Transatlantska potraga za samim sobom...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#1 Transatlantska potraga za samim sobom...

Post by Nosferatu »

Evo otvoricu jednu temu o fenomenu koji je uglavnom prisutan kod djevojaka koje zive na Americkom kontinentu tj. Americi i Kanadi, a inace su iz Bosne i Hercegovine znaci neka generacija od 18 do 28.

Pri susretima sa djevojkama - uglavnom je prisutna u velikoj dozi jedna zelja da se vrate u Europu. I proprocionalno sa % njih koje - sanjaju o tom danu kada ce zavrsiti skolovanje i uputiti se sa stranim pasosom vani tj u Europu - na pitanje zbog cega to zele uciniti odgovor je prevashodno i gotovo uvijek - bolji zivot. Vecina ovih percepcija je oformljena kod nekih u peirodu koji su proveli u Europi kao emigranti/izbjeglice - iako su tad bili - u sasvim drukcijem polozaju nego sto jesu danas i ne samo to - vec su stariji barem za 10-tak godina - tj. od djece pubertetlija ovdje govorimo o mladim ljudima, prevashodno sam primjetio da je ovo san - zena/djevojaka iako ima i muskarac koji su cesto mnogo konkretniji tj. umjesto prazne price - odjednom odlaze negdje na godinu/dvije i slicno...

E, sad - da me pogresno neko ne shvati. Amerike je zemlja - od 300 miliona ljudi, ali zemlja u razvoju - ja bih se cak usudio i reci da je to zemlja u kojoj je najlakse i uspjeti - u relativnom i absolutnom pogledu te rijeci bilo da covjek ima neku normalnu egzistenciju ili da stvarno postane uspjesan. Zemlja je takva - da ukoliko covjek ima interesovanje - moze naci posao u najbizarnijem od polja i struka - dijapazon istih je neiscrpan.

Uporedo s tim primjecujem jaku prisutnos par smjerova studija kod nasih djevojaka - internacional studies (internacionalne studij - o relacijama) i ekonomija/biznis ili poneki od jezika (njemacki/spanjolski/francuski)... Ja sam uvijek bio konkretan covjek - covjek koji u zemlji biznisa smatra da - ako hoces baviti se biznisom - najbolje je stvoroti kapital ili ga pozajmiti i krenuti - sa malim biznisom - dakle svojim trudom - probijati se do mjesta koje ti pripada. Medjutim - djevojke/zene - posmatraju ove kombinacije kao najkraci put do posla za neku korporaciju - koja ima podruznice po svijetu - tj. Europi i koja ce im ispuniti san - da u Europi i zive (kad kazem Europa - ne govorim o Balkanu - vec o iskljucivo Zapadnoj i Centralnoj Europi - da me ne shvatite pogresno). Druga pokusaj je - sa takvim profilom da rade u drzavnim organima kroz koje se pokusavaju profiltrirati u rano-razne vladine pipke koje sezu do Europe ili ukoliko finansijska slika i prilika nije sasvim bitna onda i kroz NGO (non govermental organizations - nevladine organizacija) i slicno. Dakle - primjetio sam da dosta djevojaka studira opipljive studije koje imaju veze sa foregin relations/inostranim odnosima i policy making/politikom. Ovdje ubrajam i one koje su zainteresirane za pravo - koji je studij u Americi od 3 godina al' na graduate level-u/nivou (trebate imati zavrsen studij od 4 godine prije prava). I moze dodatna jedna skupina onih koji studiraju - human rights/humanities/woman studies/minority studies/ - tj, ljudska prava. prava zena, prava manjina, uglavnom socioloske teme - za koje postoji usko orijentirani pravci na pojedinim skolskim ustanovama.

Uglavnom - meni je ovo pomalo pomnogo nejasno.

Konkretno sta mi je nejasno?

Nejasna mi je orijentacija - ovih djevojaka valjda u zivotu. I toliko je mnogo slucajeva na koje sam naisao - da ne mogu reci kako je puka slucajnost. Sto me navodi na to da ja previdjam odredjena pravila. Mislim podsvjesno da je velika motivacija - u ovom proslom ratu - i to na zenama. Sto mi je cudno u neku ruku. Dok muskarci studiraju - mngoo priimjenjenije struke - tj. konkretno struke koje prave produkt ili obrcu pare ili pruzaju uslugu - koja se placa - zene/djevojke se zavlace u nekakve karijere - koje ne mogu da shvatim jer su prvo - toliko siroke i pomalo preambicijozne za prvu generaciju emigranata u Americi tj. ovo su za mene karijere s kojim se moze/treba baviti neko - iz burzujske familije - prevashodno jer tu ako slave i moze biti - love slabo ima. Na drugu stranu - dosta ovog je bazirano na havi. Tj. nema realnog nekog uporista - sto bi se reklo - nema tu hljeba sinko ukoliko nisi ti bas jedan kedomo od stotinu hiljada takvih - kome ce se znanju ukrstiti sa srecom - i kojem ce se pruziti neka sansa. Tj. neke karijere u kojima je konkretno tesko uspjeti a neke su cak takve da - i nema uspjeha - tj. - sanse za saposljenje su minimalne, sanse da konkretno imas neki vertikalni uspjeh - su isto tanke, apstraktno, mozes sutra ili da budes akademik - il' da raids jedan te isti posao 20-30 godina il' da dodjes u priliku da budes prisiljen mjenjati - karijeru - za nesto sto ipak je vise isplativo al' sto ti - razbija ambicije i tolike investicije u sebe samog - bilo monteratne, bilo vremenske, bilo energije jer - potrebno je toga zaista mnogo - da bi covjek dosao do papira koji nesto znaci, a pricati o zaposljenju - s poslom koji covjeka interesuje je posebna prica za sebe posve.

I tako gledam to nesto i ne kontam, sto nema vise zena farmaceuta, doktora, naucnika, inzinjera, medicinskih sestara, uciteljica, bankara, zena koje zele otvoriti mali biznis, advokata (kriminalnih i familijarnih a ne - administrativnih/drzavnih birokrata...). Vise ljudi kojima ce profesija omoguciti - taman da su u zacelju iste - neki situiran zivot, mirnu luku, manjak avanturizma, jednako kao i bull shit-a da izvinite. Jer u gore navedenom meni podosta bull shita ima. Previse nekih - polovicnih i cetvrtavih zakljucaka - koji uz mnogo ali, ako i osim - mogu i biti istina - al' jednostavno - zivot funkcionira na drukcijim principima, barem ovaj s kojim sam se ja posvjedocio u 26 godina koliko mi je.

