Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
aminchev2
- esmasaric
#2 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Eh koji bi haos nastao kad bi BiH imala sprema banku.
Bože moj, uzimaš jednu polovinu svog budućeg djeteta od osobe koju znaš preko papira.
Odrastajući na ovim prostorima, bar sam naučila da ne vjerujem kako pišu nego kako čine.
On je zaradio novac i njemu je svejedno. Ovo je krivica banke jer nije provjerila donora. To je ipak živa materija.
Bože moj, uzimaš jednu polovinu svog budućeg djeteta od osobe koju znaš preko papira.
Odrastajući na ovim prostorima, bar sam naučila da ne vjerujem kako pišu nego kako čine.
On je zaradio novac i njemu je svejedno. Ovo je krivica banke jer nije provjerila donora. To je ipak živa materija.
-
aminchev2
#3 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
esmasaric wrote:Eh koji bi haos nastao kad bi BiH imala sprema banku.
Slazem se, ali ipak
sad te zene imaju djecu koja su poremecena - nije da je to problem, ali kad si samohrana majka, ipak je teze
- Sanchez22
#4 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Nasataviti tuzbe,sta drugo.
U ovome bi se trebalo voditi rigorozne kontrole,ne tek onako prihvatati.
-
aminchev2
#5 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Koja je to patnja, ne daj BozeSanchez22 wrote:Nasataviti tuzbe,sta drugo.
Znaci ovoga nema po BiH?
- esmasaric
#6 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Ima samo nema banke. [emoji52]
-
aminchev2
#7 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
HAHAHAHAHAHHAesmasaric wrote:Ima samo nema banke. [emoji52]
- Sanchez22
#8 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Moguce je zamrzavanje sperme muskarcima koji boluju od raka testisa u privatnim klinikama,nisam siguran za drzavne bolnice.aminchev2 wrote:Koja je to patnja, ne daj BozeSanchez22 wrote:Nasataviti tuzbe,sta drugo.
Znaci ovoga nema po BiH?
Sumnjam da mi imamo ovakve vrste banki i dugo ce proci da to zazivi.
- perfekcionista1
#9 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Je li ima iko normalan da donira spermu svjestan da ce na osnovu toga tvoje dijete biti rodjeno tamo negdje a da ti s njim neces imati nikakve veze. To je vjerovatno onaj tip muskarca koji u slucaju da naprave dijete nevjencanoj partnerici nece da znaju za njega, pa im je i ovo normalno. Meni to zvuci jezivo.
-
aminchev2
#10 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
perfekcionista1 wrote:Je li ima iko normalan da donira spermu svjestan da ce na osnovu toga tvoje dijete biti rodjeno tamo negdje a da ti s njim neces imati nikakve veze. To je vjerovatno onaj tip muskarca koji u slucaju da naprave dijete nevjencanoj partnerici nece da znaju za njega, pa im je i ovo normalno. Meni to zvuci jezivo.
Neke žene neće uopšte da se vežu za nekog čovjeka jer su imale loša iskustva, nisu imale sreću da nađu Partnera, a ovako makar znaš nešto o frajeru a nije one night stand.
Usput, ovo je jako skupo.
- ExNihilo
#11 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Ispuniš svoju elementarnu biološku funkciju, proširiš gene, a sve to bez popratnog troška i na tuđi račun, a pri tome usrećiš neku porodicu i ne ostavljaš nikoga na cjedilu.

- Matzan
#12 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Kolike su kamate u ovoj banci?
- supercali
#13 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Gdje je najbliza banka da unovcim zuljeve na ruci 
- Dope_Man
#14 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Tamo negdje ce biti rodjeno necije dijete, a tvoje nije ni po cemu osim po tom mrvici sperme koju si nekad ostavio u plasticnoj casici u banci. Sta bi to covjeku trebalo da znaci? Zasto bi bilo nenormalno da uopste ne razmislja, kao sto vecina sigurno ne razmislja gdje i ko je mogao roditi dijete od te sperme?perfekcionista1 wrote:Je li ima iko normalan da donira spermu svjestan da ce na osnovu toga tvoje dijete biti rodjeno tamo negdje a da ti s njim neces imati nikakve veze. To je vjerovatno onaj tip muskarca koji u slucaju da naprave dijete nevjencanoj partnerici nece da znaju za njega, pa im je i ovo normalno. Meni to zvuci jezivo.
