Tramvaj do Dobrinje
- daxon
#26 Re: Tramvaj do Dobrinje
Ja se sjećam da se nekad pričalo o postojanju planova za nekakv tunel ispod, odnosno, kroz Mojmilo, koji bi spojio Dobrinju sa gradom, a koji bi počeo i završio ni sam ne znam gdje 
- alcho
#27 Re: Tramvaj do Dobrinje
Trebao je poceti upravo na mjestu gdje je sada napravljena nova stembena zgradadaxon wrote:Ja se sjećam da se nekad pričalo o postojanju planova za nekakv tunel ispod, odnosno, kroz Mojmilo, koji bi spojio Dobrinju sa gradom, a koji bi počeo i završio ni sam ne znam gdje
- Comrad
#28 Re: Tramvaj do Dobrinje
Ma drug niko tebe ne napada, niti je ljubomoran, nego je fazon sto ces mozda ti trpit tramvaj, ali ce zato tvojih deset komsija leći na livadu i kenjati da ne daju da se tu gradi pruga, iako je zamisljena da bude tu prije 20 godina. Nece tebi investitor, niti vlasnik zgrade reci kad ti bude prodavao stan da postoji realna sansa da ti tramvaj zvizdi 5m od zgrade. Zasto bi ti to govorio.HenryKinasky wrote:Naravno. Sam pao sam se ubio.Splinter wrote:kralju niko tebi ne osporava to sto ti biras gdje ces stan uzimati. stvar je u tome sto se sutra nemas pravo buniti ako ti tramvaj bude prolazio ispod strika?!HenryKinasky wrote:
Ovdje je problem ciste ljubomore. Ja za jebeni stan u ovom vaktu moram da crncim 20-30 godina. U onom (Titinom) ljudi su ga dobijali dzabe. E kad moram da platim, hocu i da biram! Kad mi budu davali stan za DZ onda cu sutiti i poklopiti se.
I zasto da riskiras i da razmisljas hoce li ti tutnjati tramvaj ili nece, toliko je stanova u ponudi...
Ja mislim da je ovo otprilike trasa... Cak se moze vidjeti u ovom donjem dijelu, gdje pruga 'skrece' prema Dobrinji, da je juzna strana ove zgrada (mislim da je ovo Bella Casa) izgradjena ukoso i da se vidi ostavljen slobodan prostor izmedju nje i ove druge zgrade. Zgrada nije na pruzi, ali ce zato pruga stanarima biti ispred nosa...al eto, mogu se utjesiti jer smo nesposobni i malo je vjerovatno da ce se ova pruga izgraditi...

p.s. I ne bih se bas slozio da su ljudi dobijali stanove dzaba. Nego si crnacio u firmi, firma ti uzimala dio love u fond i onda su se stanovi pravili i dijelili. Ali nije dzaba ako tebi neko uzima 20 godina dio od plate. Neka to neko od stariji malo bolje objasni.
- Comrad
#29 Re: Tramvaj do Dobrinje
Pa ja znam momka koji ima kucu na ovom dijelu kuda treba da ide ova juzna longitudinalakaranana wrote:zar ja kao kupac nekog stana moram da ispitujem sta je uplanirano prije 20-30 godina? ako je zgrada nikla i ako su stanovi na prodaju sa urednim papirima, zasto bih ja sada morao ici u neke gradske arhive i pregledao planove od prije 20 godina da vidim podrzavam li ili ne podrzavam ilegalnu gradnju. gradnja ocigledno nije ilegalna ako su svi papiri uredni.
sta napadate covjeka odmah sto probava da rijesi egsistencijalno pitanje stanovanja. kao da je on napravio zgradu i potpisao sve papire potrebne da se ta zgrada useli.

Sagradio ilegalno kucu i moze mahati usima, ne moze je prodati, moze zivjeti u njoj dok drzava ne odluci da mu je srusi.