Sto se ne studira nesto konkretno? Sto se ne studira nesto sto garantira komad pogace? Sto se mogucnost koje pruza Amerika odbacuju - vrlo cesto za - iluziju koju - pruza Europa - koja se ujedinjuje (tako da ima prvo - svojih problema, drugo migracije iz manje naprednih u naprednije zemlje - predstavljaju problem - za nekog ko izvan EU zeli da dodje i - konkretno radi u svojo bransi itd), u Europi je porez duplo-troduplo veci nego u Americi, u Europi u kojoj je sve - skuplje nego u Americi, sto znaci - da vam na kraju mjeseca - mnogo manje ostaje u sajtovu itd. Na spomen ovoga - mnoge "mladjahne djevojke idealiste" - odbacuju neki materijalizam - kao nesto sto ih ne interesuje - ali ih interesuje da veceraju u najskupljem restoranu u tom gradu za koju ce te naravno platiti vi, okrenuce se za frajerom koji na sebi ima markiranu odjecu koja kosta $500+ (i vi bi trebali - po mogucnosti - da izgledate barem tako), ipak ce krajickom oka primjetiti da neko voza auto od $50.000 (dok vase vrijedi 1/10 al' ste ga sami - zaradili) i zivi u kuci od $200.000+ (a vi u aprtamnu kojeg iznajmljujete) i slicno. Ne govorim da je ovo pravilo, niti najbitnija stvar u zivotu - al' ko koga laze - zene same sebi, zene jedne drugima ili zene iskljucivo - muskima oko sebe. Dokle traje utopija? Ne znam, valjda do prve ozbiljne veze, zaruke, realizacije da se nece nigdje do mozda malo dalje, do prvog dijeteta, koje te budi u 3 ujutro, do prvih pelena prljavih i racuna koji dodju - a ne mozes da vjerujes da proslo mjesec dana, do familija koje grbace danonocno - i skoro pa ne vidjaju jedni druge - na poslovima koji su ispod - nivoa edukacije stecene u BiH i slicno - na mnogo i dosta ovoga - nase djevojke su sljepe - a direkcije - gotovo da nema jer i roditelji smatraju svi - svako svoje dijete - sposobnim a Ameriku kao zemlju u kojoj je sve moguce. Da je moguce, za 1, ili 10, ili 100 - jeste. Za sviju - biti moguce nece.

Moguce da sam sav neki iznedefiniran i nedorecen i da bolujem od nekih predrasude - nemojte me pogresno razumjeti - i ja bih bio najsretniji da sam mogao studirati politicke nauke ili istoriju - stare grke i rimljane. Ali - znao sam da tu hljeba nema za mene, 1 generaciju emigranta u Americi.
I da ako me takvo nesto bude interesovalo moze samo prvo - dok dodjem do komada hljeba i nadjem sam sebe u ovom svijetu - na neki nacin. Ono sto vidim - je toliko lutanje - u djevojkama s naseg podneblja - koje ne mogu paralelno uporediti ni sa jednom drugom emigrantskom populacijom s kojom se susrecem, a narucito ne sa Amerikankama/Kanadjankama...i ne znam - kolika je dimenzija fantazije - o zivotu i sta on predstavlja - koja se krije u zenama novije generacije...

Ima li iko koju pametnu da doda na sve ovo?

Vas sto smorih - halalite...
Last edited by Nosferatu on 27/08/2006 21:47, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

malo evropljana dolazi u ameriku za potragu za boljim zivotom, te ti sama ta cinjenica valjda nesto govori. ako dodju, dolaze na vrhunske pozicije -- kao profesori, inzinjeri, doktori, finansijski menadzeri. ja ne znam nijednog nijemca, talijana ili francuza da je ovdje dosao 'za boljim zivotom' poput recimo kineza ili meksikanaca, ali ih znam masu koji rade za medjunarodne banke, kao doktori, profesori i inzinjeri.

ukratko, ako si neki 'regularan' covjek i samo hoces da imas normalan posao i da imas sigurnu platu; ako hoces da znas da ces dobiti penziju kada se penzionises; da znas da se neces morati zaduziti $150K da posaljes dijete na fakultet ili da ces imati 6 mjeseci a ne 6 sedmica garantovanog porodiljskog bolovanja ili da ces imati 5 sedmica a ne 5 dana odmora... onda je mnogo bolje u evropi, u kojoj jos uvijek postoje neke osnovne socijalne sigurnosti (koje su ogromne u poredjenju sa onim sto amerika nudi). a jos ako je neko okusio zivot u evropi -- koji je mnogo slicniji nasem 'bosanskom' u mnogim stvarima, od toga kako gradovi izgledaju pa do toga kako covjek radi ili zivi -- onda mu amerika ne izgleda previse atraktivna jer je vidio i prozivio i nesto drugo.
Last edited by danas on 28/08/2006 01:11, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

Danas,ako se slozim s tobom,nece biti reakcija na moj post,medjutim,ne moga.Toliko smo toga do sada napisali o Americi,da j e ponekad "glupo" ponavljati.Pojedinci uvijek traze dokaze,pa moras posegnuti za svojim primjerom.Moje obadvoje djece su zavsili(sin iduce godine zavrsava),a kcerka i magistrirala.Obadvoje na "vrhunskim fakultetima"(troskovi skolovanja oko 500 hiljada dolara.Kompletan dug za obadvoje ,normalno na 30 Godina,je oko 40 hiljada.Znaci pada argument o dugu od 150 hiljada dolara za 1 dijete.Dalje,socijalana sigurnost nije samo placeno trudnicko bolovanje,vec mnogo toga,razlika u zapadnoj Evropi ,skoro da ne postoji,izuzev u Skandinavskim zemljama(a to je tema za sebe).Penzioneri u Engleskoj su skoro isti problem kao i u Bosni.
Ja mislim da je Nosferatu,u dosta pitanja dao i odgovor,indirektno.
Mnogi koji su se iz Amerike"zatrcali" i vratili u Njemacku,sada kazu da im je to bila zivotna greska.Mislim da je "do nas".Mi smo "komplikovan slucaj". :-) :-)Sustina je da se zivi u proslosti i da na .ebe svasta nesta,a posebo nase misli u glavi.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Danas, sumnjam da iko ide u Europu u 25-toj zbog penzije/zdravstvenog/porodiljskog. Nego - sto je Europa - nesto posebno - a kao - Amerika je - samo hrndacenje, rad, pozrtvovanje i slicno.

