tradicija, religija i evolucija drustvene svijesti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

digger

#26 Re: re: digger

Post by digger »

krelac wrote:Digger, kopac, fizicki radnik, pragmatista u nefilozofskom znacenju te rijeci, ljubitelj temeljitog I dubinskog posla, covjek koji je ?za st.gremain-ovo informisanje? odrzavao seminare po filozofskopolitickodrustvenim pitanjima nam prestavlja slijedeci zakljucak: ?Razvoj svijesti nece nikada dovesti do ateizma?
Hvala, konacno sam i priznat. Naravno, kasnije je doslo "budalo" ali to na forumu dolazi skoro iz milja.

U mom navedenom komentaru zadnji paragraf je: Ako neko zeli da dobije razloge zasto mozak pojedinca prihvata ili ne prihvata religiozno ucenje, itd. Dakle, nemam nikakve namjere da ucim nekoga "filozofskopolitickodrustvenim" (kreletovo) ili idejama oko religije. Ali mozda sam nesto kvalifikovan da diskutujem kako mozak barata sa informacijama ("processing information"). Materijal je baziran na teoriji J. Grindera i R. Bandlera, davno dokazanoj i siroko primjenjenoj. Da li je isto u vezi sa religijom ili ljubavi, nije ni vazno jer ce mozak da operise na istom principu. To je bila moja gornja "ponuda".

Ono sto si ti napisao vjerovatno moze da stoji u tvojim razmisljanjima, metafizici ili tvojim licnim observacijama, ali ne stoji kao cinjenice. Dajes mi dojam da imas teolosko (katolicko) skolovanje koji djelomicno crpi filozofska objasnjenja iz radova filozofa spomenutih u tvom komentaru.

To ipak nece promjeniti navode u mom komentaru da su u osnovi nasa religiozna vjerovanja (tacnije, skoro sva) bazirana na:

(a) vlastitom prilazu vjerovanja, i
(b) drustveno sankcionsane religije odnosno organizovane religije (cetiri glavne religije, etc). ...

Takodjer da razvoj individualne svijesti ne vodi do ateizma.

Da bih to potkrijepio kako treba, odgovor ce biti postavljen u vidu teme, a postavicu link ovdje. Ko bude imao vremena i interesa da isto slijedi--nesto je poduze--naci ce prakticna i interesantna objasnjenja (nije me "krelac" tek tako okarakterisao kao pragmaticara!) o tome kako je proces misljenja i donosenja zakljucaka vezan za nas vlastiti sklop vrijednosti i vjerovanja (religija je samo jedan oblik "vjerovanja"). To je materija o kojoj sam drzao seminare; ne o religiji.

U medjuvremenu, ti se drzi svojih slaufa, a ja cu solidnog tla.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Fair Life wrote:
ucenik wrote:
zena wrote:"Religija je uzdah progonjenog bića, duša u okrutnom svijetu, kao što je duh u bezdušnim prilikama. Ona je opijum naroda."
Dobro, izvinjavam se, moja greska, niko je ne navede u potpunosti ne do kraja! Zapravo niko ne navede njen pocetak! :-) :-) :-)
Ovisnost...

Ovisnost o opojnih droga je preporucljiva. Dileri se zatvaraju.
Ovisnost o religiji i njezinim dilerima je "dobro dosla" ?!
..ne znam je li preporucljivo...ali molim te...procitaj raspravu....pa onda procitaj kompletan citat...jer upravo je bila rijec o tome...da se citira dio...a ne ono sto je Marx stvarno rekao...nemilosrdno iscjepkana misao...pretvara se u nesto drugo...citat koji ipak moze imati i drugacije znacenje...a ti opet...:(

p.s.
..i ovo o ovisnosti...tako neumjesno...
DonDavudes

#28 Re: tradicija, religija i evolucija drustvene svijesti

Post by DonDavudes »

St.Germain wrote:ko kome treba da se prilagodjava? Svjedoci smo obicnom covjeku cudne kakofonije pravila tradicije (hajde, svrstajmo i religiju u to, jer ona po svom diktatu jeste samo dio tradicije) uz paralelno razvijanje drustvene svijesti otjelovljene u zakonima za zastitu prava covjeka a bogami i drugih zivih bica.

