Toyota Prius ( sta mislite o hibridima)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
whow

#1 Toyota Prius ( sta mislite o hibridima)

Post by whow »

Prius je auto na koje morate cekati oko 6 mjeseci te platiti extra $3000 USA koliko je trenutni " mark up" na ovo vozilo zbog velike potraznje . Radi se o Hibridu koji kombinuje benzinski i elektricni agregat te postize zadivljujucih 50 mpg ( miles per galon ) u gradskoj voznji te cak i do 60 mpg na autoputu. Usporedbe radi Golf TDI u prosjeku trosi 35 mpg. Prius je napravio proboj na sjevrno amaricko trzistu prvenstveno zbog preformansi koje je su jednake ili bolje od regularnih automobila, svog izuzetnog izgleda (SFI), te bogate opreme i naravno fantasticne potrosnje. Losa strana ovoga automobila je naravno izuzetno visoka cijena. Toyota Prius je Japanski odgovor za americko trziste na Europska " smart " vozila. Kakvo je vase misljenje o hibridima.
Fair Life

Post by Fair Life »

Vozio sam je... istina samo nekoliko stotina kilometara, ali mogu potvrditi da je revolucionarno auto.

Image

www.Toyota Prius
motor

Post by motor »

Evo kratko o Priusu.., prosle sedmice sam bio na predavanjima, dok mi je jos frisko u glavi :-)
U Evropi kosta 26.300 eura, u Americi deset hiljada manje.., opet nas pljackaju :( Prius koristi dva motora, prvi benzinski sa 57 kw i drugi el. sa 50 kw sto zajedno daju 82 kw, jer oba motora ne mogu zajedno dati max snagu. Baterija u vozilu za lagerovanje energije ima garanciju na 170.000 km, inace je pravo skupa. Prius koristi jedan od tri varijante hybrida tako zvani Mischform, mjesavinu paralelnog i serijskog Hybrida. Prenosi sa benzinskog na el. motor idu preko planetarni zubcanika. Da, ukupno su dva el. motora u vozilu. Prius je prodan do sada u 200.000 primjeraka i daleko je najjprodavaniji Hybrid, slijedi ga Honda Civic.
Post Reply