Sve to stoji. donekle - ali - i u Americi - se moze daleko bolje zivotariti. Neka - uzmu i oduzmu sami sebi i stave na stednu - razliku izmedju poreza u Bosni/Europi i Americi - pa nece se plasiti - za bolje sutra. U BiH je npr PDV 17%. U Americi - sam zivjeo u vise drzava. Porez je 5 i 6%. U Kanadi je 12% u provinciji Ontarijo. Ako imas ikakve - investicije - u Americi - ti u prosjeku uzmu 20-30% licnog dohodka - kao Federalnu i drzavnu taksu. Ostatak ti se vrati - bilo jel odplacujes kucu ili svoje skolovanje. Ako necije skolovanje i kosta - 150 hiljada dollara - prvo, u sljedecih 10 godina - tih 150 hilajda ce postati ekvivalent 100 hiljada. Drugo - to je investicija dugorocna u samog sebe. Dakle - ako je neko mislio - ici u Europu - trebao je - ici na studij tamo - pa dzabandzovic zavrsiti na Sorboni ili u Becu - pa onda - neka se snalaze. Al' ne. Vecina ih je - uzela zajmove Americke, zavalila se u manji ili veci dug. Sad misle ici u Europu - "da se nazive i prozive". U Americi su 20 i 30 a i dobar dio 40 tu - ne da se zivi vec da se stvori - mogucnost da kasnije prozivis To nije vrijeme - za gubljenje vremena i eksperimentisanje - prevelikih dimenzija i velicina.

Uglavnom - dosta ovog o cemu pisem - je utemljeno na teoriji a nikako iskustvima - zena/djevojaka. Znam slucajeve zena koje su dosle ko internacioalni studneti u Ameriku i koje - nisu htjele poslje zavrsenog studija ni da pokusaju da se zaposle - u Americi - jer imaju pravo 1 godinu da ostanu poslje studija i rade (a na kompaniji je da - odluci da li ce im pruziti mogucnost da ostanu puno duze poslje toga), al' ne, bolje je bilo vratiti se u Bosnu i Hercegovinu i preko stele naci posao za manje od 1000km mjesecno - 12.000km - $8000. U Americi da su - prosili - naprosili bi toliko za godinu dana ($20 - dnevno) - al' eto - "nije karijera sve"...

I nije mi jasno - zasto zene u ovome prednjace?

Muskarci su - manje vise - svi dosli u Ameriku i svi - su tu, jako mnogo ih ima - koji su mi rekli - da je Amerika mnogo bolja od Njemacke. I to stranaca ima - ne samo nasih - koji su bili u Njemackoj - doktora iz Irana, brica iz Iraka, Turaka koji drze restorane i slicno.

Jos kad dodamo ovdje - mozda i dvije pretpostavke da je neko iz Bosne i musliman - ma koliko - Amerika - bila u nekom ratu - Europa je kolonizator islamskog svijeta, Europa je - gledala rat u BiH - kako plamti tolike godine - iako smo mi prevashodno se svi - oslanjali - da ce ako ce iko - Europljani sprijeciti da prvi rat poslje - 2 svjetskog - poprimi oblike - koje jeste. Dakle - sumnjam da je imalo - lakse u Europi biti i Bosanac, i musliman.

Dakle - ja mislim da je ovo pogresna procjena. A narucito kad je napravi neko ko nije - pokusao u Americi, mislim dao joj 110 % barem 4-5 godina pa pogledao - koliko je stvorio i ostvario iza sebe, i koji % onog sto nije - se moze - kriviti na Ameriku - samu po sebi, a koliko je to - do pojedinca.
danas

Post by danas »

DONY wrote:Danas,ako se slozim s tobom,nece biti reakcija na moj post,medjutim,ne moga.Toliko smo toga do sada napisali o Americi,da j e ponekad "glupo" ponavljati.Pojedinci uvijek traze dokaze,pa moras posegnuti za svojim primjerom.Moje obadvoje djece su zavsili(sin iduce godine zavrsava),a kcerka i magistrirala.Obadvoje na "vrhunskim fakultetima"(troskovi skolovanja oko 500 hiljada dolara.Kompletan dug za obadvoje ,normalno na 30 Godina,je oko 40 hiljada.Znaci pada argument o dugu od 150 hiljada dolara za 1 dijete.Dalje,socijalana sigurnost nije samo placeno trudnicko bolovanje,vec mnogo toga,razlika u zapadnoj Evropi ,skoro da ne postoji,izuzev u Skandinavskim zemljama(a to je tema za sebe).Penzioneri u Engleskoj su skoro isti problem kao i u Bosni.
Ja mislim da je Nosferatu,u dosta pitanja dao i odgovor,indirektno.
Mnogi koji su se iz Amerike"zatrcali" i vratili u Njemacku,sada kazu da im je to bila zivotna greska.Mislim da je "do nas".Mi smo "komplikovan slucaj". :-) :-)Sustina je da se zivi u proslosti i da na .ebe svasta nesta,a posebo nase misli u glavi.
ne znam o cemu pises -- ja sam samo dala moje objasnjenje situacije koju je nosferatu opisao, a to je da neke osobe zele iz USA nazad u evropu. i sama znam takve osobe, i znam sta ih vuce, te sam to opisala u svom postu. kao sto sam rekla, ja ne vidjeh jos nijednog nijemca ili svedjana da je dosao ovdje u USA trbuhom za kruhom, a svi "nasi" koje je njemacka prebacila ovamo crkose kukajuci za njemackom.

sad, zao mi je sto cu te razocarati ali nema tog faksa u USA koji kosta 500 hiljada dolara (to je pola miliona dolara). u mojoj i tvojoj drzavi, privatni fakulteti poput MIT ili harvarda kostaju oko 35 hiljada dolara godisnje plus dodatni troskovi za knjige, racunar, i slicno, sto pomnozeno sa 4 godine skolovanja daje oko 150 hiljada dolara samo za BA ili BS diplomu.

i ja sam u USA zavrsila sve sto se zavrsiti moze (nema dalje), i znam sta govorim. tacno je da postoji neka pomoc glede finansiranja skolovanja, ali za nju se treba kvalifikovati i dosta ljudi ne moze da racuna na to. cak i ako ti je pola skolovanja placeno nekom stipendijom, ostaje oko $70K duga po djetetu, a to nije mali teret na ramenima -- ni tebi ni djetetu. naravno, mozes ici na drzavne skole tipa UMASS ili jos i nize tipa state collega koje jesu jeftinije, ali ako vec ides na taj tip obrazovanja onda bih ja radije zivjela u svicarskoj gdje jedan semestar na faksu student sam moze da otplati od ljetnjeg posla a faks je definitivno bolji od UMASS Lowell or Salem State or whatever.

