Tragedija u Lipnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#76 Re: Tragedija u Lipnici

Post by Latina »

in33sa wrote:A sta mozemo "mi" promijeniti?

Kod mene skupina maloljetnih delikvenata maltretira cijelu zgradu vec godinama, zovemo policiju, oni dodju i obidju oko zgrade. Drugu noc delikventi jos glasniji, jos agresivniji.

Mozemo glasati, a za koga? evo nacelnik opcine Centar je iz SDP-a, gradonacelnica iz SDA, premijer iz SzaBiH. Nikakve razlike nema, apsolutno. Sve lopovi uvezani kao mafija, jedan drugog stite. Licno znam kako je bivsi nacelnik opcine Centar gospodario, Ljubisa. Tetak mi je u SDP-u Centar, covjek se razocarao u svoju partiju.

Konkretno, sta "mi" mozemo promijeniti?
Nisi u pravu. Zivim u 'razvijenoj' zapadnoj demokratiji, ali je situacija identicna.

Nedavno je covjek izasao iz kuce da pokusa pomoci komsiji koga su napali tinejdzeri. Ubijen je udarcima u glavu.

Pit-bull terijeri haraju okolo i pitanje je dana kad ce napasti neko dijete. Ako si stranac, bolje ti je da se poklopis usima, jer ce te jedan od Crnaca (?!) razvaliti. Dok Policija dodje, tebe nema.

Prva lekcija koju moras nauciti je da budes 'street-wise'. Lakse ti je predati mobitel, novcanik ili bilo sta sto ti zatraze nego pravdu traziti na 'Nebu'. Upravo to je uradila moja komsinica kojoj je u 8 navece prisao tinejdzer s pistoljem ( zena se vracala kuci s posla ) i zatrazio joj novcanik.

Jedan poznanik se lijeci od depresije, koja je donekle uzrokovana bukom koja svaku noc dolazi od komsija ( neudata tinejdzerka s bebom ) koji zive iznad njega. Buka pocinje u ponoc. Dok dodju oni kojima ih on prijavi, buka prestane. Momak kaze da je pitanje dana kada ce joj otici s bejzbol palicom na vrata ( inace je mirna osoba ).

p.s. Zivim u naoko izuzetno mirnom kvartu.;-)
BHG wrote:ali ovaj narod je toliko puta dokazao da ne zasluzuje nista bolje od ovoga
O cemu to ti !?! :roll:
liječen je u neuropsihijatrijskoj bolnici
Znaci - dozvolis-budali-da-nosi-oruzje - i onda se svasta moze ( hoce ) desiti.

Rjesenje ? Poostriti zakon ( dozvole ) za licno oruzje. Kad se ovaj manijak osvijesti, i on ce to pozeljeti.

Iskreno saucesce porodicama.
Last edited by Latina on 29/05/2008 19:49, edited 1 time in total.
Milet

#77 Re: Tragedija u Lipnici

Post by Milet »

nije za svakoga oruzje .. trebali su prije to da rijese.kad nesto bude gotovo je onda....
windas

#78 Re: Tragedija u Lipnici

Post by windas »

Hrvatske novine pisu da se ubica objesio u zatvoru...!!!!
callmethebreeeze

#79 Re: Tragedija u Lipnici

Post by callmethebreeeze »

ne znam da li ste vidjeli, ali izgleda da je lik prije dva mjeseca pucao od tuzle do lukavca i da je poslije pusten.

http://www.lds.ba/index.php?q=node/105
callmethebreeeze

#80 Re: Tragedija u Lipnici

Post by callmethebreeeze »

windas wrote:Hrvatske novine pisu da se ubica objesio u zatvoru...!!!!

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bi ... 1/index.do
Bumbar

#81 Re: Tragedija u Lipnici

Post by Bumbar »

sauscesce porodicama :( :(
suncica24

#82 Re: Tragedija u Lipnici

Post by suncica24 »

Saucesce porodicama :(

I da, sad dolazimo do slijedeceg problema: A gdej je zatvorena ustanova za psihicki oboljela lica u BiH?
Izgleda da samo kad se nesto ovako desi, pocinjemo rjesavati problem po problem!
Ako se Mujic usudi ponasati kao SS i SB, treba i njemu dati do znanja da...nece proci i da je vise vrijeme da stegnu kaiseve i uvedu red i mir!
Nece ni Lepenica odcutati! :(
omar little

#83 Re: Tragedija u Lipnici

Post by omar little »

:( :( :( :(

Moje saucesce porodicama.

P.S.