kako recimo napraviti kompromis izmedju tradicije (primjer Kurban bajrama u kojem se muslimanu vjerniku nalaze obaveza da zakolje zivotinju u znak postovanja prema Svemogucem) i udruzenja za zastitu prava zivotinja koja postaju sve radikalnija u svojim zahtjevima koja od strane drustva postaju sve vise prihvacenija iliti norma?
:)
tradicija nije isto sto i religija (uzasan obicaj obrezivanje zena u africi je tradicija koja se pokusava prodati u religiju). treba biti pazljiv sa ovim pojmovima

svaka religija u sustini zagovara univerzalne moralne vrijednosti (i hiljadama godina prije bilo je zabranjeno lagati, krasti, ubijati itd..) tako da nema potrebe prilagođavanju

i kad spomenu B.bardo: muslimani ne kolju kurban iz zajebancije niti su to neki vudu obicaju. meso ovih zivotinja se daje na trpezu sirotinji i ubogim (po meni je to cista pozitiva).
digger

#29 Re: tradicija, religija i evolucija drustvene svijesti

Post by digger »

DonDavudes wrote:svaka religija u sustini zagovara univerzalne moralne vrijednosti (i hiljadama godina prije bilo je zabranjeno lagati, krasti, ubijati itd..) tako da nema potrebe prilago?avanju
Ne samo da su ovo opste prihvacene drustvene norme, nego su iste bile prihvacene i od komunizma. Komunizam je skontao: zasto mijenjati nesto sto funkcionise i sto je oprobano?

Nije li i "Nemaj drugih bogova osim mene" dio komunisticke doktrine?!?
ucenik

Post by ucenik »

Vodenjak wrote: Grijesis ucenice!

Mislim da je upravo obrnuto i da su izjednacavanje komunizma i ateizma isforsirali bas ovi danasnji kvaziborci za svoje religije na nasim terenima da bi svaku pomisao na ateizam u korijenu sasjekli nazivajuci ga "mrskim nam komunizmom"!

Zar ateizam i komunizam nisu izjednacili komunisti u bivsim komunistickim zemljama, pretvarajuci bogomolje u hale, torove za svinje, djubrista.....????? :? :? :?
A danasnji ''kvaziborci za svoje religije'' to samo koriste da bi ubrali koji poen vise medju svojim sljedbenicima i kad im ponestane retorike, naravno usput svjoj vjeri nanesu vise stete nego koristi a da to ne primijete ili nezele da primijete! :shock: :shock: :shock:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ucenik wrote:

Mislim da je upravo obrnuto i da su izjednacavanje komunizma i ateizma isforsirali bas ovi danasnji kvaziborci za svoje religije na nasim terenima da bi svaku pomisao na ateizam u korijenu sasjekli nazivajuci ga "mrskim nam komunizmom"!

Zar ateizam i komunizam nisu izjednacili komunisti u bivsim komunistickim zemljama, pretvarajuci bogomolje u hale, torove za svinje, djubrista.....????? :? :? :?
A danasnji ''kvaziborci za svoje religije'' to samo koriste da bi ubrali koji poen vise medju svojim sljedbenicima i kad im ponestane retorike, naravno usput svjoj vjeri nanesu vise stete nego koristi a da to ne primijete ili nezele da primijete! :shock: :shock: :shock:
A da mi navedes koji primjer onoga sto podebljah? Bice zanimljivo nesto novo i od ucenika nauciti! :D
Samo, molim te, ne navodi mi primjere iz "komunistickih zemalja" nego se zadrzi na nasoj zemlji! Mi smo ti koji su najebali!
A ima i raznih komunizama, priznaces...
S druge strane, otkud onda tolike srusene bogomolje u ratu koji je iza nas? Jesu li to u stvari bile stale i svinjci? :roll: :shock:

A ako onim gore mislis na provedene nacionalizacije koje su komunisti dolaskom na vlast izvrsili, daleko vece stete imali su ljudi koji su sa vjerom imali jednako puno kao sto danas sa istom imaju Cengici, Radoncici, i ostali "veliki i uspjesni ljudi", koje god nacije bili...

Naravno, mnogo toga je i tad pogresno uradjeno i mnogima je oduzeto ono sto su generacijama stvarali ali - to sad nije tema!
Mada bih I JA mogao na to da buku dizem jer i unutar moje familije ih je bilo ostecenih...

