Toyota Yaris vs Citroen C1

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kilam

#1 Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by kilam »

Pozdrav pucanstvu :D

Trenutno sam u jednoj dilemi, pa molim misljenja: uzimamo za sestru malo gradsko auto, i izbor je pao izmedju Toyote Yaris 1.0 Terra i Citroena C1 1.0i. Oba auta imaju osnovne pakete opreme (plus klima i el. pod. stakala naprijed, 4 vrata i jos pokoja sitnica). Toyota je skuplja oko 1000 KM, a oba auta imaju otprilike isti rok isporuke.
Znam da je Yaris vece auto, ali ne znam da li je ovaj motor dobar za njega (u oba auta su trocilindrasi, vozim sluzbeno trocilindrasku fabiju i to me auto nevjerovatno nervira doduse ona je 1.2 :) ). Auto je prvenstveno namjenjeno gradskoj voznji uz poneki izlet na planinu i eventualno more.

Jos da napomenem da licno imam jako dobro iskustvo sa C3, sa Toyotom nemam uopste, mada ih dosta ima na cestama, i mojih par prijatelja sto voze yarise ga hvale (doduse sve redom jaci motori... )

Hvala :)
Image
Image

(crna boja je obavezujuca :) )
gurabija78

#2 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by gurabija78 »

kilam wrote:Pozdrav pucanstvu :D

Trenutno sam u jednoj dilemi, pa molim misljenja: uzimamo za sestru malo gradsko auto, i izbor je pao izmedju Toyote Yaris 1.0 Terra i Citroena C1 1.0i. Oba auta imaju osnovne pakete opreme (plus klima i el. pod. stakala naprijed, 4 vrata i jos pokoja sitnica). Toyota je skuplja oko 1000 KM, a oba auta imaju otprilike isti rok isporuke.
Znam da je Yaris vece auto, ali ne znam da li je ovaj motor dobar za njega (u oba auta su trocilindrasi, vozim sluzbeno trocilindrasku fabiju i to me auto nevjerovatno nervira doduse ona je 1.2 :) ). Auto je prvenstveno namjenjeno gradskoj voznji uz poneki izlet na planinu i eventualno more.

Jos da napomenem da licno imam jako dobro iskustvo sa C3, sa Toyotom nemam uopste, mada ih dosta ima na cestama, i mojih par prijatelja sto voze yarise ga hvale (doduse sve redom jaci motori... )

Hvala :)
Image
Image

(crna boja je obavezujuca :) )
toyotin pandan c1 je aygo - radi se o 2 ista auta samo sa razlicitim logom!
yaris je klasa c3 i za klasu (po meni) bolji od citroena... bio sam u prilici da biram izmedju oba modela, i odlucio sam se za toyotu! 1.0 motor i nije neka jurilica ali za ono sto kazes da ce tebi trebati je vise nego ok!
Qler

#3 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by Qler »

samo da kazem da sam neki dan vozio C3 pluriel, i da sam se razocarao kvalitetom unutrasnjosti... jeste sminka onaj krov i sve stoji, ali brate, sto ga sklepase svaka im cast. Plastika na sve strane, i to ocajna, tvrda, skripuca... ne znam, mislio sam da citroen malo vise pazi na te detalje.
kilam

#4 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by kilam »

Ma Pluriel od pocetka ima te probleme na koje su svi redom upozoravali, sto nije slucaj sa klasicnim C3. Ma i ja sam za Toyotu, ali eto postavio sam da vidim ima li neko direktna iskustva sa ova dva modela :)
suljke

#5 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by suljke »

Toyota Yaris i Citroen C1 .
Toyota motor benzin 1,3 dosta bucan
Crna boja ZAKON (dok nisam kupio vozilo crne boje)
U ljetnom periodu nakon pranja 2 sata je cisto vozilo, nakon dva sata vec se vidi prasina na njemu
Kad je kisa da ne govorim.
suzy_24

#6 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by suzy_24 »

A jeste li razmišljali o SUZUKI SWIFT-u?? Pravo simpa auto, super paket opreme, a sad mu je cijena oko 18.500KM do registracije sa motorom 1.3.
Broj 1

#7 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by Broj 1 »

ma nemoj da se dvoumis nego uzmi Toyotu, momentalno kralj medju autima. Rodjak mi voza Toyote vec 12 godina, kaze nikad problema sa njima. Kad dodje u Bosnu ja obavezno vozam, mrak od auta, bez obzira koja je toyontica. inace imam dosta raje vani koji hvale tonyontice. :thumbup: :thumbup:
lalemali