Uostalom, ne radi se ovdje o tome da li su zgrade ilegalno sagradjene ili ne. Npr. ove na Dobrinji su legalno sagradjene, ali eto prema onoj gore slici trase tramvajske pruge postoji mogucnost da ti prolazi 5m od zgrade. E sad ako nekome to odgovara, nek da fino 100k za stan, ali nek ima ovo na umu.
-
zonbirile
#30 Re: Tramvaj do Dobrinje
pa o dobivanju stanova u Titino doba računica je jasna.Svi su izdvajali 7%,što je na godišnjem nivou cca jedna mjesena plata,cca 1m2 stana.Za 35/40g radnik bi teoretski uplatio/zaradio cca 40m2.E tu sada imaš modalitete,prvo različite visine plaća,pa zaposlenost supružnika,pa veličina stana,elem na kraju si imao podatak iz zadnjeg predratnog popisa da samo 20% populacije živi u društvenim stanovima, ostali u privatnim kućama.
-
zonbirile
#31 Re: Tramvaj do Dobrinje
------------------------HenryKinasky wrote:Da. Neko izdvajao od iste plate 7% za stan u npr. Brezi, a neko 7% za stan u Sarajevu. Sada taj stan u Sarajevu vrijedi 100.000KM, a onaj u Brezi jedva 20.000KM. Kako god okrenes onda je bilo lakse dobiti stan. Narocito ako u obzir uzmes zanimanja tipa dipl. pravnika, ekonomiste, inzenjera, doktora i sl. Ne bih sad da ulazimo u to ko je uglavnom dobijao stanove po Sarajevu i kako ih sada prodaju ili mijenjaju za I. Sarajevo, Banjaluku... nije to tema. Tema je tramvajska pruga koju, vjerovatno nikada nece napraviti. Cak i kada dodje na red da je prave, to ce biti za nekih 20-30 godina.zonbirile wrote:pa o dobivanju stanova u Titino doba računica je jasna.Svi su izdvajali 7%,što je na godišnjem nivou cca jedna mjesena plata,cca 1m2 stana.Za 35/40g radnik bi teoretski uplatio/zaradio cca 40m2.E tu sada imaš modalitete,prvo različite visine plaća,pa zaposlenost supružnika,pa veličina stana,elem na kraju si imao podatak iz zadnjeg predratnog popisa da samo 20% populacije živi u društvenim stanovima, ostali u privatnim kućama.
ma samo sam htjeo pokazati da se nije baš dobijalo i da su svi davali,a nisu dobili,samo "sretnici".Tramvaj je predviđen još u mpredolimpijskom periodu i zato je Micibuši avenija sa onom zelenom trakom-tu je trasa.Problem je par stotina metara kroz mahalu kraj Drvene đžamije do Avaza.
-
romanovero
#32 Re: Tramvaj do Dobrinje
koliko bi kostalo,ako znas precizno?HenryKinasky wrote:Ja koliko vidim, ima tu vise od par stotina metara. Izglednije je da ce se zavrsiti te transferzale ali za prugu nisam siguran. Citao sam koliko bi puno kostalo ponovno osposobljavanje trolejbuske linije do Vogosce, koja je potrebnija, a da ne govorimo o tramvaju do Dobrinje.
-
zonbirile
#33 Re: Tramvaj do Dobrinje
pa do Vogošće je 10KM,Dobrinja -Neđariči max.3KM.Tu je to negdje,nego je sranje što je trasu okupirala nelegalna gradnja.
-
mahalik
#34 Re: Tramvaj do Dobrinje
gospodo bajke su vam sprat iznad
a ima li kakve veze ona nezavršena cesta u Nedžarićima kod doma penzionera
a ima li kakve veze ona nezavršena cesta u Nedžarićima kod doma penzionera
-
zonbirile
#35 Re: Tramvaj do Dobrinje
pa zaobilaznica je stala zbog divlje gradnje.Trasa je još određena 87g, ali okupiraše divljaci.Sada EU pametuje, ili naši lažu,boje se.
