Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemoguce

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

neki

#76 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by neki »

Zakonom je definisano da se pojedinacni korisnik sistema centralnog grijanja ne moze iskljuciti sa istog, bezveze polemisete oko toga... zakon je zakon a i tehnicki je neizvodivo
Kemo BA

#77 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by Kemo BA »

neki wrote:Zakonom je definisano da se pojedinacni korisnik sistema centralnog grijanja ne moze iskljuciti sa istog, bezveze polemisete oko toga... zakon je zakon a i tehnicki je neizvodivo
Hajde,kad tako poznaješ zakone navedi kojim zakonom je regulisano na takav nacin i molim clan zakona. :D Tehnicki neizvodivo!? Ma daj budimo makar malo ozbiljni. :lol:
neki

#78 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by neki »

Kemo BA wrote:
neki wrote:Zakonom je definisano da se pojedinacni korisnik sistema centralnog grijanja ne moze iskljuciti sa istog, bezveze polemisete oko toga... zakon je zakon a i tehnicki je neizvodivo
Hajde,kad tako poznaješ zakone navedi kojim zakonom je regulisano na takav nacin i molim clan zakona. :D Tehnicki neizvodivo!? Ma daj budimo makar malo ozbiljni. :lol:
Zakon o komunalnim djelatnostima KS od 22/12/2004, clan 17, stav 10

Tehnicki je izvodljivo samo u zgradama napravljenim nakon olimpijade u kojim postoji etazni razvod grijanja pa je cijev moguce blindirati u stubistu tj zajednickom prostoru. U starijim zgradama u kojim je proveden vertikalni razvod sa nekoliko vertikala kroz stan je tehnicki nemoguce jer bi se morali skidati radijatori u stanu, blindirati prikljucci u privatnom prostoru i vrsiti stalna kontrola da se ne bi stanar opet prikljucio na cijev koja prolazi kroz stan.

Ozbiljan sam :-)
Wind

#79 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by Wind »

Tehnički je izvodljivo kod jednocijevnih sistema. Kod višecijevnih malo teže jer bi morali uklanjati kompletne vertikale koje prolaze kroz stan, a to nije baš isplativo. Stvar je u tome što toplane nikome ne dozvoljavaju da isključi sa sistema.

PS
Isto ko na Facebook-u. ;-)
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#80 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by UltrasNaBaterije »

Ovdje svakakvih odgovora, da te Bog sačuva.

Ovi su mi najsmješniji tipa "neću da plaćam ovih 40%, ne grijem se, nisam tu", ili poređenje sa BH Telecomom lol, do onih vani iznad +12 iskljucili grijanje. Ljudi kad ste kupili stan, kupili ste i obaveze prema Toplanama. Taj ugovor sa Toplanama je potpisao prethodni vlasnik, ili u slučaju ako ste prvi vlasnik stana vi. U ugovoru stoji i pravilnik koji sve objašnjava šta i kako.

Odete lijepo u Toplane, tražite pravilnik i imate sve lijepo napismeno sta ste dužni. Sve se lijepo završi, a ne ja necu da plaćam nema me u stanu. Ako te nema u stanu i dalje si vlasnik zar ne? Plaćaš čišćenje zgrade? Plaćaš! Iz razloga da mozes doci do stana. Plaćaš struju u haustoru, za lift, hidrofor itd..? Plaćaš naravno, od toga ti ovise druge stvari... Onda si dužan da plaćaš i topli režim grijanja, jer sta ako zbog tvoga stana ljudima ispod ili iznad smrzne voda, ko je kriv? Reći ćeš ne zanima me jer nije moja cijev. Sta ako se to tebi desi? Onda će bit kriv komšija, pretpostavljam...

