Meni nije jasno, sta tebi nije jasno
Deficit, razlika uvoza i izvoza..Znaci da, u BiH na godisnjem nivou, vise se uveze nego sto nasa privrede izveze na strana trzista, s tim da smo mi i zemlja kojoj priliv iz inostranstva (dijaspora) cini znacajnu stavku u popravljanju bilansa drzave..Deficit nije samo rezultat trgovine nego svih placanja izmedju nase drzave i drugih drzava, krediti i sl..
Razlog visokog deficita?Nekonkurentna bh. privreda opterecena visokim porezima, neprivlacno trziste za strane investitore (proizvodjace, ne mislim na "investitore" koji ce odavdje izvlaciti novac, tipa Konzum, Merkator, nego ga praviti, odnosno proizvodjaci) koji bi mozda i pokrenuli ovdje neki posao, da smo normalna i stabilna drzava..Veliki procenat naseg (jadnog) izvoza cine proizvodi primarne, najjednostavnije proizvodnje, tj. sirovine, nazalost..Razlog ovolikog deficita su i bilateralni sporazumi, multilateralni tipa CEFTA koji su uglavnom svi na stetu BiH, jer nasa privreda je aspolutno nezasticena, i potpisivanjem takvih sporazuma definitivno smo u podređenoj poziciji u odnosu na druge zemlje potpisnice, jer moramo otvoriti trziste, kao ostale potpisnice a ne smijemo koristiti odredjene mehanizme (najjednostavniji carina), da bi se zastitila domaca proizvodnja..
Evo ti banalni primjer zasto smo nekonkurentni i zasto imamo deficit..
Recimo, imas proizvodjaca prehrambenih prozvoda, koji proizvode recimo "kisele krastavce, paprike" za inostrano trziste..
Prvi problem (prije je bio) sto nisu bili oslobodjeni poreza, iako su izvozili..Mislim da su danas izvoznici oslobodnjeni placanja odredjenih poreza, ukoliko izvoze svoje proizvode naravno..To je kvalitetna mjera kako bi se potakao izvoz..
Drugi problem bi bio, da za te proizvode nemas proizvodjaca amabalaze u BiH.Sta ces raditi onda? Naravno, uvezes recimo iz Madjarske galone, cepove i sl. Sta bi bilo pametno da posto to uvozimo da bi upakovali proizvod koji cemo dalje izvoziti??Naravno, ukinuti carinu na tu ambalazu (kad vec je li, nemamo proizvodjaca te amabalaze). Medjutim, kod nas je nenormalna drzava koja ne vodi o tome racuna, pa su recimo carine na takve proizvode (koji ce se koristiti da bi se nas proizvod izvozio dalje) nenomalno visoke..Iz tog razloga, nasem proizvodjacu se gomilaju troskovi i kad on svoj proizvod izveze u recimo HR, naravno da je cijenovno nekonkurentan..Naravno da bi drzava izgubila dio prihoda u budzet, oslobadjanjem proizvodjaca carine za tu ambalazu, ali je taj iznos zanemarljiv u odnosu na cinjenicu da recimo takva firma ce se zatvoriti u buducem periodu, pa ce onda drzava imati na teretu i nezaposlene, a nece vise imati ni carine, jer nema ko da uvozi amabalazu..Al' kod nas je sve oke, sve stima dok je onima na vlasti dobro..Samo do kad ce biti..
Jos sam nesto htio napisati, al' dok ovo napisah, zaboravio..
Edit: sjetio se..
Da, znacajno je (ne)postojanje ekonomskog patriotizma i svijesti gradjana o kupovini proizvoda domacih proizvodjaca..Tu smo 0. I to je jedan od razloga, gdje sami sebi ( u odredjenoj mjeri) zagorcavamo buducnost..