Trazim bend

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

alice_wonderland

#26 Re: Trazim bend

Post by alice_wonderland »

MorpheusAranea wrote:Joj ja satro sviram gitaru, za sebe uglavnom, neki stari 'ofrndani' Johnnson. Jednom su me zvali u neki bend, ali kad sam vidio da rade jednolicnu muziku i covere i zvuce potpuno isto kao i ostalih milion underground bendova u Sarajevu nisam prosviro tu :lol:

Ali imam san da skupim sto vise ljudi i sto razlicitijih intrumenata i da pravimo fusion jazza, bluesa, rocka, klasike, reggea, sevdaha, sta god nam padne na pamet. Pa, ako ima kakvih entuzijasta i ljudi s uvrnutom mastom nek se jave, ne moraju ni znati specijalno dobro svirati i ja sam low-class :roll: , ali kad ti se svidi nesto i kad nesto zelis, nije problem ni navjezbat, pa makar i Beethoven to bio :lol:
Ja sam to htjela godinama da uradim, ali vremenom sam shvatila da je skoro nemoguce naci toliko ljudi i da svi zele taj neki fusion svih tih zvukova i toliko razlicitih pravaca, i jos da su svi odgovorni prema sviranju... Granici sa nemogucim. :-) :-D
Ali da pravim autorski bend, to je nesto sto bih uradila. Nakon toga sam odlucila napraviti cover bend, jer je to lakse, ali da to ne bude stabdardan cover bend, sa standardnim obradama klasicnih rok pjesmica i sl. A samim tim sto ima zenu na bubnju, nije standardan, bar nije nesto sto se vidja svakodnevno na nasim prostorima. :-)
Eniac

#27 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

alice_wonderland wrote:
MorpheusAranea wrote:Joj ja satro sviram gitaru, za sebe uglavnom, neki stari 'ofrndani' Johnnson. Jednom su me zvali u neki bend, ali kad sam vidio da rade jednolicnu muziku i covere i zvuce potpuno isto kao i ostalih milion underground bendova u Sarajevu nisam prosviro tu :lol:

Ali imam san da skupim sto vise ljudi i sto razlicitijih intrumenata i da pravimo fusion jazza, bluesa, rocka, klasike, reggea, sevdaha, sta god nam padne na pamet. Pa, ako ima kakvih entuzijasta i ljudi s uvrnutom mastom nek se jave, ne moraju ni znati specijalno dobro svirati i ja sam low-class :roll: , ali kad ti se svidi nesto i kad nesto zelis, nije problem ni navjezbat, pa makar i Beethoven to bio :lol:
Ja sam to htjela godinama da uradim, ali vremenom sam shvatila da je skoro nemoguce naci toliko ljudi i da svi zele taj neki fusion svih tih zvukova i toliko razlicitih pravaca, i jos da su svi odgovorni prema sviranju... Granici sa nemogucim. :-) :-D
Ali da pravim autorski bend, to je nesto sto bih uradila. Nakon toga sam odlucila napraviti cover bend, jer je to lakse, ali da to ne bude stabdardan cover bend, sa standardnim obradama klasicnih rok pjesmica i sl. A samim tim sto ima zenu na bubnju, nije standardan, bar nije nesto sto se vidja svakodnevno na nasim prostorima. :-)
Ima puno muzickih pravaca. Pa kada znas da svaki (ili skoro svaki, neki pravci imaju slicna pravila) od tih pravaca ima svoja pravila (banalno, ne sviraju se iste skale u metalu, dzezu, roku i narodnjacima ili ne mozes svirati dzez bez 9ki, 13ki a da ne govorim o 7 akordima, dok rok mozes svirati sa tri akorda u "open" pozicijama, ne moras ni micati ruku sa prva cetiri polja na gitari), onda je jasno da jedan muzicar da bi bio dobar mora da se specijalizuje za odredjen pravac ili za bliske pravce. Ako neko svira sve, najvise sto moze postici da sve svira "onako". Ako hoce da bude izvrstan muzicar mora se specijalizovati. A to znaci da ako neko zeli imati bend koji svira "sve" u startu zeli osrednjost. Sto je legitimno, ali ne vrijedi truda.

Zena na bubnju je mozda kod nas senzacija. Ali, kada ta senzacija prodje, kada se svi naviknu na zenu koja svira bubnjeve, sta onda? Hocu reci, ne sumnjam ja da dobro svira. Ali ako posebno navodis kao senzaciju da je zena na bubnju, moram ti reci da to samo po sebi ne znaci nista. Ako je dobra, svaka cast, postujem.