Ljudi mjesto se zove Lipnica ne Lepenica.
aidaa_princess90

#84 Re: Tragedija u Lipnici

Post by aidaa_princess90 »

Jao tragedija..saucesce porodicama,a tog monstruma treba zatvoriti za sva vremena
olduser

#85 Re: Tragedija u Lipnici

Post by olduser »

u PM

najgore je sto ovo nije jedina psihicki poremecena osoba koja seta slobodno ulicom
na svakom cosku budala, a drzava ni mukajet
MARIJANK

#86 Re: Tragedija u Lipnici

Post by MARIJANK »

http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europ ... index.html

Ovi kao da su čitali moje teze sa 4.stranice ove rasprave.
rajvosa^

#87 Re: Tragedija u Lipnici

Post by rajvosa^ »

uvjek dobar gost wrote:
vjesticanametli wrote:ima na Mojmilu jos jedan i mislim da gost pise o njemu. svaki dan seta oko hipera :-)

rafalo je na djecu i pusten je. sta če jadan nema ĐŽe :D
na tog sam i mislio da sad ne odajem ime... čovjek kada je u rastrojstvu skače ljudima na auta, otkida retrovizore.. napada ljude.... koliko je u stvari takvih ljudi u ovom post ratnom (konfliktnom) društvu u kojem se socijalne službe ne brinu ni o kome.... PTSP nije priznat kao oboljenje....
Mi danas živimo u posljedicama, vrijeme je da se (bez ovoliko šuplje) suočimo sa uzrocima !!!
Mene brine to sto ljudi imaju problema s tim PTSP a nista se ne poduzima. Ja imam nesto slicno - ne u ovakvom obliku vise kao anxiety, i kad pricam raji kako je zajebano onis samo ma daj ba nije ti nista. Ali fala bogu ovgdje gdje sam na prvi odlazak doktoru, dao mi najmanju dozu boba sto me vratilo u zviot. Cak i uzimam samo po potrebi (nekad jednom mjesecno). Ljudi koji to ne osjete ne znaju sta je, meni su se smijali kad odjednom ustanem od stola i samo hocu da idem kuci blijed ko krpa. Dok jednog mi jarana isto nije potrefilo pa kaze jarane jes ovo zajebano. Sad smo jedan drugom terapijama jer pricamo o tome. Nije kao PTSP al doktor rece da je posljedica toga.

Kad pogledam ni ljudi koji to ne osjete ne razumniju kako je to jebeno i kontaju ma daj ba nije ti nista. Al kad opali jebeno jaro. Malo sam s steme skrenuo, al i ipak se odnosi na neshvacanje PTSP i slicnih bolesti koje dosta raje ima. Vjerujte da i ovdje u dijaspori dosta raje ima s slicnim simptomima samo sto su odmah potrazili pomoc i dobili, bez ismijavanj, nije ti nista ovo ono.

Za ubijene - sta reci :( :( :(
tranquil

#88 Re: Tragedija u Lipnici

Post by tranquil »

:( Strašno. Imam mnogo šta da kažem na ovu temu al neka prespava...
valterbranisarajevo

#89 Re: Tragedija u Lipnici

Post by valterbranisarajevo »

Stravično ! neka je vječni pokoj ovim nesretnicima. :(

Međutim, sve ovo može biti još stravičnije ako se ostvare najave glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli, da će ako ova životinja bude proglašena neuračunjivom (a za što postoje velike šanse jer postoje podaci da je liječen u psihijatrijskoj ustanovi i u 2008) on biti na slobodi mjesec dana poslije završetka sudskog procesa, jer krivični zakon prebacuje neuračunjive ubice na brigu socijalnih službi, isto kao i maloljetne ubice...

Da je neko reagovao i izvukao neke pouke iz zahtjeva građana Sarajeva poslije tragičnih događaja kod nas, koji su ne bez razloga tražili da se promijene zakoni o nabavci i držanju oružja, možda se ova tragedija ne bi desila. Ovdje je u pitanju legalno registrovan pištolj..

Inače večeras smo saznali sa kakvom neozbiljnošću državni organi prilaze ovom zlu. Državni zakon o oružju se već tri godine "kiseli" u ladici nekog činovnika iz ministarstva sigurnosti. Šta se sve mora dogoditi da on "ugleda sunce". Međutim kako stvari stoje osim što će biti državni on neće ništa promijeniti niti poboljšati sigurnost građana, jer će i po njemu dozvole za oružje moći dobiti "Kurto i Panto".

Do tada, u Tuzli se priprema novi kantonalni Zakon, u kojem će se uz zahtjev za dozvolu morati priložiti ljekarsko uvjerenje a ljudi koji traže dozvolu moraće proći obuku rukovanja i držanja oružja... Ja sam šokian da se taj važan dokument nije tražio ranije..

