TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Sarajevski
#1 TOYOTA - sta se dogadja snjima?
jutros gledam snimku sudara lexusa, vijesti o opozivu stizu jedna drugu. sta se desava s ovim autom koji je nekada vazio za najpouzdanijeg? moj majstor mi je pricao da se ljdu masovno zale na toyote, da sa njima i nissanima ima masa problema?
nisam mu vjerovao ali moj sef ima avensis, godinu i po star, 2-2, full oprema. u tih 18 mjeseci tri puta je zavsrio na slep sluzbi. zadnji put mu se "raspao" mjenjac.
evo linka iz jutarnjeg
http://www.jutarnji.hr/stravican-poziv- ... as/534995/
nisam mu vjerovao ali moj sef ima avensis, godinu i po star, 2-2, full oprema. u tih 18 mjeseci tri puta je zavsrio na slep sluzbi. zadnji put mu se "raspao" mjenjac.
evo linka iz jutarnjeg
http://www.jutarnji.hr/stravican-poziv- ... as/534995/
- karanana
#2 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
to ti je sve stvar percepcije i vjerovatno P.R. rata izmedju auto kompanija.
evo na primjer ko sto kazes, sad su na povrsinu pocele izlaziti neke stvari koje su vjerovatno istinite za ove gas papucice i jos to nesto. ali sad ce se javiti i masa raje koja ce kao i ti dati primjer koliko su toyote lose, kako se kvare, kako znate 5 slucajeva kad su se raspale, kako mehanicari govore da su to kante od auta.....
kako to da se odjednom sada ove price pojavljuju nakon medijskih vijesti? ja sam prije samo slusao dobre stvari i na ovom forumu i sire. dakle sve zavisi kako ove vijesti uticu na nas.
evo na primjer ko sto kazes, sad su na povrsinu pocele izlaziti neke stvari koje su vjerovatno istinite za ove gas papucice i jos to nesto. ali sad ce se javiti i masa raje koja ce kao i ti dati primjer koliko su toyote lose, kako se kvare, kako znate 5 slucajeva kad su se raspale, kako mehanicari govore da su to kante od auta.....
kako to da se odjednom sada ove price pojavljuju nakon medijskih vijesti? ja sam prije samo slusao dobre stvari i na ovom forumu i sire. dakle sve zavisi kako ove vijesti uticu na nas.
-
Sarajevski
#3 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
pazi, ja fakat mislim da je toyota odlicno auto, kao i uostalom i svi japanci. znam taksistu koji ima mitsubishi, 84-godiste, oni koji su u sarajevo dosli za vrijeme olimpijade, kada je ova marka bila sluzbeni dobavljac auta. i taj mitsubishi i danas ide iako niko nema pojma koliko je presao kilometara.
al da se nesto desava sa njima, to je tacno. kvarovi su sve cesci, izgubili su mjesto proizvođača broj 1 na svijetu. sumnjam da je recesija uzela danak u kvalitetu, japanci su ipak "ludjaci", al opet. sumnjam i da je ovaj sudar stvar pr industrije ili slicno...
al da se nesto desava sa njima, to je tacno. kvarovi su sve cesci, izgubili su mjesto proizvođača broj 1 na svijetu. sumnjam da je recesija uzela danak u kvalitetu, japanci su ipak "ludjaci", al opet. sumnjam i da je ovaj sudar stvar pr industrije ili slicno...
- Haris.ba
#4 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Kad prvo prihvatimo da termin "japansko auto"(na šta i danas odmah većina pomisli) prije 20 godina nije isto što i "japansko auto" danas; skontaćemo zašto je ovo moguće. Pa još dodajmo globalizaciju, prije 20 godina nepojmljive saradnje između proizvođača...Sarajevski wrote:ja fakat mislim da je toyota odlicno auto, kao i uostalom i svi japanci.
Ispravnije je danas reći za toyotu da je auto koje proizvodi firma sa sjedištem u Japanu, nego da je japansko auto.
