travnicki, kravlji sir

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

travnicki, kravlji sir

Post by mamica papucarka » 27/10/2006 14:06

evo, donijela sam malo domaceg proizvoda u dijasporu, pa da nesto ucinim za BiH.... Promocija kravljeg sira u Austriji :-D

Kao prvo, nesto bih napravila od ovog naseg sira, ali ne znam sta?
Imate li kakav prijedlog? Filovati paprike???

Drugo, sta uciniti da nije ovako preslan? da ga namocim u vodu i pustim da odstoji???

Domacice, molim savjete :)


Kwaheri
Posts: 3290
Joined: 30/04/2004 12:33

Re: travnicki, kravlji sir

Post by Kwaheri » 27/10/2006 14:08

mama29 wrote:evo, donijela sam malo domaceg proizvoda u dijasporu, pa da nesto ucinim za BiH.... Promocija kravljeg sira u Austriji :-D

Kao prvo, nesto bih napravila od ovog naseg sira, ali ne znam sta?
Imate li kakav prijedlog? Filovati paprike???

Drugo, sta uciniti da nije ovako preslan? da ga namocim u vodu i pustim da odstoji???

Domacice, molim savjete :)


prelij ga kajmakom koji si zaboravila ponijeti, kravljim, neslanim... i omochi s pogachom ;)

a mozesh napraviti i kifle :D


p.s.
...filovati paprike nije bash jednostavno..meni su prvi put bile tako mekane, haman struhle, pa sam sve bacila jer to nisam umjela odrzavati... :oops: dok nisu stigle mamine instrukcije za drugu turu :D

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

Re: travnicki, kravlji sir

Post by mamica papucarka » 27/10/2006 14:10

zena wrote:
mama29 wrote:evo, donijela sam malo domaceg proizvoda u dijasporu, pa da nesto ucinim za BiH.... Promocija kravljeg sira u Austriji :-D

Kao prvo, nesto bih napravila od ovog naseg sira, ali ne znam sta?
Imate li kakav prijedlog? Filovati paprike???

Drugo, sta uciniti da nije ovako preslan? da ga namocim u vodu i pustim da odstoji???

Domacice, molim savjete :)


prelij ga kajmakom koji si zaboravila ponijeti, kravljim, neslanim... i omochi s pogachom ;)

a mozesh napraviti i kifle :D

sto me slatko nasmija :lol:

NaZZe
Posts: 5
Joined: 22/07/2002 00:00
Location: BIH

Post by NaZZe » 27/10/2006 14:11

Travnicki ili Vlašički sir nije kravlji...nego ovciji sir...eto toliko o tome...da se zna!!! :)


mama29 wrote:Drugo, sta uciniti da nije ovako preslan? da ga namocim u vodu i pustim da odstoji???



potopi ga u vodi i malo posoli tu vodu...i u frizider naravno da ostoji...pitas se zasto posoliti vodu??? pa da ne bi voda izvukla svu slanocu sira ;)...uzivaj!!!
pa paaa :P
Last edited by NaZZe on 27/10/2006 14:15, edited 1 time in total.

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

Re: travnicki, kravlji sir

Post by mamica papucarka » 27/10/2006 14:12

zena wrote:
mama29 wrote:evo, donijela sam malo domaceg proizvoda u dijasporu, pa da nesto ucinim za BiH.... Promocija kravljeg sira u Austriji :-D

Kao prvo, nesto bih napravila od ovog naseg sira, ali ne znam sta?
Imate li kakav prijedlog? Filovati paprike???

Drugo, sta uciniti da nije ovako preslan? da ga namocim u vodu i pustim da odstoji???

Domacice, molim savjete :)


prelij ga kajmakom koji si zaboravila ponijeti, kravljim, neslanim... i omochi s pogachom ;)

a mozesh napraviti i kifle :D


p.s.
...filovati paprike nije bash jednostavno..meni su prvi put bile tako mekane, haman struhle, pa sam sve bacila jer to nisam umjela odrzavati... :oops: dok nisu stigle mamine instrukcije za drugu turu :D


ma ne bih ja filovala one sandzacke paprike... Nisam tako dobra kuharica :D Nego, ima onaj recept po kojem nafilujes paprike sa travnickim sirom, jajima i ne znam cime jos.... onda to sve fino ispeces.

