Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#101 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

citroen xm wrote:Sad baš malo pogledah ovaj Camry. Ok, s vana je bezličan. Ali reći da je plastikaner, a Pasat nešto ludo dobar, pa to je van pameti.
Pa mislim da cijela plastika u Camriju kosta kao recimo radio uredjaj u fabiji.
Ali moze to Toyota jos jeftinije napraviti. Trebas samo da dotaknes plastiku i obloge vrata, a osvjetljenje, jbt pa i Hyundai je bolji tu. Inace Americka verzija Passata je dosta pojeftinjena, i njega isto ne bi nikad uzeo. Ali mislim da VW od iduce generacije ponovo dovodi evropskog Passata.
Ali najveca komedija je kada na nekom americkom forumu tip uporedi lezanje Yuge sa lezanjem Priusa :lol:
citro

#102 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

jefferson wrote:
citro wrote:Ok, znaci u BiH samo Skoda kao auto za posla ?
Nisi je se ti po BiH cestama navozao bas puno, inace bi drugacije pricao. Ja jesam, oko 300.000 km.
I onda skontah da ima i drugo nesto. Nikad nije kasno.
Samo me onda cudi da barem pola poslodavaca u BiH ne koristi Skode u svojim pool-ovima. Mozda su budale, nemam pojma.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I ja bih se volio posteno nasmijati ne bi li mi dan lijepo zapoceo, ali ne kontam u cemu je fol. Moze jedno prosvjecenje ?
citro

#103 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

jefferson wrote:
citroen xm wrote:Sad baš malo pogledah ovaj Camry. Ok, s vana je bezličan. Ali reći da je plastikaner, a Pasat nešto ludo dobar, pa to je van pameti.
Ali moze to Toyota jos jeftinije napraviti. Trebas samo da dotaknes plastiku i obloge vrata, a osvjetljenje, jbt pa i Hyundai je bolji tu. Inace Americka verzija Passata je dosta pojeftinjena, i njega isto ne bi nikad uzeo. Ali mislim da VW od iduce generacije ponovo dovodi evropskog Passata.
Ali najveca komedija je kada na nekom americkom forumu tip uporedi lezanje Yuge sa lezanjem Priusa :lol:
Americki forumi su vjerovatno kao i nasi, prepuni isfrustriranih pametnjakovica koji lupaju, pardon - pisu gluposti ne bi li samo nesto rekli i bili zapazeni.
Btw, je li kod tebe CC za Europsko ili Americko trziste ?
romeomoraprezivjeti

#104 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by romeomoraprezivjeti »

citro wrote:
jefferson wrote:
Americki forumi su vjerovatno kao i nasi, prepuni isfrustriranih pametnjakovica koji lupaju, pardon - pisu gluposti ne bi li samo nesto rekli i bili zapazeni.
To je cc za balkansko trziste,sa posebnim plasticnim oblogama i materijalima i posebnom izradom. Svaki kontakt s tim materijalima izazove visestruke orgazme,povoljno utice na krvnu sliku,regulise pritisak,smanjuje holesterol itd.:-) ako zelite dobro zdravlje,samo dodirujte obloge!!!:-D

poslano s moga Sonija Ze:-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#105 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by mali_milojica »

Toyota Camry je najprodavaniji auto u Americi,onda mora biti i najbolji :oops:
romeomoraprezivjeti

#106 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

mali_milojica wrote:Toyota Camry je najprodavaniji auto u Americi,onda mora biti i najbolji :oops:
Nije najbolji,ali nudi najvise za malo para.;-)

Lolobrigida

#107 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by Lolobrigida »

100%
jefferson

#108 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

citro wrote:
jefferson wrote:
CC dolazi isti kao i u EU, osim onih homologacjskih gluposti.
jefferson

#109 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

citro wrote:
jefferson wrote:
citro wrote:Ok, znaci u BiH samo Skoda kao auto za posla ?
Nisi je se ti po BiH cestama navozao bas puno, inace bi drugacije pricao. Ja jesam, oko 300.000 km.
I onda skontah da ima i drugo nesto. Nikad nije kasno.
Samo me onda cudi da barem pola poslodavaca u BiH ne koristi Skode u svojim pool-ovima. Mozda su budale, nemam pojma.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I ja bih se volio posteno nasmijati ne bi li mi dan lijepo zapoceo, ali ne kontam u cemu je fol. Moze jedno prosvjecenje ?
Pa sta bi ti rekao, sta sam u BiH radio i slicno. Eto nek si me prosvjetlio da je Skoda neudobna, zivio sam u neznanju svih ovih godina.
jefferson

#110 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

romeomoraprezivjeti wrote:
mali_milojica wrote:Toyota Camry je najprodavaniji auto u Americi,onda mora biti i najbolji :oops:

