Kako se to radi i kada? Ja imam kolektivni ugovor tako da mi se plata povecava 1-5% godisnje u zavisnosti kako se sindikat dogovori. Medjutim, primjetio sam da mnoge moje kolege sjede kod HR u ofisu i imaju neke razgovore. Neki traze stalno zaposlenje, neki traze prekvalifikaciju, neki traze povisicu. Ja nisam nikada otisao kod njega a kamoli pitao za takve stvari.
Ulaznu platu sam dogovorio kada sam se zaposlio. GOdisnja povisica je vezana za kolektini ugovor i za mene je to, to. Radim svoj posao, placen sam za isti. OK, sad. Uvijek moze bolje, naravno ali ja smatram da imam solidna primanja taman toliko koliko sam dogovorio kada sam aplicirao za posao. Ako budem trazio vise, sve kontam da ce za to traziti protuuslugu... Sad me interesuje zasto drugi ljudi vise u HR uredu? Nezgodno mi njih pitat pa rekoh da na forumu razbacimo jedan brainstorming.
Ako ista mogu pretpostaviti onda je vjerovatno u pitanju visoka rata kredita pa onda traze uslugu od firme al na taj nacin moraju dati guzice negdje drugo. Imam ja jos pretpostavki no sta god mi padne na pamet nikako mi nije jasno da se mora ici HR-u kad se ove stvari dogovaraju sa sefom a on onda provede to kroz papirologiju... valjda... ili sam totalno ofulao...
PS: rijec je o firmi od 500 uposlenika. Ne znam jel ima razlike ako je u pitanju dijaspora ili ne...
Sta kazes HR-u? Hej, hocu vecu platu?
Trazenje povisice
-
Fox_Fox
#2 Re: Trazenje povisice
Ako si u BiH, i ako radiš u državnoj firmi, fino odeš kod šefa HR i kažeš mu ovako.
"Meni povećate platu 200KM, ja vama svaki mjesec 50KM". I dobit ćeš sigurno povećanje.
"Meni povećate platu 200KM, ja vama svaki mjesec 50KM". I dobit ćeš sigurno povećanje.
-
SSemir
#3 Re: Trazenje povisice
men su rekli da se takve stvari dogovaraju u kafanama. ja ih nisam poslusao, i poslije isteka ugovora dobijem nogu, a kolega koji je sefa vodio na skijanje na vlasic, dobio unapredjenje. mlad sam bio, nisam im vjerovao....a dobar posao bio 
- sema911s
#4 Re: Trazenje povisice
Ejj mi u HR-u nismo vjestice na metli, ne jedemo ljude,., navrati nekada,. znamo i mi za salu, segu zajebanciju,.,
da ti se poveca plata moras nesto uradit ili mora neko da kaze da si ti nesto uradio VISE, svaki ugovor ima kluzulu o povecanju i ista se moze povecat kako ste naveli ili ako vi trazite,. ali to trazenje morate obrazlozit zasto,., plata se nece povecat ako nesto ne date,., recimo meni je plata povecana jer sam ucestvovao u dogovaranju posla(moja zasluga je bila 0,000000000089%) i plata povecana za 150€,., sada se osladilo i zinula gujica i gledam sta i kako da unaprijedim sebe i sta mogu,., jer poslodavac ako vidi da hoces radit i trudis se to zna i nagradit,.,Ne radis za nekog balkanjerosa ratnog profitera pa da te gazi,.,
navrati popricas sa ljudima,. vidjeces da smo dobri insani
da ti se poveca plata moras nesto uradit ili mora neko da kaze da si ti nesto uradio VISE, svaki ugovor ima kluzulu o povecanju i ista se moze povecat kako ste naveli ili ako vi trazite,. ali to trazenje morate obrazlozit zasto,., plata se nece povecat ako nesto ne date,., recimo meni je plata povecana jer sam ucestvovao u dogovaranju posla(moja zasluga je bila 0,000000000089%) i plata povecana za 150€,., sada se osladilo i zinula gujica i gledam sta i kako da unaprijedim sebe i sta mogu,., jer poslodavac ako vidi da hoces radit i trudis se to zna i nagradit,.,Ne radis za nekog balkanjerosa ratnog profitera pa da te gazi,.,
-
Keiko
#5 Re: Trazenje povisice
Prije svega, dobro razmisli zasto bi ti dali povisicu i pripremi svoje argumente. Ostajes li posije zavrsetka radnog vremena (da uradis vise a ne da zavrsis sto si trebao uraditi u toku radnog vremena)? Jesi li produktivniji od ostalih kolega? Radis li nesto sto je van tvog opisa posla? Jesi li stekao neko novo dodatno znanje / kvalifikaciju / iskustvo os potpisa ugovora? Imas li plan ili srategiju za poboljsanje necega koju bi htio prezentirati sefu i HR-u s' ciljem dobivanja povisice?
Kad odgovoris na ova pitanja, znat' ces sta i kako da uradis.
Kad odgovoris na ova pitanja, znat' ces sta i kako da uradis.
- Bloo
- Globalna šefica
#6 Re: Trazenje povisice
Unhuman resources..tako ih ja zovemsema911s wrote:Ejj mi u HR-u nismo vjestice na metli, ne jedemo ljude,., navrati nekada,. znamo i mi za salu, segu zajebanciju,.,
- Kinesko prkno
#7 Re: Trazenje povisice
Reci da si se navuko na koku, da te cini produktivnim i da ti treba veca plata,ako je covjek ,razumice,ako nije zazmurice
- sema911s
#8 Re: Trazenje povisice
Bloo wrote:Unhuman resources..tako ih ja zovemsema911s wrote:Ejj mi u HR-u nismo vjestice na metli, ne jedemo ljude,., navrati nekada,. znamo i mi za salu, segu zajebanciju,.,
Djesi dusoo zapaljena, kako tii