Trazim pomoc entomologa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kriticarka_nikova

#76 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by kriticarka_nikova »

Edit : Izbrisano.
Razlog: chatanje na temi.
Last edited by kriticarka_nikova on 28/09/2008 19:12, edited 2 times in total.
kriticarka_nikova

#77 Re: Trazim pomoc entomologa

Edit : Izbrisano.
Razlog: chatanje na temi.
Last edited by kriticarka_nikova on 28/09/2008 19:13, edited 2 times in total.
fixer

#78 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by fixer »

kriticarka_nikova wrote:Poslije gore mojih navedenih rijeci, fixer mi je poslao neprimjerenu privatnu poruku, uvredljivog sadrzaja. Da li na forumu ima opcija block?
neprimjernu privatnu poruku :lol: :lol: :lol: uvredljivog sadrzaja
haj je molim te postaj. imas moje odobrenje da je postas :)
ja razumijem da si osjetljiva, ali da ipak malo ne pretjerujes? i zao mi je sto ovo ne zelis da rijesimo preko pm, a ne da trosis vrijeme na nepotrebno dramatiziranje - to je ipak dokaz da ti fali argumenata, jer ja te nicim nisam uvrijedio. zamolio bi te da mi odgovoris na koji nacin sam povrijedio tvoja osejcanja, jer ipak bi ti se izvinuo ako za to postoji razlog. pisi na pm.
Leonid Breznjev

#79 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Leonid Breznjev »

hocete li uskoro prestati ili da vas ja prestanem?
JohnnyS

#80 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by JohnnyS »

Arslan wrote:hocete li uskoro prestati ili da vas ja prestanem?

Pošpricaj temu Raidom :D
Topla voda

#81 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Topla voda »

kako zavrsi saga o bubama..jesil to pospricala?imal tijela?
kriticarka_nikova

#82 Re: Trazim pomoc entomologa

Nista za sada....nema nikakvih buba, prasak po coskovima i dalje stoji, njih nema pa nema...hm...kazu da su se u obliznjim zgradama pojavili neki novi crni zohari veliki....vise ne znam kome da vjerujem i sa da mislim...
Topla voda

#83 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Topla voda »

pa sta ti hodas okolo i raspitujes se imal jos gdje buba??
nemoj tolko da dumas...a prasak su mozda raznijele,ako ih uopste jos ima sem one dvije...
kriticarka_nikova

#84 Re: Trazim pomoc entomologa

Topla voda wrote:pa sta ti hodas okolo i raspitujes se imal jos gdje buba??
nemoj tolko da dumas...a prasak su mozda raznijele,ako ih uopste jos ima sem one dvije...
Ama jok, ne hodam okolo i ne raspitujem se, to je nako uzput, sretnem nekog i kazem "Dobar dan", "Dobar dan", "Ima li kod vas zohara" ....i tako krene prica...

Ja se nadam da ih nema vise....
kolega

#85 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by kolega »

kriticarka_nikova wrote:Nista za sada....nema nikakvih buba, prasak po coskovima i dalje stoji, njih nema pa nema...hm...
celo selo (žoharsko) šmrče belo :), ako čuješ da su počeli da se smiju onda su ti sigurno dali pogrešan prašak :D
mrAnderson

#86 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by mrAnderson »

NESTRUCNA OSOBA

To je ozbiljan problem, no ne trebas izrazavati fobiju sad od malih zohara nisu oni ba opasni toliko a narucito ne jedu ljude :D

Evo prijedloga za kraj : dobri stari OGGY I BUBASVABE (a zasto ih zovu bubasvabe zasto ne bubafrancuzi ili ...) :D
Neelix

#87 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Neelix »

jebemvam, iscitah temu, sad ni ja ne smijem zaspat, a nemam problema sa zoharima :D ponekad mi se pojave mravi, jednom sam ih se nagutao dobro, u hljeb se uvukli :x zlikovci, tisucu mi bubnjeva :evil:
kijameta

#88 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by kijameta »

