Transatlantska potraga za samim sobom...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

komi wrote:
Vozdra_123 wrote:svega i svacega se ovdje kazalo :D

na kraju svega ja samo mogu reci

ako ima neka zubarica ili doktorica nek se javi na pm
ja cu ostati kuci i cuvati djecu, a ona neka zaradjuje
:lol:
vala ako se 1 plata odvaja za čuvanje 2 djece ja komotno dajem otkaz i čuvam djecu :D:D:D juš ću i komšjinu čuvati za dodatne novce :D:D:D
ti si rodjeni bizMisman :D
lejla_usa

Post by lejla_usa »

Veoma zanimljiv post i opazanje. Zivotnom pricom se na neki nacin uklapam u taj tvoj okvir, sa par bitnih razlika. Kod mene je ovaj slucaj bio sasvim slucajan (slucajan slucaj :-) ). Studirala, zaposlila se, ponovno studirala, i na kraju presla u Evropu raditi jer je postojala prilika za to. Takav plan nije postojao, ali tako se desilo.

Sve sto bih htjela dodati, prvenstveno par dodatnih pojasnjavajucih podataka koje bi nadopunile tvoje, ne netacne, ali mozda nekompletne pretpostavke, su sasvim fino danas i bluesky opisali. Ukratko, sve ovo sto si opisao nije samo slucaj nasih djevojaka. Postoji prirodna (neko bi rekao i neprirodna) podjela odredjenih profesija na muske i zenske i vecina ljudi se uklapa u iste. Sasvim tacno i za moj slucaj, ali tako po izboru. Izabrala sam ono sto sam vidjela kao najbolju i najrealniju opciju u to vrijeme, a retrospektivno sasvim opravdano za dijete izbjeglicke porodice. Medicina, stomatologija ili pravo sam vidjela nedostupnim, iako bi mi stomatologija bila prvi izbor da su zivotne okolnosti bile drugacije.

Ono sto jeste vise tipicno za nase djevojke je mozda da se zele vratiti u Evropu. I to je sasvim razumljivo. Ali takodje imas hrpu Amerikanki koje zele provesti bar nekoliko godina zivota u Evropi, a ovima u drustvenim naukama je to pogotovo privlacno. Medjutim, mislim da pretjerujes da je to slucaj samo za djevojke.

Zivot u Evropi je ljepsi. Nimalo laksi nego u Americi, ali puno ljepsi. Uglavnom govorim o nacinu zivotu ovdje koji je puno blizi nasem. Medjutim, zasnivati izbor faksa cisto na cinjenici da ces naci posao u nekoj firmi pa se onda prebaciti u Evropu definitivno znaci lebdjeti. Medjutim, lebdjeti je vrlo karakteristicno za to doba zivota. Toliko nepoznanica i zivotnih okolnosti (Allahove volje po drugim misljenjima) ce imati utjecaja na to gdje ce neko zavrsiti, da je vrlo tesko imati takav plan u ranim dvadesetima. Mislim da ovome uveliko doprinosti americki stav da svako moze uraditi sve sto hoce sa dovoljno rada i truda. To je prisutno u svim skolskim sistemima, i van njih. ‘Obecana zemlja’ pruza svakome priliku da ostvari svoj plan, pa makar to bio i plan odlaska/povratka u Evropu. Priliku i prostor za rad i trud imas na putu ostvarenja nekog zacrtanog plana, ali hoces li ga bas na kraju i ostvariti je nesto sasvim drugo.
Drumer

Post by Drumer »

Vozdra_123 wrote:@drumer

prvo ne znam nikoga da studira sto je "TREND". studira se sto je potreba za znanjem i za obrazovanjem, a bogami i papirom koji ti otvara vrata u firmama. niko ne izadje sa faxa sveznajuci. fax te nauci kako se uci, i da ti neke osnove. a ti ostatak zivota potrosis radeci i uceci.

drugo mladi ljudi na zapadu imaju potpuno drugaciji pristup zivotu nego neko u zemlji kao sto je bosna. kad zivis u zemlji gdje je sve moguce, i kad si mlad i sposoban nekad je tesko tacno skontati sta zelis raditi. mozda bi jedno jedan dan nesto drugo drugi dan. krenes u jednom pravcu i onda vidis da to ne zelis raditi citav zivot. to ne znaci da si nesposoban za to, nego jednostavno prodje te volja. rijetko koga poznajem ko je 100% zadovoljan svojim poslom ili karijerom. na faxu ti se tvoj smijer svidi a kad odes u industriju skontas da ne mozes trpiti sve ostalo sto ide uz taj posao.
pitaj sebe koliko si cura promjenio? zasto? kako? sto ne bi mjenjao i karijere? poslove?

