Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
campa_xxx

#1 Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by campa_xxx »

Trebao bih na more sa autom od kolege koji je na plin pa me interesuje traze li atest na HR granici i sta treba da povadim od dokumenata s obzirom da vozim tudje auto da me sto manje zezaju?
kockica_kockica

#2 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by kockica_kockica »

campa_xxx wrote:Trebao bih na more sa autom od kolege koji je na plin pa me interesuje traze li atest na HR granici i sta treba da povadim od dokumenata s obzirom da vozim tudje auto da me sto manje zezaju?

samo zeleni karton moras imati.... barem meni tako rece lik koji radi na granici u metkovicu, da ako je na nekoj drugoj osobi auto onda moras imati zeleni karton da bi presao... 8) ali provjeri jos jednom... s njima nikad ne znas... neka punomoc u bihamku koju ces izvaditi definitivno nebi skodila :)
campa_xxx

#3 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by campa_xxx »

kockica_kockica wrote:
campa_xxx wrote:Trebao bih na more sa autom od kolege koji je na plin pa me interesuje traze li atest na HR granici i sta treba da povadim od dokumenata s obzirom da vozim tudje auto da me sto manje zezaju?

samo zeleni karton moras imati.... barem meni tako rece lik koji radi na granici u metkovicu, da ako je na nekoj drugoj osobi auto onda moras imati zeleni karton da bi presao... 8) ali provjeri jos jednom... s njima nikad ne znas... neka punomoc u bihamku koju ces izvaditi definitivno nebi skodila :)
OK a znas li sta je sa autoplinom?
Neelix

#4 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by Neelix »

po nekim pravilima trebala bi punomoc iz bihamka koja kosta 30ak km, i traje jednu godinu.

meni je auto na tati, vec godinama prelazim granicu bez toga. traze licnu, saobracajnu i zeleni karton.

sto se tice plina stvarno ne znam :)
kockica_kockica

#5 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

campa_xxx wrote:
kockica_kockica wrote:

OK a znas li sta je sa autoplinom?

moj prijatelj isao na more sa kombijem koji je na plin i niko ga nista nije pitao za plin :) ne traze nikakav atest bas nista :)
Epitop

#6 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by Epitop »

Ne traže.
dottore

#7 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by dottore »

a traže li hranu i drugo?
jedan rođak mog druga ponio na more ćevapa, mesa i t d i dosla inspekcija za hranu i sanitarna inspekcija :lol: :lol: :lol:
kockica_kockica

#8 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

dottore wrote:a traže li hranu i drugo?
jedan rođak mog druga ponio na more ćevapa, mesa i t d i dosla inspekcija za hranu i sanitarna inspekcija :lol: :lol: :lol:

hranu traze... i cak rove po koferima... ja busom isla na more sve nas izvukli van sa koferima covjek neki ponio meso sve mu oduzeli :-) sirovo meso u velikim kolicinama ne dolazi u obzir...
Citizen-X

#9 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by Citizen-X »

Traze li lance za snijeg :mrgreen:
AdnanSA

#10 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by AdnanSA »

Pa pred granicom prebacis na benzin i polako. Naravno nikome ne govoris da imas plin ugrađen a niko te ni ne pita za to.
Ja sam išao 4 puta ove godine i svaki put glat prošao.Niko ništa me ne pita.E sad kakva je procedura ako bi te neko uhvatio bez atesta kad već uđeš u zemlju to neznam.
Vjerovatno velika frka,šlep služba kazna i ostalo.
Ko će ti ustvari izdati atest za plin u BiH. Meni nije poznato da neka državna institucija to izdaje a ovo što ti neki serviseri izdaju to ti ne pije vode. Nemože ti neko i ugraditi i izdati.
autoe

#11 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by autoe »

Ama pitaju i peglaju pa koliko stane plina pa koliko košta ugradnja kod nas, pa se još na kraju raskuka kako je kod njih puno skuplja ugradnja...
Uglavnom meni nisu ni tražili atest,mada sam ga kod sebe.
dr.iver

#12 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by dr.iver »

ne traze ni saobracajnu, samo zeleni karton...
Neelix

#13 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by Neelix »

dr.iver wrote:ne traze ni saobracajnu, samo zeleni karton...
meni su trazili prosli mjesec :P
dr.iver

#14 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by dr.iver »

meni samo zeleni karton...na gabeli...
testdriver

#15 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by testdriver »

pošto i ja vozim bih auto...samo zeleni karton, za ostalo me nikada nisu pitali, više me ispituju šta to opet vozim :D
greška