Naravno ako se ljekarska uvjerenja za nošenje oružja budu izdavala kao ona npr. za vozačku dozvolu, onda će sve to biti samo jedna velika ubleha..
feral.tribune

#90 Re: Tragedija u Lipnici

Post by feral.tribune »

Vecina forumasa je dala pravu dijagnozu .Ovo ide na teret drzavi odnosno ljudima koji ovu drzavu vode .Njih je izabrao narod .
Ceh su platili nevini ljudi .Kada nevini ljudi shvate da davati glas za nacinaliste dajes glas svojim satrapima stvari ce se promijeniti .
Nasi zakoni su blagi , policija i politicari su korumpirani , niko ne radi svoj posao .sto je najgore na horizontu nema svjetala , nema izlaza iz ovog zacaranog kruga .Kneki usud , prokletstvo .Mater im jebem za sve su krivi uvijek isti igraci .Evo ih redom od golmana do navale .
SDA , SDS , SNDS , HDZ prvi , HDZ drugi , sve stranke koje imaju u svom nazivu srpska srpski , i vecina hrvtskih , Stranka za BiH , IVZ , katolicka crkva , pravoslavna crkva , i njihovi mentori i profesori i akademici koji sjede u Bg i u Zg .To su ljudi koji rade Bosni i Boasancima o glavi .Evo vec punih 100 godina .Ista garnitura .Nekad Spaho danas Alija , nekad Pavelic danas tudjamn ned Draza danas Radovan i Milorad .sta ljude sprjecava da ne daju glas SDP , Seferu , Lamiji , Danisu , Bojanu , Bogecivecu , Vikicu ....Mi smo imali za vrijeme rata zive i zdrave ljude Raifa Dizdarevica i Branka Mikulica ali se olos nije sjetila da ih pita za savjet nego su ih pljuvali na svakom koraku ......Oj zivoteeeeeeeee ......... Probudi se Bosno picka ti materina i nabij na kurac i na kolac nacionaliste i fasiste vec jednom :x
River_isle

#91 Re: Tragedija u Lipnici

Post by River_isle »

ma uzas , gdje ide ovaj svijet???
valterbranisarajevo

#92 Re: Tragedija u Lipnici

Ubio šestoro ljudi za pola sata

TUZLA - Tomislav Petrović (45), iz tuzlanskog naselja Lipnica, za pola sata ubio je šestoro ljudi, a ubrzo posle ovog nezapamćenog zločina je uhapšen. Petrović je ušao u kuće svojih komšija i ubio Miju i Katu Petrović, i Ivu Markanovića. Zatim je otrčao do gradskog autobusa i hicima iz pištolja ubio supružnike Niku i Maru Petrović, kao i Dragicu Petrović i ranio vozača Mursala Čolića.

Ranjeni vozač autobusa smešten je u bolnicu u Tuzli i, prema izjavama lekara, nije u životnoj opasnosti. Krvavi pir počeo je rano ujutro u 5.30 sati, kada je Petrović zakucao na vrata svojih prvih komšija bračnog para Mije i Kate Petrović. Njih dvoje su još spavali i probudilo ih je Petrovićevo lupanje. Ustali su, otvorili mu vrata, a on im je pucao u grudi i u glavu. Ne osvrćući se na tela koja je ostavio na kućnom pragu i terasi, Tomislav Petrović je otrčao do kuće njihovog suseda Iva Markanovića. Na ulaznim vratima Markanoviću je pucao u grudi. Kada je nesrećni čovek, koji je bio invalid i teško se kretao, pokušao da se spase i počeo da puzi ka kupatilu, Petrović je u njega ispalio još tri hica. Dok je Markanović umirao u kupatilu, monstrum je krenuo ka autobusu, gde je nastavio s ubijanjem. U autobusu je bilo troje njegovih poznanika koji su krenuli na posao i vozač. Ispalio je smrtonosne hice u Niku Petrovića, njegovu suprugu Maru i Dragicu Petrović, a zatim ranio vozača Mursala Čolića. Dok su nesrećni ljudi krvarili, Tomislav Petrović je istrčao iz autobusa, napunio šaržer, vratio se i bračnom paru pucao u glavu. Nakon toga je otrčao ka naselju Srednja Lipnica, gde je pucao na parkirane automobile, ali je ubrzo uhapšen.
U zaseoku Trstje, u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, muk i neverica. Policijski automobili i desetak policajaca na mestu zločina kakav se ne pamti u ovom rudarskom kraju. Meštani, rođaci i prijatelji žrtava plaču i s nevericom gledaju u krvave tragove koje je za sobom ostavio Tomislav Petrović. Potreseno pričaju i još ne mogu da rekonstruišu koga je prvo Tomislav Petrović ubio.
Sin ubijenih Nike (49) i Mare (49), Ranko, u šoku je posle gubitka oba roditelja. Potpuno skrhan, plačnim glasom priča da su roditelji danas, rano ujutro, krenuli autobusom na posao.
- Otac je radio u Bukinju, u železničkoj radionici, majka u Fabrici obuće „Aida“. Gradski autobus polazi s ove stanice u pet minuta do šest časova. Majka je ušla u sobu, pripremila mi stvari i rekla da se spremim za školu. Posle nekoliko minuta čuo sam nekoliko pucnjeva. Mislio sam, neko slavi. Kad sam istrčao do balkona, video sam tela u autobusu. Ubicu sam video kako beži uz brdo, vadi metke iz levog džepa i stavlja u pištolj. Izveo sam sestru iz sobe, istrčali smo i pobegli do komšije. Ubica je išao od kuće do kuće i ubijao redom - priča Ranko.

