Toyota Prius

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Maystor

#1 Toyota Prius

Post by Maystor »

U diskusiji oko rasta cijene nafte, cesto je spominjan Prius. Meni se cini da je to jedini pravi automobil na hybridni pogon koji je dozivio veliki trzisni uspjeh (cini mi se da je prodato preko milion auta). Evo par citata:
konyan wrote:Da hoce vise te nafte nestati.. Bas mi se svidjaju toyotini hibridi.
zlatan01 wrote: Hibridni pogoni se serijski rade vec desetak godina, i najpoznatiji model je Toyota Prius. Takav auto trosi oko 4,3 l/100 km ali kosta u Svedskoj oko 60000 KM. Uz auto se dobije niz povlastica ali je ipak tesko naci ekonomsku racunicu u kupovini, tako da su kupci uglavno ekoloski svjesni gradjani malo dubljeg dzepa. Elektricna auta isto tako se proizvode godinama i na trzistu vec mozete kupiti desetak modela. Problem je jos uvjek u baterijama koje su malog kapaciteta i sa dugim vremenom punjenja. Zanimljiv je jedan raport o koristenju auta, koji je pokazao da vecina korisnika auta vozi manje od 50 km dnevno cesto u gradu sto elektricno pogonjena auta mogu vec sada zadovoljiti. Prednost ovih auta u gradu je velika jer u "leru" ne trose energiju a potrosnja energije je ravnomjernija kod "stani-kreni" voznje nego kod SUS motora. Na ovo treba dodati jos pogon na vodonik u cemu je BMW najdalje otisao kad je rijec o direktnom sagorijevanju u SUS motoru i Honda kad je rijec o gorivim celijama. Prvi serijski auto Honda na gorive celije dolazi u Kaliforniji slijedece godine...
Da li biste voljeli imati/voziti Prius? Je li ga iko isprobao, kako ide u praksi?
morti

Post by morti »

bio je parkiran pred mojom zgradom...

ja gledo...i gledo...i gledo...

namam ja para ni za kakvo auto, a kamol za prius... :D :D :D

jbg...cijena je visoka, al to tako ide...pioniri su najskuplji... :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Vidio sam ga nekoliko puta, zagledao...
Izgleda mi pravo ruzan, bas me cudi da nisu mogli napraviti ljepsi auto!
A sto se potrosnje tice, moja Honda trosi 6.5 kombinovano, tako dok bih sakupio para za onu Toyotinu rugobu, da bih ustedio na gorivu ( Prius trozi i bezniz pored el.energije?) morao bih vozati Prius jedno 6 miliona km. To mi se nikako ne isplati.
zlatan01

Post by zlatan01 »

Evo da ja nastavim malo...probao sam Prius, i mogu reci da je bio dozivljaj kretati bez zvuka (skoro) i gledati na displeju kako se energija krece izmedju baterija, motora i tockova. Kad kocis struja ide do baterija, kad elektricni motor ne moze sam onda starta benzinski i td i td. Sam osjecaj je zaista jedinstven i ubrzanje je osjetno bolje nego kod auta slicne velicine. Naime kod snaznog ubrzanja pogon je na oba motora i na sve tockove. Mjenjac je automatski bezstepeni, tako da jedna mala rucia sluzi kao rucica mjenjaca. Paljenje je bez kljuca. Nazalost skup je, cak i pored stimulacije u vidu besplatnog parkinga, povrata oko 2200 KM od strane drzave, nizih kamata na kredit i jeftinijeg osiguranja. Za iste pare se moze recimo dobiti SAAB 9-3, BMW 318 ili Audi A4. Mozda uvoz iz USA?
buzzer

Post by buzzer »

chuchumbamayumbe wrote:To mi se nikako ne isplati.
ideja auta na hybridni pogon nije u momentalnoj isplativosti (ono kad na kraju mjeseca svedes racun i zakljucis da si ustedio stojanku na gorivu).
vozaci hybrida su osobe koje ne peru auto u koritu zeljeznice, ne prosipaju zamjenjeno staro motorno ulje u kanalizaciju, gase svjetlo gdje god i kad se moze, ne pregrijavaju stanove, ostavljaju cak i svoje hybride u garazi i na posao idu biciklom kad god vrijeme dozvoljava itd, itd...i to im je cheif, a cheif nema cijenu.

ja planiram u februaru kupovati novo auto i, obzirom da se s tobom slazem da je prius poruzan, favorit mi je honda civic hybrid. jedini problem je da mu je baterija smjestena iza straznjeg sjedista (mora negdje), tako da se "kabast'" prtljag ne moze iz gepeka pruziti u unutrasnjost auta, sto meni vrlo cesto treba. zbog toga mu je ozbiljna konkurencija kia cee'd sporty wagon (potrtosnja 4,7 litara dizela, te emisija co2 tek nesto veca nego kod hybrida) ili brat mu mladji hyundai i30 (karavan bi se trebao pojaviti pocetkom sljedece godine).
buzzer

