buzzer wrote:chuchumbamayumbe wrote:To mi se nikako ne isplati.
ideja auta na hybridni pogon nije u momentalnoj isplativosti (ono kad na kraju mjeseca svedes racun i zakljucis da si ustedio stojanku na gorivu).
vozaci hybrida su osobe koje ne peru auto u koritu zeljeznice, ne prosipaju zamjenjeno staro motorno ulje u kanalizaciju, gase svjetlo gdje god i kad se moze, ne pregrijavaju stanove, ostavljaju cak i svoje hybride u garazi i na posao idu biciklom kad god vrijeme dozvoljava itd, itd...i to im je cheif, a cheif nema cijenu.
ja planiram u februaru kupovati novo auto i, obzirom da se s tobom slazem da je prius poruzan, favorit mi je honda civic hybrid. jedini problem je da mu je baterija smjestena iza straznjeg sjedista (mora negdje), tako da se "kabast'" prtljag ne moze iz gepeka pruziti u unutrasnjost auta, sto meni vrlo cesto treba. zbog toga mu je ozbiljna konkurencija kia cee'd sporty wagon (potrtosnja 4,7 litara dizela, te emisija co2 tek nesto veca nego kod hybrida) ili brat mu mladji hyundai i30 (karavan bi se trebao pojaviti pocetkom sljedece godine).
Ne radim ni ja sve ove stvari gore napisne, dapache.
I meni bi bio cheif da vozim Priusa, ali je za mene u domenu naucne fantastike, iskljucivo zbog cijene!
btw, poskup im taj cheif!
Samo sam htio reci da ima poprilicno puno modela koji su u nivou cijene Priusa ili jeftiniji, sa skoro istom prosjecnom potrosnjom.
Ja ti kazem, vozim Hondu Civic 1.5, trosi 6.5 prosjek (samo 1.8 litra na 100km od Priusa).
Za mene koji godisnje prelazim 15-20k, razlika u kostanju goriva koju bih dobio kupovinom Priusa bi bila skoro beznacajna u odnosu na cijenu koju bih platio za ovog hibrida.
Naravno, nije Honda ni problizno "cista" kao ova Toyota, ali je ipak poprilicno cista.
Hibridi su vozila koja tek treba da se popularizuju kada dodje jos vise konkurencije i kada im spadne cijena.
Ovako ostaju san za mnoge, a za druge skupi cheif, kako ti rece.