Ovo se može desiti svakom proizvođaču, naročito globalnom. Danas mnogi auto proizvođači sve više iznajmljuju tehnologiju drugima da proizvode za njih. Koliko god kanađani bili fini ljudi, nikada neće biti opićeni(u najboljem smislu) ko japanci što se tiče kvaliteta proizvodnje i testiranja proizvoda. Iako kanađani tvrde da je do dizajna, a ne proizvodnje. Ah, sve je moguće.
http://ca.news.yahoo.com/s/capress/toyota_recall_impact
-
Treskavica
#5 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Ne znam, ali ja vozam Toyote vec 10 godina, a zadnja Avensis je stara godinu dana i nikada nisam imao problema jer su uvijek bile kvalitet. Jedino sto sam na prijasnjim mjenjao bio je auspuh- zadnji lonac. Na nekima amortizere. Medjutim kavrova nisam nikada imao.
- shlauf
#6 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Evo moja sestra voza AURIS-a benzinca vec 2 godine i nista, nije imala nikavih problema.
Zet ima RAV4 D4D 2007. godina full fullova i samo je jednom promjenio akumulator a prelazi puno kilometara. Zna ujutro otici u Sloveniju i predveče da se vrati. Do sada je prešao više od 145000 km. Vidim da mu je prosječna potrošnja 6,2 litara/100 km a ljeti je ispod 6 litara. I od njega su samo riječi hvale za taj brend. Uskoro mjenja auto staro za novo i opet će biti RAV4.
Alee aleeeeeeeee
Zet ima RAV4 D4D 2007. godina full fullova i samo je jednom promjenio akumulator a prelazi puno kilometara. Zna ujutro otici u Sloveniju i predveče da se vrati. Do sada je prešao više od 145000 km. Vidim da mu je prosječna potrošnja 6,2 litara/100 km a ljeti je ispod 6 litara. I od njega su samo riječi hvale za taj brend. Uskoro mjenja auto staro za novo i opet će biti RAV4.
Alee aleeeeeeeee
-
Tuzlachina
#7 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
..sjebali ih Ameri da poguraju prodaju "svojih" ... novi procenti prodaje sami pricaju 
- pezzar
#8 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Pa moguce je i da je rijec o sabotazi... Platis jednom inzinjeru da malo "prepravi" nacrte, i Toyota na trzistu gubi ugled, musterije, povjerenje korisnika... Steta, licno mislim da su sasvim pristojna vozila, ali konkurencija je cudo...Tuzlachina wrote:..sjebali ih Ameri da poguraju prodaju "svojih" ... novi procenti prodaje sami pricaju
-
GaRGa
#9 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Postavljac teme je zrtva medijske propagande, da si bio imalo pametniji hem sto ne bi nasjeo na suplju hem bi progooglao i skontao da SAMO u USA ima zalbi na Toyotu, pa kako to da citav svijet nema problema a u USA ginu ljudi...
Jevrjeri su vlasnici vecine americkih auto kompanija a kao nacija su poznati po sirenju lazi
Jevrjeri su vlasnici vecine americkih auto kompanija a kao nacija su poznati po sirenju lazi
- dinaraaa
#10 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Štedi se na svemu i svačemu , jer moraš biti konkurentan po ovoj krizi. A štednjom na dobrim dijelovima gubiš kvalitetu Toyota je kao VW masovni proizvođač narodnih auta. I tu je za očekivati slične stvari , ništa neobično tehnička računica = što jeftinije to nekvalitetnije.
- Drvosjeca iz Dejcica
#11 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Ne kontam samo da li je mogao izbaciti iz brzine, odnosno prebaciti u N (neutral) ili u R jer bi se time ugasio motor.