to je to glede skolovanja. o zdravstvenom, trudnickom i slicnim doskocicama ne bih sada jer to je presipanje iz supljeg u prazno -- svi ekonomisti i analiticari se slazu da je stanje u USA kriticno za jednu razvijenu drzavu. penzije su svuda problem, ali samo u USA executives pokradu bez problema penzione fondove svojih radnika. USA je trenutno jedna od najzaduzenijih drzava u svijetu, a pod bush-om je drzavni dug dostigao nezapamcene razmjere. dalje, ne vidim ljude da bjeze ikuda iz recimo kanade ili njemacke jer te drzave imaju bolju socijalnu sigurnost, a 'nasi' imigranti -- ponavljam, to su ljudi koji su vidjeli i nesto drugo pa znaju da uporede a i u situaciji su da mogu da biraju -- cesto pokusavaju da se vrate nazad u evropu. jer za nekoga ko je recimo obicna srednja klasa, radi u nekoj obicnoj firmi, bolje je i sigurnije u evropi.

naravno, nista od ovoga ne mora biti razlog zbog koga te cure koje nosferatu zna pokusavaju da idu nazad...
danas

Post by danas »

Nosferatu wrote: Dakle - ja mislim da je ovo pogresna procjena. A narucito kad je napravi neko ko nije - pokusao u Americi, mislim dao joj 110 % barem 4-5 godina pa pogledao - koliko je stvorio i ostvario iza sebe, i koji % onog sto nije - se moze - kriviti na Ameriku - samu po sebi, a koliko je to - do pojedinca.
naravno da je do pojedinca. ti polazis od sebe, jer si ti ambiciozna i vrijedna osoba. ja govorim o some random sefiki, koja samo hoce da ode u ured, da zavrsi svoj posao, te da ide kuci muzu i djeci (nothing wrong with that either). njoj je daleko bolje u njemackoj ili svedskoj, jer zna za koliko radi, zna da ima super osiguranje, zna da ima dobro porodiljsko, zna da ako ostane bez posla nece ostati na ulici, zna da ne mora da radi dva posla da bi poplacala racune, zna da su joj djeca sigurna u skoli i da joj ne treba second car da ih soferise od/do skole, zna da nece morati uzimati dugove da posalje dijete na dobar fakultet ako bude htjela... i tako dalje i tako duze... ona nece da 'uspije', ona hoce samo da ima regularan, obican zivot. a obican zivot je mnogo bolji za obicnu srednju klasu u evropi. a ovo ne govorim samo ja -- otvori 'the economist' i pogledaj analize srednje klase u USA i samo ce ti se kasti.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ne dam ja moju Ojropu za obadvije vase Amerike :P (izuzevsi Rio, tamo bih odmah da me hoce).

Stoji da su u USA ekonomske mogucnosti uopsteno bolje, ali to itekako ima svoju cijenu -- od nikakvog socijalnog do nesto jada od godisnjeg. I kultura (ili nedostatak iste) cini da si stalno u nekoj frci, jerbo komsija moze, nedajboze, kupit bolje/napucanije auto od tebe pa sta ces onda?

U svakom slucaju, Amerika je zasigurno raj za ove sto danas navodi, a normalni Evropljanin ce tamo otici tek na krace (studiji, au pair, usavrsavanja...) i/ili na "visoko". Ja vise ne bih nikako, mada sam se jedno vrijeme zanosio tom idejom. :shock:
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Slazem se ja sa svakim pomalo.

No, nije mi jasno - zasto se meni cini da postoji podjela - ovdje - na muske i zenske? To meni nije jasno? Zasto zene streme i zele u Europu?

Ako je lose - lose je valjda bez obzira na spol?

Al' ja nemam takvo iskustvo. A znam dosta nasih ljudi.

To je ono sto je meni nejasno.

Npr. po pitanju odlaska iz Bosne. U vecini familija - koje su emigrirale - ja sumnjam da je u zenema bila veca zelja za emigraciju nego u muskarcima. Ima slucajeva podjednako. Npr kod mene - u familiji - licno mati i nije bila zagrijana za emigraciju. A otac jeste. Jako rijetko - znao sam samo dvije mozda familije - u kojima su zene - bile te koje su dovele i drzale familju u Americi, a muzevi im nisu nikako bili zadovoljni.

Sto se tice Americke vlade - nije ni blizu idelanog. Ali kad sam gledao cirkus u Briselu - od stotine nekih prevodilaca i nekakve vlada - koja opet mora svaku drzavu da pita - a nista se u sustini ne pita, ima EU toliko govana pometenih ispod svog cilima - i problema - pogolemih. Ako je u taj EU usla Rumunija - e svaka cast, al' ja bi radije zivjeo u Wyomingu Americkom nego u EU u kojem ce uskoro Rumunski radnici i intelektualci - biti jednak Njemackim.

I jos jedna stvar. Ovdje odakle vam pisem - su prije 250 godina plesali golotrbi Indijanci, prije 150 godina doslo Pionira nesto, trebalo je sve ovo stvoriti - ko ne zna o cemu pricam neka pogleda samo - velicinu Amerike - pa normalno je da se mora raditi i drndati. Drugo - Amerika je eksperiment potrosackog drustva - kao nijedna zemlja do sada. Kod mog prijatelja dodje Svabica - pa je zateknem - kako usiva sebi koncem - i iglom farmerice - a meni Bosnji - nepojmljivo da neko iz Njemacke - krpi sebi farmerice - umjesto da kupi sebi drugi par. Kad mi kaze da su farmerke 80 eura, tj preko $100 - meni smjesno, ima i ovdje takvih prodavnica al' mogu kupiti 7 pari farmerica za tu lovu koje su dobar kvalitet i kroj al' nisu marke Diesel. Dodje mi iz Svicarske od strica kcerka - kaze jednom mjesecno jedu - meso, osim piletine i tucetine - sve je uzasno skupo. Pa u Americi mozes - samo meso jesti - ne trebas nikad ni kruha ni povrca kupiti. Ovdje kupim strucu kruha za 80 cenata. Skuplji je kruh u Bosni - haman. Auto polovno u Bosni kosta skuplje nego u Americi. Evo - uzmi 5000 evra pa vidi sta u BiH mozes kupiti na 4 tocka za te pare a sta u Americi. I slicno...

