Imam priliku uzeti Toyotu RAV4 (2006 ili 2007 godiste) za $20,000. Ovih dana to je manje od 30,000 BAM. Posto se nov RAV4 prodaje u Bosni za 60,000 BAM to mi izgleda kao dobra opcija ako mogu uvesti auto bez carine/poreza.
Znam da kao povratnik mogu uvesti automobil uz potvrdu iz ambasade ali je neko spomenuo da se moram odreci dozvole za boravak u SAD? Cak kada bih to i zelio uraditi ne znam na koji nacin bi to postigao. Da li bi bio oslobodjen i PDV-a?
Isto sam citao da novi gradjanini Bosne mogu biti oslobodjeni carine i poreza. Posto je moja supruga amerikanka i moze dobiti bosansko drzavljanstvo putem braka to bi bila moguca opcija. Da li iko ima iskustvo u vezi slicnog slucaja?
Hvala velika.
Toyota RAV4 iz USA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zlatan01
Ranije je uslov za ostvarenje povlastice po osnovu povratka u zemlju bio trajni povratak, sto podrazumjeva da se korisnik odrice prava boravka u stranoj zemlji. Tipican primjer je bio '97 kada je Njemacka vratila hiljade nasih ljudi. Da li se zakon od tada mijenjao, ne znam. Ja se ne bavim tim poslom vec 7 godina. Za nove drzavljane vjerovatno postoje olaksice a sve mozes provjeriti kod neke spediterske firme. Ranije je oslobadjanje od carine podrazumjevalo oslobadjanje i poreza pa vjerujem da je isto i danas...Sretno sa uvozom
-
whow
Ne moras se odreci niti dozvole za boravak a ni stranoga drzavljanstva ako ga posjedujes. Ono sto treba da uradis je da izvadis potvrdu o povratku u BiH konzulatu u USA koje se vadi na osnovu dokaza da premjestas svoje mjesto boravka u BiH recimo :prijava mjesta boravka u BiH, potvrda da si otkazao/ prodao kucu stan u stranoj zemlji i slicno. Na osnovu toga BiH ambasada bih ti trebala izdati potvrdu o povlastici na uvoz . Ja sam nekoliko puta kontaktirao BiH ambasadu u Kanadi te trazio pojasnjenje na ovu temu. Dakle ako si bio drzavljanin BiH do 6. aprila 1992 ti automatski imas BiH drzavljansto, drugo drzavljanstvo koje si stekao ti nitko ne moze oduzeti. Postoji zakon koji kaze da gradani BiH ne mogu imati dva drzavljanstva ali je Mr. Peddy Eshdown stavio moratorium na taj zakon do 2010 godine a do tada ce se taj suludi zakon i ukinuti. Naime radi se o tome da bih stotine hiljada BiH gradana koji su u meduvremenu stekli strana drzavljansva izgubili BiH drzavljansto sto je cista glupost. Dakle kontaktitaj BiH ambasadu u USA i trazi informacije.
cheers
cheers
- homo_sapiens
#4 Re: Toyota RAV4 iz USA
Imaš na ovoj temi odgovor: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=40539asaric wrote:Imam priliku uzeti Toyotu RAV4 (2006 ili 2007 godiste) za $20,000. Ovih dana to je manje od 30,000 BAM. Posto se nov RAV4 prodaje u Bosni za 60,000 BAM to mi izgleda kao dobra opcija ako mogu uvesti auto bez carine/poreza.
Znam da kao povratnik mogu uvesti automobil uz potvrdu iz ambasade ali je neko spomenuo da se moram odreci dozvole za boravak u SAD? Cak kada bih to i zelio uraditi ne znam na koji nacin bi to postigao. Da li bi bio oslobodjen i PDV-a?
Isto sam citao da novi gradjanini Bosne mogu biti oslobodjeni carine i poreza. Posto je moja supruga amerikanka i moze dobiti bosansko drzavljanstvo putem braka to bi bila moguca opcija. Da li iko ima iskustvo u vezi slicnog slucaja?
Hvala velika.
-
The_Flyer2002
ma kupuj bola. isplati se uvesti iz US. razlike u cijenama u US i EU su ogromne. mnogi njemci dolaze u US kupe novo auto, vozaju ga nekih mjesec u US i uvezu ga u D kao polovno vozilo.
primjer isplativosti:
honda civic u US hosta 15,000$ LX model ili ako si dobar pregovarac cak i EX za 16000$. to je po danasnjem omjeru nekih 21-23 000 KM.
EU civic kosta oko 43,000 km tj mozes skoro 2 americka civica kupiti za cijenu jednog evropskog najjeftinijeg.
primjer isplativosti:
honda civic u US hosta 15,000$ LX model ili ako si dobar pregovarac cak i EX za 16000$. to je po danasnjem omjeru nekih 21-23 000 KM.
EU civic kosta oko 43,000 km tj mozes skoro 2 americka civica kupiti za cijenu jednog evropskog najjeftinijeg.