- karanana
#12 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
cito sam jucer komentare sa portala. neki se pametnjakovic javio, navodno je nemoguce automatik mjenjac prebacit iz D u N pri brzini od 80-100 kilometara. nije mi jasno jesu li ovi ljudi probali vratiti gas papucicu tako sto su se sageli i povukli je rukom ili podvukli nogu ispod nje. zar se bas toliko zaglavi da povlacenje ne pomaze? mislim, imaju pribranosti da zovu 911 a nemaju pribranosti da probaju da oslobode gas rukom ili nogom. tipicni amerikanci. kako ce im to 911 pomoci. nece chuck iskociti ispred njih i zaustaviti auto svojim rukama.
- inspiron
#13 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
corolla02 wrote:da to je istina, neki problemi oko gas papucice, mada jos nije jasno jel to to. U pitanju je nekih 8-9mil vozila, 5 mil na s. americkom kontinentu plus 3-4 mil worldwide. Momentalno su ugasili 4 fabrike od 5 koliko ih je na s. americkom kontinentu. Sva auta koja su na koja se ovo odnosi prodaja im je obustavljena do daljnjega. Inace 5 mrtvih ima do sad i traje prava hajka na Toyotu da prizna sta je pravi uzrok. Ostali proizvodjaci sad love u mutnom i daju novcane naknade za sve Toyote na cesti te da ih zamjene sa njihovim vozilima. Uglavnom teski momenti za Toyotu, mada kvar ce se otkloniti, uzece im se nesto novaca i zivot tece daljee..respo wrote:corolla sta je ovo toyota povlaci 8 miliona auta![]()
zbog greskeTakodjer, ici ce pred Kongress SADa uskoro da se pravdaju
Ovdje ima malo vise informacija o modelima i dogadjanjima vezanim za njih
http://www.toyota.com/recall/
Djes' korola ubermaster pametolog, sta ima, kako je biti svjetlosne godine ispred svih, to je to tehnolosko vodstvo, nadmoc i cudo o kojem ne zatvaras usta, to je ta ludnica koju ce smradovi tipa BMW i Mercedes stici za 2-3 decenije
Jedino mi je zao ljudi i njihovih porodica koji su izgubili posao i primanja kao zrtva napretka i straaaaasne tehnologije!
-
detroit-mercy
#14 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Tipicna razmisljanja Bosanskog forumasa koji za sve sto ne moze da nadje logicno objasnjenje trazi teoriju zavjere.pezzar wrote:Pa moguce je i da je rijec o sabotazi... Platis jednom inzinjeru da malo "prepravi" nacrte, i Toyota na trzistu gubi ugled, musterije, povjerenje korisnika... Steta, licno mislim da su sasvim pristojna vozila, ali konkurencija je cudo...Tuzlachina wrote:..sjebali ih Ameri da poguraju prodaju "svojih" ... novi procenti prodaje sami pricaju
Naravno, u igru treba ubaciti, Jevreje, Amerikance, Marsovce, Palestince i ostale.
Posebno je smijesno ovo, "platis jednom inzinjeru da malo prepravi nacre", moze da lupi samo osoba koja veze nema sa radom inzninjera i procesom od pocetka jednog projekta do njegove pune implementacije. Pored toga treba malo porogooglati i vidjeti koji je proces da postane Toytin supplier ili dobavljac. Stvarno je smijesno ko sve ostavlja komentare na ovim forumima, ali bitno je nesto reci.
Elem, Toyota je samo jedna od auto kompanija koja nije bogom dana i u kojoj se greske desavaju. Toyota sada placa onu istu cijenu koju su GM, Ford i drugi vec platili, a to je sirenje ili ekspansijza brzinom koju sve clanice Toyote ne mogu pratiti. Tu isto treba dodati da je doslo do pomijeranja focusa as kvaliteta na biti broj jedan proizvodjac u svijetu. To je bolest koju je GM jedva prezivio i u cijoj filozofiji danas stoji da nije vazan market share percentage nego consumers acceptance. Dugo godina je GM branio svoje prvo mjesto na ustrb kvalitete i trzisne percepcije i zato je tu gdje je danas.