#8 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by lalemali »

ma nemas se sta dvoumit. yaris je bolji od gomile tzv. vecih i izvikanih auta. samo onaj ko nije nikad sjeo u yarisa ne moze ni znat o cemu se tu radi. i kakvo malo gradsko auto!!? ja sam pola evrope obisao s yarisom 1.0 i nigdje se nisam osjecao nesta inferiornim. a bio sam strava pretovaren. jedne od sljedecih godina planiram yarisom izvan evropskog kontinenta. jer yarisa samo vozas i vozas i vozas i ni o čemu ne brines. a motor je tako uradjen da moze komotno parirati nekom 1.3 ili cak i 1.4. motoru druge tipe auta. npr. stari model pezoa 206 ima zapreminu 1.9 (ili 1.8, nisam sasvim siguran), a snaga mu je isto tih nekih 70ks. mozda yarisu malo nekad zafali snage uzbrdo, ali to meni osobno ne predstavlja nikakav problem. jarane, kad sjednes u yarisa skontat ces razliku i bit ces ugodno iznenadjem, vjeruj

btw, da dodam da motor u tom citroenu zajedno s mjenjačem takodjer isporucuje toyota.
kilam

#9 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by kilam »

Prvo, o Swiftu smo razmisljali i to aktivo... cesto sam vozio to auto i to mi je jedno od najdrazih u tom segmentu, ali problem je sto izlazi novi model nekad polovinom iduce godine, a kupovina ce (ako Bog da) bit do polovine januara najkasnije...
Znam da su to dva potpuno jednaka motora, ali imao sam dilemu sa obzirom na velicinu yarisa da li je to dovoljna kubikaza (velicina u odnosu na c1...), ali eto hvala vam na informacijama, bile su vise nego korisne :) (crna i iskljucivo crna i to je njen izbor :D )
citroen

#10 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by citroen »

kilam wrote:Prvo, o Swiftu smo razmisljali i to aktivo... cesto sam vozio to auto i to mi je jedno od najdrazih u tom segmentu, ali problem je sto izlazi novi model nekad polovinom iduce godine, a kupovina ce (ako Bog da) bit do polovine januara najkasnije...
Znam da su to dva potpuno jednaka motora, ali imao sam dilemu sa obzirom na velicinu yarisa da li je to dovoljna kubikaza (velicina u odnosu na c1...), ali eto hvala vam na informacijama, bile su vise nego korisne :) (crna i iskljucivo crna i to je njen izbor :D )

Ma sta ima veze sto izlazi novi model,to ce biti redizajn koji ce donijeti par novijih detalja...a osnovni motor u suzukiju je bolji od toyotinog(citroenovog) i jos ljepsi dizajn Swifta od potencijalnih vozilica.
kilam

#11 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by kilam »

vidio sam one spyphotos novog swifta i stvarno ne izgleda neka radikalna promjena vani (zasto mijenjati nesto sto je jako dobro :) ), kolko mogu skontat mijenjaju zadnje farove i malo prednje "zatezu" - sto je svakako nesto sa cime bi mogli zivjeti... ali mislim da ce znacajne promjene biti u unutrasnjosti jer sadasnji dizajn znacajno zaostaje za konkurencijom (iako mi je onaj sony audio sistem jako lijepo izgleda... ali one kontrole klime i slicni prekidaci jednostavno vise nisu to ... ), a nesto slicno sam i procitao u najavama za novog swifta... ne znam predlozit cu opet i swifta, ali kolko vidim mala naginje ka yarisu :D
hvala u svakom slucaju :)
Cholina_Lokica

#12 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by Cholina_Lokica »

yaris sa tim motorom, ono simpa autic, i ne ide toliko lose s obzirom na 1.0 motor :mrgreen: skroz fin bibi

dok mi je citroen sto neko rece bas sklepan... c2 i c3 sam probavala, i bas su mi nekako unutra siromasni...
a i ljepse mi je voziti toyotu od ovih ostalih
prije bih uvijek uzela yarisa neko citroena... kad bih vec izmedju njih birala :)
respo

#13 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by respo »

peugeot 107 citroen c1 i toyota aygo su sto se tice konstrukcijski a vrlo vjerovatno i motorski su identicni auti samo im se razlikuje vanjstina i unutarnji interijer
yaris je u rangu c3 i 207-ice
KenCo