A cinjenica da jedinu kulturu koju Amerika ima - je Cowboyska - stoji. To je mozda - i najbolnija cinjenica. Ali - zato su tu i drugi ljudi - osim Amerikanaca. Npr. ne moze meni neko u kucu uci - a da ne skonta da se izuvam pred vratima. Ne moze kafu popiti - bez kocke a u boljem slucaju rahat lokuma. Da ako hoce da zna - moze da sazna jako mnogo o jednoj zemlji koja je - od 4.5 miliona - mrav naspram Amerike. I sve sto upravo i imamo - je ta neka kulturna posebnost. Mislim - na kraju dana. Ima toga dosta u Americi - najvise prisutno je kroz - restorane i kuzine, jer Amerikanci su najveci na zderacini i pijacini. U tome im nema premca - pocevsi od kvatitativnog do kvalitativnog ako moze guza priustiti.

Opet se drzim Latinske - Hic Rhodos Hic Saltae. Ovdje je Rhodos, ovdje skaci (kad je jedan atleticar - lagao drugom da je skocio X metara na nekom drugom mjestu - ovaj mu je rekao - ovdje je Rhodos - ovdje skaci pa cemo vidjeti - kojeg si kalibra...)
Last edited by Nosferatu on 28/08/2006 01:55, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

ne znam jarane, ovo su plaho komplikovani gender issues :D :D :D
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Give me your best shot....that's all I am asking....

Ja ako vec moram da se izjasnim a da ne ispadnem neki - sovinista - ovako rezonujem. U Americi sa 16 godina polozis vozacki i dobijes pravo da radis. Vecina muske djece - u nasim emigrantskim familijama - se poslje toga maksimalno osamostaljuje - u svim pogledima. Kad namire 18-19 - dosta ih odlazi od kuce. Djevojke ako i odu - odu da su negdje blizu - haman starcima na ocima. I tako mi se cini da dosta - frustracija roditelja - koji su zarobljeni u krugu - Walmart - Fabrika - Banka - sijelo kod Munira i Hatidze u Subotu - te neke frustracije ljece na djevojakama tj. usaduju to u njih. Npr. - mnogo je vise djevojaka - koje sam sreo koje - npr. govore o tome - da hoce da se udaju za muslimana ili Bosanca. I onda na kraju - ta neka zelja - da se ispravlja kriva Drina u Bosni - po pitanju situacije - mngoo vise prozima mlade zene - iz potiha doduse, nego muskarce. Sto kad se sve sabere - cesto ispadne formula da se treba ici negdje - drugdje.

I tako, nejasno mi je - da moj otac koji je u Ameriku dosao sa par diploma iz BiH, u 52 godini, sa tri rijeci engleskog i $150 u dzepu - se nije pozalio u zadnjih 11 godina, a sinoc izadjem na neki dernek na kojem je bilo 6-7 nasih djevojaka, 5 od kojih planira ici u Europu - a sve su iz Bosne i Hercegovine. Jedna je suzdrzana. I jedna ce ostati u USA. A ovdje su barem 8-10-13 godina cak neke.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Evo ti moje tri teorije:
1. Zene razmisljaju dublje nego muskarci :D :?
2. Evropa je breeeeeeee mloooogo moderna u USA --> zene vole sve sto vole mladi
3. Nasi muskarci imaju ugravirano ono da oni snabdijevaju porodicu, sto je u USA lakse (posao, obogatiti se, itd)
danas

Post by danas »

a sta fali sijelu kod munira i hatidze? :D :D :D

sad ozbiljno... ne znam...
mozda zenskom celjadetu trebaju prijateljice, neka malo dugacija drustvena atmosfera, porodica... mozda muski ne misle dalje od posla, a one misle o nekim drugim stvarima...

ja bih voljela da sam blize mami, i porodici, i prijateljima u sarajevu... da ne moram da planiram mjesecima unaprijed kada mogu doci (lakse je iz evrope, na kraju krajeva mozes sjesiti i u auto kad ti se cefne)... da ne moram da dajem platu na cuvanje djeteta ako ga vec mogu ostaviti neni koja je presretna da ga uzme... da se ne vozikam do posla i nazad ko crnac... da imam 4-5 sedmica odmora ko sav normalan svijet...

sta ja znam... mozda zensko to sve vidi drugacije...
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Anais - citas li ti ovo?

Znam da si ti veteran...

Deder...posred tebe iz dubine duse...
DONY

Post by DONY »

danas,vise od 150,000 Njemaca je napustilo Njemacku prosle godine(sto je rekord u novjie vrijeme),uglavnom viskoobrazovani,i vecina je zavrsila u USA.Podaci i informacija objavljena ovdje na SA-x.com-u.,prije 2-3 nedelje.Informacije o cijenama fakulteta su ti dosta "bajate" ili mislis samo na "golu"skolarinu bez stanovanja(cijene su izmedju 45-50 hiljada).
danas

Post by danas »

DONY wrote:danas,vise od 150,000 Njemaca je napustilo Njemacku prosle godine(sto je rekord u novjie vrijeme),uglavnom viskoobrazovani,i vecina je zavrsila u USA.Podaci i informacija objavljena ovdje na SA-x.com-u.,prije 2-3 nedelje.Informacije o cijenama fakulteta su ti dosta "bajate" ili mislis samo na "golu"skolarinu bez stanovanja(cijene su izmedju 45-50 hiljada).
pa u cemu je problem? ja sam i govorila o visoko-obrazovanim evropljanima, da jedino oni dolaze ovamo i rade po bankama, kao profesori ili doktori, jer se jedino njima isplati zivjeti i raditi u USA i nikome drugom. isto je potvrdio i sherlock.
ovo je sto sam rekla:
malo evropljana dolazi u ameriku za potragu za boljim zivotom, te ti sama ta cinjenica valjda nesto govori. ako dodju, dolaze na vrhunske pozicije -- kao profesori, inzinjeri, doktori, finansijski menadzeri. ja ne znam nijednog nijemca, talijana ili francuza da je ovdje dosao 'za boljim zivotom' poput recimo kineza ili meksikanaca, ali ih znam masu koji rade za medjunarodne banke, kao doktori, profesori i inzinjeri.
cijene koje sam navodila za fakultete su oko 35K za godinu i to je skolarina (tuition and fees) za privatni faks prve kategorije. sad, neko moze potrositi i dodatnih 20K za stan a isto tako neko moze i stanovati sa roditeljima dzabe. to su varijacije u koje ne ulazim, tako da se moze diskutovati samo ono sto se placa za tuition jer to je konstanta (i neki minimum valjda) za sve studente. tako da je minimalna cijena viseg obrazovanja oko 150K za 4 godine privatnog ivy-league faksa, bas kao sto sam i rekla da jeste, a ne pola miliona dolara pretvoreno u 40K na 30 godina kredita kao sto ti navodis (?!?!?). sve sto sam rekla je potpuno tacno.
bluesky