Pocetna cijena Mazde 6 i Toyote Camry je ista, pa eto kontaj koja nudi vise, a o izgledu je bespredmetno raspravljati.
romeomoraprezivjeti

#111 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

jefferson wrote:

Pocetna cijena Mazde 6 i Toyote Camry je ista, pa eto kontaj koja nudi vise, a o izgledu je bespredmetno raspravljati.
Prodajne brojke su na strani toyote,pa eto...;-)

jefferson

#112 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

Prodajne brojke su na strani toyote,pa eto...;-)

Apsolutno, jer je Camry kao kod nas Golf II.
citro

#113 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

citro wrote:
jefferson wrote: Pa mislim da cijela plastika u Camriju kosta kao recimo radio uredjaj u fabiji.
To je cc za balkansko trziste,sa posebnim plasticnim oblogama i materijalima i posebnom izradom. Svaki kontakt s tim materijalima izazove visestruke orgazme,povoljno utice na krvnu sliku,regulise pritisak,smanjuje holesterol itd.:-) ako zelite dobro zdravlje,samo dodirujte obloge!!!:-D

Izvini na smetnji, ali da li su te obloge skupe ?
Ako nisu, ja bih rado kupio neke od njih, oblozio bih spavacu sobu (malo me je sramota reci ovdje zasto) a ako nesto ostane ugradio bih u svoju Toyotu tek da imam osjecaj kao da se vozim u malo boljem autu. Vec duze vrijeme me smeta sto me Yugici uzimaju usred krivine pa se pokusavam vaditi da ovo ipak nije trkaca masina, nije kakav ni obrtni moment, ali ne mogu bas tvrditi ni da je neka limuzina jer me handre one plastike iznutra. Jos kada se Mazda pomene, jednostavno mi kompleksi prorade.Nije mi od pomoci ni to da se na Mazdinu plastiku mogu porezati, ipak ova Toyotina nije pravo rjesenje. Prejeftina je i tacka. Nema veze sto se ni nakon 20 godina upotrebe ne izlize, ali jednostavno izgleda prejeftino. Jos kada moja prefinjena ruka , inace navikla samo na skupocjene materijale, predje preko nje i osjeti manjak suptilnosti, sta dalje reci ? Jadna je ona populacija koja je kupuje i napravi od nje proizvodzaca broj 1 u svijetu. Mene vise nece izraditi, nema sanse. Odsada samo VW ili Octavia !
jefferson

#114 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

Izvini na smetnji, ali da li su te obloge skupe ?
Ako nisu, ja bih rado kupio neke od njih, oblozio bih spavacu sobu (malo me je sramota reci ovdje zasto) a ako nesto ostane ugradio bih u svoju Toyotu tek da imam osjecaj kao da se vozim u malo boljem autu. Vec duze vrijeme me smeta sto me Yugici uzimaju usred krivine pa se pokusavam vaditi da ovo ipak nije trkaca masina, nije kakav ni obrtni moment, ali ne mogu bas tvrditi ni da je neka limuzina jer me handre one plastike iznutra. Jos kada se Mazda pomene, jednostavno mi kompleksi prorade.Nije mi od pomoci ni to da se na Mazdinu plastiku mogu porezati, ipak ova Toyotina nije pravo rjesenje. Prejeftina je i tacka. Nema veze sto se ni nakon 20 godina upotrebe ne izlize, ali jednostavno izgleda prejeftino. Jos kada moja prefinjena ruka , inace navikla samo na skupocjene materijale, predje preko nje i osjeti manjak suptilnosti, sta dalje reci ? Jadna je ona populacija koja je kupuje i napravi od nje proizvodzaca broj 1 u svijetu. Mene vise nece izraditi, nema sanse. Odsada samo VW ili Octavia !
Konacno si ugledao svjetlo na kraju tunela :D
citro

#115 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

Mislis svjetlo na kraju Klix-ovog VPN tunela ?
basicm

#116 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by basicm »

Camry mozda jeste bezlican i dosadan auto, ali nije toliko los, i mislim da je veoma pouzdan. Barem dok sam ih ja vidjao, do 2005 negdje, novije ne znam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
RPM

#117 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by RPM »

Malo se otišlo od teme. Vozim Octaviu MkII 1.9 tdi 105 ks 2006.g, nemam nekih većih zamjerki na auto. Razmišljam da kupim novo i zapazio sam Corollu. Nisam vozio testnu Corollu ali sam je dobro razgledao u salonu.
Kvaliteta izrade za klasu bolja od Škode, prostora osjetno više a brend se ne može niti porediti. Minus su zadnja vrata (ako je to uopšte minus) i slabije razvijena servisna mreža. Pregledao sam i Octaviu MkIII, nije me oduševila, kvaliteta izrade unutrašnjosti lošija nego kod MkII s tim da su je osakatili s nedostatkom zadnje multilink osovine koja ja bila u prethodna dva modela i osjetno manje opreme, za svako komad plastike doplata.
Uzeo sam cjenike jednog i drugog auta i evo u čemu je razlika i prednost Corolle (po meni). Dodajte cijenu za svaku stavku i mislim da je Corolla best buy. Poredio sam dva modela s istom snagom dizel motora i srednjim paketom opreme.