Post by buzzer »

zlatan01 wrote:Nazalost skup je, cak i pored stimulacije u vidu besplatnog parkinga, povrata oko 2200 KM od strane drzave, nizih kamata na kredit i jeftinijeg osiguranja.
jesi li pokusao izracunati razliku u cijeni minus povlastice i uporediti s cijenama drugih auta?
Maystor

Post by Maystor »

Prius nije toliko skup koliko se prica. U BiH se moze kupiti za 50 hiljada KM. I ima sve sto ti treba od opreme (sve sigurnosne elementne sa ESP i TC, automatska klima, sva elektrika, tempomat, audio sistem itd.).
Ako uzmete obicnog golfa 5 sa dizel motorom i tom istom opremom (koja ukljucuje i automatski mjenjac), golf ce ispasti skuplji!
A da je ruzan - jest. Ali zato ima najbolju aerodinamiku od svih velikoserijskih automobila (koeficijent=0,26). Buka unutra bi trebala biti minimalna (al ne znam kako je u praksi, nisam probo).
chuchumbamayumbe

buzzer wrote:
chuchumbamayumbe wrote:To mi se nikako ne isplati.
ideja auta na hybridni pogon nije u momentalnoj isplativosti (ono kad na kraju mjeseca svedes racun i zakljucis da si ustedio stojanku na gorivu).
vozaci hybrida su osobe koje ne peru auto u koritu zeljeznice, ne prosipaju zamjenjeno staro motorno ulje u kanalizaciju, gase svjetlo gdje god i kad se moze, ne pregrijavaju stanove, ostavljaju cak i svoje hybride u garazi i na posao idu biciklom kad god vrijeme dozvoljava itd, itd...i to im je cheif, a cheif nema cijenu.

ja planiram u februaru kupovati novo auto i, obzirom da se s tobom slazem da je prius poruzan, favorit mi je honda civic hybrid. jedini problem je da mu je baterija smjestena iza straznjeg sjedista (mora negdje), tako da se "kabast'" prtljag ne moze iz gepeka pruziti u unutrasnjost auta, sto meni vrlo cesto treba. zbog toga mu je ozbiljna konkurencija kia cee'd sporty wagon (potrtosnja 4,7 litara dizela, te emisija co2 tek nesto veca nego kod hybrida) ili brat mu mladji hyundai i30 (karavan bi se trebao pojaviti pocetkom sljedece godine).

Ne radim ni ja sve ove stvari gore napisne, dapache.
I meni bi bio cheif da vozim Priusa, ali je za mene u domenu naucne fantastike, iskljucivo zbog cijene!
btw, poskup im taj cheif!
Samo sam htio reci da ima poprilicno puno modela koji su u nivou cijene Priusa ili jeftiniji, sa skoro istom prosjecnom potrosnjom.
Ja ti kazem, vozim Hondu Civic 1.5, trosi 6.5 prosjek (samo 1.8 litra na 100km od Priusa).
Za mene koji godisnje prelazim 15-20k, razlika u kostanju goriva koju bih dobio kupovinom Priusa bi bila skoro beznacajna u odnosu na cijenu koju bih platio za ovog hibrida.
Naravno, nije Honda ni problizno "cista" kao ova Toyota, ali je ipak poprilicno cista.
Hibridi su vozila koja tek treba da se popularizuju kada dodje jos vise konkurencije i kada im spadne cijena.
Ovako ostaju san za mnoge, a za druge skupi cheif, kako ti rece.
zlatan01

Post by zlatan01 »

buzzer wrote:
zlatan01 wrote:Nazalost skup je, cak i pored stimulacije u vidu besplatnog parkinga, povrata oko 2200 KM od strane drzave, nizih kamata na kredit i jeftinijeg osiguranja.
jesi li pokusao izracunati razliku u cijeni minus povlastice i uporediti s cijenama drugih auta?
Uradio sam jedan exel-proracun troskova koji daje cijenu kostanja po kilometru. Ovdje uzimam u obzir nabavnu cijenu, gubitak na vrijednosti, porez, osiguranje, troskove odrzavanja, gorivo bazirano na 15000/god, itd. Problem u usporedbi je to sto gubitak na vrijednosti mozda ne odgovara stvarnom stanju, a i pitanje kvaliteta odnosno broja eventualnih kvarova poslije garantnog roka koji je tesko predvidjeti. Kako bilo ja dobijam za Prius oko 4 SEK po km ili oko 0,85 KM dok recimo za Audi A4 TDI dobijam nepunu 1 KM/km. Dakle 10 % u korist Priusa cisto ekonomski, uz rezervu da proracun nije 100 % tacan. E sad je isto pitanje odnosa prema prirodi, ceifa u voznji...
baustelac