Svi odnosi medju ljudima se razvijaju interakcijom, potpui stranci postaju najbolji prijatelji ili parovi jer provode vrijeme zajedno, razgovaraju, dijele iskustva itd. S druge strane unutar jedne porodice ljudi mogu da budu potpuno otudjeni jedni od drugih jer nemaju nikakvih medjusobnih odnosa. Poenta - samo zato sto neko negdje nosi moj DNK materijal ne znaci da ja moram osjecati nesto.. ne postoji to nesto. Covjek je zadovoljan jer dobije pare, a neko jer je dao priliku nekom drugom da ima dijete i to je to.
- esmasaric
#15 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Muškarac ionako nikad ne zna koliko ima djece po svijetu. Ovako mu barem plate.
- ExNihilo
#16 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Prilično sam siguran da znam koliko djece imam po svijetu.
- esmasaric
#17 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Dok ne zakuca na vrata neko za 5 godina.
Ne, to je više crni humor, mada se događa da žena pronađe partnera da joj napravi dijete. Znam za dva slučaja gdje muškarac nije znao za dijete...i to iz bliže okoline.
Ali ne vidim problematiku banke sperme. Mada to kod nas neće zaživjeti, nego će biti upravo kako sam navela. [emoji53] [emoji4]
Ne, to je više crni humor, mada se događa da žena pronađe partnera da joj napravi dijete. Znam za dva slučaja gdje muškarac nije znao za dijete...i to iz bliže okoline.
Ali ne vidim problematiku banke sperme. Mada to kod nas neće zaživjeti, nego će biti upravo kako sam navela. [emoji53] [emoji4]
- perfekcionista1
#18 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Od te mrvice sperme dijete i postane, rodi se i odraste. Ti si tom dijetu odredio znacajan dio zivota svojom genetikom koju ce dobiti od te mrvice sperme. To dijete je bioloski moje i siguran sam da bi se cesto pitao da li je sve uredu s njim i da li mu sta fali. Kome Bog nije podario milost i ljubav prema djeci to ne moze razumiti.Dope_Man wrote:
Tamo negdje ce biti rodjeno necije dijete, a tvoje nije ni po cemu osim po tom mrvici sperme koju si nekad ostavio u plasticnoj casici u banci. Sta bi to covjeku trebalo da znaci? Zasto bi bilo nenormalno da uopste ne razmislja, kao sto vecina sigurno ne razmislja gdje i ko je mogao roditi dijete od te sperme?
.
Pored toliko sirocadi i ostavljene djece ljudi traze tudju spermu da bi dobili dijete umjesto da usvoje neko od te jadne ostavljene djece. Sta ces, razum i milost, rijetke osobine kod ljudi.
- Dope_Man
#19 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Ja sam svakako za to da ljudi usvajaju djecu prije nego da traze donora, surogate, umjetne oplodnje itd.. ali u glavama vecine ljudi dijete koje nije ''njihovo'' je manje vrijedno nego ono koje ima njihov genetski materijal.perfekcionista1 wrote:Od te mrvice sperme dijete i postane, rodi se i odraste. Ti si tom dijetu odredio znacajan dio zivota svojom genetikom koju ce dobiti od te mrvice sperme. To dijete je bioloski moje i siguran sam da bi se cesto pitao da li je sve uredu s njim i da li mu sta fali. Kome Bog nije podario milost i ljubav prema djeci to ne moze razumiti.Dope_Man wrote:
Tamo negdje ce biti rodjeno necije dijete, a tvoje nije ni po cemu osim po tom mrvici sperme koju si nekad ostavio u plasticnoj casici u banci. Sta bi to covjeku trebalo da znaci? Zasto bi bilo nenormalno da uopste ne razmislja, kao sto vecina sigurno ne razmislja gdje i ko je mogao roditi dijete od te sperme?