Jesi cula za Zepparella band? https://www.youtube.com/watch?v=xH-_9cwdLug
ili za Tal Wilkenfeld https://www.youtube.com/watch?v=YLmCLYojNGI
ili Anu Popovic https://www.youtube.com/watch?v=GqYc5ce84ng

Ima mnogo slicnih primjera

Zene su dobre, nisu "samo zene" koje sviraju pa da je to dovoljno da budu senzacija. Usput sjajno izgledaju sto je plus.
MorpheusAranea

#28 Re: Trazim bend

Post by MorpheusAranea »

Prvo, ne slazem se s tobom da ako sviras sve da to onda sviras osrednje i da se moras specijalizovati za odredjeni zanr, cak sta vise, mislim da je to notorna idiotarija. A, drugo, ako napravis vlastiti fusion, zar se to onda ne moze nazvati i shvatati kao zaseban zanr? Mislim da su tako nastali skoro svi muzicki pravci, od evolucije iz drugih muzickih pravaca, kombinovanjem, prisvajanjem, improviziranjem i na kraju standardiziranjem.
alice_wonderland

#29 Re: Trazim bend

Eniac wrote: Ima puno muzickih pravaca. Pa kada znas da svaki (ili skoro svaki, neki pravci imaju slicna pravila) od tih pravaca ima svoja pravila (banalno, ne sviraju se iste skale u metalu, dzezu, roku i narodnjacima ili ne mozes svirati dzez bez 9ki, 13ki a da ne govorim o 7 akordima, dok rok mozes svirati sa tri akorda u "open" pozicijama, ne moras ni micati ruku sa prva cetiri polja na gitari), onda je jasno da jedan muzicar da bi bio dobar mora da se specijalizuje za odredjen pravac ili za bliske pravce. Ako neko svira sve, najvise sto moze postici da sve svira "onako". Ako hoce da bude izvrstan muzicar mora se specijalizovati. A to znaci da ako neko zeli imati bend koji svira "sve" u startu zeli osrednjost. Sto je legitimno, ali ne vrijedi truda.
Ne bih se slozila skoro ni sa cim sto si napisao, naprosto ne vjerujem da jedan vrhunski muzicar moze biti usredsredjen na iskljucivo jedan zanr, narocito ako je to jedan od onih "siromasnijih zanrova" i nazivati sebe vrhunskim muzicarom. Ali necu komentarisati koliko je tvoj post istinit ili neistinit, jer se tu razvlaci bespotrebna rasprava. Reci cu ti, jednostavno, da mene nije dotakao - jednostavno, mozda mene niti zanima da budem izvrstan i vrhunski muzicar (a ti i ne znas kakav sam muzicar), a niti mislim da ne vrijedi truda, jer ne znas ti moje ciljeve. Mozda ja zelim komercijalu, a osrednjost je jako komercijalna i time sam ja ispunila, recimo, svoj cilj, sto je samim tim, vrijedno truda. Ti, ili neko drugi, mozete imati i misljenje da je ta moja muzika trash, ali to je nebitno, ja sam postigla SVOJ cilj, a tvoj ili neciji tudji mi nije u interesu, pa se onda svakako na to ne bih ni obazirala, jer se svodi na suplju besciljnu raspravu. Razumijem tvoj post kao nesto sto je tvoje misljenje i sto bi ti primijenio na sebe, svoj zivot i svoje sviranje. However, to ne znaci apsolutnu istinu, jer imamo razlicitu motivaciju i razlicito shvatanje uspjeha. Pravila koja vaze za tvoj bend, ne moraju da vaze i za moj. Istina je subjektivna "stvar".
Eniac

#30 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

MorpheusAranea wrote:Prvo, ne slazem se s tobom da ako sviras sve da to onda sviras osrednje i da se moras specijalizovati za odredjeni zanr, cak sta vise, mislim da je to notorna idiotarija. A, drugo, ako napravis vlastiti fusion, zar se to onda ne moze nazvati i shvatati kao zaseban zanr? Mislim da su tako nastali skoro svi muzicki pravci, od evolucije iz drugih muzickih pravaca, kombinovanjem, prisvajanjem, improviziranjem i na kraju standardiziranjem.
Ne tako davno, nesto prije Renesanse, jedan covjek je mogao posjedovati svo ljudsko znanje, jedan covjek je mogao znati sve sto se tada moglo znati o svemu. Danas svako mora biti usko specijalizovan jer je u svakoj oblasti toliko znanja da jedan covjek ne moze znati ne samo jednu oblast nego samo dio te oblasti. A i u muzici nije drugacije.

