transfer novca iz inostranstva... kako?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

spreca

#26 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by spreca »

insomnia78 wrote: Nisam iz vojske al' nek slobodno prebaci meni :lol:
ti bi da se mucis :oops: :lol: :lol:
rcssa

#27 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by rcssa »

Evo jos par detalja sta sam saznao i da zaključim ovo od ranije:

1. Limita na unos novca nema
2. Prilikom unosa novca morate imati potvrdu zemlje iz koje iznosite novac koja sadrži porijeklo novca te namjenu
3. Sjednete u avion ili kako već dolazite u Bosnu i na granici predočite taj formular
4. Nas carinik od vas traži porijeklo i namjenu te mu predočite dati formular, zatim van uredno isporuci potvrdu o unosu novca koja kaže koliko ste novca unijeli i na koji dan. Naravno nema nikakvih troškova jer je to samo evidentiranje. Njima je to potrebno jer se prijavljuje upravi za indirektno oporezivanje o svim transferima novca...
5. Pravo u banku u kojoj imate otvoren devizni račun, stavite novac na račun, pitace vas za porijeklo novca, predočite tu potvrdu koju ste dobili na granici od naših carinika i to je to... Mogu prijavljivati kome hoće jer ste sve legalno uradili...

Dakle ispada da je najbolje sve legalno uraditi te i najjeftinije u odnosu na sve druge varijante da ne spominjem moguće probleme sa bankama, porijeklom novca i slično...
razonoda

#28 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by razonoda »

Danguba wrote:Za svaki transfer naplacuje se i provizija. Ako neces to onda lijepo prilikom dizanja trazis apoene ''bin laden'' i taj smotuljak u padze i za Bosnu.
Na granici se ponasaj kao da nemas nista 8-) :D a ako te i otkriju ne mogu ti oduzeti zato sto imas potvrdu da si novac podigao u banci. Platices kaznu sto nisi prijavio(cini mi se 150 KM) i ides dalje.
Imas pravo na granici legalno da prijavis koliko god hoces uz dokaz o porijeklu.

p.s. ja dosao u banku i istresao pare a ona izvalila oci :shock: sve novcanice morala popisati, potvrde iz banke skenirala i naravno prijavila me bezbjedonosnoj agenciji koja prati pranje novca. nikada me niko nije kontaktirao.
:zoka: Jos ne ali. budi siguran da TE PRATE. :skoljka:
Danguba

#29 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by Danguba »

razonoda wrote: :zoka: Jos ne ali. budi siguran da TE PRATE. :skoljka:
Image

:skoljka:
razonoda

#30 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by razonoda »

Danguba wrote:
razonoda wrote: :zoka: Jos ne ali. budi siguran da TE PRATE. :skoljka:
Image

:skoljka:
:?:
Edin H.

#31 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by Edin H. »

razonoda wrote:Za svaki transfer naplacuje se i provizija. Ako neces to onda lijepo prilikom dizanja trazis apoene ''bin laden'' i taj smotuljak u padze i za Bosnu.
Na granici se ponasaj kao da nemas nista 8-) :D a ako te i otkriju ne mogu ti oduzeti zato sto imas potvrdu da si novac podigao u banci. Platices kaznu sto nisi prijavio(cini mi se 150 KM) i ides dalje.
Imas pravo na granici legalno da prijavis koliko god hoces uz dokaz o porijeklu.

p.s. ja dosao u banku i istresao pare a ona izvalila oci :shock: sve novcanice morala popisati, potvrde iz banke skenirala i naravno prijavila me bezbjedonosnoj agenciji koja prati pranje novca. nikada me niko nije kontaktirao.

Moze I u ovome, nema, nema sanse da te skontaju, ako nosis recimo eure, jer ce levati kontati da su dolari :izet:

Image
Kiki_Musampa

#32 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by Kiki_Musampa »

A kako je kontra,trebam veću količinu prebaciti u njemačku,šta onda?
U banci mi još samo nisu rekli idi kod hodže prijavi da imaš para????
Ci-Nick

#33 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by Ci-Nick »

Kiki_Musampa wrote:A kako je kontra,trebam veću količinu prebaciti u njemačku,šta onda?
U banci mi još samo nisu rekli idi kod hodže prijavi da imaš para????
Mislim da ne može bez saglasnosti ministarsva finansija.
Ranije je išlo bez problema do 5.000 eura sad koliko znam samo do 1000 eura.
Moraš imati osnov, ne možeš prebaciti štednju i držati je vam BiH.
Dakle ugovor, predračun ukoliko se radi o nekoj kupovini ili kapitalnom ulaganju.
graue_maus

#34 Re: transfer novca iz inostranstva... kako?

Post by graue_maus »

eki sad nema ogranicenja koliko se unosi kesha u BiH.......ja sam negdje nasla da se smije samo do 2500 €u keshu , unijeti po osobi ..... :?: :?:
Post Reply