-
ado-šampion
#15 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
I ja mislim da je ovo s papučicama gasa sabotaža... kratko od mene. 
- citroen
#16 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Ma druze,tacno je sve ovo sto si napisao,ali kad procitas ovo za ovog lexusa,sto su ljudi nastradali,zvali 911 imali vremena za to a da ne pokusaju nesto izvesti,pokusati da vrate tu papucicu,ubaciti u neutral,malo mi ovo lici na los Holivudski scenarij,a vrlo je moguce da su cionisti ovo napravilidetroit-mercy wrote:Tipicna razmisljanja Bosanskog forumasa koji za sve sto ne moze da nadje logicno objasnjenje trazi teoriju zavjere.pezzar wrote:Pa moguce je i da je rijec o sabotazi... Platis jednom inzinjeru da malo "prepravi" nacrte, i Toyota na trzistu gubi ugled, musterije, povjerenje korisnika... Steta, licno mislim da su sasvim pristojna vozila, ali konkurencija je cudo...Tuzlachina wrote:..sjebali ih Ameri da poguraju prodaju "svojih" ... novi procenti prodaje sami pricaju
Naravno, u igru treba ubaciti, Jevreje, Amerikance, Marsovce, Palestince i ostale.
Posebno je smijesno ovo, "platis jednom inzinjeru da malo prepravi nacre", moze da lupi samo osoba koja veze nema sa radom inzninjera i procesom od pocetka jednog projekta do njegove pune implementacije. Pored toga treba malo porogooglati i vidjeti koji je proces da postane Toytin supplier ili dobavljac. Stvarno je smijesno ko sve ostavlja komentare na ovim forumima, ali bitno je nesto reci.
Elem, Toyota je samo jedna od auto kompanija koja nije bogom dana i u kojoj se greske desavaju. Toyota sada placa onu istu cijenu koju su GM, Ford i drugi vec platili, a to je sirenje ili ekspansijza brzinom koju sve clanice Toyote ne mogu pratiti. Tu isto treba dodati da je doslo do pomijeranja focusa as kvaliteta na biti broj jedan proizvodjac u svijetu. To je bolest koju je GM jedva prezivio i u cijoj filozofiji danas stoji da nije vazan market share percentage nego consumers acceptance. Dugo godina je GM branio svoje prvo mjesto na ustrb kvalitete i trzisne percepcije i zato je tu gdje je danas.
- citroen
#17 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Ma druze,tacno je sve ovo sto si napisao,ali kad procitas ovo za ovog lexusa,sto su ljudi nastradali,zvali 911 imali vremena za to a da ne pokusaju nesto izvesti,pokusati da vrate tu papucicu,ubaciti u neutral,malo mi ovo lici na los Holivudski scenarij,a vrlo je moguce da su cionisti ovo napravilidetroit-mercy wrote:Tipicna razmisljanja Bosanskog forumasa koji za sve sto ne moze da nadje logicno objasnjenje trazi teoriju zavjere.pezzar wrote:Pa moguce je i da je rijec o sabotazi... Platis jednom inzinjeru da malo "prepravi" nacrte, i Toyota na trzistu gubi ugled, musterije, povjerenje korisnika... Steta, licno mislim da su sasvim pristojna vozila, ali konkurencija je cudo...Tuzlachina wrote:..sjebali ih Ameri da poguraju prodaju "svojih" ... novi procenti prodaje sami pricaju
-
melb26sa
#18 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Nije zvao vozac vec suvozac tako da ne cudi da su imali vremena zvati 911. Zvali su iz razloga sto se svi pozivi 911 snimaju.
Zar ne mislis da neko ko je godinama CHP (california highway patrol) ne bi znao kako da zaustavi auto da je mogao?
Najnovija prica je da nije ni do papucice vec do elektronske kontrole gasa iako Toyota to kategoricno tvrdi. Otidji malo na NYTimes.com ima dosta clanaka o ovom problemu. Isto i na wsj.com.
