Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Maystor
#1 Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Prema Transfermarktu naša liga je po vrijednosti klubova 27. u Evropi. Ipak ima i gorih, a ispod nas su: bugarska A liga, izraelska liga, slovačka liga, luksemburška liga, irska liga, islandska liga i liga sjeverne irske. Ali nije ni to sve, neke zemlje nisu obuhvacene (Crna Gora, Makedonija, Albanija, neke baltičke zemlje). Kladim se da ima jedno 10 gorih od nas 
-
elSaik
#2 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Još kad bi vrijednost klubova imala veze sa kvalitetom, jačinom ili bilo čim.
- cyprus
#3 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Aha šta imaMaystor wrote:Prema Transfermarktu naša liga je po vrijednosti klubova 27. u Evropi. Ipak ima i gorih, a ispod nas su: bugarska A liga, izraelska liga, slovačka liga, luksemburška liga, irska liga, islandska liga i liga sjeverne irske. Ali nije ni to sve, neke zemlje nisu obuhvacene (Crna Gora, Makedonija, Albanija, neke baltičke zemlje). Kladim se da ima jedno 10 gorih od nas
-
ulpinian
#4 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
misliš da goreg suđenja, manje posjete, lošije igre, više korupcije... ima u slovačkoj, irskoj, luksemburškoj, bugarskoj ligi nego u ovom našem odronu ?
- Baltazar_khan
#5 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Naša liga bolja od bugarske?
Nisu li 2 bugarska kluba zabila 4 komada, i 7 komada našem gigantu
Levski i Litex
A Levski je prije par sezona igrao i grupnu fazu lige prvaka...
Nisu li 2 bugarska kluba zabila 4 komada, i 7 komada našem gigantu
A Levski je prije par sezona igrao i grupnu fazu lige prvaka...
- Maystor
#6 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Evo ja shvatam. Ako ti imas neki bolji prijedlog, hajd ga podijeli sa nama.cyprus wrote:Aha šta imaMaystor wrote:Prema Transfermarktu naša liga je po vrijednosti klubova 27. u Evropi. Ipak ima i gorih, a ispod nas su: bugarska A liga, izraelska liga, slovačka liga, luksemburška liga, irska liga, islandska liga i liga sjeverne irske. Ali nije ni to sve, neke zemlje nisu obuhvacene (Crna Gora, Makedonija, Albanija, neke baltičke zemlje). Kladim se da ima jedno 10 gorih od nas, joj zar neko transfermarket shvata ozbiljno
- Maystor
#7 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Ne mislim. Imam osjecaj da je ovo nase samo dno. Ali eto, ljudi procjenjivali vrijednost igraca koji igraju u ligi, pa ispade da tu nismo najgori. Transfermarkt ne ocjenjuje sudije, korupciju, Muniba Usanovica i slicno, vec samo vrijednost igraca na trzistu.ulpinian wrote:misliš da goreg suđenja, manje posjete, lošije igre, više korupcije... ima u slovačkoj, irskoj, luksemburškoj, bugarskoj ligi nego u ovom našem odronu ?
-
elSaik
#8 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Upravo to. Zbog toga ti i naslov teme nema nikakvog smisla.Maystor wrote:Ne mislim. Imam osjecaj da je ovo nase samo dno. Ali eto, ljudi procjenjivali vrijednost igraca koji igraju u ligi, pa ispade da tu nismo najgori. Transfermarkt ne ocjenjuje sudije, korupciju, Muniba Usanovica i slicno, vec samo vrijednost igraca na trzistu.ulpinian wrote:misliš da goreg suđenja, manje posjete, lošije igre, više korupcije... ima u slovačkoj, irskoj, luksemburškoj, bugarskoj ligi nego u ovom našem odronu ?
- cyprus
#9 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Litex - Željezničar 7:0Maystor wrote:Evo ja shvatam. Ako ti imas neki bolji prijedlog, hajd ga podijeli sa nama.cyprus wrote:Aha šta imaMaystor wrote:Prema Transfermarktu naša liga je po vrijednosti klubova 27. u Evropi. Ipak ima i gorih, a ispod nas su: bugarska A liga, izraelska liga, slovačka liga, luksemburška liga, irska liga, islandska liga i liga sjeverne irske. Ali nije ni to sve, neke zemlje nisu obuhvacene (Crna Gora, Makedonija, Albanija, neke baltičke zemlje). Kladim se da ima jedno 10 gorih od nas, joj zar neko transfermarket shvata ozbiljno
Široki - Hapoel Tel Aviv 0:3
Slovan Bratislava - Zrinjski 4:0
Samo neki od rezultata (ima još), pa ti i dalje misli da nam igrači više vrijede od slovačkih, bugarskih i izraelskih
-
Bijeli_sa
#10 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
samo zaslugom Sarajeva nismo najgori.... 
