Trafika

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jasko_ja

#1 Trafika

Post by jasko_ja »

Zanima me ima li neko iskustvo sa radom u trafici (novine, cigare, sokovi), odnosno koliko moze imati trafika u Sarajevu na prosjecnom mjestu dnevnog prometa ljeto/zima. Da li se tu može računati na neki sitni bakšiš. Sve provjerene infromacije su dobrodošle.
sporticus

#2 Re: Trafika

Post by sporticus »

Nije lako početi sa takvim poslom ukoliko očekuješ da ćeš pozitivno poslovati kroz kraći vremenski period . Država odera a marža mala . Uz takve uslove treba ti jako puno standardni mušterija koje bi te održale u životu . Iz iskustva govorim obzirom da je moja majka otvorila trafiku na Baščaršiji i izdržala je 9 mjeseci .

Doduše , otvaranje trafike je bilo poprilično loše tempirano jer se sa poslom krenulo u Junu kada je posao na vrhuncu . Zima je gola da se to ne može ni opisati , teško je i troškove pokriti .
jasko_ja

#3 Re: Trafika

Post by jasko_ja »

sporticus wrote:Nije lako početi sa takvim poslom ukoliko očekuješ da ćeš pozitivno poslovati kroz kraći vremenski period . Država odera a marža mala . Uz takve uslove treba ti jako puno standardni mušterija koje bi te održale u životu . Iz iskustva govorim obzirom da je moja majka otvorila trafiku na Baščaršiji i izdržala je 9 mjeseci .

Doduše , otvaranje trafike je bilo poprilično loše tempirano jer se sa poslom krenulo u Junu kada je posao na vrhuncu . Zima je gola da se to ne može ni opisati , teško je i troškove pokriti .
Imas PP

Ima li Josko da podijeli iskustva?
talić

#4 Re: Trafika

Post by talić »

Čovjek mi je pričao da je njegov prijatelj držao trafiku odmah poslije rata i da je dnevni promet prelazio hiljadu maraka ali je u to vrijeme bilo malo trgovina, marže su bile veće i dobro mu je išlo.
Sad su navodno marže mnogo manje, ljudi su izgubili naviku da kupuju na trafikama i uz sve to konkurencija je npr. FDS sa preko 200 trafika. Lokacija bi morala biti jako dobra da bi se opstalo i uz cigarete, novine obavezno i sa lutrijom potpisati ugovor za loto i bingo listiće.
StupskaBitanga

#5 Re: Trafika

Post by StupskaBitanga »

Konkurencija u vidu Duhanprometa, FDS-Tobacco press i Inovine-opresa-TDR nije baaš optimistično
jasko_ja

#6 Re: Trafika

Post by jasko_ja »

Meni rekose da sve zavisi od tri faktora. Lokacija, lokacija i lokacija. Kod mene na mostu (malta) pet trafika (dvije velike i tri male privatne) u 100 metara. Ne znam ziv sta da mislim vise...
mayab

#7 Re: Trafika

Post by mayab »

StupskaBitanga wrote:Konkurencija u vidu Duhanprometa, FDS-Tobacco press i Inovine-opresa-TDR nije baaš optimistično
Jeste, kad vidim njihove ogromne, napucane trafike, gdje samo jos nema kupiti svjezeg mesa, mislim da se nema sanse uspjeti; eto jedino ako je lokacija bas povoljna, i bez ove konkurencije u blizini
StupskaBitanga

#8 Re: Trafika

Post by StupskaBitanga »

2 najprometnije trafike u gradu su:
Opresa-Inovine predsjedništvo
Tobacco press Skenderija
jasko_ja

#9 Re: Trafika

Post by jasko_ja »

Prije 10 godina je teze napraviti bilo 1000 KM nego danas. Cigare su tada bile dva do tri puta jeftinije (a i ostali artikli koji se mogu naci u trafici), nije bilo ultra dopuna kao danas itd itd. Eh sada, danas je marza je dosta manja a raja realno nema para. Dumam da li se isplati da se udje u, za mene, veliki rizik, da bi se eventualno ostvarila prosjecna zarada.
talić

#10 Re: Trafika

Post by talić »

jasko_ja wrote:Prije 10 godina je teze napraviti bilo 1000 KM nego danas. Cigare su tada bile dva do tri puta jeftinije (a i ostali artikli koji se mogu naci u trafici), nije bilo ultra dopuna kao danas itd itd. Eh sada, danas je marza je dosta manja a raja realno nema para. Dumam da li se isplati da se udje u, za mene, veliki rizik, da bi se eventualno ostvarila prosjecna zarada.
Provjeri kakvi su uslovi sa lutrijom i ako u blizini nema uplatnog mjesta onda ima izgleda.
Npr. ovaj kiosk u ul. Aska Borića u Zenici radi kao sat.
Imali su sreće da u kratkom vremenu prodaju par listića sa glavnim dobicima i sad vjerovatno bez problema prodaju par hiljada listića sedmično.
Sheriff

#11 Re: Trafika

Post by Sheriff »

Pa koliko to lutija placa da uvedes bingo, lotto?
talić

#12 Re: Trafika

Post by talić »

Sheriff wrote:Pa koliko to lutija placa da uvedes bingo, lotto?
Ne znam o kojem se procentu radi ali pretpostavljam da je između 5 i 10%.
jasko_ja

#13 Re: Trafika

Post by jasko_ja »

Koliko sam ja uspio saznati, marza je izmedju 5 i 8 %, osim na grickalice, sokove, sladoled i ostale sitnice. Novine, ultra i cigare, glavni artikli su do 8 posto, pa pretpostavljam da je tako i za lutriju...

Ispravljam, odredjena stampa je i iznad 8%
Post Reply