.
Pored toliko sirocadi i ostavljene djece ljudi traze tudju spermu da bi dobili dijete umjesto da usvoje neko od te jadne ostavljene djece. Sta ces, razum i milost, rijetke osobine kod ljudi.
Ja samo kazem gore da se odnosi medju ljudima stvaraju i nestaju interakcijom. Dakle, ako usvojim dijete, odgajam ga, rastem sa njim itd. to je moje dijete (iako bioloski ne dijelimo DNA) i kroz zivotna iskustva idemo zajedno. S druge strane, ako sam ostavio mrvicu sperme negdje u nekoj banci sperme, niti znam da li je ko uzeo, niti da li se negdje nesto od toga rodilo, nemam razloga da razmisljam o tome. To nije nikakav nedostatak empatije, razuma ili milosti vec jednostavna realnost.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
nije tvoje dijete
hoćete sad i biologiju relativizirati
ustvari to je već napravljeno
hoćete sad i biologiju relativizirati
ustvari to je već napravljeno
- esmasaric
#21 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Zar nije za usvajanje potrebno da budu u braku?
Dok ja mislim, bar u USA, žene u 30tim koje su se posvetile karijeri i nemaju muža su najčešće mušterije banke sperme.
Dok ja mislim, bar u USA, žene u 30tim koje su se posvetile karijeri i nemaju muža su najčešće mušterije banke sperme.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
prave djecu s dad issues
saće se javiti bolje to nego pijandura ili kurvar te da se svađaju svaki dan roditelji
a zašto ne miran tih skladan i dobar zdrav brak u kojemu djeca odrastu kao pravi ljudi
saće se javiti bolje to nego pijandura ili kurvar te da se svađaju svaki dan roditelji
a zašto ne miran tih skladan i dobar zdrav brak u kojemu djeca odrastu kao pravi ljudi
- esmasaric
#23 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Nekad ne uspije. Brak pukne, žena želi dijete ili žena ne nađe partnera, mislim ionako je više žena nego muškaraca u BiH ali u svijetu, nemaju svi mjesta za brak.
Plus s porastom razvoda mene ne čudi što raste porast samohranih majki. Ljudi se u današnje vrijeme udaljavaju jedni od drugih i ne postoje više odnosi koji su bili prije 40tak godina nažalost.
Ja lično poznajem 5-6 samohranih majki. A da ne govorimo o porastu homoseksualne populacije, i oni žele djecu. I onda se takvi ljudi odluče za banku. Jer pobogu nisu svi sterilni.
Plus s porastom razvoda mene ne čudi što raste porast samohranih majki. Ljudi se u današnje vrijeme udaljavaju jedni od drugih i ne postoje više odnosi koji su bili prije 40tak godina nažalost.
Ja lično poznajem 5-6 samohranih majki. A da ne govorimo o porastu homoseksualne populacije, i oni žele djecu. I onda se takvi ljudi odluče za banku. Jer pobogu nisu svi sterilni.
- Euridika
- Globalna šefica
#24 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
A šta se realno može uraditi? Tužiti - svakako, ali osim finansijskog obeštećenja, šta se dobija tim? Ako je dijete već rođeno bolesno, potpuno je nebitno da li je(su) unaprijed znala(e) za tu mogućnost ili ne (u kontekstu budućnosti i daljeg života). Da, svakako, da je(su) znala(e) na vrijeme, ne bi tu spermu upotrijebila(e), ali u životu je svakako mnogo stvari lutrija, moglo se desiti da ni donor ne zna za bolest. Opet se dobije (skoro) isti ishod. Uostalom, i kad se radi o partneru s kojim dijeliš život, može se isto desiti.
Konačno, ako su ta djeca donesena na svijet u ljubavi, roditelji/staratelji će se potruditi da mu obezbijede dobar život (u skladu sa svojim mogućnostima) bez obzira na ove okolnosti.
-
Did
#25 Re: Tragedija - kada muskarci lazu sperm bankama
Auh. Majke prevarene, a čitav život živjeti s tim pomiješanim osjećajem.