Ja imam jedan od modela koji se spominje kao problematica Matrix, ali srecom godina proizvodnje je 08 tako da me nadam se ovaj problem preskocio iako nikad se ne zna. Nisam dosada imala nikakvih problema sa papucicom gasa.
Zar ne mislis da neko ko je godinama CHP (california highway patrol) ne bi znao kako da zaustavi auto da je mogao?
Najnovija prica je da nije ni do papucice vec do elektronske kontrole gasa iako Toyota to kategoricno tvrdi. Otidji malo na NYTimes.com ima dosta clanaka o ovom problemu. Isto i na wsj.com.
Ja imam jedan od modela koji se spominje kao problematica Matrix, ali srecom godina proizvodnje je 08 tako da me nadam se ovaj problem preskocio iako nikad se ne zna. Nisam dosada imala nikakvih problema sa papucicom gasa.
Last edited by melb26sa on 05/02/2010 17:26, edited 1 time in total.
-
Fozgen
#19 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Mos mislit, ti vozis nekim 100 KM/h i to ti se nedaj Boze desi, dali bi iko ali bas iko ovdje uzeo mobilni i nazvao policiju, vatrogasce ili hitnu ?
Meni je fakat to malo uvrnuto, jos et kazu da je lik oko 10-15 ( ne sjecam se tacno ) godina policajac koji patrolira automobilom i nije mogao da nadje neko rjesenje. Nazalost niko iz automobila nije prezivio tako da nemora da znaci da je iko iz automobila telefonirao. I sto jest jest glupo zvuci savjet americke vlade da ljudi ne voze svoje Toyote
.
Cinjenica jest da Toyota ima problem al fakat ovo sa pozivanje 911 je malo previse
Meni je fakat to malo uvrnuto, jos et kazu da je lik oko 10-15 ( ne sjecam se tacno ) godina policajac koji patrolira automobilom i nije mogao da nadje neko rjesenje. Nazalost niko iz automobila nije prezivio tako da nemora da znaci da je iko iz automobila telefonirao. I sto jest jest glupo zvuci savjet americke vlade da ljudi ne voze svoje Toyote
Cinjenica jest da Toyota ima problem al fakat ovo sa pozivanje 911 je malo previse
-
melb26sa
#20 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Fozgen wrote:Mos mislit, ti vozis nekim 100 KM/h i to ti se nedaj Boze desi, dali bi iko ali bas iko ovdje uzeo mobilni i nazvao policiju, vatrogasce ili hitnu ?![]()
![]()
Meni je fakat to malo uvrnuto, jos et kazu da je lik oko 10-15 ( ne sjecam se tacno ) godina policajac koji patrolira automobilom i nije mogao da nadje neko rjesenje. Nazalost niko iz automobila nije prezivio tako da nemora da znaci da je iko iz automobila telefonirao. I sto jest jest glupo zvuci savjet americke vlade da ljudi ne voze svoje Toyote![]()
.
Ocito je vozac - policajac - smatrao da se u ovoj situaciji treba zvati 911. Inace, auto koji je vozio je bio na posudbi (loaner) znaci nije bio njegov da je sad znao sve cake oko njega.
Inace, LaHood se ispricao za savjet da se ne voze Toyote.
- Šeha
#21 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Hoces li ga voziti na servis?melb26sa wrote: Ja imam jedan od modela koji se spominje kao problematica Matrix, ali srecom godina proizvodnje je 08 tako da me nadam se ovaj problem preskocio iako nikad se ne zna. Nisam dosada imala nikakvih problema sa papucicom gasa.
-
melb26sa
#22 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Šeha wrote:Hoces li ga voziti na servis?melb26sa wrote: Ja imam jedan od modela koji se spominje kao problematica Matrix, ali srecom godina proizvodnje je 08 tako da me nadam se ovaj problem preskocio iako nikad se ne zna. Nisam dosada imala nikakvih problema sa papucicom gasa.