Post by baustelac »

Ima jedan veoma vazan faktor koji ovdje nije cini mi se niko napomenuo a to je baterija. Honda i Toyota daju garanciju od 8 godina na bateriju ali limitiranu na 70 odnosno 100 hiljada milja. S obzirom da zamjena baterije kosta od 3000$ i vise (google) trebalo bi i ovaj aspekt hibrida ozbiljno razmotriti.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

baustelac wrote:Ima jedan veoma vazan faktor koji ovdje nije cini mi se niko napomenuo a to je baterija. Honda i Toyota daju garanciju od 8 godina na bateriju ali limitiranu na 70 odnosno 100 hiljada milja. S obzirom da zamjena baterije kosta od 3000$ i vise (google) trebalo bi i ovaj aspekt hibrida ozbiljno razmotriti.
A tek razmotriti teske metale tipa Nikal, Cadmium, Olovo, superotrovni elektroliti. Sta kada baterije "crknu" sta se sa njima moze? U smece? Mogu li se reciklirati? Mogu li se reparirati.

Slazem se sa stavkom da je to skup cejf. Medjutim neko ko ima novca a osvijesten je ekoloski takva osoba iz oportunisticko-altruistickih razloga ce sebi priustiti takav auto.

O ljepoti - ma vala nije ni Megane Scenic ljepotan. Ipak je to porodicno zamisljen auto monovolumensko-familijarnog tipa. A vama sto adrenalin seta gore-dole to je druga stvar :D

Ipak, dok sam bio u USA, i namjeravao provesti dio zivota dole - sam oko zabacio na Hondu Civic Hibrid Sedan. Zaista je avandgardan sedan sa kako nasi kazu "full opremom" :D kojeg sam rado zelio sebi priustiti.

Najjeftinija baza Honde Civic Hybrid kosta me's'cini kod dilera oko 19-20k $ sto i nije tako losa cijena obzirom da mu je potrosnja po americkim mjerenjima oko 60MPG sto bi znacilo skoro 100km sa 4l benzina.

A i lijepa je, a i bogato opremljena i futuristicki dizajnirana. Nije nedostizan san. to je ipak nekih manje od 30 000 KM "po naski". Da se ima para - uzeo bih je. :)

Image

Image

A evo i motor:

Image
chuchumbamayumbe

kao sto rekoh, sve se price u vezi sa automobilima zavrsavaju na HONDI! :)
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Citiracu jednog sefa prodaje Honde za USA, kada su ga pitali zasto se najvise kradu Honde po USA,

"Vjerovatno zbog toga sto su nasa auta medju najboljim na svijetu" ;)
nausnica

Post by nausnica »

Dobre su Hondice. Ali i Toyotice.
Maystor

Post by Maystor »

Sto se tice tih baterija, slijedeca generacija Priusa (dolazi pocetkom 2009.) ce imati litijum-jonske baterije, koje su mnogo bolje od sadasnjih (nikl) baterija. Imaju veci kapacitet, lakse su, puno duze traju i manje su otrovne, ali su i znatno skuplje. Sa takvim baterijama Prius ce moci preci jos vecu kilometrazu samo na struju, i u mnogim slucajevima ce biti moguce svakodnevnu relaciju (kuca-posao-kuca) preci bez upotrebe benzinskog motora uopste!
Naravno, kad se krene na duzu relaciju to mora ici na benzin, ali tada potrosnja i nije velika (izuzme li se jurcanje po autoputu).
pinky071

Post by pinky071 »

Honda je najavila da ce izvesti hidrogensko auto na prodaju 2008 godine...jedini problem su pumpe.... :-D
Maystor

Post by Maystor »

Mislim da ce se to auto prodavati samo u veoma ogranicenoj seriji, uglavnom u Kaliforniji. Najveci problem su pumpe, ali i cijena. Proci ce jos dosta godina dok takva auta ne zazive i cijenom budu pristupacna.
Opel je napravio Zafiru na hidrogen prije vise od pet godina. Vozali su je svuda po Evropi i pokazivali na raznim sajmovima, ali o serijskoj proizvodnji ja jos nista nisam cuo. Ipak cemo se jos nacekati da provozamo sta na hidrogen ... :roll:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

A ja sam imao auto koje je proizvodilo dizel !?... :lol: ...svako jutro nadjem lokvu ispod njega.... :lol: :D
Post Reply