Transport sitne robe!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
snaga_znanja
Posts: 3385
Joined: 05/10/2009 22:03

Transport sitne robe!

Post by snaga_znanja » 26/05/2012 02:38

Dakle zanima me šta mi je potrebno za registraciju obrta koji bi se bavio logistikom i dostavom sitne robe, a da pri tome se ta ista roba dostavlja vozilom B kategorije.


User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Transport sitne robe!

Post by poznanik » 26/05/2012 18:33

snaga_znanja wrote:Dakle zanima me šta mi je potrebno za registraciju obrta koji bi se bavio logistikom i dostavom sitne robe, a da pri tome se ta ista roba dostavlja vozilom B kategorije.

Zapravo, zavisi kojoj općinskoj administraciji namjeravaš da podneseš zahtjev. Npr., na ovoj web stranici imaš dosta napisanog teksta obrazloženja o potrebnoj dokumentaciji i uslovima za dobijanje odobrenja za rad obrta, međutim, ima i netačnih informacija.

Općinska služba za privredu Općine Centar kod izdavanja odobrenja za "obavljanje javnog prevoza osoba i stvari", pozivajući se na poseban obrt, zahtijeva i dostavljanje ovjerenih kopija vozačke i saobraćajne dozvole podnosioca zahtjeva, dokaz o obezbijeđenom stajališnom mjestu, traži licencu i rješenje o ispunjavanju tehničkih i eksploatacionih uslova za vozilo koje izdaje resorno kantonalno ministarstvo, traži posebnu suglasnost Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kao i dokaz da podnosilac zahtjeva nema neizmirenih obaveza prema javnim prihodima (poresko uvjerenje, penziono-invalidsko i zdravstveno), što je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH.

Pravilnikom o vezanim obrtima i srodnim djelatnostima koje se mogu obavljati izvan poslovnih i stambenih objekata odobreno je bavljenje "prevozom robe u drumskom prometu", ne i prevoz osoba, što je uređeno Zakonom o cestovnom prevozu FBiH, ili Odlukom o taxi prevozu Kantona Sarajevo, prema kojima su uslovljeni propisi u izdavanju dozvola za bavljenje ovim djelatnostima.

Skupština Kantona Sarajevo je svoj, kantonalni Zakon o obrtu po kojem je postupala općinska administracija, proglasila nevažećim još 2009. godine, kao i pravilnike koji su propisivali uslove za obavljanje obrta i srodnih djelatnosti, i od tada nije donijela nove, iako je Zakonom o obrtu morala još početkom 2011. godine.

Post Reply