Ovim, naravno, ne zelim da kazem da nije bilo i dzamijskih ili pak crkvenih povrsina koje su nacionalizacijom oduzimane i uglavnom pretvarane u drzavnu ali ne i u privatnu svojinu! Ta je drzavna svojina poslije koristena za (uglavnom) pravljenje opstepotrebnih objekata koje su bile u sluzbi obicnog covjeka i gradjanina dok se danasnjim povratkom u ruke crkve ili pak dzamije mnoga od tih dobara smatraju privatnom prchijom lokalnih hodza ili popova!
Da ne idem dalje, navescu i primjere iz mog grada gdje su se na parcelama tadasnjih i crkvenih (obje) i dzamijske zemlje gradile skole ili pak fabrike u kojima su mnogi sticali znanja koja i danas imaju ili pak zaradjivali novac za dostojno izdrzavanje svojih familija!
Bolje da ne navodim sta se danas i kako radi na, recimo dzamijskom posjedu u centru moje carsije! Uglavnom, radi se sve osim ono sto ima ikakve veze sa Bogom!
I dize debela lova koja je, valjda, bozja pa time onda nije podlozna ovozemljaskim, primitivnim i prizemnim institucijama tipa financijske policije! Pa makar te institucije bile ustanovljene zakonima zemlje u koju se toliko kunemo!
Meyra

Post by Meyra »

St German, Tvoj Post sadrzi vise potencijalnih pitanja...
o vjerskim dogmama…, kulturi i obicajima, spominje se i izgradnja sozioloskopoliticke i kulturoloske svijesti I alternativno pitanje Ateizam kao kategorija socioloske svijesti.

Meni je to malo preopsezno pa cu se ograniciti na izgradnju socioloske svijesti sa aspekta “ateizam ili religija.”

Razvitak sozioloske svijesti kod ljudi kao socijalnih bica moze da se odvija bez obzira na njihovu religiosnost ali samo u slobodi i demokratiji.

Zivot u ljudskoj zajednici podrazumijeva sam po sebi da su sve jedinke u interakciji, znaci u medjusobnom djelovanju, komunikaciji. Da bi svi clanovi jedne zajednice mogli da opstanu postoje moralne i kulturne norme.

U vrijeme kada nije postojala obaveza osnovnog obrazovanja, onda su svestenici i hodze poducavali ljude kako treba da zive da bi zajednicki zivot funkcionirao.

Svaki pojedinac mora da snosi odgovornost za sebe i za sve ostale clanove drustva.

Sloboda u jednoj demokratiji i pravnoj drzavi znaci, da mozes da radis i zivis po svojoj volji ali tvoje djelovanje ne smije da ugrozava druge clanove i da unistava njihovu zivotnu podlogu (prirodu i zivotinje).

Ako se ispune ovi uvjeti onda je nevazno da li je pojedinac vjernik ili ne.

Iz toga proizlazi isto tako da niti je vjerovanje preduslov razvoja svijesti niti je smetnja tom razvoju.

Ajnstajn je bio agnostik (onaj koji ne prihvata postojanje Boga) da bi dosavsi do granica i preko granica ondasnje nauke i tehnike postao na kraju vjernik, koji ne samo da je poceo da vjerunje nego je i sagledao istovremeno nemoc spoznaje i smisao i znacaj religije pa je rekao “Kad ne bi postojao Bog moralo bi ga se izmisliti”.

Postivanje drustvenih normi i pravnih zakona stiti prava svih clanova jednog drustva i obrazuje svijest ljudi tako da religija gubi svoju ulogu.

Vjere se ne mogu zabranama ukinuti . One znaci,samo mogu da postanu nevazne i da odumru. Da se to nebi dogodilo brinu se “dusebriznici “ svih smjerova. Oni sroce pricu o ugrozenosti i stvore mrznju a ta mrznja onda motivira clanove zajednice da nanose stetu drugima a u krajnjoj liniji i sebi samima..

Znaci izdici se iznad toga nivoa, sagledati ljudske zakone i norme zivljenja, nikome i nikada ne uraditi nesto sto ne zelis da neko tebi uradi…..; preuzeti odgovornost za sebe licno i za druge, uzivati sva prava koja jedna zajednica pruza i ta ista prava priznati i svakom drugom clanu zajednice…. To je prozes koji se odvija sam po sebi u demokratskom drustu…

Medjutim taj prozes biva cesto prekinut ratovima, diktaturama (u kojima clanovi drustva ne odlucuju) i tako dalje... , te tako ostaje otvoreno pitanje kada ce ljudi u Bosni i Hercegovini shvatiti da svak svoju vjeru moze da upraznjava do mile volje ali da svi sagledaju svoje zajednicke zivotne interese i da u radu i razvoju vide prosperität i napredak a ne u vjerskim naglabanjima.

