Toyo gume?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

quantum

#26 Ljetne gume

Post by quantum »

U principu ljetne gume bi treballo voziti ljeti a zimske zimi. Stvar je u samoj smjesi gume kao i u dizajnu tj. sharama. Zimska guma je prilagodjena za voznju po niskim temperaturama i snijegu, ljetna po visokim temp. Ove karakteristike utjecu na kocioni put, potrosnju goriva, udobnost voznje, razinu buke.

E sad posto je u BiH prosjecno auto golf 2 star 20 godina.....stvar je takva da prosjecan vozac u BiH nama ni dovoljno novca ni dovoljno znanja ni dovoljno samosvjesti o znacaju dobre i kvalitetne gume.

Kvalitetna guma ne mora biti najskuplja niti mora biti Michelin. Ima jako puno raznih testova i review-a na internetu i u automobilskim casopisima, nije se tesko informisati.
Zadnje gume koje sam ja kupio su bile Hankook ventus prime i Vredestein hi trac. Jako dobre gume, za par klasa bolje od npr. Savinih odron guma Efecta (opasne po zivot na mokrim cestama), Tigre, Barum i slicnih koje jesu jeftinije ali sa kojima vam je glava u torbi.
chuchumbamayumbe

#27 Re: Toyo gume?

Post by chuchumbamayumbe »

:)
snowman_sa

#28 Re: Toyo gume?

Post by snowman_sa »

Tema je ipak Toyo gume. Nisu nešto poznate na našim prostorima. Nema ih u prvoj ugradnji (OEM homologacije) a na testovima se nisu baš proslavile. Još ako je istina ono za DOT definitivno zaobići. Npr. Toyo Proxes CF1 je na zadnjem testu ljetnih guma ADAC-a u dim. 195/65 R15 dobila ocjenu ''uslovno preporučljiva'', za prsa ispred kineske gume Wanli koja nije preporučljiva i produžava zaustavni put za nekih 20 metara u poređenju sa pobjednicom testa!!!? Na sličnom testu, samo u drugoj dimenziji, dobro poznate SAVA, TIGAR - šatro MICHELIN kvalitet i TRAYAL - ''poznati srbijanski kvalitet'' su se dobro obrukale. Ocjena - nisu preporučljive. Džaba niska cijena ako ćeš kočiti dodatnih 10 metara. To je dovoljno da ubiješ 5 ljudi i napraviš totalku. Na mokroj cesti ne pomaže ni pažljiva, penzionerska vožnja jer se često koči iznenada, zbog drugih učesnika i na to se ne može uticati ''pažljivom'' vožnjom.

Za premium gumu, moj izbor je definitivno DUNLOP. Na svim testovima je u vrhu (uglavnom ''veoma preporučljiva'' guma), veoma zastupljena u prvoj ugradnji (veliki broj homologacija OEM ) i nije precjenjena kao npr. BRIDGESTONE, MICHELIN (kvalitet im je drastično pao, žive od stare slave) ili GOODYEAR. Osim toga, mislim da je trenutno najinovativnija marka po pitanju smjese i dezena i ako voziš DUNLOP znaš da voziš zadnju tehnologiju.

Ako je malo bolje auto u pitanju mislim da na gumama treba najmanje štediti. 1 metar kraći zaustavni put može spriječiti otvaranje zračnih jastuka i štetu na limariji što je preskupo zadovoljstvo ukoliko nije pokriveno osiguranjem. Nažalost, i ovdje važi stara teorija - kol'ko para tol'ko muzike. Ne postoji dobro a jeftino, pogotovo u industriji guma gdje inovacije i napredak u konstrukciji i smjesi nikad ne prestaju. A znamo da glavu čuva.
ado-šampion

#29 Re: Toyo gume?

Post by ado-šampion »

snowman_sa wrote:Tema je ipak Toyo gume. Nisu nešto poznate na našim prostorima. Nema ih u prvoj ugradnji (OEM homologacije) a na testovima se nisu baš proslavile. Još ako je istina ono za DOT definitivno zaobići. Npr. Toyo Proxes CF1 je na zadnjem testu ljetnih guma ADAC-a u dim. 195/65 R15 dobila ocjenu ''uslovno preporučljiva'', za prsa ispred kineske gume Wanli koja nije preporučljiva i produžava zaustavni put za nekih 20 metara u poređenju sa pobjednicom testa!!!? Na sličnom testu, samo u drugoj dimenziji, dobro poznate SAVA, TIGAR - šatro MICHELIN kvalitet i TRAYAL - ''poznati srbijanski kvalitet'' su se dobro obrukale. Ocjena - nisu preporučljive. Džaba niska cijena ako ćeš kočiti dodatnih 10 metara. To je dovoljno da ubiješ 5 ljudi i napraviš totalku. Na mokroj cesti ne pomaže ni pažljiva, penzionerska vožnja jer se često koči iznenada, zbog drugih učesnika i na to se ne može uticati ''pažljivom'' vožnjom.