Nemoj nikada zohare shvatati neozbiljno ako ih ne volis,jer kao sto je neko napisao ta stvorenja su vrhunac evolucije,razmnozavaju se nevjerovatno i izuzetno ih je tesko(nemoguce) istrijebiti.Doduse ako ih ne mozes pobijediti,mozes im se prikljuciti.Imam prijatelja koji ih apsolutno tolerise,izreka mu je ;jebes kucu bez zohara i naziva ih kucnim ljubimcima.
Zivio sam u staroj austro-ugarskoj zgradi u Sarajevu i cijeli zivot ih je bilo pomalo,mi a i ostali stanari smo ih redovno trovali,a ovi su brojcano smanjivali i podizali po nekom njihovom ritmu a uvijek ih je bilo,ukljucujuci price mojih roditelja a i njihovih,pricam ti o 'suzivotu' sa zoharima u trajanju od 70-ak godina.
Medzutim sto zelim da ti kazem u vezi ova dva koja si ugledala; nemoj to uzeti olako.Kao sto neko rece,na jednog kojeg vidis dolazi stotinu koje ne vidis i oni su samo predhodnica,iza koje tek dolazi invazija.Evo kod mene u zgradi u Hrasnom gdje zivim nikad nije bilo zohara,ni u ratu kada je zgrada bila velikim dijelom unistena i napustena a hrane i odpadaka lezalo na sve strane.Nije bilo nijednog. I onda prije 3 godine,vidjeh jednog po danu,ubio sam ga i nisam mogao ocima vjerovati.Pospricao sam stan sprejom i gotovo nije ih bilo.ALI iduce ljeto(prosla godina) kipe sa svih strana,ladice,banja,svuda ih ima.Kupim raznih sprejova i kucica.Jedno 5 dana pospem kucu sa jedno dvije kutije,zatvorim prozore i odem sa porodicom u setnju.Poslije 5 dana,izgledalo je kao dobijen rat.Nigdje nijednog.ALI ove godine su opet krenuli u ljetnu ofanzivu,izvirali su sa svih strana.I ove godine nije bilo dosta 5-6 dana posipanja,ni poslije 15 dana im nisam usao u kraj.Smanjio sam im broj ali jos su se pojavljivali.Otisao sam na more i platio covjeku da dolazi u stan i posipa i sprica.Poslije ljetovanja,smo dosli u stan bez zohara i raskomotili se ALI poslije par dana su se opet pojavili.Onda sam uskladio djelovanje sa komsilukom,zacepljao sve moguce prolaze,koristio kombinovano praskove/sprejove/kucice i sad ih opet nema ali ne zavaravam se sa ljetom eto ih nazad.
Zato moj savjet,ne uzimaj ih olako ako ih je sada par komada,oni su sposobni namnoziti hiljade,zato odmah kreni svom snagom na njih koristi polutrajna sredstva za zastitu i sprejove za odmah .Znaci postavi kucice i redovno ih mjenjaj,pospi pitroid u prahu iza kauceva,kreveta ormara i redovno ga mjenjaj,takodze kupi raid nevidljivu pjenu i pospricaj je po svim kutovima,narocito iza frizidera i sporeta i redovno ga mjenjaj, onda sprejovi za upotrebu pri dodiru,najmanje 3-4 dana i h pospi i otidzi u setnju poslije.Taj 'industijski otrov' pitroid alfa' takodze upotrebi ali za njega ti treba prskalica,kupi obavezno samo poslije upotrebe moras napustiti objekat najmanje na 24 sata.Ono i ako ne uradis,ne boj se neces mrtva pasti ali stetno je sigurno.
Sa tim ako zivis u kuci sa pitroidom alfa moras uzvesti zaprkavanje cijele kuce,dvorista i podruma. A ako zivis u stanu,moras izvesti prskanje skupa sa bar dvoje-troje najblizih komsija.Medzutim u zgradi,ce i to dati privremene rezultate,jer im necete dotaci zariste.U zgradi se to moze rijesiti samo u dogovoru sa firmom koja oddrzava zgradu,da izvede kompletnu dezinsekciju cijele zgrade.Sto ti lopinasi iz firmi za odrzavanje ,nece htjeti uraditi ni pod razno,tako da vam sa njima predstoji borba ravna toj sa zoharima,kojima su nalik i onako.
Znaci odmah kreni u borbu svim sredstvima,ne zali novce,jer ces ih tako najvise ustedjeti a trebace ti dosta 50 maraka nije ni blizu dovoljno.
Nemoj se opterecivati vrstom zohara,boja i velicina zavise od vrste,podvrste,specifikuma,stadija razvoja.To je i onako nebitno samo zapamti,kote se ludo.
sarajevo63

#89 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by sarajevo63 »

Nisam znala da je ova tema još aktuelna. Pošto jeste ja sam te zaista iz dobre namjere uputila na polj. fakultet. No nisam ozbiljno shvaćena. Do tebe je.
Ako su žohari u pitanju, možeš ih ti istrijebit u jednoj sobi oni će se pojavit u drugoj, ako ih istrijebiš i iz druge, a ako ih ima u stanu do tebe imaćeš ih i ti. Znači samo totalna dezinsekcija svih prostora, stanova i zajedničkih prostorija je rješenje. Do tad pali ti svjetlo i gasi al neće ti pomoći.
Na polj. fakultetu imaš stručnjake, pa ti vidi.
U gradu Sarajevu imaš pod moranje deratizaciju (i tu su velike pare) koja je samo bacanje otrova za miševe, ali dezinsekcija nikad nije sprovedena sem ko je tražio. Dezinsekcija je mnogo skuplja i nisu još uvijek našli fol kako da pokradu veće pare a da se neko ne pobuni. Tako da možeš upitati i nadležno ministarstvo stambenih poslova (tel: 562 000, ministar Lukić), do kad imaju namjeru vršiti deratizaciju i bacati otrove za miševe, a ne i dezinsekciju, bar poslije 100 godina od rata...
KRISTAL 657 795
SAN. INSPEKCIJA 770 198
SANITACIJA 651 520

Do tebe je.
tahoma

#90 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by tahoma »