Oh ovo je jako opsirna tema.....
Pozdrav.
Meyra
krelac

#33 re: digger

Post by krelac »

stovani digger

Kada bih vjerovao u Nesto Vece, a to je tamna mocvara hipotetike, zamolio bih Velicanstvenog da meni i svima na me nalik oprosti one slabije momente, kada se, zbog mladosti i opste prepotencije, zaletimo gole guzice u gloginju. Vidim, u retrospektivu (nije li to slatki intelektuani luksuz), da sam pojednostavio i napravio kolazu tvojih misli, pa ih lupno toljagom formalne logike, od pola analiticke a pola kontinentalne bukovine, ko Maksim po svojoj jadnoj diviziji.

Naravno, jos uvijek cekam najavljenu neuorolosku ekspoziciju, a do tada bih samo rekao da je moje srednje skolovanje bilo sekularno, a fakultetsko, koje jos traje, uguseno u analiticku filozofiju 20tog i 21vog stoljeca. Sto znaci da mi navedeni pisci (Sartre, Heiddeger, Foucault) bas nesto fino ne leze. No, kad je Sveti Germain vec dogmaticki utemeljio postojanje kolektivne svijesti i zabranio diskusiju na tom polju ('na stanje globalne drustvene svijesti, a ona POSTOJI u razvodnjenim granicama, a njeno postojanje nije upitno' - St. Germain), korigovao sam diskusiju trazenom tonu.

Ironican ali istinit fakat jeste to da su moji interesi jako blizu tvojih. Koliko se sjecam, tvoj Grinder je pomalo raducko na mojim Chomskyem, a Churchland (on i ona), Dennett, Crick, Loar, Levine itd. su face sa mojih seminara.
St.Germain

Post by St.Germain »

ja bih samo da skrenem paznju na cinjenicu, da NIKO od vas nije shvatio uvod u temu, a gadjate se terminima, pozavidio bi vam i elitista po profesiji....konto sam, da li je do mene i moje argumentacije, ali po odgovorima, pitanje na krivom mjestu

ko sto gledam, da ce i ovo biti pogresno protumaceno

a lijepo sam zamolio za suzdrzavanje od malih ljudskih gadosti
ucenik

Post by ucenik »

Vodenjak wrote:
ucenik wrote:

A da mi navedes koji primjer onoga sto podebljah? Bice zanimljivo nesto novo i od ucenika nauciti! :D
Samo, molim te, ne navodi mi primjere iz "komunistickih zemalja" nego se zadrzi na nasoj zemlji! Mi smo ti koji su najebali!
A ima i raznih komunizama, priznaces...
S druge strane, otkud onda tolike srusene bogomolje u ratu koji je iza nas? Jesu li to u stvari bile stale i svinjci? :roll: :shock:

A ako onim gore mislis na provedene nacionalizacije koje su komunisti dolaskom na vlast izvrsili, daleko vece stete imali su ljudi koji su sa vjerom imali jednako puno kao sto danas sa istom imaju Cengici, Radoncici, i ostali "veliki i uspjesni ljudi", koje god nacije bili...

Naravno, mnogo toga je i tad pogresno uradjeno i mnogima je oduzeto ono sto su generacijama stvarali ali - to sad nije tema!
Mada bih I JA mogao na to da buku dizem jer i unutar moje familije ih je bilo ostecenih...

Ovim, naravno, ne zelim da kazem da nije bilo i dzamijskih ili pak crkvenih povrsina koje su nacionalizacijom oduzimane i uglavnom pretvarane u drzavnu ali ne i u privatnu svojinu! Ta je drzavna svojina poslije koristena za (uglavnom) pravljenje opstepotrebnih objekata koje su bile u sluzbi obicnog covjeka i gradjanina dok se danasnjim povratkom u ruke crkve ili pak dzamije mnoga od tih dobara smatraju privatnom prchijom lokalnih hodza ili popova!
Da ne idem dalje, navescu i primjere iz mog grada gdje su se na parcelama tadasnjih i crkvenih (obje) i dzamijske zemlje gradile skole ili pak fabrike u kojima su mnogi sticali znanja koja i danas imaju ili pak zaradjivali novac za dostojno izdrzavanje svojih familija!
Bolje da ne navodim sta se danas i kako radi na, recimo dzamijskom posjedu u centru moje carsije! Uglavnom, radi se sve osim ono sto ima ikakve veze sa Bogom!
I dize debela lova koja je, valjda, bozja pa time onda nije podlozna ovozemljaskim, primitivnim i prizemnim institucijama tipa financijske policije! Pa makar te institucije bile ustanovljene zakonima zemlje u koju se toliko kunemo!
Primjer i
1. zasto su do pedest i neke (mislim da je to 1952 , nisam siguran) u bivsoj Jugi bile zatvorene sve dzamije, tekije i mektebi???

