Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
globalbih

#1 Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by globalbih »

Na web stranici Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine http://www.bhas.ba vidim opet
Vanjsko trgovinski bilans u hiljadama KM -5,680,807 za prvih 10mjeseci 2009.godine.
Na godišnjem nivou Vanjsko trgovinski bilans u hiljadama KM iznosi -9,574,366 za 2008.godinu.

Da li neko zna i da li postoji nekakva (barem) teorija koja ovo obašnjava (slučaj BiH) koji ima godišnji deficit preko 9 milijardi KM a bez inflacije? Poznato mi je da je 1KM=1EUR još uvijek i da 9 milijardi godišnje deficita ne može nadomjestiti dijaspora kako to jedan moj profesor kao odgovor nudi, uz dužno poštovanje, serucka.

Da li ima barem nekakava teorija koja o ovome govori ili ima neko objašnjenje osim zavjera tipa da su "oni" krivi a narod BiH troši novac :wink: ?

Imamo mnoge državne ekonomske "experte" iz raznih oblasti ekonomije koji mi nisu mogli dati nikakav zadovoljavajući odgovor, brarem ne od onih sa kojima sam razgovarao.

Pozdrav,
:bih:
samuelsondd

#2 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by samuelsondd »

Nije mi bas jasno kakvo pojasnjenje trazis? Uzrok deficita. Mehanizam kreiranja? Analizu? Razlozi deficita su u ekon. politici i makroe. instrumentima koje (ne)drzava, koristi u kratkom roku ili (ne) strategiji. Ja licno nemam povjerenja u podatke zav.z.stati.-razlog: koliko bh ima stanovnika? tesko pitanje a i odgovor klimav. Da ne govorimo o drugim podatcima. Deficit postoji definitivno a proizvodnja je orijentirana na jednostavnu i jeftinu. Istina je da izvozimo nesto ali to su uglavnom strane kompanije. Moze se na ovu temu cijeli dan, zato treba bolje definisati pitanje?
SSemir

#3 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by SSemir »

dijaspora donese godisnje u bih oko 2 milijarde. zatim imas kreditiranja od strane vlada (drzava, enititeti, kantoni, opstine), kreditiranja privatnih kompanija, onda (vrli znacajno) investiranje inostranih kompanija u bih. to bi bilo, otprilike, to. inflacija u bih u odredjenoj mjeri postoji, naravno ;)
sinus

#4 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by sinus »

A jesu li ti ti "experti" sa kojima si razgovarao rekli da 1KM nije = 1 EUR, već da je 1 EUR = 1.95583000 KM :-D
Klodovik

#5 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by Klodovik »

globalbih wrote:Na web stranici Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine http://www.bhas.ba vidim opet
Vanjsko trgovinski bilans u hiljadama KM -5,680,807 za prvih 10mjeseci 2009.godine.
Na godišnjem nivou Vanjsko trgovinski bilans u hiljadama KM iznosi -9,574,366 za 2008.godinu.

Da li neko zna i da li postoji nekakva (barem) teorija koja ovo obašnjava (slučaj BiH) koji ima godišnji deficit preko 9 milijardi KM a bez inflacije? Poznato mi je da je 1KM=1EUR još uvijek i da 9 milijardi godišnje deficita ne može nadomjestiti dijaspora kako to jedan moj profesor kao odgovor nudi, uz dužno poštovanje, serucka.

Da li ima barem nekakava teorija koja o ovome govori ili ima neko objašnjenje osim zavjera tipa da su "oni" krivi a narod BiH troši novac :wink: ?

Imamo mnoge državne ekonomske "experte" iz raznih oblasti ekonomije koji mi nisu mogli dati nikakav zadovoljavajući odgovor, brarem ne od onih sa kojima sam razgovarao.

Pozdrav,
Nisam ekonomista, ali nedavno su izbačeni podaci da je siva ekonomija u BiH prošle godine odnijela 6,5 milijardi KM. Dodaj i milijardu, dvije (ako ne i više) od dijaspore i tu ti je to negdje. Snalaze se ljudi, koga briga za deficit.
illuminated

#6 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by illuminated »

tvoj odgovor je currency board (valutni odbor)

http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_board
http://www.dep.gov.ba/dwnld/Working_Pap ... 082007.pdf

BiH nema nikakve ovlasti kada je u pitanju vlastita valuta, i ona je fiksno vezana za EUR u gorespomenutom odnosu
i koliko znam pokrivena je totalno sa EURima.
Zato nema hiperinflacije, jer kad drzis u ruci KM, ustvari drzis EUR.

btw, dijaspora nadoknadi 1,5 - 2 milijarde, a ostatak.....vidi se iz prilozenog da je stanje sve gore i gore...i da smo postalo kolonija iz koje se
samo pumpaju pare...
Haris.ba

#7 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by Haris.ba »

Nema novcane inflacije, ali zato ima "skrivene" inflacije kroz cijene robe, kroz vrijednost imovine, cijene rada...
statix