Toyota Corolla 1.4 D4D 90 ks - LUNA paket ~ 32,000 KM
Skoda OCtavia 1,6 TDI CR 90 ks - Ambition paket ~ 32,000 KM

Oba modela s metalik bojom.

Toyota Corolla dodatno u odnosu na Octaviu nudi još i slijedeće:

14 mm duži međuosovinski razmak i više prostora u kabini,
Radio CD MP3 s cetiri zvucnika i RDS-om,
Središnji naslon za ruke sprijeda s pretincem,
LED dnevna svjetla,
Follow-me home sustav (zakašnjelo gašenje prednjih svjetala),
6-brzinski rucni mjenjac,
Sustav nadzora tlaka u gumama,
Automatski klima-uredaj s dvozonskim djelovanjem,
Kožni upravljac i kožna rucica mjenjaca,
Toyota Touch 2 6.1" zaslon u boji osjetljiv na dodir,
Bluetooth® sustav bezrucnog telefoniranja i prijenos glazbe A2DP,
Šest zvucnika,
Upravljanje audio sustavom i telefonom sa upravljaca,
Središnji naslon za ruku na stražnjoj klupi s držacima za caše,
Titanium detalji na središnjoj konzoli i vratima,
Kamera za pomoc prilikom vožnje unatrag.

Jači dizel motor 1.6 D4D 112 ks se za sada ugrađuje u Toyotu Verso, navodno trebao bi se ugrađivati i u Corollu u novoj fabrici u Turskoj. Inače taj dizel motor za Toyotu radi BMW dok će Toyota BMW-u raditi hibridne pogone.

Kad se sve sabere i oduzme, Corolla je, po meni, u prednosti.
Optimist

#118 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by Optimist »

Kome ne treba veliki gepek moze razmisliti i o Aurisu, koji je sa istim motorom i opremom 2.000 KM jeftiniji od Corolle koja je 32k, a cijena Aurisa je 30k.
citro

#119 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

Samo treba uzeti u obzir da Auris ima desetak cm kraci medjuosovinski razmak pa prema tome i manje mjesta za noge na zadnjoj klupi (osim manjeg gepeka). Ali, naravno, sve prema potrebama, zato je Auris sigurno okretniji po gradu.
citro

#120 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

RPM wrote:Malo se otišlo od teme. Vozim Octaviu MkII 1.9 tdi 105 ks 2006.g, nemam nekih većih zamjerki na auto. Razmišljam da kupim novo i zapazio sam Corollu. Nisam vozio testnu Corollu ali sam je dobro razgledao u salonu.
Kvaliteta izrade za klasu bolja od Škode, prostora osjetno više a brend se ne može niti porediti. Minus su zadnja vrata (ako je to uopšte minus) i slabije razvijena servisna mreža. Pregledao sam i Octaviu MkIII, nije me oduševila, kvaliteta izrade unutrašnjosti lošija nego kod MkII s tim da su je osakatili s nedostatkom zadnje multilink osovine koja ja bila u prethodna dva modela i osjetno manje opreme, za svako komad plastike doplata.
Uzeo sam cjenike jednog i drugog auta i evo u čemu je razlika i prednost Corolle (po meni). Dodajte cijenu za svaku stavku i mislim da je Corolla best buy. Poredio sam dva modela s istom snagom dizel motora i srednjim paketom opreme.

Toyota Corolla 1.4 D4D 90 ks - LUNA paket ~ 32,000 KM
Skoda OCtavia 1,6 TDI CR 90 ks - Ambition paket ~ 32,000 KM

Oba modela s metalik bojom.

Toyota Corolla dodatno u odnosu na Octaviu nudi još i slijedeće:

14 mm duži međuosovinski razmak i više prostora u kabini,
Radio CD MP3 s cetiri zvucnika i RDS-om,
Središnji naslon za ruke sprijeda s pretincem,
LED dnevna svjetla,
Follow-me home sustav (zakašnjelo gašenje prednjih svjetala),
6-brzinski rucni mjenjac,
Sustav nadzora tlaka u gumama,
Automatski klima-uredaj s dvozonskim djelovanjem,
Kožni upravljac i kožna rucica mjenjaca,
Toyota Touch 2 6.1" zaslon u boji osjetljiv na dodir,
Bluetooth® sustav bezrucnog telefoniranja i prijenos glazbe A2DP,
Šest zvucnika,
Upravljanje audio sustavom i telefonom sa upravljaca,
Središnji naslon za ruku na stražnjoj klupi s držacima za caše,
Titanium detalji na središnjoj konzoli i vratima,
Kamera za pomoc prilikom vožnje unatrag.