- Maystor
#11 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
E cyprus jesi ih i ti probro
Imali smo mi i boljih rezultata ...
- cyprus
#12 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
A šta imam probrat? U duelima sa ekipama iz izraelske, bugarske i slovačke lige naši klubovi su igrali 9 puta (ako nisam šta zaboravio) i ispali od toga 8. Prošlo samo Sarajevo protiv Spartaka...Maystor wrote:E cyprus jesi ih i ti probroImali smo mi i boljih rezultata ...
Dalje, u proteklih nekoliko godina Maccabi (ISR), Levski (BUL) i Artmedia (SVK) su igrali ligu šampiona. Naši klubovi nisu došli ni blizu toga, jedino ako deklasiranje od Newcastela i Dynama ne ubrajaš pod "blizu".
Dalje, igrači koji su razvaljivali u našoj ligi su prelazili upravo u ove lige. Znamo za Berberovića u Litexu, Vladavića u Žilini, a nekad najbolji strijelac BHPL Zoran Rajović je iz tadašnjeg neprikosnovenog Zrinjskog prešao u osrednju izraelsku ekipu. A kad bi, ne najbolji, nego bilo kakvi igrači iz Izraela, Slovačke ili Bugarske došli u našu ligu? Trebam li odgovorit na svoje pitanje?
Dalje, reprezentativci ovih država ili većinom igraju u domaćoj ligi (Izrael) ili su direktno prešli iz domaće lige u najjače lige Evrope (nemoj me da ti listam primjere). Podsjećam to su reprezentacije koje su vječito bile rangirane više od nas. A koliko to reprezentativaca ima iz naše lige? Koliko znaš za uspješnih prelazaka iz naše lige u najjače klubove i lige Evrope? Koliko znamo, većina nosilaca naše reprezentativne igre nisu vidjeli našu ligu...
O UEFA-inim koeficijentima klubova neću ni govorit. Besmisleno je koliko zaostajemo za ovim ligama.
I sad, zašto bih ja povjerovo transfermarketu da mi imamo vrijednije igrače u ligi od izraelskih, slovačkih ili bugarskih?
-
emigracija
#13 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
...Litex - Željezničar 7:0
johojjjjj kad se samo sjetim 
- Charuga
- Globalni moderator
#14 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Nije najgora ali jeste jedna od najgorih ... 
- jeza u ledja
#15 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Bugarska, slovacka, a pogotovo izraelska liga sigurno nisu slabije od nase.cyprus wrote:
Litex - Željezničar 7:0
Široki - Hapoel Tel Aviv 0:3
Slovan Bratislava - Zrinjski 4:0
Samo neki od rezultata (ima još), pa ti i dalje misli da nam igrači više vrijede od slovačkih, bugarskih i izraelskih
No to ne znaci da si u pravu sto se tice Transfermarkta. Problem je samo u tome sto je otvarac teme onako napamet zakljucio da je nasa liga ispred ovih, samo na osnovu ukupne vrijednosti na koju je procjenjena liga.
Medjutim, kad odes u detalje, onda ces vidjeti da mnogim timovima nisu popunjeni spiskovi igraca, a i oni koji su na listi nije im izlistana cijena. Ako odes na primjer da provjeris koji su najskuplji igraci vidjeces da su cijene nasa dva 'najskuplja' igraca (Skoro i Beslija - 700k eura) duplo manje od cijena najskupljih igraca u bilo kojoj od ove tri pomenute lige. Mada, realno, oni imaju i mnogo skupljih igraca, ali opet najcesce nisu izlistani na TM ili im fali cijena. Tako da, vjerujem da je zbog toga nasa liga ispred ovih na TMu.