#8 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by statix »

illuminated wrote:tvoj odgovor je currency board (valutni odbor)

BiH nema nikakve ovlasti kada je u pitanju vlastita valuta, i ona je fiksno vezana za EUR u gorespomenutom odnosu

btw, dijaspora nadoknadi 1,5 - 2 milijarde, a ostatak.....vidi se iz prilozenog da je stanje sve gore i gore...i da smo postalo kolonija iz koje se
samo pumpaju pare...
Eto htjedoh napisati isto.
Uostalom u pitanju si povezao KM sa EUR i tu ti je i odgovor. Moli boga da u EU ne dodje do inflacije.
_tulumba_

#9 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by _tulumba_ »

Meni nije jasno, sta tebi nije jasno :?
Deficit, razlika uvoza i izvoza..Znaci da, u BiH na godisnjem nivou, vise se uveze nego sto nasa privrede izveze na strana trzista, s tim da smo mi i zemlja kojoj priliv iz inostranstva (dijaspora) cini znacajnu stavku u popravljanju bilansa drzave..Deficit nije samo rezultat trgovine nego svih placanja izmedju nase drzave i drugih drzava, krediti i sl..
Razlog visokog deficita?Nekonkurentna bh. privreda opterecena visokim porezima, neprivlacno trziste za strane investitore (proizvodjace, ne mislim na "investitore" koji ce odavdje izvlaciti novac, tipa Konzum, Merkator, nego ga praviti, odnosno proizvodjaci) koji bi mozda i pokrenuli ovdje neki posao, da smo normalna i stabilna drzava..Veliki procenat naseg (jadnog) izvoza cine proizvodi primarne, najjednostavnije proizvodnje, tj. sirovine, nazalost..Razlog ovolikog deficita su i bilateralni sporazumi, multilateralni tipa CEFTA koji su uglavnom svi na stetu BiH, jer nasa privreda je aspolutno nezasticena, i potpisivanjem takvih sporazuma definitivno smo u podređenoj poziciji u odnosu na druge zemlje potpisnice, jer moramo otvoriti trziste, kao ostale potpisnice a ne smijemo koristiti odredjene mehanizme (najjednostavniji carina), da bi se zastitila domaca proizvodnja..
Evo ti banalni primjer zasto smo nekonkurentni i zasto imamo deficit..
Recimo, imas proizvodjaca prehrambenih prozvoda, koji proizvode recimo "kisele krastavce, paprike" za inostrano trziste..
Prvi problem (prije je bio) sto nisu bili oslobodjeni poreza, iako su izvozili..Mislim da su danas izvoznici oslobodnjeni placanja odredjenih poreza, ukoliko izvoze svoje proizvode naravno..To je kvalitetna mjera kako bi se potakao izvoz..
Drugi problem bi bio, da za te proizvode nemas proizvodjaca amabalaze u BiH.Sta ces raditi onda? Naravno, uvezes recimo iz Madjarske galone, cepove i sl. Sta bi bilo pametno da posto to uvozimo da bi upakovali proizvod koji cemo dalje izvoziti??Naravno, ukinuti carinu na tu ambalazu (kad vec je li, nemamo proizvodjaca te amabalaze). Medjutim, kod nas je nenormalna drzava koja ne vodi o tome racuna, pa su recimo carine na takve proizvode (koji ce se koristiti da bi se nas proizvod izvozio dalje) nenomalno visoke..Iz tog razloga, nasem proizvodjacu se gomilaju troskovi i kad on svoj proizvod izveze u recimo HR, naravno da je cijenovno nekonkurentan..Naravno da bi drzava izgubila dio prihoda u budzet, oslobadjanjem proizvodjaca carine za tu ambalazu, ali je taj iznos zanemarljiv u odnosu na cinjenicu da recimo takva firma ce se zatvoriti u buducem periodu, pa ce onda drzava imati na teretu i nezaposlene, a nece vise imati ni carine, jer nema ko da uvozi amabalazu..Al' kod nas je sve oke, sve stima dok je onima na vlasti dobro..Samo do kad ce biti..
Jos sam nesto htio napisati, al' dok ovo napisah, zaboravio..

Edit: sjetio se..
Da, znacajno je (ne)postojanje ekonomskog patriotizma i svijesti gradjana o kupovini proizvoda domacih proizvodjaca..Tu smo 0. I to je jedan od razloga, gdje sami sebi ( u odredjenoj mjeri) zagorcavamo buducnost..
Alfons Kauders

#10 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by Alfons Kauders »

statix wrote:
illuminated wrote:tvoj odgovor je currency board (valutni odbor)

samo pumpaju pare...
Eto htjedoh napisati isto.
Uostalom u pitanju si povezao KM sa EUR i tu ti je i odgovor. Moli boga da u EU ne dodje do inflacije.
nazalost, bih bi radi nekih stvari cak i godilo da ima visu inflaciju, ali zbog currency boarda gubimo mogucnost regulisanja inflacije u skladu s nasom ekonomskom politikom...