Nadalje imate lijepo u pravilniku da temperatura u sobama mora biti 22 stepena Celzijusa, noću 18 stepeni. Tako je od Japana do Amerike, i ljudi zavrću taman i kad treba, po noci od 22 do 6 u zimskom periodu i u intervalima po danu od 13 do 16 kad se i ne boravi u stanu.
Što se tiče isključenja grijanja u decembru, pravilnik kaže ako je tri dana uzastopno prosjecna dnevna temp. 12 ili vise stepeni Celzijusa, onda zavrću, a to se desilo u decembru ili u julu. Ako je prosjecna ispod, onda ce ga ukljuciti po propisu.

Grijanje u Sarajevu je najjeftinije na području cijele BiH. Raspitajte se kako je u drugim gradovima pa pricajte.
Kemo BA

#81 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by Kemo BA »

neki wrote: Tehnicki je izvodljivo samo u zgradama napravljenim nakon olimpijade u kojim postoji etazni razvod grijanja pa je cijev moguce blindirati u stubistu tj zajednickom prostoru. U starijim zgradama u kojim je proveden vertikalni razvod sa nekoliko vertikala kroz stan je tehnicki nemoguce jer bi se morali skidati radijatori u stanu, blindirati prikljucci u privatnom prostoru i vrsiti stalna kontrola da se ne bi stanar opet prikljucio na cijev koja prolazi kroz stan.

Hajde da pokušam objasniti ovako:

Ja vlasnik stana i svega što je u stanu.Zakon o zaštiti potrošaca kao i Zakon o komunalnim djelatnostima su regulisali odnose između mene kao kupca i Toplana kao prodavca.E ja necu da kupim taj njihov proizvod jednostavno nije mi potreban.Što na to kaže Zakon o zaštiti potrošaca?Da li je pravilnik koji je donio Upravni odbor Toplana jaci od tog zakona?
Tada stupa na snagu provjeren sistem kažu: "nema tehnicke mogucnosti odspajanja" i to cak i u slucaju da je jednocjevni sistem grijanja( za one koji ne znaju vertikale se nalaze u haustoru i niti jedna ne prolazi kroz stan).I ja lako dokažem da nisu u pravu.
Tada slijedi :"može ako ceš placati 40%" preuzimaš toplotu od drugih stanova i griješ se na racun komšija.Ma šale se! Donio njihov Upravni odbor odluku jacu od Zakona. :lol:
Druga je situacija ako kažem:" neka me griju necu da placam". E tu vec nema pardona preuzeo si kupio si i ima da platiš! Nema Zakona koji te može i treba štititi.
Nemoj molim te da sada tražim i nabrajam clanove Zakona koji mi daju za pravo a cl .17 na koji se pozivaš prepoznaje mogucnost odspajanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.Taj isti cl.17 ne uvažavaju Toplane.
Kada bi napravili analizu koliko ima dužnika na spisku i izvršili provjeru koji ustvari to nisu jer su u toku sudski sporovi vidjelo bi se koliko je stvarni a ne izmišljeni dug.
Da bi ti bilo jasno o cemu pišem molim da procitaš: http://www.ozp.gov.ba/dokumenti/PAUSALI.pdf
Kemo BA

#82 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by Kemo BA »

UltrasNaBaterije wrote:Ovdje svakakvih odgovora, da te Bog sačuva.

Ovi su mi najsmješniji tipa "neću da plaćam ovih 40%, ne grijem se, nisam tu", ili poređenje sa BH Telecomom lol, do onih vani iznad +12 iskljucili grijanje. Ljudi kad ste kupili stan, kupili ste i obaveze prema Toplanama. Taj ugovor sa Toplanama je potpisao prethodni vlasnik, ili u slučaju ako ste prvi vlasnik stana vi. U ugovoru stoji i pravilnik koji sve objašnjava šta i kako.