Nesto ne vidim da pijanisti, gitaristi, idt klasicne muzike sviraju dzez, bluz i rok. Ne da ne bi mogli, na kraju kada znaju note, znaju svirati sve, ali nije to ono o cemu govorimo. Jedno je svirati "mehanicki" po notama. Hendrix je jednom rekao, svako moze nauciti svirati bluz, bluz je jednostavan za nauciti. Tri akorda progresijom I, IV, V, pentatonik molska skala i znas 90% onoga sto treba znati da bi svirao bluz. Ali ne moze ga svako osjecati. Zato imas "milion" bluz sviraca, ali nije svako Hendrix ili JLH, ili James Cotton. I u svakom muzickom pravcu imas adekvatne primjere.

Ali imas pravo na svoje misljenje, samo ti termini tipa idiotarija ne trebaju. Vrijedjanje je izraz nesigurnosti i straha.
Eniac

#31 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

alice_wonderland wrote:
Eniac wrote: Ima puno muzickih pravaca. Pa kada znas da svaki (ili skoro svaki, neki pravci imaju slicna pravila) od tih pravaca ima svoja pravila (banalno, ne sviraju se iste skale u metalu, dzezu, roku i narodnjacima ili ne mozes svirati dzez bez 9ki, 13ki a da ne govorim o 7 akordima, dok rok mozes svirati sa tri akorda u "open" pozicijama, ne moras ni micati ruku sa prva cetiri polja na gitari), onda je jasno da jedan muzicar da bi bio dobar mora da se specijalizuje za odredjen pravac ili za bliske pravce. Ako neko svira sve, najvise sto moze postici da sve svira "onako". Ako hoce da bude izvrstan muzicar mora se specijalizovati. A to znaci da ako neko zeli imati bend koji svira "sve" u startu zeli osrednjost. Sto je legitimno, ali ne vrijedi truda.
Ne bih se slozila skoro ni sa cim sto si napisao, naprosto ne vjerujem da jedan vrhunski muzicar moze biti usredsredjen na iskljucivo jedan zanr, narocito ako je to jedan od onih "siromasnijih zanrova" i nazivati sebe vrhunskim muzicarom. Ali necu komentarisati koliko je tvoj post istinit ili neistinit, jer se tu razvlaci bespotrebna rasprava. Reci cu ti, jednostavno, da mene nije dotakao - jednostavno, mozda mene niti zanima da budem izvrstan i vrhunski muzicar (a ti i ne znas kakav sam muzicar), a niti mislim da ne vrijedi truda, jer ne znas ti moje ciljeve. Mozda ja zelim komercijalu, a osrednjost je jako komercijalna i time sam ja ispunila, recimo, svoj cilj, sto je samim tim, vrijedno truda. Ti, ili neko drugi, mozete imati i misljenje da je ta moja muzika trash, ali to je nebitno, ja sam postigla SVOJ cilj, a tvoj ili neciji tudji mi nije u interesu, pa se onda svakako na to ne bih ni obazirala, jer se svodi na suplju besciljnu raspravu. Razumijem tvoj post kao nesto sto je tvoje misljenje i sto bi ti primijenio na sebe, svoj zivot i svoje sviranje. However, to ne znaci apsolutnu istinu, jer imamo razlicitu motivaciju i razlicito shvatanje uspjeha. Pravila koja vaze za tvoj bend, ne moraju da vaze i za moj. Istina je subjektivna "stvar".
Ne ulazim ja u kvalitet tvoje muzike. Ako je muzicar umjetnik, kao i svaki umjetnik, on ima svoje vidjenje svijeta. I radi u skladu s tim. Pa ako ga drugi prihvate, dobro je, ako ne, umre u siromastvu ili pocne raditi "obican" posao da prezivi, a umjetnost mu ostaje samo za njega. Nekada umjetnik bude u pravu, ali se to otkrije tek mnogo kasnije (nakon smrti) kao sto se desilo recimo Van Gogu, nekada bude priznat za zivota, a nekada bude ubijedjen da je u pravu cijeli zivot ali niko drugi to izgleda ne shvati ni za zivota tog umjetnika ni poslije. A onda ce prije biti da nije bio u pravu.