2. Zasto je zatvorena zenska medresa 1949???
3. Zasto su zatvorene gotovo sve tekije, imovina im je oduzeta i zabranjen rad, ostalo ih je samo nekolko (prije je u BiH gotovo svaka carsija imala tekiju)
4. Grad odakle sam, poceo se graditi posle II sv. rata, u centru danasnjeg grada postojala je dzamija stara najmanje 300 godina, sa jos nekolko starih dobro ocuvanih kuca, sve je poruseno 1963 cini mi se, bez ikakvog razloga i bez ikakve najave, i bez ikakave nadoknade! zasto?
5.Zasto je trebala bit zatovrena i muska medresa u Sarajevu? Zasto nije bila priznata? zasto su se njezini svrsenici tesko upisivali na fakultete? Zapravo zasto nisu nikako mogli da se upisu na fakultete?
6. Gdje su nestali skupocijeni cilimi iz tadasnje zagrebacke dzamije? Inace pokloni iz bliskoistocnih zemalja!
7. Zasto je zenksa medresa, koja je ponovno otvorena 1978, imala status kursa , a ne srednje skole?
8. Zasto su tesko dobivane dozovole za izgradnju dzamija? Za izgradnju na selu bilo je moguce i nekako dobit dozvolu, ali u gradu nikako! U gradu odakle sam muslimani, su do rata cinli najmanje 50% stanovnistva, u citavoj opstini 72%, dzamija je izgradjena tek 1997!............................
:? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
A o propagandi komunizma kroz obrazovni sistem da i ne govorimo, svima je poznato da je glavna tema predmeta marksizam u skoli bila nepostojanje Boga, negiranje vjere i njeno prikazivanje kao primitivne...
Zar komunizam ne znaci jednakost sviju nas??? Zasto su za direktore, upravnike....uvijek birani samo clanovi partije, a mnogi od njih su bili nekvalifikovani za dodijeljene pozicije..... a da bi bio clan partije morao si da jedesh krmetinu, pijesh alkohol, psujes ko kochijash...........

A zasto ne navesti i primjer bivshih kom. zemalja???
Albanija; sve bogomlje razorene, pretvorene u smetljishta,torove za svinje(drevna katedrala u Skadru pretvorena je u tor za svinje, dzamija u Elbasanu u toalet....)
Bivsi SSSR, jel dovoljno samo da ga spomenem??? Ili da nabrajam????? itd....itd....itd......
bino2

Post by bino2 »

ucenik wrote: Primjeri
1. zasto su do pedest i neke (mislim da je to 1952 , nisam siguran) u bivsoj Jugi bile zatvorene sve dzamije, tekije i mektebi???

3. Zasto su zatvorene gotovo sve tekije, imovina im je oduzeta i zabranjen rad, ostalo ih je samo nekolko (prije je u BiH gotovo svaka carsija imala tekiju)
4. Grad odakle sam, poceo se graditi posle II sv. rata, u centru danasnjeg grada postojala je dzamija stara najmanje 300 godina, sa jos nekolko starih dobro ocuvanih kuca, sve je poruseno 1963 cini mi se, bez ikakvog razloga i bez ikakve najave, i bez ikakave nadoknade! zasto?
5.Zasto je trebala bit zatovrena i muska medresa u Sarajevu? Zasto nije bila priznata? zasto su se njezini svrsenici tesko upisivali na fakultete? Zapravo zasto nisu nikako mogli da se upisu na fakultete?
6. Gdje su nestali skupocijeni cilimi iz tadasnje zagrebacke dzamije? Inace pokloni iz bliskoistocnih zemalja!
7. Zasto je zenksa medresa, koja je ponovno otvorena 1978, imala status kursa , a ne srednje skole?
8. Zasto su tesko dobivane dozovole za izgradnju dzamija? Za izgradnju na selu bilo je moguce i nekako dobit dozvolu, ali u gradu nikako! U gradu odakle sam muslimani, su do rata cinli najmanje 50% stanovnistva, u citavoj opstini 72%, dzamija je izgradjena tek 1997!............................
A o propagandi komunizma kroz obrazovni sistem da i ne govorimo, svima je poznato da je glavna tema predmeta marksizam u skoli bila nepostojanje Boga, negiranje vjere i njeno prikazivanje kao primitivne...
Zar komunizam ne znaci jednakost sviju nas??? Zasto su za direktore, upravnike....uvijek birani samo clanovi partije, a mnogi od njih su bili nekvalifikovani za dodijeljene pozicije..... a da bi bio clan partije morao si da jedesh krmetinu, pijesh alkohol, psujes ko kochijash...........