kad zivis u zemlji gdje se tesko dolazi do necega, zelis opstanak. lakse se nalaze ciljevi. nisi toliko prohtijevan. ti ako si izabrao to sto volis, svaka cast. ali ti to ne dozvoljava da zahebavas ljude koji nisu kao ti.
;-)
na kraju nije sve crno/bijelo!
Ako kazes da neznas nikoga ko studira zato sto to jeste TREND onda pretpostavljam da znas veoma mali krug ljudi. Slazem se da fax dosta ljudi smatra mjestom gdje ce steci znanje ali vrlo malo ih to stvarno ostvari ili dobije. Primjer cu ti dati, jedan od hiljadu koje ja znam:zavrsio mi jaran elektrotehniku i ne zna jebenu struju razvesti u kuci. Ja ga pozvao da mi to uradi a on poceo neke skice da mi crta i na kraju odustao.Nisam ni rekao da se moze izaci sa faxa kao sveznajuci i to je jedna od vise rijeci kojih si postavio kao da sam ih ja napisao. Ko god ti je rekao da ima zemlja u kojoj je sve moguce moj savjet bi ti bio:nemoj vise gledati emisije poput Oprah show. Poenta koju sam ja htjeo da postignem a mozda ja nisam dobro napisao post a mozda ti nisi dobro procitao je ta sto mislim da je skroz bezze potrositi 4 godine na nesto sto ces kasnije smatrati necim nepotrebnim, i tu dolaze na red one stvari koje su bitne u zivotu po mojim skromnim shvatanjima. Bolje potrositi to vrijeme na nesto kvalitetnije i bitnije u zivotu. Ti se sad nadji u tome ako mozes. I jos vezano za tvoje zadnje pitanje, ne vidim nikakve veze izmedju teme i toga koliko sam ja cura promijenio. Btw i to smatram od bitnijih stvari u zivotu a to je: trosenje vremena na nesto sto me ispunjava ili nekoga sa kime mi je dobro i ko me isto tako ispunjava. A ako ti smatras da je ok upisati npr Ekonomiju i poslije zavrsetka te iste shvatiti da to nije za tebe i da te je proslo, onda samo izvoli. Ja mislim da cu malo drugacije da raspolazem sa vremenom....
zvijerka

Post by zvijerka »

ne vrijedi ovo citat svaki post masala... :D :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Drumer wrote:Ako kazes da neznas nikoga ko studira zato sto to jeste TREND onda pretpostavljam da znas veoma mali krug ljudi. Slazem se da fax dosta ljudi smatra mjestom gdje ce steci znanje ali vrlo malo ih to stvarno ostvari ili dobije. Primjer cu ti dati, jedan od hiljadu koje ja znam:zavrsio mi jaran elektrotehniku i ne zna jebenu struju razvesti u kuci. Ja ga pozvao da mi to uradi a on poceo neke skice da mi crta i na kraju odustao.Nisam ni rekao da se moze izaci sa faxa kao sveznajuci i to je jedna od vise rijeci kojih si postavio kao da sam ih ja napisao. Ko god ti je rekao da ima zemlja u kojoj je sve moguce moj savjet bi ti bio:nemoj vise gledati emisije poput Oprah show. Poenta koju sam ja htjeo da postignem a mozda ja nisam dobro napisao post a mozda ti nisi dobro procitao je ta sto mislim da je skroz bezze potrositi 4 godine na nesto sto ces kasnije smatrati necim nepotrebnim, i tu dolaze na red one stvari koje su bitne u zivotu po mojim skromnim shvatanjima. Bolje potrositi to vrijeme na nesto kvalitetnije i bitnije u zivotu. Ti se sad nadji u tome ako mozes. I jos vezano za tvoje zadnje pitanje, ne vidim nikakve veze izmedju teme i toga koliko sam ja cura promijenio. Btw i to smatram od bitnijih stvari u zivotu a to je: trosenje vremena na nesto sto me ispunjava ili nekoga sa kime mi je dobro i ko me isto tako ispunjava. A ako ti smatras da je ok upisati npr Ekonomiju i poslije zavrsetka te iste shvatiti da to nije za tebe i da te je proslo, onda samo izvoli. Ja mislim da cu malo drugacije da raspolazem sa vremenom....
pretpostavljaj ti sta god zelis :D

igrom srece i ja imam elektrotehniku zavrsenu... da li to znaci da me je neko na faxu ucio kako da razvodim struju po kuci? NIJE
da li sam ja i ili tvoj jaran elektricari? NISMO
ako sam sta naucio oko struje po kuci naucio sam jer sam se sam igrao ili interesovao
kod mene na faxu nekoliko raje je zavrsilo elektrotehniku, sada rade ko programeri, mislis da bi oni ista znali sa strujom?
ako zavrsis masinstvo da li to znaci da znas popraviti motor od auta? :-)

uvezi Oprah - opeti ti kazem ti pretpostavljaj sta god zelis :D

ti raspolazi sa svojim vremenom kako god zelis... a ne sekiraj se za druge ;)
Post Reply