TRANZITEXPORT doo - posao!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

fatamorgana-oaza

#51 Re: TRANZITEXPORT doo - posao!

Post by fatamorgana-oaza »

Dragi pravnici, mozemo li molim Vas da se vratimo na temu, ako ste zavrsili sa "razmjenom misljenja", ili otvorite sebi novu... :sax:
udrch

#52 Re: TRANZITEXPORT doo - posao!

Post by udrch »

JThomas wrote:i poznanik sad poistovjećuje neke različite institute različitih stranih prava (o kojima ne zna apsolutno ništa) sa jednim institutom našeg prava. isto kao što je poistovjetio predstavništvo i podružnicu kod nas. al' njemu je sve isto, podružnica, predstavništvo, neki treći oblik koji poznaje neko strano pravo i o kojem ne zna ništa. ne barata najosnovnijim kategorijama našeg prava, a tumačio bi i austrijsko.

čisto primjera radi, u nekim državama EU postoji jedna "sitna" razliku u odnosu na naš koncept podružnice, mora se imenovati predstavnik rezident države koji će biti lično odgovoran za nastale obaveze. jedan takoreći tehnički detalj u pravnom prometu :D koji nema paralele u našem pravu. al' sve je to njemu isto, samo jaši i upisuj u opštinskom sudu u sarajevu. i upiši i nekretnine kad si već krenuo.
Samo da te poselamim..
Kao što sam ranije rekao, ja ne znam zakone, ali znam da u praksi nije moguće, ali jebiga nemamo svi vremena kao on da googlamo do besvjesti dok ne nađemo adekvatan tekst za kopiranje..

Hvala ti na adekvatnom pojašnjenju..
izrabljivac

#53 Re: TRANZITEXPORT doo - posao!

Post by izrabljivac »

poznanik wrote:
Kao što i sam naslov kaže, ima li neko od forumaša iskustva sa ovom firmom?
Rodica konkurisala na radno mjesto u računovodstvu, pa eto bilo bi poželjno čuti bilo kakve informacije u vezi ove firme, isplaćuju li se plate na vrijeme, međuljudski odnosi i sl.
Hvala unaprijed svim dobronamjernim ljudima..
Prenosim saznanja moje rodice koja je nedavno otkazala posao kod njih:

Sjedište je u Blažuju, na istoj adresi na kojoj se nalazi i skladište.

Bave se prodajom raznog građevinskog materijala, a najzastupljeniji je cement, u ambalaži, kojeg prodaju na redovan način, i iz cisterni, rinfuzan, kojeg prodaju malo redovno, malo "na crno". Proizvode i prodaju armaturne mreže raznih profila, ne s naročitim uspjehom.

Firma u 98% vlasništvu Vlade Brkića (vlasnika splitskog hotela "Lav"). Radi se o dvije firme: Tranzitexportu i Eurotransportu. Prva je transportna firma, druga trgovačka, a obje se koriste za raznorazne poslovne "kombinacije" :-) . Prvu vodi suvlasnik, direktor joj je, a drugu njegova supruga, direktorica.

Ova firma je poznata po lošim međuljudskim odnosima, posebno u komercijalnom sektoru. U zadnje tri godine u komercijali se promijenilo preko 20 zaposlenih. Plate jesu redovne, oko 10.-og, ali su "pola-pola", dio regularan, dio na crno.
100% istina :-D
Post Reply