Jao majko mila, pa ima li igdje u Sarajevu da ih nema?!?!?
Ja ih se panicno bojim, samo se ukocim kad ih ugledam i onda me poslije treskavica uhvati! Ma moja reakcija na njih je samo za proucavat!
U onim zelenim zgradama na Otoci se pojave samo sporadicno i pojedinacno, cijelo ljeto ih nije bilo, ali cim je zahladilo vidjeli smo dva mala... kao da ipak povremeno upravitelj dodje da ih eliminise...
Svuda po kuci spricam PIPS o'kill sprejem, valjda i to pomogne, ne znam, uglavnom nema ih, hvala Bogu...
sarajevo63

#91 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by sarajevo63 »

Tahoma, upravitelj je dužan da vam prikaže sve na šta je utrošio sredstva tako da to možeš sam/a vidjeti na oglasnoj ploči - utrošena sredstva. Žohari se ne javljaju cijele godine. Uvijek to ide kad počne grijanje ili kad je toplo u stanu. Najviše ih ima oko bojlera jer tu mogu legla napraviti u staklenoj vuni jer im je toplo. Razmnožavaju se u velikim količinama. Nažalost naši ljudi su neinformisani, ne znaju šta ko treba da radi, uvijek očekuju da to neko nekim čudom uradi za njih. Upravitelj samo angažuje firme čije sam brojeve napisala jer na taj način urade ono što im zakon propisuje. La(h)ko je sabrati 100,00KM po ulazu x 10 ulaza x 1000 ulaza pa vidi koje su to cifre, jer je deratizacija obavezna po zakonu. Sem ako vaš upravitelj nije superfirma koja ima dozvolu da sama uništava glodare, žohare, i sve ostalo. Kad bi 100 ulaza skontalo i ne potpisalo (a što radi predstavnik za ulaz) nalog za skidanje para od nadležnih koji vrše deratizaciju vjerujem da bi bilo nešto moguće, iako je to samo 100 ulaza. Jednostavno: ne damo pare! Dakle sve je kao i na svim ostalim poljima do nas, koji plaćamo. I ostaće tako dok narod ne skonta kako ga se muze na sve strane. Nažalost sve sfere ove države su jako kancerogene i što prije se narod probudi biće nam bolje. Ali to se neće desiti uskoro.
Neelix

#92 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Neelix »

hej, sjetih se, znam da si rekla da neces placati..ali eto. moja tetka je prije par mjeseci imala taj problem, zvala je neku firmu da naprava dezinsekciju (ako te zanima, raspitat cu se), i kad su skontali da dolaze od komsije, stavila je mrezice na prozore. otad ih nema vise.
sarajevo63

#93 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by sarajevo63 »

Brojevi firmi su malo iznad, bar što se tiče KS.
kriticarka_nikova

#94 Re: Trazim pomoc entomologa

Nema kod mene niko ne vrsi deratizaciju iliti dezinseksciju. Ne postoji to kod mene, ja zivim u malom gradu....
Topla voda

#95 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Topla voda »

kriticarka_nikova wrote:Nema kod mene niko ne vrsi deratizaciju iliti dezinseksciju. Ne postoji to kod mene, ja zivim u malom gradu....
kakva je situacija..jel ok sad?
gdje spavas?jel u toploj il onoj drugoj sobi?
kriticarka_nikova

#96 Re: Trazim pomoc entomologa

Topla voda wrote:
kriticarka_nikova wrote:Nema kod mene niko ne vrsi deratizaciju iliti dezinseksciju. Ne postoji to kod mene, ja zivim u malom gradu....
kakva je situacija..jel ok sad?
gdje spavas?jel u toploj il onoj drugoj sobi?
Sad je toplo napolju pa je u svakoj sobi toplo. Spavam u drugoj sobi, svjetlo je vazda upaljeno u hodniku, a ja spavam u polumraku. Buba osim one dvije za sad nema.
Amazonka27

#97 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by Amazonka27 »

jedan momak je zgrno lovu prodavajuci sredstvo za ubijanje zohara. Jos uvijek je to najefikasnije sredstvo protiv tih buba. Narcivalo se preko interneta i kostalo je 15$. Ljudi dobiju paket na kojem je pisalo da ima certifikat da je to najbolje rjesenje! medjutim, ljudi su se osjecali prevarenim kad otvore kutiju...jer je u njoj bio cekic. :)
kolega

#98 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by kolega »

Amazonka27 wrote:jedan momak je zgrno lovu prodavajuci sredstvo za ubijanje zohara. Jos uvijek je to najefikasnije sredstvo protiv tih buba. Narcivalo se preko interneta i kostalo je 15$. Ljudi dobiju paket na kojem je pisalo da ima certifikat da je to najbolje rjesenje! medjutim, ljudi su se osjecali prevarenim kad otvore kutiju...jer je u njoj bio cekic. :)
ti se jel'de ne bojiš kukaca? :D
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#99 Re: Trazim pomoc entomologa

Post by grunt »

Ako ih ne mozete pobijediti,mozda se mozete sprijateljiti sa njima :D

Image
Post Reply