#16 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by greška »

Ljudi gledajte ovamo
Da bi se mogao voziti auto sa LPG ili TNG ili CNG instalacijom čak i u ovoj našoj dejtonskoj tvorevini (državi)
trebali bi imati atest. Isti sam ja platio kod Radića nekih 100 KM ali sam mogao hladno i bez tog troška. E sad, kakav god taj atest bio na osnovu njega su mi u saobračajnu dozvolu upisali tamo u napomenama "pogon na benzin i LPG"
Zašto vam ovo pričam; svaki uniformisani gospodin može vas isključiti iz saobračaja čak i ako atest imate ali nije upisan u saobračajnu. Mahanje atestom ako isti nije upisan u saobračajnu je čorav posao pogotovu ako ste na državnoj granici ili nedaj Bože, van BiH. Doslovno vam sljedi kazna, i šlepanje u BiH. Svaka patrola koja ima pravo da kaže "izađite i otvorite gepek iliti portapak, ima pravo da vas upita a šta je ovo? i onda ste prepušteni vilama i dobom raspoloženju sl. lica.
Mene lično upisivanje atesta u saobračajnu dozvolu nije koštalo ništa samo sam atest priložio kod produženja saobračajne (registracije).
E sad ide dilema, ako upišeš u saobračajnu više ga nemožeš sakriti i kada jednom osnuju "instituciju" onda će ista pri registraciji sigurno tražiti da se u njihov buđet uloži koja stotina maraka, ali šta košta da košta bar se nemoraš zezati sa polupismenim tumačima zakona koji imaju pendrek i pištolj. Ima i jedna ljepa stvar u svemu tome, uz certifikat dobiješ (opet ako hoćeš) ljepu crno zelenu naljepnicu na kojoj piše LPG te je možeš priflasteriti negdje gdje je auto ogrebano ili oštečeno.
Ja sam na LPG-u već 10 godina a zadnje dvije imam isti upisan u saobračajnu. Moram priznati da mi nikada niko nije napravio problem ni na cesti ni na granici ali su mi svaki put skrenuli pažnju (pogotovo na granici) na sve ovo što sam vam gore pobrojao pa ko voli nek odabere sado ili mazo varijantu.

Da i još nešto, ovdje sam na forumu vidio čitave debate pro et kontra plina i samo jedan konkretan post. Ljudi moji kakve su sve gluposti napisali to je za povratit, te bomba, te ventili, te oktani, te 10% snage manje, te umene mi komšija,
ja ću ovdje reći samo jednu stvar: kada ugradiš plin (bilo koju varijantu) računaj da si na 100 km "uštedio" oko 10 KM i na tome treba bazirati kalkulaciju za sve one koji razmišljaju da li da ugrade ili ne. Ovo uštedio sam stavio u navodnike jer u praksi nisam uštedio ništa samo sam povećao broj pređenih kilometara za iste pare !
seyo bosnia

#17 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by seyo bosnia »

ko ti je izdao taj atest i kako si upisao u saobracajnu
karanana

#18 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by karanana »

kako bi i znali da je auto na plin?
ifbbpro

#19 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by ifbbpro »

karanana wrote:kako bi i znali da je auto na plin?
1. Ako bi otvorio gepek vidjeli bi bocu
2. Ventil za punjenje plina koji se obicno nalazi na zadnjoj karambolci

Prelazio sam i hrvatsku i srbijansku granicu ove godine i niko mi nista nije trazio. Samo nek ponese one osnovne papire koje je dobio pri ugradnji plina, atest nije obavezan!
ifbbpro

#20 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by ifbbpro »

ifbbpro wrote:

Prelazio sam i hrvatsku i srbijansku granicu ove godine i niko mi nista nije trazio. Samo nek ponese one osnovne papire koje je dobio pri ugradnji plina (mada ni to ne treba, al nek ima, meni to stoji u autu uvijek), atest nije obavezan!
ifbbpro

#21 Re: Traze li na hrvatskoj granici atest za autoplin?

Post by ifbbpro »

Prelazio sam i hrvatsku i srbijansku granicu ove godine i niko mi nista nije trazio. Samo nek ponese one osnovne papire koje je dobio pri ugradnji plina (mada ni to ne treba, al nek ima, meni to stoji u autu uvijek), atest nije obavezan!
Post Reply