Autor: Ljubo Ljubojević | 30.05.2008 - 20:03

Blic
valterbranisarajevo

#93 Re: Tragedija u Lipnici

Ibrahim Kadrić: Ne smijemo se vratiti u Višegrad

Iako mu se zdravstveno stanje za nijansu poboljšalo život Ćamila Kadrića, 43-godišnjaka iz Sarajeva i policajca Federalne uprave policije, koji je povrijeđen u pucnjavi u nedjelju ujutro u mjestu Orahovice, kod Višegrada i dalje je u opasnosti.

Boje se novog napada

Ovo je za "San" potvrdila Biljana Jandrić, portparol sarajevske bolnice Koševo, gdje je na Intenzivnoj njezi Klinike za anesteziju i reanimaciju, smješten Kadrić. Kadrića je, iz pištolja ranio 72-godišnji Amir Karaman.

I dok je on, po odluci Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, pušten na slobodu porodica povrijeđenog Kadrića živi u strahu od novog napada Karamana.

- Ni nakon nekoliko dana, koliko je prošlo od pucnjave nije mi jasno zašto nas je Amir napao. Zajedno sa svojom porodicom i bratom Ćamilom otišao sam za vikend kod roditelja u Višegrad. U nedjelju ujutro smo krenuli da roštiljamo na jednoj livadi, a prije toga djeca su htjela da naberu trešanja. Tako smo svratili do drveta, koja se inače nalazi na zemlji moga oca, a koja godinama nije zagrađena - počeo je svoju priču brat povrijeđenog, Ibrahim Kadrić, kojeg je Karaman također ranio.

Dugogodišnje poznanstvo

On je pojasnio kako se sa Amirom Karamanom poznaju godinama, te da nikada nisu imali nikakvih problema s njima.

- S obzirom da je trava bila velika, odlučio sam da je pokosim kako bi djeca mogla da beru trešnje. U tom momentu je došao Amir sa rođakom Asimom Murtićem, koji je prišao meni i pitao me : "Šta to hoćeš?". Rekao sam mu šta želim, a on je ponovo pitao isto. Tada je Ćamil prišao i rekao: "Ne prepirite se oko obične zemlje?!. Međutim, Murtić ga je tada drvetom udario u sljepočnicu, a Karaman je izvadio pištolj i počeo da puca - nastavio je sa svojom pričom Ibrahim Kadrić, dodavši kako ni on ni njegova porodica ne mogu da spavaju noću zbog straha i svega što su preživjeli.

Kao glavnog krivca za sve, Ibrahim ali i njegov drugi brat Halil, navode Murtića, koji je, kako tvrdi Ibrahim, u stvari sve i započeo.

- Saznao sam da je nakon svega Karaman sam pozvao policiju i kazao im "ubio sam svog najboljeg komšiju" - kazao je za "San" Ibrahim Kadrić, istakavši da ih je Karaman bez ikakvog razloga napao.

A. Brkić

Pucnji

- Najgore od svega je bilo kada je Ibrahim otišao do Ćamilovog automobila, kako bi ga prevezeo do bolnice. Međutim, Amir Karaman je i tada pucao u Ćamila Kadrića. Htio je da onesposobi i automobil, kako se Ćamil ne bi spasio. To je nama dokaz da je Amir želio da Ćamila, ali i Ibrahima i njegovu porodicu, ubije - kazao je za "San" Halil Kadrić.

Veliki stres

Pored braće Kadrić, Ćamila i Ibrahima, povrijeđen je i njihov zet Džemal Kašmar. Prema riječima Ibrahima Kadrića, njegova djece, supruga, ali i on su doživjeli veliki stres.

- Ne smijemo više ni prozore da otvorimo, stalno smo u strahu i panici. Više i ne pomišljamo da odemo u Višegrad. Čak smo i roditelje doveli ovdje. Zaista ne možemo da vjerujemo da je Karaman pušten na slobodu. Mojoj supruzi već danima zbog toga nije dobro. Ona je u isto vrijeme spašavala i Ćamila i djecu kako ih metak ne bi pogodio - dodaje Ibrahim Kadrić, pokazujući rane koje je zadobio.