Albanija; sve bogomlje razorene, pretvorene u smetljishta,torove za svinje(drevna katedrala u Skadru pretvorena je u tor za svinje, dzamija u Elbasanu u toalet....)
Bivsi SSSR, jel dovoljno samo da ga spomenem??? Ili da nabrajam????? itd....itd....itd......
Zanimljivo.

Hvala ucenik!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ucenik wrote:
Primjer i

:-) :-) :-) :-) :-) :-)

Uzivaj u slobodi ucenice!
A kad odlucis da ucis, javi se!
Samo pozuri, uskoro cu poceti naplacivati!

:zzzz: :zzzz: :zzzz:
ucenik

Post by ucenik »

Vodenjak wrote:[
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

Uzivaj u slobodi ucenice!
A kad odlucis da ucis, javi se!
Samo pozuri, uskoro cu poceti naplacivati!

:zzzz: :zzzz: :zzzz:

Hej vec odavno uzivam u slobodi!!!
A ucim od kad sam se rodio! Stas chojk uci dok je zhiv, i na kraju ope krepe ko najvetja budala! :D :D :D
Svakog dana, u svakom pogledu sve vishe i vishe napredujem! :D :D :D
Vodenjak wrote:[
Samo pozuri, uskoro cu poceti naplacivati!:

Ma men plachaju da ja uchim, samo mi ne ide bash najbolje, al ope se nekako gura! :-D :-D :-D
A koju vrstu znanja prodajesh ako se smije znat???? :? :? :?
zili

Post by zili »

ja ne bih rekla da se dešava "ateizacija" društva, prije - sekularizacija. Dakle, niko više nema potrebu na sav glas uzvikivati kako je bog mrtav, on/ona/ono se sad samo prešutno stavlja u drugi plan. u sekularnom društvu je sasvim nebitno da li će neki pojedinac vjerovati u boga ili ne.

u tom nekom društveno-političkom smislu - i ateizam, i komunizam i svaka organizovana religija - sve su to jednostavno ideologije. a sve te ideologije imaju sličan utopistički karakter. poznat nam je onaj komunistički - da će država nestati, da će postati nepotrebna. isto je i sa religijom. kad se svi budu pridržavali svih božijih zapovijesti, nestaće potreba za božijim prijetnjama paklom i sl., nestaće potreba za organizovanom religijom. i to se već u razvijenim društvima donekle dešava. osnovna načela religije (zapovijesti - ne ubij, ne ukradi, ne.. itd.) su ugrađena u pravni mehanizam države.

druga veoma bitna zajednička karakteristika svih ideologija je da na svakoj neko dobro zarađuje. sve te ideologije obećavaju ekspres kartu ka svom krajnjem cilju, a zapravo se trude zadržati status quo - jer jedino je on profitabilan.
digger

Post by digger »

ucenik wrote: 1. zasto su do pedest i neke (mislim da je to 1952 , nisam siguran) u bivsoj Jugi bile zatvorene sve dzamije, tekije i mektebi?
itd. itd.....
Svi se sjecamo iz istorijskih knjiga o revoluciji u Francuskoj, pada Bastilje, i proglasenja republike. Imamo i Americku revoluciju, Simon Bolivara, i druge.

Revolucija podrazumjeva zbacivanje jedne vlade/nacina vladavine i zamjena sa drugom. Uglavnom nasilne, nisu ni bez poslijedica.