Za premium gumu, moj izbor je definitivno DUNLOP. Na svim testovima je u vrhu (uglavnom ''veoma preporučljiva'' guma), veoma zastupljena u prvoj ugradnji (veliki broj homologacija OEM ) i nije precjenjena kao npr. BRIDGESTONE, MICHELIN (kvalitet im je drastično pao, žive od stare slave) ili GOODYEAR. Osim toga, mislim da je trenutno najinovativnija marka po pitanju smjese i dezena i ako voziš DUNLOP znaš da voziš zadnju tehnologiju.

Ako je malo bolje auto u pitanju mislim da na gumama treba najmanje štediti. 1 metar kraći zaustavni put može spriječiti otvaranje zračnih jastuka i štetu na limariji što je preskupo zadovoljstvo ukoliko nije pokriveno osiguranjem. Nažalost, i ovdje važi stara teorija - kol'ko para tol'ko muzike. Ne postoji dobro a jeftino, pogotovo u industriji guma gdje inovacije i napredak u konstrukciji i smjesi nikad ne prestaju. A znamo da glavu čuva.
Ne slažem se da je Bridgestone precjenjen. Pa na testovima je gotovo uvijek prvi. Što se tiče ljetnih guma Pirelli i Bridgestone gaze daleko ispred svih, testove gotovo uvijek dobijaju jedan ili drugi. Kada se uzmu u obzir i ljetne i zimske gume rekao bih da je Bridgestone prvi proizvođač guma zadnjih par godina.
Better Man

#30 Re: Toyo gume?

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:
snowman_sa wrote:Tema je ipak Toyo gume. Nisu nešto poznate na našim prostorima. Nema ih u prvoj ugradnji (OEM homologacije) a na testovima se nisu baš proslavile. Još ako je istina ono za DOT definitivno zaobići. Npr. Toyo Proxes CF1 je na zadnjem testu ljetnih guma ADAC-a u dim. 195/65 R15 dobila ocjenu ''uslovno preporučljiva'', za prsa ispred kineske gume Wanli koja nije preporučljiva i produžava zaustavni put za nekih 20 metara u poređenju sa pobjednicom testa!!!? Na sličnom testu, samo u drugoj dimenziji, dobro poznate SAVA, TIGAR - šatro MICHELIN kvalitet i TRAYAL - ''poznati srbijanski kvalitet'' su se dobro obrukale. Ocjena - nisu preporučljive. Džaba niska cijena ako ćeš kočiti dodatnih 10 metara. To je dovoljno da ubiješ 5 ljudi i napraviš totalku. Na mokroj cesti ne pomaže ni pažljiva, penzionerska vožnja jer se često koči iznenada, zbog drugih učesnika i na to se ne može uticati ''pažljivom'' vožnjom.

Ne slažem se da je Bridgestone precjenjen. Pa na testovima je gotovo uvijek prvi. Što se tiče ljetnih guma Pirelli i Bridgestone gaze daleko ispred svih, testove gotovo uvijek dobijaju jedan ili drugi. Kada se uzmu u obzir i ljetne i zimske gume rekao bih da je Bridgestone prvi proizvođač guma zadnjih par godina.
Slažem se sa tvojim postom Ado. Bridgestone je proglašen za najboljeg proizvođaća guma za 2008. godinu.
snowman_sa

#31 Re: Toyo gume?

Post by snowman_sa »

ado-šampion wrote:

Nije ''gotovo uvijek prvi'', pogotovo ne kod zimskih guma. Evo ti par linkova pa prosudi sam. Nije baš neprikosnoven da bih platio cca. 20% više.

Ljetne gume:

http://www.autoportal.hr/Najeitaniji-el ... d-105.html

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772#

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... eID=8772#1

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772

Zimske gume:

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... ageID=8979

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... ageID=8979

A inače mislim da su im dobre gume.
Post Reply