San

Evo još jedan ubica je na slobodi... :(
anais_nin

#94 Re: Tragedija u Lipnici

Post by anais_nin »

zasto razliciti izvori navode razlicite identite zrtava? Imena su ista, ali prezimena su pomjesana od clanka do clanka? :?

valterbranisarajevo wrote:Ubio šestoro ljudi za pola sata

TUZLA - Tomislav Petrović (45), iz tuzlanskog naselja Lipnica, za pola sata ubio je šestoro ljudi, a ubrzo posle ovog nezapamćenog zločina je uhapšen. Petrović je ušao u kuće svojih komšija i ubio Miju i Katu Petrović, i Ivu Markanovića. Zatim je otrčao do gradskog autobusa i hicima iz pištolja ubio supružnike Niku i Maru Petrović, kao i Dragicu Petrović i ranio vozača Mursala Čolića.

Ranjeni vozač autobusa smešten je u bolnicu u Tuzli i, prema izjavama lekara, nije u životnoj opasnosti. Krvavi pir počeo je rano ujutro u 5.30 sati, kada je Petrović zakucao na vrata svojih prvih komšija bračnog para Mije i Kate Petrović. Njih dvoje su još spavali i probudilo ih je Petrovićevo lupanje. Ustali su, otvorili mu vrata, a on im je pucao u grudi i u glavu. Ne osvrćući se na tela koja je ostavio na kućnom pragu i terasi, Tomislav Petrović je otrčao do kuće njihovog suseda Iva Markanovića. Na ulaznim vratima Markanoviću je pucao u grudi. Kada je nesrećni čovek, koji je bio invalid i teško se kretao, pokušao da se spase i počeo da puzi ka kupatilu, Petrović je u njega ispalio još tri hica. Dok je Markanović umirao u kupatilu, monstrum je krenuo ka autobusu, gde je nastavio s ubijanjem. U autobusu je bilo troje njegovih poznanika koji su krenuli na posao i vozač. Ispalio je smrtonosne hice u Niku Petrovića, njegovu suprugu Maru i Dragicu Petrović, a zatim ranio vozača Mursala Čolića. Dok su nesrećni ljudi krvarili, Tomislav Petrović je istrčao iz autobusa, napunio šaržer, vratio se i bračnom paru pucao u glavu. Nakon toga je otrčao ka naselju Srednja Lipnica, gde je pucao na parkirane automobile, ali je ubrzo uhapšen.
U zaseoku Trstje, u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, muk i neverica. Policijski automobili i desetak policajaca na mestu zločina kakav se ne pamti u ovom rudarskom kraju. Meštani, rođaci i prijatelji žrtava plaču i s nevericom gledaju u krvave tragove koje je za sobom ostavio Tomislav Petrović. Potreseno pričaju i još ne mogu da rekonstruišu koga je prvo Tomislav Petrović ubio.
Sin ubijenih Nike (49) i Mare (49), Ranko, u šoku je posle gubitka oba roditelja. Potpuno skrhan, plačnim glasom priča da su roditelji danas, rano ujutro, krenuli autobusom na posao.
- Otac je radio u Bukinju, u železničkoj radionici, majka u Fabrici obuće „Aida“. Gradski autobus polazi s ove stanice u pet minuta do šest časova. Majka je ušla u sobu, pripremila mi stvari i rekla da se spremim za školu. Posle nekoliko minuta čuo sam nekoliko pucnjeva. Mislio sam, neko slavi. Kad sam istrčao do balkona, video sam tela u autobusu. Ubicu sam video kako beži uz brdo, vadi metke iz levog džepa i stavlja u pištolj. Izveo sam sestru iz sobe, istrčali smo i pobegli do komšije. Ubica je išao od kuće do kuće i ubijao redom - priča Ranko.

Autor: Ljubo Ljubojević | 30.05.2008 - 20:03

Blic
fukara_tz wrote: ———–
Masakr se dogodio u dvije kuće susjeda i u autobusu GSP Tuzla, gdje je Petrović ušao, sjeo, a zatim bez ikakvog povoda izvadio pištolj i ubio rođake, supružnike Maru i Niku Petrović i susjedu Dragicu Markanović, dok je vozača Mursela Čolića (41) ranio, ali je ovaj uspio pobjeći i spasiti se u kući Marka Markanovića, muža ubijene Dragice.

Prije toga, ubica Tomislav Petrović ušao je udvorište kuće Kaje i Mije Markanović, gdje ih je ubio, nakon čega je pošao u kuću njihova rođaka Ive Markanovića koji se zaključao i pobjegao u kupatilo. Bolesni ubojica pucao je kroz vrata, zatim provalio u kuću i u kupatilu ubio Ivu Markanovića kojega je mrtvog nad kadom pronašao brat Marko.

Nakon svega, Tomislav Petrović je sjeo u džetu, a poslije je ušao u jednu kuću, gdje ga je uhvatila policija, a tom je prilikom i na njih pucao.

Motiv ubojstva za sada nije poznat. Tomislav Petrović je prije rata radio kao električar u Rudniku ugljena LIpnica, za vrijeme rata je otišao u Hrvatsku gdje je radio, ali se i razbolio. Liječen je u neuropsihijatrijskoj bolnici, a prošle godine se vratio u Lipnicu. Oženjen je i ima suprugu i dvije kćeri.