Post by bluesky »

Veoma cudna tema. Nije da je nezanimljiva i da sadrzi netacne informacije, ali kada si je vec ovako temeljno izlozio i u nju ulozio vremena i truda, iskreno me cudi da se nisi prije toga "zarovio" u par knjiga. Ne bi ti nista bilo. Na ovu temu ih ima i previse. Naime, tvoje konstatno poredjenje muskaraca i zena je mijesanje zaba i baba. Nisi sovinista ako primijetis da se zene razlikuju od muskaraca u masi stvari i da su im jako cesto ciljevi i zelje drugaciji od vasih.

Krenimo ovako:

Zanimljivo mi je da si primijetio da se nase djevojke razlikuju od Amerikanki i Kanadjanki. No, tesko mi pada da povjerujem da su sve studentice na jezicima, gender/minorities studies, intern. rel.ships i slicnim studijama migrantkinje iz bivse YU recimo. Obrati paznju: vecina studenata tih pravaca su svakako zene! Zene imaju sklonost ka tim naucnim ograncima (neko ce ovdje reci da nije ni rijec o nauci, ali nebitno je za nasu diskusiju). U Evropi drzave razvijaju citave programe koji bi trebali stimulisati mlade djevojke da upisu primjerice tehnicke pravce na univ.. Sta ti to govori? Pa sasvim ocigledno to da su i drugi primijetili odredjene afinitete kod svih zena generalno, afinitete koji ih zasigurno drze medju donjim slojevima u drustvu. Zene najcesce zavrse na slabije placenim pozicijama. Jedan od razloga je upravo sve to sto si ti naveo; ne zavrsava se na tome, ali ostali razlozi nisu toliko znacajni za tvoje pitanje.

Razumijem da ti od djevojaka prve, u drustvu jos neukorijenjene, "lebdece" generacije migranata ocekujes vecu dozu realizma i angazmana u drugim poljima, ali ubijedjena sam da su njihovi roditelji stvorili sasvim solidnu osnovu za porodicu koja ih je uljuljkala u eventualno prividnu sigurnost. Drugo, zaradjivati malo novca ne znaci ne zaradjivati nikako novac. Nije ni realno ocekivati da ce se svi mladici i djevojke obogatiti. Sta je pogresno u tome teziti ka poslu koji ne donosi uzbudljive kolicine novce? Svakom njegovo.

One traze taj novac kod muskarca? Pa nije nelogicno. Traze sigurnost za sebe i plod svog tijela.

Ne smijes naime izostaviti iz vida da su zene trudnice, porodilje, majke, a za sve to treba vremena i energije. Zena nije muskarac koji u svome zivotu i u svojoj karijeri nema taj porodiljski odmor od par mjeseci, na zapadu cesto i godina. Zena u tom periodu ne raspolaze sa puno novca i sigurnosti. Ma koliko dobro razradjena socijalna mreza u Evropi bila, ipak je to manje novca nego kada radis puno radno vrijeme i kad si sto posto tu. Tu onda stupa na scenu sigurnost koja se nadje u bracnom drugu.

Imam slijedeci slucaj u svome najuzem okruzenju: on je bio taj mladi, nekakvim idealima "zaslijepljeni" momak koji je upisao kriminalistiku, a ona je valjano zavrsila ekonomiju, akcenat na finansijama. Kud ces bolje. Izbjeglicko dijete. Zaposlila se u drzavnom gigantu i s vremenom stekla solidnu platu. Nije zabogatila. On radi i ne radi. Zena ocajno zeli dijete, ali posto je ona ta koja stoji sa obje noge u zivotu i izdrzava porodicu, od djeteta za pocetak nema nista. Ne bi se imalo od cega zivjeti.

Plasim se da ne izgubim svoj glas feministkinje ako dovrsim gornju misao :).

Za pocetak cu se suzdrzati, pa samo reci da se feminizam ne moze sastojati od negiranja ociglednih razlika izmedju muskarca i zene. Ako ce se spolovi poceti izjednacavati, zasto za prototipa covjeka ne bismo ona uzeli zenu i poceli muskarca prilagodjavati zenskim osobinama? Danas se zapravo radi suprotno i to se onda zove feminizam. Glupost. Ergo, ja ne zelim da se prilagodjavam sa svojim tijelom muskom nacinu zivota. Zelim sa svojim tijelom puna prava u postojecem drustvu.

Odgovor tebi je da smatram da je previse ako ocekujes da se djevojke pocnu bacati u privatluk, otvarati firme, zalagati se da firma uspije 24/24, 7/7, etc.

Recimo to i ovako: Evropi treba sa sadasnjom stopom imigracije 2,1 dijete po zeni da bi odrzala i u buducnosti sadasnji standard zivota. Medjutim u najfertilnijim (!) drzavama Evrope stopa fertilnosti je tek 1,7 djeteta po zeni! Tu je nesto otislo sasvim ocigledno u krivi smjer. Mozes li mi ti reci kako ti vidis porodicu sa zenom koja je u zivotu uradila sve onako kako ti to u svome prvom komentaru smatras ispravnim?!
bluesky

Post by bluesky »

Kako god, ipak sam fascinirana ovom novom atmosferom medju bosanskim mladicima. Zadnji razgovor sa jednim mladjahnim Bosancem iz SWE, inzinjerom, je sadrzao jednu njegovu veoma zanimljivu izjavu: jako bi mu godilo kada bi njegova buduca zena zaradjivala vise novca od njega.

Vremena se sasvim ocigledni mijenjaju. Prije je bilo: kakva treba da bude idealna bosanska zena? Da je visoka, a manja od muza, na oko tanka, na opip debela, da radi, ali da je na cekanju, da radi, ali da zaradjuje manje od muza, i tako dalje.

Promjene na ustrb patrijarhata cu uvijek zagovarati. Samo nemojmo sve drustvene aspekte izostaviti iz vida.
anais_nin

Post by anais_nin »

Nosferatu wrote:Anais - citas li ti ovo?