Na servis ide tek kad bude na 25K milja, do tad imam jos 4 hiljade tako da prije redovnog servisa nista. Ako tada sta spomenu, neka pregledaju, inace ne treba.
- avantgarde
#23 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Svima nama je poznato da su sva danasnja auta napumpana ogromnom elektronikom a takodje nam je svima jasno kako osjetljiva je ova elektronika ma koliko se inzinjeri trudili da to sve bude u redu.
Ja licno nisam zagovornik sabotaze jer to nije lako izvedivo iako bi sabotaza bila najoriginalniji izgovor od strane Toyote istvremeno i jedan od izgovora koji ih oslobadja bar direktne(namjerne)krivice.Medjutim zivimu u nekim jako cudnim vremenima kad je pritisak na sve faktore ogroman od inzinjera-disajnera preko inzinjera-konstruktora pa do onog najmanjeg radnika koji sklapa te dijelove po vec nacrtanoj semi.Sefovi nisu nikad zadovoljni a jos manje su to Akcioneri koji samo i jedino sto znaju je da prave pritisak imajuci samo profit u glavi,tako da nije nikakvo cudo ako se i desi neka greska u bilo kojem stadijumu(a njih ima koliko hoces)proizvodnje auta.
Mislim da tu nesto sa elektronikom nije u redu,bar kod nekih auta je tako,...licno imam kolegu iz Hrvatske koji zivi ovdje u Svabiji koji je imao WV Bora prije nekih 4 godine imao je problema na Autoputu pri voznji od npr.140/h najednom auto gubi na brzini i vozi samo max.80 km/h,a svi znamo kako je to opasno na Njemackom autoputu gdje neki voze i po 250Km/h.Poslije se utvrdilo da je problem upravo elektronika.
Ovim hocu reci da se ovaj problem ne desava samo Toyoti nego i drugima samo sto je Toyota trenutno da kazem na redu i sto je to kod njih u zadnje vrijeme ucestalo...mislim da bi se trebali ozbiljno pozabavit ovim problemom.
Ja licno nisam zagovornik sabotaze jer to nije lako izvedivo iako bi sabotaza bila najoriginalniji izgovor od strane Toyote istvremeno i jedan od izgovora koji ih oslobadja bar direktne(namjerne)krivice.Medjutim zivimu u nekim jako cudnim vremenima kad je pritisak na sve faktore ogroman od inzinjera-disajnera preko inzinjera-konstruktora pa do onog najmanjeg radnika koji sklapa te dijelove po vec nacrtanoj semi.Sefovi nisu nikad zadovoljni a jos manje su to Akcioneri koji samo i jedino sto znaju je da prave pritisak imajuci samo profit u glavi,tako da nije nikakvo cudo ako se i desi neka greska u bilo kojem stadijumu(a njih ima koliko hoces)proizvodnje auta.
Mislim da tu nesto sa elektronikom nije u redu,bar kod nekih auta je tako,...licno imam kolegu iz Hrvatske koji zivi ovdje u Svabiji koji je imao WV Bora prije nekih 4 godine imao je problema na Autoputu pri voznji od npr.140/h najednom auto gubi na brzini i vozi samo max.80 km/h,a svi znamo kako je to opasno na Njemackom autoputu gdje neki voze i po 250Km/h.Poslije se utvrdilo da je problem upravo elektronika.
Ovim hocu reci da se ovaj problem ne desava samo Toyoti nego i drugima samo sto je Toyota trenutno da kazem na redu i sto je to kod njih u zadnje vrijeme ucestalo...mislim da bi se trebali ozbiljno pozabavit ovim problemom.
-
jefferson
#24 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
Ovo nije nista neuobicjano u svijetu auto industrije. Toyota je skinula odgovornost sa CTS-a jer su izjavili da je CTS radio sve po nalogu Toyote.