U UKC Tuzla jutros je operirao vozač autobusa Mursel Čorić i izvan životne je opasnosti. Istraga je u tijeku.

http://tuzlalive.ba/portal/?p=6057
Mikado wrote:Službeni izvori govore kako su svi ubijeni u rodbinskoj vezi s ubojicom, a to su supružnici Mijo i Kaja Petrović koje je ubio u kući, zatim se uputio prema kući Ive Markanovića kojeg je prvo tražio, a zatim ga našao u WC-u gdje ga je hladnokrvno ubio. U autobusu su stradali supružnici Niko i Mara Petrović, kao i Dragica Markanović.

Nakon masakra u autobusu, Petrović se svojim putničkim motornim vozilom udaljio s mjesta događaja te krenuo prema skretanju za Srednju Lipnicu. Ondje je opet pucao, ali ovog puta prema parkirnom vozilu. Zasada nije poznato kome je vozilo pripadalo, te jeli i to bio dio suludog plana ubojice.

"Upravo dok je pucao prema vozilu naišla je policija koja ga je i uhitila" kazao je glasnogovornik Malkić za Federalnu televiziju BiH, koji nije govorio o detaljima uhićenja.

Izjava svjedoka koji je ostao bez brata i sestre

Jedan od onih koji je preživio masakr je Marko Markanović, koji je ostao bez brata i snahe. U izjavi za lokalnu Radioteleviziju Slon, nije mogao reći ništa o eventualnim motivima ubojstva dodajući kako unutar obitelji nije bilo nikakvih razmirica.

"Provalio je u kuću mog brata, razvalio vrata, a onda ga je počeo tražiti. Našao ga je u WC-u i likvidirao ga metkom u čelo", kaže Markanović koji se našao kraj autobusa gdje se dogodio masakr.

"Bilo je to strašno. Ja i moja supruga pružali smo pomoć ranjenom vozaču koji je uspio doći do naše kuće koja se nalazi kraj autobusne stanice, a za to vrijeme Petrović je pobjegao", istaknuo je vidno potreseni Markanović za RTV Slon.

"Neko vrijeme se čudno ponašao i patio od depresije"
O pokolju su izvjestili Reuters i BBC kojeg je, kako navode, počinio "čovjek koji se već neko vrijeme čudno ponašao te patio od depresije".

index.hr
max_power

#95 Re: Tragedija u Lipnici

Post by max_power »

MARIJANK wrote:http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europ ... index.html

Ovi kao da su čitali moje teze sa 4.stranice ove rasprave.
The report says that the levels of crime against people and property, like homicide, robbery, rape, burglary and assault, are now lower in the Balkans than in Western Europe.

Moguce da je ovo tacno, ustvari vjerujem da je tacno. Ali ono sto sam ja primjetio je da se na zapadu svaka glupost prijavljuje, potuku se tinejdzeri na igralistu dodje policija. Kod nas se takve sitnije stvari obicno zavrse bez uplitanja policije. I to utice na statistiku. Ali ovih krupnijih zlocina sigurno ima vise na zapadu, ubistava, pljacki, kidnapovanja i slicno. Za silovanja nisam siguran, jer bojim se da se kod nas to takodjer rjedje prijavljuje, iz straha, sramote ili nekih drugih razloga.
dino_Ze

#96 Re: Tragedija u Lipnici

Post by dino_Ze »

feral.tribune wrote:Vecina forumasa je dala pravu dijagnozu .Ovo ide na teret drzavi odnosno ljudima koji ovu drzavu vode .Njih je izabrao narod .
Ceh su platili nevini ljudi .Kada nevini ljudi shvate da davati glas za nacinaliste dajes glas svojim satrapima stvari ce se promijeniti .
Nasi zakoni su blagi , policija i politicari su korumpirani , niko ne radi svoj posao .sto je najgore na horizontu nema svjetala , nema izlaza iz ovog zacaranog kruga .Kneki usud , prokletstvo .Mater im jebem za sve su krivi uvijek isti igraci .Evo ih redom od golmana do navale .
SDA , SDS , SNDS , HDZ prvi , HDZ drugi , sve stranke koje imaju u svom nazivu srpska srpski , i vecina hrvtskih , Stranka za BiH , IVZ , katolicka crkva , pravoslavna crkva , i njihovi mentori i profesori i akademici koji sjede u Bg i u Zg .To su ljudi koji rade Bosni i Boasancima o glavi .Evo vec punih 100 godina .Ista garnitura .Nekad Spaho danas Alija , nekad Pavelic danas tudjamn ned Draza danas Radovan i Milorad .sta ljude sprjecava da ne daju glas SDP , Seferu , Lamiji , Danisu , Bojanu , Bogecivecu , Vikicu ....Mi smo imali za vrijeme rata zive i zdrave ljude Raifa Dizdarevica i Branka Mikulica ali se olos nije sjetila da ih pita za savjet nego su ih pljuvali na svakom koraku ......Oj zivoteeeeeeeee ......... Probudi se Bosno picka ti materina i nabij na kurac i na kolac nacionaliste i fasiste vec jednom :x