Takoda ne kazem ja da ti nisi u pravu. Iznosim svoj stav a ko je u pravu nije ni bitno. Nadam se samo da od svoje muzike dobro zivis ili da, ako ne materijalno jer ne sviraju svi samo zbog novca, imas satisfakciju da si svoju viziju prenijela drugima i obogatila zivote drugih, natjerala ih na razmisljanje ili bilo sta drugo da je tvoja muzika postigla.
Eniac

#32 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

U stvari, vi ste u pravu. Muzika je u principu tako jednostavna da svako moze nauciti svirati sve vrhunski. Nije kao druge oblasti zivota gdje se moras potruditi da nesto naucis.
alice_wonderland

#33 Re: Trazim bend

Eniac wrote:U stvari, vi ste u pravu. Muzika je u principu tako jednostavna da svako moze nauciti svirati sve vrhunski. Nije kao druge oblasti zivota gdje se moras potruditi da nesto naucis.
Ponovit cu, nije mi ni cilj da budem vrhunski muzicar, najbitnije mi je da uzivam u tome sto radim :) .
Eniac

#34 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

alice_wonderland wrote:
Eniac wrote:U stvari, vi ste u pravu. Muzika je u principu tako jednostavna da svako moze nauciti svirati sve vrhunski. Nije kao druge oblasti zivota gdje se moras potruditi da nesto naucis.
Ponovit cu, nije mi ni cilj da budem vrhunski muzicar, najbitnije mi je da uzivam u tome sto radim :) .
Postujem. Isti sam ti takav. A ako u necemu uzivas, prije ili poslije ces postati u tome dobar (dobra). Ne htijuci, to ce se desiti.
DaysleepeR

#35 Re: Trazim bend

Post by DaysleepeR »

jesi li "našla bend"? tj. okupila bend?
alice_wonderland

#36 Re: Trazim bend

Ma, nisam, slabo ovo ide preko neta, a ja nisam u Sarajevu pa da to sad mogu tako traziti nekim drugim putem. Nekako vjerujem da ima ljudi koji bi svirali, ali nemaju hrabrosti da se jave, ili su preelijeni da bi pomakli dupe. Ne znam sta je. :shock:
chengaba

#37 Re: Trazim bend

Post by chengaba »

Russki wrote:pravil ovdje ko kakav metal band? gdje god dodjem neke domacuse, prceni dip parpl, đimi hendriks, erik klepton i sta ja znam, dodijalo bokte mazo, da mi je jednom naletit na neke momcove da sviraju teske riffove rodio bih se ponovno ja mislim
Imaš u Sarajevu dosta metal bendova (dosta u odnosu na to koliko ima "metalaca"), pa ja sviram u barem 2-3...
Eniac

#38 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

chengaba wrote:
Russki wrote:pravil ovdje ko kakav metal band? gdje god dodjem neke domacuse, prceni dip parpl, đimi hendriks, erik klepton i sta ja znam, dodijalo bokte mazo, da mi je jednom naletit na neke momcove da sviraju teske riffove rodio bih se ponovno ja mislim
Imaš u Sarajevu dosta metal bendova (dosta u odnosu na to koliko ima "metalaca"), pa ja sviram u barem 2-3...
Ne znas ni u koliko bendova sviras? Je li barem 2 ili barem 3 ili ih mozda ima i vise?

To je kada imas 20 muzicara a 200 bendova, svaki svira u svakom i niko ne zna vise u kojem bendu svira.

Da hoce ti bendovi imati koncert u isto vrijeme a na razlicitim mjestima :)

Koja je ovo sve perverzija postala...
DaysleepeR

#39 Re: Trazim bend

Post by DaysleepeR »

Eniac wrote:
Ne znas ni u koliko bendova sviras? Je li barem 2 ili barem 3 ili ih mozda ima i vise?