Medjutim, ono gdje se Toyota upucala u koljena je netransparentnost. Taj problem postoji od 2002, i po podacima prije opoziva 19 ljudi je poginulo a ne kako Corolla kaze pet ljudi: http://articles.latimes.com/2009/nov/08 ... ta-recall8 te ima jos clanaka koji ce ovo potvrditi, samo treba "proguglati' ali sad se i FBI ukljucuje i otvorit ce se ponovne istrage o nesrecama koje su sumnjive.
Medjutim, niko ovdje ne kaze da se to ne moze desiti Toyoti. problem je sto je Toyota opozvala auta tek nakon sto je Ray LaHood zaprjetio pravnim sankcijama. Nakon toga, i Japansko Ministarstvo Prometa je zaprjetilo sankcijama, te je onda isplivao i problem sa Priusovim kocnicama.
Toyota zadnjih nekoliko godina ima problema na nekoliko polja. Pda profita, povlacenje Celice i MR2, sto itekako utice na imidz, jer sada nemaju niti jedno auto koje bar malo dize vozacima andrenalin. To ce ih sve vise voditi ka imidzu dosadnog auta koje je napravljeno da ljude samo preveze od mjesta A do mjesta B.
I naravno da ce Ford, GM, VW i ostali pokusati da uzmu dio trzisnog kolaca od Toyote. Sta je tu sporno. Isto je Toyota radila kada je Ford imao problema sa Firestoneovim gumama.
Toyota ce rjesiti ovo, medjutim mislimd a ni oni sami nisu sigurni jel to konacno rjesenje s obzirom da postoje indicije o elektromagnetskim smetnjama na CPU djelu koji upravlja ubrizgavanjem i leptirom usisne grane.
Sinoc sam bas prolazio pored Toyotinog salona i izgleda da nemaju vise gdje auta parkirati pred servisom.
Medjutim, ono gdje se Toyota upucala u koljena je netransparentnost. Taj problem postoji od 2002, i po podacima prije opoziva 19 ljudi je poginulo a ne kako Corolla kaze pet ljudi: http://articles.latimes.com/2009/nov/08 ... ta-recall8 te ima jos clanaka koji ce ovo potvrditi, samo treba "proguglati' ali sad se i FBI ukljucuje i otvorit ce se ponovne istrage o nesrecama koje su sumnjive.
Medjutim, niko ovdje ne kaze da se to ne moze desiti Toyoti. problem je sto je Toyota opozvala auta tek nakon sto je Ray LaHood zaprjetio pravnim sankcijama. Nakon toga, i Japansko Ministarstvo Prometa je zaprjetilo sankcijama, te je onda isplivao i problem sa Priusovim kocnicama.
Toyota zadnjih nekoliko godina ima problema na nekoliko polja. Pda profita, povlacenje Celice i MR2, sto itekako utice na imidz, jer sada nemaju niti jedno auto koje bar malo dize vozacima andrenalin. To ce ih sve vise voditi ka imidzu dosadnog auta koje je napravljeno da ljude samo preveze od mjesta A do mjesta B.
I naravno da ce Ford, GM, VW i ostali pokusati da uzmu dio trzisnog kolaca od Toyote. Sta je tu sporno. Isto je Toyota radila kada je Ford imao problema sa Firestoneovim gumama.
Toyota ce rjesiti ovo, medjutim mislimd a ni oni sami nisu sigurni jel to konacno rjesenje s obzirom da postoje indicije o elektromagnetskim smetnjama na CPU djelu koji upravlja ubrizgavanjem i leptirom usisne grane.
Sinoc sam bas prolazio pored Toyotinog salona i izgleda da nemaju vise gdje auta parkirati pred servisom.
- starii
#25 Re: TOYOTA - sta se dogadja snjima?
hehe toyota ima super akciju pola platis sad a pola 2011 i to na rate..www.toyota.ba samo nisam siguran jel im kočnica dobra