Jači dizel motor 1.6 D4D 112 ks se za sada ugrađuje u Toyotu Verso, navodno trebao bi se ugrađivati i u Corollu u novoj fabrici u Turskoj. Inače taj dizel motor za Toyotu radi BMW dok će Toyota BMW-u raditi hibridne pogone.

Kad se sve sabere i oduzme, Corolla je, po meni, u prednosti.
Tupim zube o tome vec duze vrijeme, ali si se ti potrudio da uneses i objektivne cinjenice odnosno parametre. Hvala, ja nisam imao nesto puno volje za to, mene je konkretno poredjenje ta dva auta odmah rijesilo dileme.
Pozdrav.
Optimist

#121 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by Optimist »

citro wrote:Samo treba uzeti u obzir da Auris ima desetak cm kraci medjuosovinski razmak pa prema tome i manje mjesta za noge na zadnjoj klupi (osim manjeg gepeka). Ali, naravno, sve prema potrebama, zato je Auris sigurno okretniji po gradu.

Naravno, ali Auris sa ovim motorom i ovim paketom opreme djeluje kao dobar deal, obzirom da je cjenovno debelo ispod Golfa, a u rangu sa korejcima (Cee'd i i30). Kvalitet je nesporiv.
jefferson

#122 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

Optimist wrote:
citro wrote:Samo treba uzeti u obzir da Auris ima desetak cm kraci medjuosovinski razmak pa prema tome i manje mjesta za noge na zadnjoj klupi (osim manjeg gepeka). Ali, naravno, sve prema potrebama, zato je Auris sigurno okretniji po gradu.

Naravno, ali Auris sa ovim motorom i ovim paketom opreme djeluje kao dobar deal, obzirom da je cjenovno debelo ispod Golfa, a u rangu sa korejcima (Cee'd i i30). Kvalitet je nesporiv.
Apsolutno, ako ces birati izmedju Hyundaia, Kie i Toyote, naravno da ces uzeti Toyotu.
basicm

#123 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by basicm »

Prema ovoj poredbi, Skoda nema sanse, Toyotina oprema je haman pa sve sto covjeku treba, samo xenoni fale.
Jedino mi mala snaga, 90 ks.

jefferson

#124 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

basicm wrote:Prema ovoj poredbi, Skoda nema sanse, Toyotina oprema je haman pa sve sto covjeku treba, samo xenoni fale.

Slazem se da ako uzimas 90ks verziju, Corolla je ovdje daleko bolja kupnja.
Ja sam jos na drugoj temi govorio, da je 90ks malo za ovu tezinu u oba vozila bez obzira n 6brzina i vjerovatno krace prenose 1-5.
Medjutim, u Skodi mozes naruciti jace motore, i opet se vracamo na servisnu mrezu i djelove.
Ja bi volio da se Corolla fakat pocne prodavat toliko da svaki veci gra dima neki servis i da su djelovi dostupni kroz normalnu prodajnu mrezu. Ali....
_mufljuz_

#125 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by _mufljuz_ »

jefferson wrote:
basicm wrote:Prema ovoj poredbi, Skoda nema sanse, Toyotina oprema je haman pa sve sto covjeku treba, samo xenoni fale.

Slazem se da ako uzimas 90ks verziju, Corolla je ovdje daleko bolja kupnja.
Ja sam jos na drugoj temi govorio, da je 90ks malo za ovu tezinu u oba vozila bez obzira n 6brzina i vjerovatno krace prenose 1-5.
Medjutim, u Skodi mozes naruciti jace motore, i opet se vracamo na servisnu mrezu i djelove.
Ja bi volio da se Corolla fakat pocne prodavat toliko da svaki veci gra dima neki servis i da su djelovi dostupni kroz normalnu prodajnu mrezu. Ali....
dzaba je kad prodajne rezultate diktira regionalni mentalitet a ne pouzdanost - u situaciji kad je mnogim mladima golf 2 "getaĆa" ili dobar JGL D2 san snova a na "čvrku" i "petaka" drkaju - iako buljuk mahana imaju kao i svaka konfekcija - onda se zakljucak o otvaranju prodajno servisne mreze namece sam po sebi kao bacanje para te ce tojotu voziti neki opet entuzijasta koji voli pouzdan auto a kojem nije tesko potegnut za redovan servis do zagreba splita i rijeke.... (jerbo se tamo proda novih auta na mjesecnom nivou kao kod nas na godisnjem)....
Post Reply