Znam da si ti veteran...

Deder...posred tebe iz dubine duse...
gdje me nadje :lol: :D ne znam sta bih ti rekla, ja ti slabo spadam u te gore navedene kategorije.... ja bih mogla i u tunguziji zivjeti da me neko tamo posadi :D gdje god da sam, meni valja, pa to ti je :D meni je recimo veci problem sto me ne drzi mjesto pa me svako par godina hvata e sad bih ovamo e sad bih tamo, nemiran duh pa to ti je :D

te fakultete sto ti gore nabroja moja tetka zove "marine mrdjale" :lol: :D ja se ukinem svaki put kad cujem taj izraz....u pravu si za International Relations, hrpa nasih cura masovno to upisuje....a MBA to je onako generalna groznica u sjevernoj americi trenutno koliko mogu da primjetim :D svi se furaju na to da imaju neke diplome iz businessa izgleda vise kao trenutacni hir koji je zahvatio oba pola (koliko ja mogu da primjetim)....

meni to nikad nije bila furka....ja sam birala po sebi, po svojim kriterijima, (i mada zvucis kao moji starci "najbolje studirati ono od cega ima hljeba" :D), izabrala sam nesto od cega se moze zivjeti, ali ne iz tog razloga....ja mislim da je to sve do osobe...onaj ko zna i ko hoce, moze uspjeti i u oblastima koje ne izgledaju tako profitabilne...druga stvar je definicija uspjeha....mislim ako to mjerimo samo po velicini plate ili visine titule meni licno to recimo nije ama bas nimalo interesantno....takmicim se samo sa sobom i ni s kim drugim :D i nemoj me pogresno shvatiti, nije da tvrdim da novac nije vazan, sipak nije kad prvog stigne hrpa racuna, ali najbitniji faktor pri izboru karijere....valja meni raditi 40+ sati sedmicno taj neki posao, bolje bi mi bilo da nisam mizerna dok ga radim....

ja sam eto igrom slucaja zavrsila 2 programa (ne ono sto bi ovde rekli 2 majors, nego sam htjela puno znanje iz obe oblasti, radila sam u obe smjera, uvijek pomalo letim u oba i meni to godi), psihologiju i film...psihologiju sam izabrala kao poziv, film sam zavrsila sa svoju dusu i onako neku ravnotezu naucno orijentisanoj psihologiji, ne u nadi da cu biti sljedeci Spielberg :D

e sad sto se odlucivanja tice, ono sto gore pises, muski se spakuju i odu...e tako sam i ja :D prije nekih 6 godina....spakovala kofere i za evropu....ne zato sto ne volim kanadu, ne zato sto mi je u njoj u bilo kojem momentu bilo lose, ne zato sto me puca nostalgija za evropom, nego zato sto znam da ce mi citav zivot biti cin balansiranja ta 2 kontinenta jer ih oba volim, i imam stvari koje su mi bitne i na jednom i na drugom...kazu neki moras izabrat jedno, drugo precvikat inace neces nikad biti sretna...ja mislim da su se zeznuli jer je meni ovako kako jeste pravo dobro.... :D

i jeste u pravu si moze se u sjevernoj americi puno toga stvoriti, puno toga nauciti, stvoriti zavidna karijera, zaraditi dobar novac....ali sve zavisi od toga sta i do koje mjere ti zelis nesto....i u toj istoj evropskoj uniji, ma cak i u ovoj nasoj sirotoj bosni, ti mozes graditi karijeru, i stvoriti nesto da ti ime postane poznato sirom svijeta.... :D

i ako cemo brutalno iskreno, i ovo se odnosi samo na mene licno, dok mi je sjeverna amerika nudila puno vise izbora sto se obrazovanja i specijalizacija tice, i naravno bolju zaradu sto se karijere i posla tice, u evropi mi puno puno puno znace te extra sedmice odmora (meni je to recimo ogroman minus zivota u s. americi), ja licno bih radije radila malo manje dobro placen posao a imala 5 ili cak 6 sedmica odmora godisnje, kao i cinjenica da zbog puno manje vozikanja i gubljenja vremena u saobracaju i prevozu, imala sam puno ispunjenije dane, radila sam puno vise (recimo puno vise projekata, plus magistarski) ali sam imala nekako veci osjecaj ispunjenosti u zivotu, ono koliko god radila taj dan, koliko god sastanaka ili klijenata imala, svratiti na picence sa nekim od raje ili izaci na randes mi je bilo onako usput, nesto izvodljivo tako u momentu bez previse planiranja, za mene je to veliki + u dosta gradova evrope :D

P.S. meni licno malkice ide na zivce to kenjkanje "ja bih ovde, ja bih onde, meni je tamo bolje, uh sta bih ja dala da odem tamo....ja vjerujem u ono je l hoces tako, e pa fino spakuje kofere pa prti tamo....pa sta bude bude" :D a sto se kuce, porodice, djece i tih obaveza tice, vjeruj mi i za nas nemirne se nadje povoljan kandidat koji je spreman nosit se s tim :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Hajde da pokusam sumirati moje misljenje o ovome o cemu Nosferatu govori.

Prvo, mislim da djevojke o kojima govoris dolaze iz slicne sredine (gornja srednja klasa). Drugo, cinjenica je da su nasa djeca, kada dodju u zapadne skole, izvanredno dobro obrazovana i potkovana u mnogo cemu o cemu prosjecan Amerikanac/Kanadjanin nemaju pojma.
Djevojke su, inace (po nekim statistikama) vise naklonjene nekim socijalnim studijima, i vise vjeruju u to da mogu nesto promijeniti. Takodje nije za zanemariti cinjenica da iskustvo koje nose iz rata i izbjeglickih dana donose neke extra poene. Tako da, o izboru studija - mozda jeste daleko od realnosti - al' je barem posten izbor.

