Tračate li?
-
meteorit135531
#1 Tračate li?
Gledano iz pticije perspektive, koliko ste zapravo posvećeni svojoj okolini? Koliko zapravo pridajete pažnju ljudima oko vas, i koliko Vas zanimaju njihovi životi?
Jeste li hladni i distancirani i operisani od vanjskih uticaja ili ipak volite da malo snjufate po tuđim životima?
U Bosni ljudi vole mesti tuđe avlije, koliko je to zapravo moralno i etično zabadati nos tamo gdje ne treba? Ili prosuđivati, osuđivati i preispitivati nečije postupke?
Na razmišljanje me je potaknula ona narcisioidna influenserica Hana i nekih 800 komentara o njoj. Nije ona zapravo bitna, ja znam samo da je neka kvazimanekenka ali otkud potreba u narodu da se komentarise i opterećuje mozak takvim nebitnim spodobama kao sto je ona?
Ili da se ciljano puni i daje medijski prostor , a narod od silne besposlenosti, vaga i komentarise takve egoiste poput nje. Javna je ličnost, pa je donekle opravdano. Ali , primijetio sam potrebu da se komentarisu tuđi životi komšija, poznanika, prijatelja. I to dosta često
Je li to potreba ili pomalo podsjeća na patologiju? Taj trac, zasto je toliko prisutan u BH društvu?
Jeste li hladni i distancirani i operisani od vanjskih uticaja ili ipak volite da malo snjufate po tuđim životima?
U Bosni ljudi vole mesti tuđe avlije, koliko je to zapravo moralno i etično zabadati nos tamo gdje ne treba? Ili prosuđivati, osuđivati i preispitivati nečije postupke?
Na razmišljanje me je potaknula ona narcisioidna influenserica Hana i nekih 800 komentara o njoj. Nije ona zapravo bitna, ja znam samo da je neka kvazimanekenka ali otkud potreba u narodu da se komentarise i opterećuje mozak takvim nebitnim spodobama kao sto je ona?
Ili da se ciljano puni i daje medijski prostor , a narod od silne besposlenosti, vaga i komentarise takve egoiste poput nje. Javna je ličnost, pa je donekle opravdano. Ali , primijetio sam potrebu da se komentarisu tuđi životi komšija, poznanika, prijatelja. I to dosta često
Je li to potreba ili pomalo podsjeća na patologiju? Taj trac, zasto je toliko prisutan u BH društvu?
-
wolfie
#3 Re: Tračate li?
The answer to the meaning of life.belfy wrote:42.
- Dope_Man
#4 Re: Tračate li?
Tračevi su prisutni u svakom društvu. Čak sam nekad davno gledao jedan dokumentarac koji se malo dotakao toga, mislim da je neko tu iznio hipotezu kako je upravo tračanje dovelo do razvoja socijalnih vještina i jezika. Jednostavno nam je bilo predosadno kad bi već imali osigurano naredno jelo i jazbinu pa bi počeli razlgabati o drugima da nam prođe vrijeme, jer nismo puno drugih stvari poznavali.. tako i danas.
Uglavnom, dva pametna čovjeka će imati dosta tema za razlagabanje, uz motivaciju će sa priče preći na djelo i nešto koristno uraditi. S druge strane, dva ne-baš-pametna će razglabati o komšiji koji nije tu jer im je to, pored vremena i politike, jedina zajednička tema i vrhunac postignuća.
Uglavnom, dva pametna čovjeka će imati dosta tema za razlagabanje, uz motivaciju će sa priče preći na djelo i nešto koristno uraditi. S druge strane, dva ne-baš-pametna će razglabati o komšiji koji nije tu jer im je to, pored vremena i politike, jedina zajednička tema i vrhunac postignuća.
- Dr.medicine
#5 Re: Tračate li?
Kak prođe onaj infarkt?
- dust in the wind
#6 Re: Tračate li?
Dope_Man wrote:Tračevi su prisutni u svakom društvu. Čak sam nekad davno gledao jedan dokumentarac koji se malo dotakao toga, mislim da je neko tu iznio hipotezu kako je upravo tračanje dovelo do razvoja socijalnih vještina i jezika. Jednostavno nam je bilo predosadno kad bi već imali osigurano naredno jelo i jazbinu pa bi počeli razlgabati o drugima da nam prođe vrijeme, jer nismo puno drugih stvari poznavali.. tako i danas.
- ho oponopono
#7 Re: Tračate li?
...razvela se, kurvala se, prevarila, propio se
raskućila...poludeo...ihihi kafu turi, ihihi ću ti pričam, ihihi gola govna, ihihi a ja nisam...
...jesi čuo za onoga...šta, šta...jesi čuo za onu
...oooo...da li si čuo za onoga...šta, šta, šta, šta..
da li si čuo za onu...c, c, c, c, c, c...opa, opa opajdare...ne, to nismo sada mi...o, ooooo... opera sad smo filharmonični...
raskućila...poludeo...ihihi kafu turi, ihihi ću ti pričam, ihihi gola govna, ihihi a ja nisam...
...jesi čuo za onoga...šta, šta...jesi čuo za onu
...oooo...da li si čuo za onoga...šta, šta, šta, šta..
da li si čuo za onu...c, c, c, c, c, c...opa, opa opajdare...ne, to nismo sada mi...o, ooooo... opera sad smo filharmonični...
- Logovan
#8 Re: Tračate li?
Pratim.
- KB9
-
palestinka
#10 Re: Tračate li?
Glupi ljudi pričaju o drugim ljudima, srednje pametni o informacijama, a pametni o idejama, pojavama i razmjenjuju misli. Ne tračam često, ima tu i neke distanciranosti prema ljudima. Šta me briga šta drugi ljudi rade. Nemam potrebu da moraliziram, ne mislim da stvari se moraju odvijati zacrtani tokovima, pa detalje iz nečijeg privatnog života prihvatam samo kao informaciju. Nekad je tračanje i zanimljivo i otkrije puno, ali generalno izbjegavam jer se osjećam prljavo govoriti o ljudima koje poznajem beznjihovog prisustva. Javne ličnosti i njihovi životi, e to me baš ne zanima. Zašto bih ja trošila vrijeme na njih. Ne vidim svrhu. Jedino u tom slučaju su zanimljive informacije ako neka javna osoba propagira nešto, a privatno čini suprotno. To mi je zanimljivo i dobrodošao trač jer ukazuje na licemjerje.