#14 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by KenCo »

mislim da ovdje nema rasprave,ja bih se definitivno odlucio za toyotu.
ja sam vozio 1,0 yarisa na testnoj voznji i nije bio toliko los. vozao sam godinama pola 1,0 i cini mi se da je yaris bolje isao. sada vozim corsu 1,4 i vjeruj mi da skoro nikakvu razliku nisam primjetio izmedju yarisa i corse koja , eto, ima 1,4 motor.
nije sve do motora,ima tu i drugih faktora koji se ticu preformansi motora.;)

toyota definitivno :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#15 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by Bullet Tooth Tony »

Qler wrote:samo da kazem da sam neki dan vozio C3 pluriel, i da sam se razocarao kvalitetom unutrasnjosti... jeste sminka onaj krov i sve stoji, ali brate, sto ga sklepase svaka im cast. Plastika na sve strane, i to ocajna, tvrda, skripuca... ne znam, mislio sam da citroen malo vise pazi na te detalje.
Jel imao shift (+,-) pedalice iza volana ?

inace , Yaris ;-)
inspiron

#16 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by inspiron »

Yaris :thumbup:
beco

#17 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by beco »

Sto mora Yaris, ako je vec superiorna Toyota od Citroena (Sto je upitno), sto ne Aygo, to je meni pravi format gradskog zenskog auta. Te mislim da bi taj 3 cilindricni 1.0 L motor koji je inace dugo bio proglasavan kao najbolji motor do 1 litre zapremine bio prava zuca u Aygo :D

P.S. Svi problemi koje je Citroen imao sa kvalitetom ne mogu se prenijeti na C1 jedan jer to je ipak Toyotina konstrukcija!

Yaris ima jednu super funkciju tj. da samo vozac moze vidjeti brzinu.

A sta fali Renault Twingo 1.2 16V ili 1.2 TCE GT, e to su zuce vec :? :shock:
citroen

#18 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by citroen »

kad vidis gdje je postavljeno dugme za board computer u yarisu pomislis da se radi o nekakvoj ladi.
beco

#19 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by beco »

citroen wrote:kad vidis gdje je postavljeno dugme za board computer u yarisu pomislis da se radi o nekakvoj ladi.
Zar lade imaju board computer :D
citroen

#20 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by citroen »

beco wrote:
citroen wrote:kad vidis gdje je postavljeno dugme za board computer u yarisu pomislis da se radi o nekakvoj ladi.
Zar lade imaju board computer :D

Imaju modeli lada kalina a mozda i one 110,111 itd... :-D :-D :-D
Qler

#21 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by Qler »

Beg_Babic wrote:
Qler wrote:samo da kazem da sam neki dan vozio C3 pluriel, i da sam se razocarao kvalitetom unutrasnjosti... jeste sminka onaj krov i sve stoji, ali brate, sto ga sklepase svaka im cast. Plastika na sve strane, i to ocajna, tvrda, skripuca... ne znam, mislio sam da citroen malo vise pazi na te detalje.
Jel imao shift (+,-) pedalice iza volana ?

inace , Yaris ;-)

ma jok, manuelac
gurabija78

#22 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by gurabija78 »

to fakat jest bezze, ali s druge strane u c3 imas u cjelini osjecaj da sjedis u ladi... c1 je jos siromasniji, ali dobro, druga klasa je u pitanju...
citroen

#23 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by citroen »

gurabija78 wrote:
to fakat jest bezze, ali s druge strane u c3 imas u cjelini osjecaj da sjedis u ladi... c1 je jos siromasniji, ali dobro, druga klasa je u pitanju...
Mislim da je plastika u prvim serijama C3 bila tvrdja,ove zadnje serije su dosta bolje uradjene po tom pitanju ali i toyota yaris kao i ostali iz te klase su dosta "plasticni",ipak je to niza klasa vozila pa je usteda na materijalima dosta velika od strane proizvodjaca.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#24 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by corolla02 »

lijep autic :) da se nasminkati

Image
vnm

#25 Re: Toyota Yaris vs Citroen C1

Post by vnm »

slazem se da plastika u yarisu nije bas cemu. ne zbog izgleda nego jednostavno na prelazima sa jednog plasticnog dijela na drugi imas osjecaj da je neko rastavljao to sve pa kad je sastavljao nije dobro vratio.
druga stvar koja mi se ne svidja je kako auto vibrira kad stojis u mjestu. pretpostavljam da je zato jer motor ima tri cilindra, pa mislim da vec onaj 1.3 motor to nema.

mimo toga je auto odlicno.
Post Reply