Odete lijepo u Toplane, tražite pravilnik i imate sve lijepo napismeno sta ste dužni. Sve se lijepo završi, a ne ja necu da plaćam nema me u stanu. Ako te nema u stanu i dalje si vlasnik zar ne? Plaćaš čišćenje zgrade? Plaćaš! Iz razloga da mozes doci do stana. Plaćaš struju u haustoru, za lift, hidrofor itd..? Plaćaš naravno, od toga ti ovise druge stvari... Onda si dužan da plaćaš i topli režim grijanja, jer sta ako zbog tvoga stana ljudima ispod ili iznad smrzne voda, ko je kriv? Reći ćeš ne zanima me jer nije moja cijev. Sta ako se to tebi desi? Onda će bit kriv komšija, pretpostavljam...

Nadalje imate lijepo u pravilniku da temperatura u sobama mora biti 22 stepena Celzijusa, noću 18 stepeni. Tako je od Japana do Amerike, i ljudi zavrću taman i kad treba, po noci od 22 do 6 u zimskom periodu i u intervalima po danu od 13 do 16 kad se i ne boravi u stanu.
Što se tiče isključenja grijanja u decembru, pravilnik kaže ako je tri dana uzastopno prosjecna dnevna temp. 12 ili vise stepeni Celzijusa, onda zavrću, a to se desilo u decembru ili u julu. Ako je prosjecna ispod, onda ce ga ukljuciti po propisu.

Grijanje u Sarajevu je najjeftinije na području cijele BiH. Raspitajte se kako je u drugim gradovima pa pricajte.
Ja šta je ovih iz Toplana na SA-X :lol:
Jel baš tako ili možda ovako:http://www.ozp.gov.ba/dokumenti/PAUSALI.pdf
neki

#83 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by neki »

Kemo BA wrote:
neki wrote: Tehnicki je izvodljivo samo u zgradama napravljenim nakon olimpijade u kojim postoji etazni razvod grijanja pa je cijev moguce blindirati u stubistu tj zajednickom prostoru. U starijim zgradama u kojim je proveden vertikalni razvod sa nekoliko vertikala kroz stan je tehnicki nemoguce jer bi se morali skidati radijatori u stanu, blindirati prikljucci u privatnom prostoru i vrsiti stalna kontrola da se ne bi stanar opet prikljucio na cijev koja prolazi kroz stan.

Ja vlasnik stana i svega što je u stanu.Zakon o zaštiti potrošaca kao i Zakon o komunalnim djelatnostima su regulisali odnose između mene kao kupca i Toplana kao prodavca.E ja necu da kupim taj njihov proizvod jednostavno nije mi potreban.Što na to kaže Zakon o zaštiti potrošaca?Da li je pravilnik koji je donio Upravni odbor Toplana jaci od tog zakona?
Tada stupa na snagu provjeren sistem kažu: "nema tehnicke mogucnosti odspajanja" i to cak i u slucaju da je jednocjevni sistem grijanja( za one koji ne znaju vertikale se nalaze u haustoru i niti jedna ne prolazi kroz stan).I ja lako dokažem da nisu u pravu.
Tada slijedi :"može ako ceš placati 40%" preuzimaš toplotu od drugih stanova i griješ se na racun komšija.Ma šale se! Donio njihov Upravni odbor odluku jacu od Zakona. :lol:
Druga je situacija ako kažem:" neka me griju necu da placam". E tu vec nema pardona preuzeo si kupio si i ima da platiš! Nema Zakona koji te može i treba štititi.
Nemoj molim te da sada tražim i nabrajam clanove Zakona koji mi daju za pravo a cl .17 na koji se pozivaš prepoznaje mogucnost odspajanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.Taj isti cl.17 ne uvažavaju Toplane.
Kada bi napravili analizu koliko ima dužnika na spisku i izvršili provjeru koji ustvari to nisu jer su u toku sudski sporovi vidjelo bi se koliko je stvarni a ne izmišljeni dug.
Da bi ti bilo jasno o cemu pišem molim da procitaš: http://www.ozp.gov.ba/dokumenti/PAUSALI.pdf
Hajde opet procitaj sta sam napisao..Tehnicki je izvodljivo samo u zgradama napravljenim nakon olimpijade u kojim postoji etazni razvod grijanja pa je cijev moguce blindirati u stubistu tj zajednickom prostoru ..etazni sistem ili jednocjevni sistem je kao standard uveden JUS-om nekad oko olimpijade i postao obavezan sistem za svu stambenu novogradnju, ako imas takav u stanu, jednostavno se blindiraju cijevi u haustoru i ti nemas grijanja, ali toplane ti i dalje naplacuju pausal oko 0,5 km po kvadratu jer navodno preuzimas toplotu iz okolnih stanova (po njihovom tumacenju) sto je lopovluk i sto bi trebala iole ozbiljna tuzba da obori.
Drugi tip je visecjevni sistem sa vise vertikala koje prolaze KROZ stan, koji je bio u upotrebi do pocetka 80tih i iz kojeg se nemoguce iskljuciti, ne puno teze sto neko rece nego nemoguce jer ako presjeces sve cijevi u stanu prekinuo si grijanje cijeloj lameli. Zbog ovakvog sistema su i donijeli pomenuti clan zakona da bi se i zakonski ogradili od eventualnih zahtjeva za iskljucenjem.
Kemo BA