Dalje, sto je bitnije, vrijednost pojedinih igraca na trzistu ne mozes izjednaciti sa uspjehom klubova za koje igraju u Evropi. Naravno, jedno na drugo utice, ali samo donekle. Postoji X drugih faktora koji to odredjuju. Na primjer, ne mozes samo na osnovu toga sto nasi igraci prelaze u Bugarsku, Izrael ili Slovacku, umjesto obratno, zakljuciti da su te lige bolje (te lige jesu bolje da se razumijemo). Nasi igraci su prelazili i u Azerbejdzan, Katar, Albaniju, Makedoniju, Litvaniju, itd...pa te lige nisu bolje od nase. Kada igrac prelazi u inostranstvo nije mu najvazniji kvalitet te lige - vec novac. Kod nas je ekonomija na tom nivou da ti i igranje u osrednjem litvanskom timu predstavlja napredak u karijeri u odnosu na ostanak u BiH. To je nazalost tako.
Recimo jedan igrac iz Luksemburga ili Irske nikad nece preci u nasu ligu, mada je nasa liga jaca (koliko god se Zrinjski trudio da dokaze drukcije). Taj igrac ima platu i njemu ne treba igranje u BiH da bi zaradio vise, mada bi vjerovatno igrao u jacem klubu.
Ako pogledate Transfermatkt recimo hrvatska i srpska liga imaju igrace koji vrijede mnogo vise od bilo kojih izraelskih, bugarskih ili slovackih. Cijene najskupljih se krecu po 4,5-6 miliona eura. Opet srpska (25), a pogotovo hrvatska liga (27) su po rezultatima iza bugarske (17), slovacke (21), i izraelske lige (22). (BiH je na 31 mjestu).
Sta mislite kako to? Da li se slazete sa tim da su igraci iz Srbije i Hrvatske bolji igraci od onih iz Izraela, Slovacke, Bugarske? Da li se cyprus slazes onda sa TMom da su igraci iz susjednih liga vrijedniji od onih iz ove tri zemlje? Pogledaj transfere iz Hrvatske i Srbije u najjace lige, a pogledaj trasnfere iz Izraela, Bugarske, Slovacke.
A opet, srpska i hrvatska liga su slabija plasirane.
U tome je fazon - sto budzet kluba ne odredjuje nuzno kvalitetu tog tima, odnosno trzisnu vrijednost igraca. U Srbiji i Hrvatskoj jednostavno ima vise TALENTA nego u Izraelu ili Slovackoj. To je tako. Zato igraci iz tih zemalja vrijede vise, mada su ima klubovi kvalitetom ispod ovih nabrojanih. Ono sto cini tu razliku vjerovatno je budzet, ali da te stavke nema klubovi iz Srbije i Hrvatske bi bili ne samo bolji od kojekakvih Levskih, Zilina i Hapoela, vec bi bili u samom vrhu Evrope.
Eh, to isto, samo u manjoj mjeri, vrijedi i za Bosnu. Kod nas ima talenta, zasto - pa zato sto djeca vole pikati loptu, po cijeli dan. U drugim zemljama djeca se bave i mnogim drugim sportovima. Zato igrac iz Bosne, mada igra u ligi koja kurcu ne valja, mada igra u timu koji kraj s krajem sastavlja, mada jedva dobija platu od 1000km, mada je drugi klub iz iste lige spreman za njega platititi maksimum 30k, opet, taj igrac na evropskom trzistu mozda vrijedi mnogo vise.
To su pokazali i Dzeko i Stilic i Modric i mozda sutra ovaj mali Pandza, ili onaj Buric.
Inace, po meni Transfermarket je fenomenalan sajt, ali nije tesko zakljuciti da su realniji kad su u pitanju poznatije lige, a ne ove nase male.
- cyprus
#16 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Ma to što si rekao uglavnom stoji (osim što ne mislim da nam je liga bolja/skuplja/jača od katarske
). Ovo što sam ja naveo stvarno ne mora biti dokaz vrijednosti lige, ali u ovom slučaju jeste. A to sam jedino i htio, prikazati razliku između naše i dotičnih liga, a ne uvesti to kao univerzalne kriterije. Izuzeci uvijek postoje, ali složićeš se nadam se da je većinom slučaj da uz novac ide i kvalitet.
Što se tiče tranfermarkta, ne bih ga baš idealiziro. Iako ima svojih dobrih strana, oko stvaranja slike o makar okvirnim činjenicama, ne treba ga uzimat preozbiljno. Prvo što ima gluposti samo takvih, zatim nepotpunih podataka, a i ono što odgovara realnosti ne mora uopšte značit da će neki klub prodat igrača za toliko koliko mu piše. To je za mene više igranje Football Managera.