- dječak sa šibicama
#36 Re: Tramvaj do Dobrinje
Kod Oslobodjenja (danas Avaza) mislim da jos postoje sine koje su se pocele postavljati u pravcu Dobrinje pravcem Stupno brdo/Nedjarici, nije mi bas najjasnije gdje bi ondje probili put ali radovi su bili zapoceti.
Zasto to nikada nije realizirano do kraja?
-
zonbirile
#37 Re: Tramvaj do Dobrinje
---------------------------------------dječak sa šibicama wrote:Kod Oslobodjenja (danas Avaza) mislim da jos postoje sine koje su se pocele postavljati u pravcu Dobrinje pravcem Stupno brdo/Nedjarici, nije mi bas najjasnije gdje bi ondje probili put ali radovi su bili zapoceti.
olimpijada je bila prekrupan zalogaj.Micibuši avenijom trebao ići do današnje trolebujske okretaljke.Problem i tada,a sada pogotovo,mahala u Neđaričima.
-
zonbirile
#38 Re: Tramvaj do Dobrinje
-----------------------micki125 wrote:pa realizovat će tako da će putnik u hrasnici sjesti i tramvaj, obići Bogu iza tregera (vojkoviće) da bi došao u neđariće a onda lagano prema čaršiji. đe tu razum?dječak sa šibicama wrote:Kod Oslobodjenja (danas Avaza) mislim da jos postoje sine koje su se pocele postavljati u pravcu Dobrinje pravcem Stupno brdo/Nedjarici, nije mi bas najjasnije gdje bi ondje probili put ali radovi su bili zapoceti.
pričaš bez veze,Vojkovići su uključeni poslije rata.Sem toga da li znaš da je vozio voz do Famosa po šinama?
-
(ne)forumas
#39 Re: Tramvaj do Dobrinje
Budi bez brige, u ovom zivotu te tramvaj nece udariti na Dobrinji 
HenryKinasky wrote:Interesuje me koliko je izgledno da tramvaj "prodje" do Dobrinje? Obzirom na sadasnje stanje, malo je vjerovatno, ali u buducnosti?
-
convict
#40 Re: Tramvaj do Dobrinje
Kako ne kontate momka, ne radi se o bespravnoj zgradi na trasi pruge, nego o regularnoj zgradi pored saobraćajnice kojom trenutno ne prolazi tramvaj, ali će nekad u budućnosti vjerovatno prolaziti. Čovjek se brine da će mu biti buka ako se projekat realizuje, ali istovremeno zna da to neće biti u najmanje narednih 10 godina pa pita za savjet.A_I_ wrote:Nije problem morati ne morati vec ono sto podrzavas kupovinom bespravno izgradjenog stana/zgradeHenryKinasky wrote:Pa vjerovatno za razliku od tebe i mnogih drugih ja moram da kupim stan. Da mi neko daje stan, poklopio bih se i sutio.A_I_ wrote: Ma neee samo bi rado podrzao onog hajvana ko je izgradio zgradu kupovinom stana![]()
A ne bi se pretrgo ni da si ti vlasnik/investitor jelda![]()
A bespravno je ako je izgradjeno na putanji buduce tramvajske pruge. Planovi postoje zadnjih 20+ godina tako da investitor & co moraju znati za njega.
Samo licni sicar se gleda a ne do bog sagledat sire posljedice svojih djela - u ovom slucaju davanje velikih para za potencijalno bespravno izgradjen objekat. Time se podrzava rasturanje drzave od strane gradjevinske mafije i havera im u institucijama za planiranje grada, posebno Zavoda za izgradnju grada(o cemu se suti tj. mete pod tepih jerBO je i babin sin ugradjen).
-
Walter76
#41 Re: Tramvaj do Dobrinje
Ovo je dobar naslov za SF. "tramvaj do dobrinje", gledajte u kinu jos ovog septembraHenryKinasky wrote:Interesuje me koliko je izgledno da tramvaj "prodje" do Dobrinje? Obzirom na sadasnje stanje, malo je vjerovatno, ali u buducnosti?