potpisujem
metal_rules_cura

#97 Re: Tragedija u Lipnici

Post by metal_rules_cura »

valterbranisarajevo wrote:Stravično ! neka je vječni pokoj ovim nesretnicima. :(

Međutim, sve ovo može biti još stravičnije ako se ostvare najave glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli, da će ako ova životinja bude proglašena neuračunjivom (a za što postoje velike šanse jer postoje podaci da je liječen u psihijatrijskoj ustanovi i u 2008) on biti na slobodi mjesec dana poslije završetka sudskog procesa, jer krivični zakon prebacuje neuračunjive ubice na brigu socijalnih službi, isto kao i maloljetne ubice...

Da je neko reagovao i izvukao neke pouke iz zahtjeva građana Sarajeva poslije tragičnih događaja kod nas, koji su ne bez razloga tražili da se promijene zakoni o nabavci i držanju oružja, možda se ova tragedija ne bi desila. Ovdje je u pitanju legalno registrovan pištolj..

Inače večeras smo saznali sa kakvom neozbiljnošću državni organi prilaze ovom zlu. Državni zakon o oružju se već tri godine "kiseli" u ladici nekog činovnika iz ministarstva sigurnosti. Šta se sve mora dogoditi da on "ugleda sunce". Međutim kako stvari stoje osim što će biti državni on neće ništa promijeniti niti poboljšati sigurnost građana, jer će i po njemu dozvole za oružje moći dobiti "Kurto i Panto".

Do tada, u Tuzli se priprema novi kantonalni Zakon, u kojem će se uz zahtjev za dozvolu morati priložiti ljekarsko uvjerenje a ljudi koji traže dozvolu moraće proći obuku rukovanja i držanja oružja... Ja sam šokian da se taj važan dokument nije tražio ranije..

Naravno ako se ljekarska uvjerenja za nošenje oružja budu izdavala kao ona npr. za vozačku dozvolu, onda će sve to biti samo jedna velika ubleha..

Krivicni zakon se ni po cemu ne razlikuje kao takav od bilo kojeg drugog u svijetu. Naime, nigdje neuracunljiva osoba i mladji maloljetnik ne mogu odgovarati za svoja djela. Sa jedne strane je to, a sa druge cinjenica da u tim istim zemljama postoji nesto drugo ako ne zatvor, druge ustanove. Ovdje kod nas to nije slucaj, pa nije zakon kriv sto se oni poslije nekog vremena nadju na slobodi. Propisano je ok, ali se ne provodi.

Nisam sigurna da je ovaj covjek zivotinja... Da se moji postovi ne bi banalizovali ovdje (desavalo se vec) napominjem kako ja ovim ne pravdam bilo sta, vec iznosim cinjenicu da ako je covjek lijecen i nije sposoban da upravlja svojim postupcima (bilo da se radi o vristanju ili ubijajanju, on to ne moze kontrolisati) onda se ne moze reci doslovno ni da je zivotinja. Opet kriva drzava... Ako je lijecen, nije trebao biti takav na ulici. Po meni su vece zivotinje oni bez emocije, a sasvim svjesni koji bi covjeka ubili u trenu. Ni svjesni nismo koliko nam se takvih u lice svaki dan nasmije. I nije tu pitanje samo nosenja oruzja vec opcenito prisustva takvih lica u sredinama koje im nisu pogodne, u koje se ne uklapaju. Pa stradaju ni krvi ni duzni ljudi, a opet nisu krivi ni ovi koji su ih ubili ako imaju poremecaj. Oni ga nisu birali. Treba samo preventivno skloniti takve. Ako redukuju samo nosenje oruzja, onda ako nece oruzjem uzece kuhinjski noz i zbosti ljude. Za to mu ne treba nikakva dozvola niti neki uslovi.
Leonid Breznjev