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Post by chuchumbamayumbe » 27/10/2006 14:16

Najvaznije je dobro umochiti! :D :D :D

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

Post by mamica papucarka » 27/10/2006 14:17

NaZZe wrote:Travnicki ili Vlašički sir nije kravlji...nego ovciji sir...eto toliko o tome...da se zna!!! :)


mama29 wrote:Drugo, sta uciniti da nije ovako preslan? da ga namocim u vodu i pustim da odstoji???



potopi ga u vodi i malo posoli tu vodu...i u frizider naravno da ostoji...pitas se zasto posoliti vodu??? pa da ne bi voda izvukla svu slanocu sira ;)...uzivaj!!!
pa paaa :P


ma pise "travnicki sir od kravljeg mlijeka"
a baska je onaj od ovce :D

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 27/10/2006 14:39

Uzmi krompir. Popolovi, uvaljaj u kukuruzno bra¹no. Ispeci u rerni. Naspi kajmaka u jedan tanjir sira u drugi, suhog sira u treæi. Izre¾i luka crvenog i lagano se ubij ko stoka s tim :)

:-) :-) :-) :-)

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

Post by mamica papucarka » 27/10/2006 14:44

e jesam i ja nasla mjesto gdje cu trazit savjet :roll:

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 27/10/2006 14:58

mama29 wrote:e jesam i ja nasla mjesto gdje cu trazit savjet :roll:


Jesi li ikad jela ovo gore? Da jesi ne bi kolutala oèima...

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 27/10/2006 15:02

da ispravim nepravdu o travnickom siru, travnicki sir je iz Sipraga, sa kotorvaroske opstine, a samo se pakuje u Travniku, doduse moze Vlasicki sir.....
sa Petrovog Polja.

Dobar je uz komad kuruze ili pogace ili uz somun i to je sve,
Seljacki sir.

User avatar
black
Posts: 15215
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by black » 27/10/2006 15:09

@mother mozes ovo

2 pileće šnicle,
200 g tvrdog sira,
so, biber, ulje

Priprema:
Šnicle rasjeći tako da od jedne šnicle dobijete dvije. Začiniti, u sredinu staviti krišku sira, staviti odozgo drugu šniclu, zakačiti čačkalicom i pržiti dok lijepo ne porumene. Servirati uz krompir ili rizu.

Prijatno !!! :D :-)

delightful
Posts: 1409
Joined: 07/07/2006 16:58

Post by delightful » 27/10/2006 15:14

Dodaj suhe zacinske biljke - origano, bosiljak, persun, i sl. , prelij maslinovim uljem, ostavi nekoliko dana da odstoji. :)

User avatar
taxi_driver
Posts: 3119
Joined: 26/09/2005 08:23
Location: taxi stand

Post by taxi_driver » 27/10/2006 15:23

black wrote:@mother mozes ovo

2 pileće šnicle,
200 g tvrdog sira,
so, biber, ulje

Priprema:
Šnicle rasjeći tako da od jedne šnicle dobijete dvije. Začiniti, u sredinu staviti krišku sira, staviti odozgo drugu šniclu, zakačiti čačkalicom i pržiti dok lijepo ne porumene. Servirati uz krompir ili rizu.

Prijatno !!! :D :-)
?I JEDNA ZLICA VEGETE.:-P

debela
Posts: 3219
Joined: 02/07/2002 00:00

Post by debela » 27/10/2006 15:25

ztluhcs wrote:Uzmi krompir. Popolovi, uvaljaj u kukuruzno brašno. Ispeci u rerni. Naspi kajmaka u jedan tanjir sira u drugi, suhog sira u treći. Izreži luka crvenog i lagano se ubij ko stoka s tim :)

:-) :-) :-) :-)


ne znam za vas ali ja prste grizem kako ovo procitah. jos ako je sporet na drva...jaooo

vesela
Posts: 1248
Joined: 08/12/2005 20:03

Post by vesela » 27/10/2006 15:26

ja ga drzim u tecnosti, pola voda pola mlijeko i odrzi se dobro!...ako imas vecu kolicinu mijenjaj povremeno tecnost!

recept:

Ispeci mesnate paprike u rerni, ubaci vruce u plasticnu kesu, da se potpare...izvadi i oguli kozicu...sir pomijesaj sa jajetom i malo pavlake i s tim polako napuni paprike...uvaljati u brasno, jaje pa u prezlu!...ispeci u tavi da porumeni!....mmmmm....mnogo je ukusno...maaalo je peckav posao, ali je rezultat boli glava! :D

User avatar
uozo
Posts: 1441
Joined: 20/05/2006 01:34

Post by uozo » 27/10/2006 16:07

Napravi Gözleme!!!
sa travnickim su :shock: neopisive. :-)

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

Post by mamica papucarka » 27/10/2006 16:17

ma super su recepti, ali ovaj crveni luk :D
valja mi medju narod :D a ne sapra ga ni najbolji kaladont :D

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 27/10/2006 18:26

ztluhcs wrote:Uzmi krompir. Popolovi, uvaljaj u kukuruzno brašno. Ispeci u rerni. Naspi kajmaka u jedan tanjir sira u drugi, suhog sira u treći. Izreži luka crvenog i lagano se ubij ko stoka s tim :)

:-) :-) :-) :-)


ja ogladnila :D :lol:

Post Reply