-
zonbirile
#42 Re: Tramvaj do Dobrinje
[quote="micki125"][quote="zonbirile"][quote="micki125"][quote="dječak sa šibicama"]Kod Oslobodjenja (danas Avaza)
prvo nisam dobio stan guzovače,drugo bespravna gradnja je spomenuta u kontekstu nemogućnosti gradnje.Koliko se sječam ti si onaj sa obronaka što si se zalagao za divlju gradnju.
prvo nisam dobio stan guzovače,drugo bespravna gradnja je spomenuta u kontekstu nemogućnosti gradnje.Koliko se sječam ti si onaj sa obronaka što si se zalagao za divlju gradnju.
- atko
#43 Re: Tramvaj do Dobrinje
znate kad ce tramvaj na dobrinju ... kad chuck noris udje u tramvaj kod studentskih domova izvadi iskaznicu vozacu i kaze ... prati ovo vozilo ... (koje skrece prema dobrinji)

- trambusek88
#44 Re: Tramvaj do Dobrinje
Teško da će tramvaj proći do Dobrinje u narednih 10 godina. Dobrinja je s gradom dobro uvezana sa trolejbusom (oko 20 trola). S druge strane tramvaj prema Hrasnici bi mogao proći za 5-6 godina a možda i ranije, a tamo je i potrebniji.
- Haris.ba
#45 Re: Tramvaj do Dobrinje
Na trasi tramvaja za Dobrinju nema zgrada, ali ima kuća. Ništa žestoko. Ali koliko znam niko nije dobio da pravi građevinu na trasi, niti može dobiti, nakon donošenja regulacionog plana. Barem regularno.
Tramvaj za Dobrinju će se napraviti kada se završi tramvaj za Hrasnicu. Pa se gleda hoće li se uspjeti prodati stara propala ideja strancima da daju kredite i grantove na račun saradnje sa anamoonima. A oni su davno rekli, kroz Lukavicu tramvaj njet.
Politički, a i stručno još nije zaživjela ideja da se ide samo teritorijom FBIH da bi se Hrasnica spojila sa Dobrinjom. Tu je problem malo aerodrom i natova baza. Ali ništa strašno. Tek onda će i tramvaj za Dobrinju dobiti i puni smisao, a to naselje prestati biti slijepo crijevo(a i Hrasnica i Butmir) gledano saobraćajno u kontekstu javnog prevoza.
Iako bi možda trebalo gurati više ideju da Dobrinja ide prva, ideja za Hrasnicu je jača - najvažnije je što je trasa uglavnom čista, samo treba položiti prugu. O političkim igrama neću.
A pruga za Hrasnicu ako se napravi u slijedećih 10 godina - biće čudo.
Ima negdje na forumu mapa koju sam postavio kuda će ići trasa tramvaja.
Tramvaj za Dobrinju će se napraviti kada se završi tramvaj za Hrasnicu. Pa se gleda hoće li se uspjeti prodati stara propala ideja strancima da daju kredite i grantove na račun saradnje sa anamoonima. A oni su davno rekli, kroz Lukavicu tramvaj njet.
Politički, a i stručno još nije zaživjela ideja da se ide samo teritorijom FBIH da bi se Hrasnica spojila sa Dobrinjom. Tu je problem malo aerodrom i natova baza. Ali ništa strašno. Tek onda će i tramvaj za Dobrinju dobiti i puni smisao, a to naselje prestati biti slijepo crijevo(a i Hrasnica i Butmir) gledano saobraćajno u kontekstu javnog prevoza.
Iako bi možda trebalo gurati više ideju da Dobrinja ide prva, ideja za Hrasnicu je jača - najvažnije je što je trasa uglavnom čista, samo treba položiti prugu. O političkim igrama neću.
A pruga za Hrasnicu ako se napravi u slijedećih 10 godina - biće čudo.
Ima negdje na forumu mapa koju sam postavio kuda će ići trasa tramvaja.
-
r_faruk
#46 Re: Tramvaj do Dobrinje
ma da hoce napraviti ovaj koji imamo.........