#98 Re: Tragedija u Lipnici

Post by Leonid Breznjev »

metal_rules_cura wrote: 1) Nisam sigurna da je ovaj covjek zivotinja... Da se moji postovi ne bi banalizovali ovdje (desavalo se vec) napominjem kako ja ovim ne pravdam bilo sta, vec iznosim cinjenicu da ako je covjek lijecen i nije sposoban da upravlja svojim postupcima (bilo da se radi o vristanju ili ubijajanju, on to ne moze kontrolisati) onda se ne moze reci doslovno ni da je zivotinja. Opet kriva drzava... Ako je lijecen, nije trebao biti takav na ulici. 2)Po meni su vece zivotinje oni bez emocije, a sasvim svjesni koji bi covjeka ubili u trenu. Ni svjesni nismo koliko nam se takvih u lice svaki dan nasmije. I nije tu pitanje samo nosenja oruzja vec opcenito prisustva takvih lica u sredinama koje im nisu pogodne, u koje se ne uklapaju. 3) Pa stradaju ni krvi ni duzni ljudi, a opet nisu krivi ni ovi koji su ih ubili ako imaju poremecaj. Oni ga nisu birali. Treba samo preventivno skloniti takve. Ako redukuju samo nosenje oruzja, onda ako nece oruzjem uzece kuhinjski noz i zbosti ljude. Za to mu ne treba nikakva dozvola niti neki uslovi.

1) ni ja ne shvatam zasto ljudi kada zele nekog uvrijediti porede covjeka sa zivotinjom :roll: zivotinje se puno bolje pridrzavaju zakona zivotinjskog carstva nego mi zakona koje smo sami osmislili :-)

2) mislim da je jedina razlika to sto su ovi drugi sposobni da shvate zakonski proces sudjenja pa su stoga podlozni istom :-) to ne znaci da nisu umno poremeceni :)

3) sklonit, jasta nego sklonit....u podrume...u institucije...sto dalje od ociju javnosti....jok unaprijedjivati trendove vanklinicke terapije, pratiti razvoj (ovih struka) u ostatku svijeta...nego u ludnicu i bacit kljuc :-) s obzirom koliko smo mi pravican i posten narod, to nimalo ne bi dovelo do daljnjih mogucnosti zloupotrebe sistema :) imati adekvatne institucije za lijecenje i boravak mentalno oboljelih DA....dati im mogucnost kontinuiranog lijecenja DA...sklanjati ljude ko stoku s ulice (posebno preventivno :shock:) paaaaaaaaaaaa....

takodje mislim da ljudi jos nisu potpuno shvatili implikacije ovog sto se desilo u Lipnici :( svi su se veoma brzo ohladili od bilo kakve price o samoj tragediji, cim im je bilo uskraceno pravo da laju i ujedaju jedni druge ..
valterbranisarajevo

#99 Re: Tragedija u Lipnici

Ja sam ovog ubicu uporedio sa životinjom u afektu što se valjda može i pretpostaviti. Nije mi uopšte palo na pamet u tom trenutku da to može nekoga uvrijediti - a može naravno, Međutim mislim da to nije najveći problem u svemu ovome.

Ako se ubica nađe na slobodi zbog neuračunjivosti nije kriv on nego sistem koji ga nema gdje smjestiti. To nisam izmislio ja, nego je to izjavio tužilac iz Tuzle koji očigledno ima razlog zašto to govori.Čovjek je lijepo rekao, psotoji mogućnost da se zbog neuračunjivosti ubica nađe NA SLOBODI..

Što se tiče oružja kojim je izvršen zločin- velika vjerovatnoća je, da je umjesto pištolja imao kuhinjski nož, tragedija ovih razmjera bi bila izbjegnuta..

Na kraju što se tiče neuračunjivost, iako će vjerovatno biti proglašen neuračunjivim, psiholog dr. Dizdarević tvrdi da po podacima koji su izneseni ne može sa 100% sigurnosti reć da je lice neuračunjivo. Po njemu, neuračunjive osobe obično pucaju i idu dalje, a ne ganjaju svoju ranjenu žrtvu da bi je dokrajčili, kao što je to bilo u ovom slučaju.. Ali to je već stvar za stručnjake i ne bih se dublje upuštao u analizu njegove ličnosti..

Na kraju ako se znalo da je liječen zašto niko nije podduzeo nekle mjere da mu se oduzme oružni list i oružje, za koje su svi znali da ima jer ga je često koristio..
fukara_tz

#100 Re: Tragedija u Lipnici

Post by fukara_tz »

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ŽRTAVA MASAKRA U LIPNICI

Ispred Komemorativnog centra Tuzla danas su na vječna počivališta ispraćene žrtve pomahnitalog Tomislava Petrovića iz gornje Lipnice.

Image

Najbliži članovi obitelji ubijenih Mije i Kaje Petrović, Ive Markanovića, Mare i Nike Petrovića i Dragice Markanović jedva su uspijevali ostati pribrani pored kovčega svojih najmilijih. Hitna pomoć je, ipak, morala intervenisati i jednu od rođaka odzvezla sanitetom.

Svojim prisustvom počast su odali policijski komesar, Nedim Mutapčić i ministar policije, Sead Omerbegović, te hrvatski konzul u Tuzli, Josip Juras.
(Tuzla live)

Uz načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, sahrani je prisustvovao i mjesni imam Ajdin Džafić

Image
Last edited by fukara_tz on 31/05/2008 22:22, edited 1 time in total.
Post Reply