Što se tiče tranfermarkta, ne bih ga baš idealiziro. Iako ima svojih dobrih strana, oko stvaranja slike o makar okvirnim činjenicama, ne treba ga uzimat preozbiljno. Prvo što ima gluposti samo takvih, zatim nepotpunih podataka, a i ono što odgovara realnosti ne mora uopšte značit da će neki klub prodat igrača za toliko koliko mu piše. To je za mene više igranje Football Managera.
-
salle_eh1986
#17 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Sarajevo 0-5 Bešiktaš
Željo 0-1 Njukastl
Koji je klub smiješniji ?
Željo 0-1 Njukastl
-
twizzlah
#18 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Bešiktaš aktuelni šampion turske -> direktno u CL.salle_eh1986 wrote:Sarajevo 0-5 Bešiktaš
Željo 0-1 Njukastl
Newcastle druga liga bas kao i vi uskoro.
Provokator zdr'ao.
I usput sto ti ovo treba, bolje se okreni nastupima svog tima u evro... a nista, izvini.
- aze
#19 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Sta ima Litexsalle_eh1986 wrote:Sarajevo 0-5 Bešiktaš
Željo 0-1 Njukastl
Ako se dobro sjecam komentatora na tekmi "Auuu ovo je sramota za bh fudbal"
A nemoj samo o porazima de samo par pobjeda nabroji protiv eu klubova posle rata ?
Sarajevo je pobijedilo jednog:Genka,Spartaka,Helsinborga.. sada je igralo nerijeseno sa Cluj-om .... ajd ti par uspjeha zeljeznicara.....
- ecstase
#20 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Svijetski rekord oboren: U 4 posta ode sve u off topic 
- cyprus
#21 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Joj svakakvih umovasalle_eh1986 wrote:Sarajevo 0-5 Bešiktaš
Željo 0-1 Njukastl
Haj, kad se već igramo...
Bešiktaš-Sarajevo 2:2
Njukastl-Željo 4:0
Koji je klub smješniji?
A možda je ipak zanimljivije igrat klikera...
-
salle_eh1986
#22 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Željo 0-1 Njukastl, Malaga 1-0Željo, Željo 0-0Malaga - u to vrijeme među boljim u svojim ligama
Željo 1-0 Anortozis, Anortozis 1-3 Željo (levati a igrali u ligi prvaka)
Sarajevo 0-1 maritimo
Sartid 3-0 Sarajevo
Rapid 3-0 Sarajevo
Dinamo 3-0 Sarajevo
Basel 6-0 Sarajevo
Smiješni klubovi a još smiješniji rezultati
Sarajevo 0-1 maritimo
-
salle_eh1986
#23 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
EURONASTUPI POSLIJE RATA:
EKIPA ŽELJO SARAJEVO
UTAKMICE 20 22
POBJEDE 8 8
NERJEŠENO 4 3
PORAZI 8 11
DATI GOL. 21 26
P.GOL. 26 31
GOL R. -5 -5
ŽELJO 28 bodova u 20 nastupa (1,4 po utakmici) , SARAJEVO 27 bodova u 22 nastupa (1,23 po utakmici) - Šta je ovdje bolje 1,4 ili 1,23 ?

EKIPA ŽELJO SARAJEVO
UTAKMICE 20 22
POBJEDE 8 8
NERJEŠENO 4 3
PORAZI 8 11
DATI GOL. 21 26
P.GOL. 26 31
GOL R. -5 -5
ŽELJO 28 bodova u 20 nastupa (1,4 po utakmici) , SARAJEVO 27 bodova u 22 nastupa (1,23 po utakmici) - Šta je ovdje bolje 1,4 ili 1,23 ?
- fosil
#24 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Posto si tako pedantan, haj se fino skoncentrisi pa ispocetka sve prebroj.
-
Dr.Belajsuz
#25 Re: Transfermarkt: BiH Premijer liga ipak nije najgora
Maritimo te godine bio 3. u Portugalu.salle_eh1986 wrote:Željo 0-1 Njukastl, Malaga 1-0Željo, Željo 0-0Malaga - u to vrijeme među boljim u svojim ligama
Sarajevo 0-1 maritimoSartid 3-0 Sarajevo
Rapid 3-0 Sarajevo
Dinamo 3-0 Sarajevo
Basel 6-0 Sarajevo
![]()
Rapid je bilo 2-0, nakon pobjede 1-0 na Koševu i Rapid bio četvrtfinalista UEFA kupa.
Dinamo je najtrofejniji istočnoevropski klub.