Nakon 1945, ocito da je bila napravljena je masa dobrih poteza i naravno, gresaka i nepravdi. Moja je sva familija bila na "pravoj strani" ali to nam nije pomoglo da nam se za neznatnu kompenzaciju oduzme zemlja na kojoj su kasnije nikli industrijski objekti.

Dizati dzamije i crkve u to doba bi bilo nista manje hereticno nego dozvoliti komunistima da se klanjaju. Komunizam i religija se iskuljucuju. Revolucija. Neko strada, nekom osvane. Svaki sistem uspostavlja odredjena ogranicenja--javna ili samovoljna--oko elemenata koji mogu da taj sistem ugroze. Nije li za turske vladavine ovdje bilo pravilo da nova crkva ne moze biti visa od dzamije? Ili, da li se danas moze podici nova crkva ili sinagoga u arapskom svijetu ili organizovati komunisticka partija?

Skolovanje u novom komunistickom sistemu (koji je vjerovao da je rjesenje svih ljudskih problema), zahtijevalo je odredjenu reformu: sta i kako uciti i kako potvrditi teoriju marksizma da je komunisticko drustvo bolje od kapitalistickog. Religiozne skole, bilo islamske bilo hriscanske, bile su smetnja jer njihov kurikulum nista nije imao sa revolucijom. Odluka: zatvori. Zasto se oni iz medrese nisu mogli upisati na fakultet? Mozda zato sto danas neko sa recimo, albanskom svrsenom gimnazijom, ne moze da se upise na fakultet u Sarajevu. Zato sto stotine doktora iz Afrike, Bangladesa, i slicnih nerazvijenijih ne mogu trenutno da nostrificiraju diplomu u Kanadi, jer njihov skolski program nije jednak zahtijevanom i nece dati ono sto se trazi. Nije fer? Well, zivot nije fer.

Tvoj osvrt na propagandu marksizma u skolama.
Pitam se jer ne znam: sta li se danas uci u mejtefima i medresama u islamskim zemljama? Slobodu misli i religije? Ili se mozda raspravlja o revolucijama, evolucijama, i demokratskim drustvima? Sumnjam.

O nekvalifikovanim clanovima komunisticke partije.
Ako mislis da imas danas bolji presjek kvalifikovanog kadra u vladajucim strankama, ili da nema jos gore protekcije svake vrste ili jos gore--podmicivanja, onda ti zivis van ove sfere.

U prakticnom zivotu, cak i u demokratiji, ne mozes uvijek zadovoljiti svakoga, ali moras zadovoljiti vecinu. Da nije bilo Hitlera, mozda mi ne bismo znali nista o komunizmu. Komunizam je napravio masu pozitivnog za nasu zemlju u poredjenju kakva je bila prije II Svjetskog rata. Ja ga licno ne zalim, ali cinjenice su cinjenice.
Fair Life

Post by Fair Life »

ucenik wrote:Ma men plachaju da ja uchim, samo mi ne ide bash najbolje, al ope se nekako gura! :-D :-D :-D
A koju vrstu znanja prodajesh ako se smije znat???? :? :? :?
Vjerujem ti ! Da ne placaju ne bi ti ni ucio.

I ne samo tebi... Znam nekoliko njih "kojima se placa da bi ucili". Ni njima ne ide bas najbolje. Srecom u toj skoli se ne gube godine.
bino2

Post by bino2 »

digger wrote:Skolovanje u novom komunistickom sistemu (koji je vjerovao da je rjesenje svih ljudskih problema), zahtijevalo je odredjenu reformu: sta i kako uciti i kako potvrditi teoriju marksizma da je komunisticko drustvo bolje od kapitalistickog. Religiozne skole, bilo islamske bilo hriscanske, bile su smetnja jer njihov kurikulum nista nije imao sa revolucijom. Odluka: zatvori.
:roll: :-? :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

bino2 wrote: :roll: :-? :lol:
Image
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Neznam jel ovo već rečeno, al RELIGIJA JE OPIJUM ZA NAROD!!!!
Smisao religije leži u tome da ugnjetava narod i zadržava postojeći društveni poredak. Ona nam govori da ništa ne leži u našim rukama, te da se trebas pokoriti nekoj višoj sili koja upravlja svijetom. Stvarnost je ustvari suprotna.
Komunistima naravno ne pripada iskljucivo pravo na ateizam, oni propagiraju ateizam i mislim da su ljevičari uopšte doprinijeli širenju ateizma, a time i napretku društvai i smanjnju krajnje-desničarskih ideja društva.
Post Reply