili nekim od jarana čim uhvatim vremena,mada majstor misli da je neki mehanički dio,neki ležaj,sve ga asocira na to,ali ne može da skonta koji...Onaj put kada je rastavljao poluosovine do mjenjača i kad je probao točkove sa drugog fokusa auto je bio tamo 2 dana i samo je ponavljao ležaj je sto posto ali koji i gdje, ne mogu po sluhu da provalim..Ali probaćemo i to sa šajbom,ma nikad se ne zna....Iznenadiš se nakada koliko je jednostavno bilo...Momci u svakom slučaju hvala..Javiću ako išta bude odo ovoga
ekola

#10 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ekola »

Obicno, kad su neke gluposti u pitanju, kao to sa sajbom, kasno se skonta, tek nakon sto se X stvari zamijeni.
Opet ti kazem, simptomi mi na to ukazuju, i ja sam se mjesecima hvatao za glavu i hodao od majstora do majstora, zato neka ti ova provjera bude prva na spisku.
ludiJA

#11 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Obavezno,čim uhvatim vremena ,otići ću negdje da provozam malo brže ,jer nekom logikom što je brže, jači je i vjetar i lakše je osjetiti tu pukotinu ,to jeste strujanje zraka...Povešću nekog sa sobom i moje je pola šajbe a njegovo pola...Hehehe već nas zamišljam na autoputu...pa vrijedi pokušati...
ludiJA

#12 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Čuo sam se sa majstorom i iznio mu zanimljivu ideju oko rupice na kederu šajbe ali on kaže da nema govora da je to ,jer zvuk se javlja kada je auto podignut na dizalici kod njega u garaži to jeste tamo gdje nema nikavog vjetra ni ničega sličnoga..Dakle kada je auto na dizalici,kad je u leru i stisne se gas nema zvuka ,poslije toga ubaciš u brzinu(bilo koju) i kao normalno voziš(s tim da točkovi ne dodiruju zemlju) i zvuk se javi...Znači nažalost u garaži nema nikakvog strujanja vjetra,tako da vrlo vjerovatno to otpada kao rješenje na moju veliku žalost..
ankebut

#13 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ankebut »

:-)
punta

#14 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by punta »

ako prolazi kod sofrsajbe onda mozes otic na autopraonicu poprskaj keder iz blizine ako prolazi vjetar proci ce i voda i odma ces primjetit gdje je rupica
johntra

#15 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by johntra »

ma nije do šajbe, opisao je čovjek..jeste gledali diskove i disk pločice? da možda neka pločica ne odvaja dobro od diska, iako bi se onda grijao točak, ali može biti da su u pitanju milimetri...
ludiJA

#16 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Eh to nisam,a čini se kao da je moguće....Jer ako je imalo kriv disk mogao bi da češe pri okretanju a zato nema zvuka kad auto miruje...Samo ne znam kako da to provjerim..Pretpostavljam nekim preciznim instrumentom koji mjeri u milimetrima...ili?
Ublehas

#17 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by Ublehas »

Moguće je da je neki ležaj u mjenjaču loš pa stvara taj zvuk! Mislio sam da je moguće i da je špura loša jer se od loše špure može javiti hučanje ali kako reče da ste dizali auto na dizalicu i da se pri ubačenoj brzini čuje miriše na ležaj u mjenjaču...mada dobar mehaničar bi to na dizalici trebao otkriti
ludiJA

#18 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Znači moglo bi biti i do mjenjača...Da li je velika operacija zamijeniti ležaj kod mjenjača,u svakom smislu(i koliko je to problem majstorima,budući da moj majstor i ne petlja baš oko mjenjača,a i finansijski pošto stvarno,pojma nemam ni približno,koliko se kreće cijena za takve zahvate)..Pretpostavljam da se mjenjač mora kompletno rastaviti da bi se zamijenio ležaj...što mi onako opasno zvuči hehehe
sorcerer

#19 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by sorcerer »

a da nije lezaj na tocku?
basicm

#20 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by basicm »

Moja sumnja ide na diferencijal.
ludiJA

#21 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by ludiJA »

Je li i diferencijal dio mjenjača?Mislim laik sam osrednji pa mi se čini kao da se sjećam kroz maglu da je diferencijal dio mjenjača,ili se veže na mjenjač..Hej ljudi svaka čast,odoh što prije da majstora opet uhvatim sa novim stvarima.....
splend

#22 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by splend »

nije bas vezano za ovu pricu, al slicno iskustvo sam i ja imao. auto kod mene 6 godina, odrzavano redovno, i od jednom se pojavi neki zvuk u masini kad se predje preko policajca, ili preko sahta ili neke rupe. zvuk je na fazon da udari zeljezo od zeljezo... i to se pravo cuje, posebno kad se otvori prozor. vozio ga na 4-5 mjesta, ljudi sve zivo pregledaju, skidali nema sta nisu, naplacao se dzaba da promjenim neke nebitne dijelove, al jok. cim preko policajca, to klepne. i kao sto kaze postavljac teme, ne utice na voznjju, sve normala al nervira haos. 2-3 mjeseca sam ja to vozao majstorima, niko ziv ne moze da provali sta je... i jednom se vozim gradom (20-30 na sat), kad nesto puce u masini, ja konto tocak mi otpade, zvuk nake lomljavine, ma haos... ja stao, izasao, prohod'o oko auta, digo haubu, sve u najboljem redu, auto normala radi, al od tad vise nikad kucnulo nije :mrgreen: ima tome i godina, fakat me zanimalo sta je, al nikad otkrio nisam...
tako da, mozda i tebi samo od sebe prestane :-D
kezi

#23 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by kezi »

PROMIJENI LEŽAJ NA POLUOSOVINI.I JA SAM IMAO TAJ PROBLEM.KOŠTA OKO 65 KM
Ublehas

#24 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by Ublehas »

ludiJA wrote:Je li i diferencijal dio mjenjača?Mislim laik sam osrednji pa mi se čini kao da se sjećam kroz maglu da je diferencijal dio mjenjača,ili se veže na mjenjač..Hej ljudi svaka čast,odoh što prije da majstora opet uhvatim sa novim stvarima.....
Diferencijal u tvom slucaju jeste u sklopu mjenjacke kutije i kad rastavljas mjenjac rastavlja se i diferencijal. Sto se tice teskoce oko rastavljanja i popravke za dobro opremljenu radionu i dobrog mehanicara to je standardni posao, ali jeste komplikovanje jer se mora skidati mjenjac, pa rastavljati a vecina mehanicara nezeli da petlja s tim, milion sitnih i krupnih dijelova u mjenjacu.
Hendrix

#25 Re: Tražim pomoć za Ford Fokus

Post by Hendrix »

Fokus...kralj čudnih zvukova :D

Kod mene tako škripalo nešto kad motam u mjestu, ko da otvaraš vrata od starog ormara, onaj horor zvuk :) al čudno je što je to bilo samo kad je vlažno ili kiša. I jebiga, ja odem u servis, nema kiše i ne čuje se, ispadnem budala.

I tako hajd mjesec-dva, naletim u gradu kiša i pođe škripat e idemo u servis...rezime pregleda aksijalni ležaji, mislim da me 30KM koštalo sve, ali kakvi su zvukovi bili mislio sam da će mi otpasti točak.

Auto me sluša 4 godine stvarno, osim ove gluposti ništa drugo, da tako i ostane, jebo hučanje malo ako nije neki ogromni kvar. :D
Post Reply