To je kada imas 20 muzicara a 200 bendova, svaki svira u svakom i niko ne zna vise u kojem bendu svira.

nije ovo New York, jako malo ljudi svira, okupirani su više vjerom, nacionalizmom, navijačkim grupama i ostalim aktivnostima, zato su bendovi sastavljeni od manje više istih ljudi. btw. nije bolje ni u regionu.
Eniac

#40 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

DaysleepeR wrote:
Eniac wrote:

nije ovo New York, jako malo ljudi svira, okupirani su više vjerom, nacionalizmom, navijačkim grupama i ostalim aktivnostima, zato su bendovi sastavljeni od manje više istih ljudi. btw. nije bolje ni u regionu.
Ma necu da kazem nista protiv, sve je to OK. Ali ako imas iste ljude koji sviraju u istim bendovima, onda je to jedan bend u stvari, zar ne:)

Zamisli Vlatka Stefanovskog da je u isto vrijeme svirao malo u Dugmetu, malo u Time, malo sa Stulicem, malo u Sklonistu, malo sa Balasevicem, malo sa Tockom u Smaku, malo ovamo, malo onamo. A to isto radili i Tocak i Lajner i Ristovski i Kesovija i Kondza i svi ostali :)

Jedno je kada sviras godinu u jednom bendu, pa predjes svirati 5 godina u drugom, itd, ali u isto vrijeme svirati ili pjevati u dva ili vise bendova mi je cudno.

Ali razumijem i slijedece. Ne mozes zaraditi dovoljno za zivot svirajuci samo u jednom bendu koji bi bio "tvoj", pa malo sviras u svom jer tu sviras ono sta volis, u druga dva sviras jer jedan svira u jednoj kafani u petak, drugi u drugoj kafani u subotu i tako zaradjujes za zivot. I onda svi muzicari rade isto pa tada imas ovu situaciju koju imas.
DaysleepeR

#41 Re: Trazim bend

Post by DaysleepeR »

Hajde bogati, Mića je svirao i u Dugmetu i u Indexima i u Čičcima i predvodio Vatreni Poljubac pa je ostao Mića. Tifa takođe.

Ti takođe pominješ ljude koje poznaješ tek kad su bili poznati, ne znamo koji je od pomenutih koliko bendova promjenio i u koliko svira dok sa jednom od varijanti nije postao poznat. Onda je sve lakše.
Eniac

#42 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

DaysleepeR wrote:Hajde bogati, Mića je svirao i u Dugmetu i u Indexima i u Čičcima i predvodio Vatreni Poljubac pa je ostao Mića. Tifa takođe.

Ti takođe pominješ ljude koje poznaješ tek kad su bili poznati, ne znamo koji je od pomenutih koliko bendove promjenio i u koliko svira dok sa jednom od varijanti nije postao poznat. Onda je sve lakše.
Svirao je i Eric Clapton u Yarbirdsima, i u John Mayall blues bendu, i u Cream, pa Derec and the Dominoes, pa solo karijera. Ali dok je bio u svakom od tih bendova, bio je samo u tom bendu, ne u nekoliko njih u isto vrijeme. Mzda i grijesim, ali cini mi se da je bilo tako.

Sve ostalo stoji.

Ne da ja imam ista protiv toga, i ima i racionalnih razloga zasto se to radi, samo mi je to prilicno sizofrena situacija. Cisto konstatujem, ne da prigovaram.
DaysleepeR

#43 Re: Trazim bend

Post by DaysleepeR »

Kad čitaš autobiografske knjige najpoznatijih muzičara redovno saznaš da su, prije se za njih saznalo da uopšte postoje, svirali u više od 2 benda u isto vrijeme.
chengaba

#44 Re: Trazim bend

Post by chengaba »

[quote="Eniac"][/quote]

A pazi, stavljaš u isti koš Erica Claptona, i nas obične smrtnike.

Neko ide igrati lopte na termin, nego sjedi sa rajom popunjava kladionicu, a ja uživam da sviram sa ljudima koji su mi prijatelji. Kada na to dodaš kreativni rad, koji zna biti jako ispunjavajući ili frustrirajući, i neku ličnu satisfakciju zbog vježbanja i savladavanja vještina na svom instrumentu, iz čega dođe i kvalitet svirke uživo, dobiješ jednu jako lijepu stvar na kraju...
Bonus na to su live nastupi, putovanja i zarada. ;-)

Ljudi koji su došli do toga da im je to profesija (kao što si nabrojao Stefanovskog i Točka npr.), ili imaju drugačiji pristup od mog ne mogu ovako half-assed to raditi kao npr. ja, već će se fokusirati na jedan bend i gurati to.

A 2-3 benda imam iz razloga što imam 2 benda, i još jedan u kojem jedan član trenutno studira u inostranstvu, pa isto k'o da ga i nemam, vrlo jednostavno... :D :kiss:
Eniac

#45 Re: Trazim bend

Post by Eniac »

.
Post Reply