A dijelovi za Skodu su nakon isteka garancije u ovlastenom servisu jeftiniji ? Bilo od dijelova u garanciji, bilo od dijelova drugih proizvodjaca...? Mislim, tu bi sad morali napraviti istrazivanje makar 200 najcescih pozicija, pa nesto zakljucivati... Moje iskustvo sa vise ovlastenih servisa razlicith marki varira od bezobrazno skupih pozicija, do nevjerovatno jeftinih, toliko da sam pitao ljude jesu li to sve dobro sabrali, da me ne zovu za sat-dva da dodjem doplatiti razliku...jefferson wrote:Ja ali, isto tako treba biti realan pa reci da se to auto nece ni slucajno prodati nakon odredjenog vremena kao Skoda.citro wrote:Prije svega auto ako je novo onda je i pod garancijom, pa nije potrebno nabavljati dijelove "sa strane" (iako sam i to vidjao ...)respo s onog svijeta wrote:ja se bojim da su ta auta kupljena na kredit i da odrzavanje nije svedeno na daj samo da se zamjeni a kakav je dio to je najmanje bitno
nisam jednom vidio novija auta da se popravljaju u avliji
u ovlastene servise idu oni u garanciji mala populacija koja ima pare i sluzbena auta ostalo je nazalost sve prepusteno avliji zamjenskim dijelovima koji su sumnjive kvalitete i dijelovima s otpada koliko god se mi lagali da su to nova auta
ps. pitanje je koliko je od tih 6 auta sluzbeno i na kredit (da ne bude zabune pitanje je kakav kredit)
Drugo, svako ko kupuje novo auto bi ga trebao i Kasko osigurati, barem prve dvije godine za svaki slucaj.
Nije ovo bas tako teska matematika, ali se neko trudi da bude bas ....
Auti se i ne kupuju za cash, sve je to uglavnom kreda,i ne razumijem u cemu je to problem. I da, svih ovih 5 auta su privatni, pa ti vidi ....
Dok je u garantnom periodu, sve to stima, i u potpunostis e slazem s tobom. Kada istekne garantni rok, sta onda? Placati djelove u servisu koji bi trebali u slobodnoj prodaji biti daleko jeftniji, ili prodati auto? Ja bi prodao auto, ali to auto ce izgubiti na cijeni daleko vise nego Octavija, osim, osim ako nadjes nekoga ko bas hoce to auto.
Dakle moje iskustvo je tu da je sve to u 5 dkg. kad sve saberes, svi proizvodjaci puno vise zaradjuju na dijelovima nego na prodaji novih auta, i to svi znamo, pa tada i razlika od npr. 100 KM u cijeni jednog slicnog dijela moze biti bezobrazna, ali ako ti se pokvari 1x u eksploataciji auta, koliko ti to dize sve skupa troskove imanja tog auta za tih 3-5-8 godina posjedovanja ? 1.3% ? Bitnije je da se ne kvari, ma koji da je auto, i ma koji da je dio...
Ja sam volio navoditi primjer "jeftinog" odrzavanja Yuge, tamo negdje '99 godine. Sasvim pristojnog Yugu je imao drug, ali malo mladost, malo ceste, malo kvalitet dijelova su dovodili do toga da mu je kineticki zglob bio cest potrosni materijal... Dobrih nije bilo na trzistu, nego nekih (vjerovatno Turskih) fusheva, i bili su jeftini, nije ni 40 KM bio komplet komad... Ali ih je mijenjao 7x godisnje, nekad 1, nekad 2 odjednom... Pa kad saberes, onaj original VW iz PAD Auto kuce Nosse od 280 KM dodje dzabana... Jer je trajao bar 5 godina nakon zamjene...