#84 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by Kemo BA »

Neki,

možda se nismo razumjeli. Tema je postavljena kao iskljucenje nemoguce. Ja samo tvrdim da tamo gdje postoje tehnicka mogucnost Zakon isto dozvoljava a da Toplane na sve moguce nacine pokušavaju to pravo da ospore. Veliki broj sudskih procesa su baš zbog toga što Toplane smatraju da su iznad Zakona.Meni nije jasno da poslanici u Kantonu slijepo vjeruju podacima koje im Toplane serviraju(i ne samo Toplane) dok stvarni uzroci leže unutar tih JP(kolike su im place,topli obroci,regresi,kakav je vozni park ....). U krajnjoj liniji bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se situacija odvijala kada bi vlasnici stanova postavili pitanje vlasništva nad Toplanama jer gazdovanje-korištenje nije isto što i vlasništvo.
GAU8

#85 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by GAU8 »

Kemo BA wrote:

Cime sve ljudi nece opravdati neplacanje :D
Kemo BA

#86 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by Kemo BA »

GAU8,

gdje ti ovdje vidiš neplacanje necega? Citaš li što je napisano i razumiješ li isto? Ako ti nije jasno pitaj da ti se objasni a ne donosi nelogicne zakljucke i hajde navedi gdje vidiš neplacanje necega i što je to "nešto " što bi neko trebao platiti a nece i pravda na nepošten nacin. :evil:Dao bi jš jedan komentar ali mislim da bi na isti dobio ban na duže vrijeme.
GAU8

#87 Re: Trajno iskljucenje iz sistema centralnog grijanja nemogu

Post by GAU8 »

Kemo BA wrote:GAU8,

gdje ti ovdje vidiš neplacanje necega? Citaš li što je napisano i razumiješ li isto? Ako ti nije jasno pitaj da ti se objasni a ne donosi nelogicne zakljucke i hajde navedi gdje vidiš neplacanje necega i što je to "nešto " što bi neko trebao platiti a nece i pravda na nepošten nacin. :evil:Dao bi jš jedan komentar ali mislim da bi na isti dobio ban na duže vrijeme.
Izvinjavam se, jer u tvom primjeru mozda nisam upravu.
ALi je cinjenica da se mnogi vode logikom navedenom u tvom postu.
"Meni ne trebaju Toplane, neka me iskljuce, a ako ne mogu njihov problem, ja necu da placam"
To kaze samo zato jer ZNA da ga nece iskljuciti, a i da iskljuce, susjedni stanovi mogu umanjiti troskove njegovog grijana na struju.
Post Reply