currency board trenutno najvise odgovara bankama... i... bankama... koje visoke kamate pravdaju kamatama u regiji, ali zaboravljaju da zemlje u regiji imaju svoje valute i osjetno vecu inflaciju...
Master.DKP

#11 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by Master.DKP »

Prosto, naradnim jezikom da govorimo u svrhu da sto vise "pojednostavimo" ovu temu je da nam fali 10 000 000 000 KM recimo ove godine, toliko smo vise "dali" nego "uzeli" i to je samo rezultat jedne kolicine ekonomske svijesti i razvijenosti u BiH koja je prilicno logicna sa obzirom da se ljudi u BiH uglavnom ne bave ekonomijom, razvojem, investiranjem i pribrednim progresom jer je to istinski za njih manje bita i razumljiva tema.

Ljudi, njih 95 %, se bavi nacionalizmom i zivotnim temama od koji samo novac ide iz novcanika nikako u novcanik.I to je logicno, samo pogledaj ovaj formu Sa-X koji cita preko 300 000 ljudi, mozda i 500 000 iz BiH i cijelog svijeta ( dijaspore) i vidjet ces da 95 % tema, komenatara i razmisljanja nema nikakve veze sa stvarnom ekonomijom, novcem, investicijama itd. :(

Tajna nije ni u EU i njenoj milosti niti u pravdi bozijoj i ovozemaljskoj niti u nacionalnom kljucu niti u palamudenju i pisanju uz vjetar tajna je u razmisljanju, radu i stvaranju novih vrijednosti i investicija. Tada ti niko nista nece moci prodati sto imas svoje a ti ces mnogim moci prodati svoje dobre stvari i to pravi prostom racunicom PLUS od mozda 10 do 20 MILIRADKI KM na godisnjem nivou u BiH. Ali kurac, nema te svijesti, jer se ne bavimo tim mi u BiH ili mi u dijaspori kojih se to dotice. Mi se bavimo supljom pricom i kupujemo u Konzumu ili Merkatoru a imamo svoje 100 puta bolje i sto je najvaznije nase.

Sa-X je mozda najmocniji mediji u BiH i van granica jer ga prati 500 000 ljudi najmanje i ima rapidan porast ali to niko ne koristi u promociju vrijednosti BiH, njene ekonomije, turizma i ljudi, nego da apsudr bude veci praznju posvecuju nekim likovima i temam od kojih niko ne dobija nista u krajnjem racunu.

Tema o "dodiku" ( namijerno i uvijek malim slovima) i slicnim ima stranica vise nego sve knjige ekonomije ikada odstampane u BiH.

:sax: :bih:
_tulumba_

#12 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by _tulumba_ »

@master, jasno i jednostavno, tacno tako :thumbup: Daj Boze da se promjeni svijest ovog naseg naroda..
friendly

#13 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by friendly »

globalbih wrote:Na web stranici Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine http://www.bhas.ba vidim opet

Pozdrav,
naravno da postoji inflacija to nase ljude i pojede...
ima nesti sto se zove time value of money i tu inflacija ima veliki uticaj ali ima jos mnogo stvari koje igraju uticaja s cim te ne bih zamarao jer neces moci razumjeti...

time value of money concept znaci da marka danas vrijedi vise nego sto vrijediti sutra i tako i jeste....

ako posmatras plate su u mnogo vece u poredjenju sa onim prije 10 godina ali namirnice su puno skuplje...znaci da bi se vrijednost marke odrzala mora da standard odnosno primanja prate prihod odnosno rast placa...

zavod za statistiku nema obrazovane ljude da bi mogli raditi ozbiljne analize...sa svim sto izadju su samo brojevi koje izbaci pc bez kvalitetne analize

inflacija definitvno postoji i garantujem da je negdje od 8-10%

pm ako imas nekih pitanja
Svicko

#14 Re: Trazi se objasnjenje Trgovinski deficit -9.57 milijardi KM

Post by Svicko »

friendly wrote:

Pozdrav,
naravno da postoji inflacija to nase ljude i pojede...
ima nesti sto se zove time value of money i tu inflacija ima veliki uticaj ali ima jos mnogo stvari koje igraju uticaja s cim te ne bih zamarao jer neces moci razumjeti...

time value of money concept znaci da marka danas vrijedi vise nego sto vrijediti sutra i tako i jeste....

ako posmatras plate su u mnogo vece u poredjenju sa onim prije 10 godina ali namirnice su puno skuplje...znaci da bi se vrijednost marke odrzala mora da standard odnosno primanja prate prihod odnosno rast placa...

zavod za statistiku nema obrazovane ljude da bi mogli raditi ozbiljne analize...sa svim sto izadju su samo brojevi koje izbaci pc bez kvalitetne analize

inflacija definitvno postoji i garantujem da je negdje od 8-10%

pm ako imas nekih pitanja
imas li ti neke konkretne podatke, mjerenja, istrazivanje na kojem stoji taj tvoj podatak od 8 do 10% ?

Ili "odoka" dajes argumente?
Post Reply