Da pokusam pojasniti. Ja sam bila izbjeglica u Svedskoj. (U Kanadi sam visokoobrazovani useljenik iz Svedske :D .) Znas li sta sam studirala? Istoriju religije i arheologiju. E, sad, objektivno, bolje bi mi bilo da sam zavrsila za zubara. Ali ja sam studirala ono sto sam zaista htjela. Ono sto mi je zaista pricinjavalo zadovoljstvo. Imala sam sve osim jedne ocjene MVG (recimo k'o 10-ka). Upoznala sam hejbet pametnih ljudi, procitala tonu stvari koje su mi pomogle da uspostavim mir sama sa sobom. Od samog pocetka sam znala da tu - hljeba nema. Cak ni u Svedskoj, a kamoli u Kanadi. I ni sekunde me to nije pokolebalo (i da dodam, nisam neracionalna osoba). Da sam studirala ista drugo do onoga sto sam zaista zeljela - smatrala bih da se prodajem. Mozda nije bas najjasnije :-? Kako da kazem... jednom sam vec sve izgubila. I shvatila onu Omnia mea mecum porto.
Sto se tice zudnje za Evropom - zaista ne znam. Mozda ja to toliko ne osjetim jer nisam okruzena "americkim mentalitetom". Toga nesto ima medju ovdasnjim englesko-govornim, ali ne i medju francusko-govornim. To zaista ne razumijem, osim ako nije, kao sto Danas kaze (i moglo bi zaista biti) socijalna sigurnost.
Mene ovdje svi smatraju lazovom kad im kazem da svedska djeca imaju besplatnu hranu u skoli i ne moraju kupiti nista osim odjece za gimnastiku.

Eto, svasta nesto se nalaprdah, samo da bih na kraju rekla - ne, ne razumijem zasto te neke stvari. Meni je uvijek i svugdje bilo dobro.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

svega i svacega se ovdje kazalo :D

na kraju svega ja samo mogu reci

ako ima neka zubarica ili doktorica nek se javi na pm
ja cu ostati kuci i cuvati djecu, a ona neka zaradjuje
:lol:
Helem

Post by Helem »

najgore od svega za covjeka je da mu se za ono sto mu se desava, ne zna objasniti sta mu se desava....

Opet Amerika...jedna velika nula i jedna velika rupa...

Nije mi jasno sto lazete sami sebe......u Americi se ne isplati ici u skolu ili ako se isplati bjezite sa diploma kuci ili u Paragvaj, fakulteti zaradjuju na vama pare i na vasoj zelji da steknete diplomu, zaduzenja necete moci vratiti citav zivot a ako vratite onda diploma moze da sluzi za umrlicu....

Sistem u Americi vam nece dozvoliti da zaradite pare, sve sto vam daju to ce vam i oduzeti,nema diplome koja vam obezbjedjuje pare a u slucaju da nekako uspijete da sta proturite, platicete sve to debelo,tako da je u Americi najbolje biti fizicki radnik i majstor.

Ipak apetiti su veliki, malo talentovanih studenata uopste pohadja studije u Americi,kao sto pise na jednom dzipu-MOJ PAS JE PAMETNIJI OD VASEG HONOR STUDENTA, sto je ziva istina.

U Americi najvise zaradjuju slozne seljacke familije, na prekovremenom radu, ali necu o ovome.
archbishop

Post by archbishop »

helem da je ne dolazim u tu ameriku...a bash su me nalozhili...

btw, Detroit? imal sta zanimljivo tamo za nashu raju? skole?
Drumer

Post by Drumer »

Eh momci i djevojke. Divno vas je citati i mogu reci da ste strasno pametni, nacitani, elokventni, puni iskustava(sto je jedna od najboljih stvari u zivotu), i sve ostalo. Mislim super ste. Volio bih vam svima postaviti nekoliko pitanja manje vise kompleksne prirode. Da li iko od vas zna sta hoce u zivotu, i koliko ste sigurni u to sto hocete? Da li kao i vecina ljudi u Bosni studirate(vi koji studirate) zbog toga sto je to trend( sto u bosni definitivno jeste)?Therefore imamo vrlo malo strucnjaka generalno gledajuci. Koji su vam ciljevi u zivotu?(oni za koje ste sigurni 1000% da jesu, a ne da mijenjate misljenje svakih 6 mjeseci do godinu dana, sto samo pokazuje koliko nemate pojma sta hocete). Pa neka to bude i nesto malo nije bitno sta je, ali da ste sigurni 1000% da je to to sto vi hocete. Jer ne mogu da se otmem utisku da ja to bas ovako kako ja to vidim. Ispravite me ako mislite da grijesim. Ovo je moje objektivno misljenje i ta pitanja mi se cesto vrzmaju po glavi, jer imam priliku da razgovaram i slusam ljude oko sebe pa mi se sve cini da je vecina njih malo izgubljena u vremenu i prostoru. Nisam ni ja siguran u dosta stvari, ali mislim da jesam kad su u pitanju one stvari koje ja smatram pravim vrijednostima i koje ja smatram bitnim u zivotu...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Vozdra_123 wrote:svega i svacega se ovdje kazalo :D

na kraju svega ja samo mogu reci

ako ima neka zubarica ili doktorica nek se javi na pm
ja cu ostati kuci i cuvati djecu, a ona neka zaradjuje
:lol:
vala ako se 1 plata odvaja za čuvanje 2 djece ja komotno dajem otkaz i čuvam djecu :D:D:D juš ću i komšjinu čuvati za dodatne novce :D:D:D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@drumer

prvo ne znam nikoga da studira sto je "TREND". studira se sto je potreba za znanjem i za obrazovanjem, a bogami i papirom koji ti otvara vrata u firmama. niko ne izadje sa faxa sveznajuci. fax te nauci kako se uci, i da ti neke osnove. a ti ostatak zivota potrosis radeci i uceci.

drugo mladi ljudi na zapadu imaju potpuno drugaciji pristup zivotu nego neko u zemlji kao sto je bosna. kad zivis u zemlji gdje je sve moguce, i kad si mlad i sposoban nekad je tesko tacno skontati sta zelis raditi. mozda bi jedno jedan dan nesto drugo drugi dan. krenes u jednom pravcu i onda vidis da to ne zelis raditi citav zivot. to ne znaci da si nesposoban za to, nego jednostavno prodje te volja. rijetko koga poznajem ko je 100% zadovoljan svojim poslom ili karijerom. na faxu ti se tvoj smijer svidi a kad odes u industriju skontas da ne mozes trpiti sve ostalo sto ide uz taj posao.
pitaj sebe koliko si cura promjenio? zasto? kako? sto ne bi mjenjao i karijere? poslove?

kad zivis u zemlji gdje se tesko dolazi do necega, zelis opstanak. lakse se nalaze ciljevi. nisi toliko prohtijevan. ti ako si izabrao to sto volis, svaka cast. ali ti to ne dozvoljava da zahebavas ljude koji nisu kao ti.
;-)
na kraju nije sve crno/bijelo!
Last edited by Vozdra_123 on 28/08/2006 17:50, edited 1 time in total.
Post Reply