Toyo gume?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Referent za ONO i DSZ

#1 Toyo gume?

Post by Referent za ONO i DSZ »

Interesuje me gdje u Sarajevu kupiti gume ovog proizvodjaca.
Ja sam 100% siguran u kvalitet ovih guma a ako neko ima neke druge prijedloge za kvalitetne a povoljne ljetne (golf3)gume neka izvoli.
hvala
Referent za ONO i DSZ

#2 Re: Toyo gume?

sta je ovo, niko ne kupuje gume...kriza jel :D , a 15 April zimske vise ne vrijede :D
karanana

#3 Re: Toyo gume?

Post by karanana »

I meni trebaju ljetnje gume. Imaju neke gume od 116, nisam nikad cuo za tu marku, nesto borut ili nesto tako. frajer kaze da su kvalitetnije od save. dunlop, gy i slicne marke su oko 160. recite mi koliko su vazne ljetnje gume? kontam za zimske da su vazne jer moraju cupat na snijegu i ledu ali ne kontam sta ima posebno u razlikama ljetnjih guma. ako naletim na kakvu rupachu zeznuce se guma pa da je bilo kakva.
Doda37

#4 Re: Toyo gume?

Post by Doda37 »

karanana wrote:I meni trebaju ljetnje gume. Imaju neke gume od 116, nisam nikad cuo za tu marku, nesto borut ili nesto tako. frajer kaze da su kvalitetnije od save. dunlop, gy i slicne marke su oko 160. recite mi koliko su vazne ljetnje gume? kontam za zimske da su vazne jer moraju cupat na snijegu i ledu ali ne kontam sta ima posebno u razlikama ljetnjih guma. ako naletim na kakvu rupachu zeznuce se guma pa da je bilo kakva.
Zimska guma je za temperature do +7 C,znaci ako je budes koristio preko ljeta unistiti ces ih, ovih dana se mogu jos voziti jer se asfalt nije ugrijao, ujutro i na vecer bez problema dok preko dana ces cuti cviljenje guma, preko ljeta bi ti izgorile tj. otvrdnule, imao bi osjecaj da ti je lezaj otisao kakav bi zvuk proizvodile(drzanje na cesti ravno nuli), ovo govorim za Hercegovinu jer je kod nas vec ugrijalo, ne znam kako je vrijeme u SA
karanana

#5 Re: Toyo gume?

Post by karanana »

Ok, kontam, i ne bih vozao zimske gume ljeti, ali me interesuje razlika u kvaliteti odnosno marki ljetnjih guma....ipak ta razlika nije toliko vazna kao kod zimskih guma jelde?
Doda37

#6 Re: Toyo gume?

Post by Doda37 »

karanana wrote:Ok, kontam, i ne bih vozao zimske gume ljeti, ali me interesuje razlika u kvaliteti odnosno marki ljetnjih guma....ipak ta razlika nije toliko vazna kao kod zimskih guma jelde?
Moras mi reci kako koristis automobil, ides li cesto na put ili se vozas samo po gradu, ako si na putu onda se kupuje kvalitena guma, mada bi ja i za lokalnu voznju uzeo kvalitenu gumu jer ovim ZLJ markama ja ne vjerujem, ne kaze se đaba auto je napravljeno od 10000 dijelova a samo gume diraju podlogu, znaci ako imas slabu gumu đabe ti i Mercedes

Na suhom neces u 90% slucajeva osjetiti razliku između guma, osim na buci dok na prvom mokrom asfaltu ces vidjeti razliku između kvalitetne i manje kvalitetne gume sto moze biti kobno, zato moj savjet je provjerena fima, ne kupovati najjeftinije i obavezno obratiti paznju na godinu proizvodnje gume
olensoner

#7 Re: Toyo gume?

Post by olensoner »

ima toyo u sarajevu firma se zove unitrade Vitomira Lukića 14 Tel: 033 768 245, inace toyo su jedne od najboljih guma na svijetu...
ins

#8 Re: Toyo gume?

Post by ins »

Toyo je trecerazredni svjetski proizvodjac guma, koji nema OEM niti jednog proizvodjaca (dakle, odobrenje proizcvodjaca da se moze ugraditi na auto, koje se dobija nakon provedenih testova), na nekim modelima i u nekim dimenzijama nema niti DOT oznaku (dakle, nema niti dozvolu za legalno koristenje na cesti) , a hvale je svi oni koji su po prvi put u zivotu kupili novu gumu za male pare...
Referent za ONO i DSZ

#9 Re: Toyo gume?

ins wrote:Toyo je trecerazredni svjetski proizvodjac guma, koji nema OEM niti jednog proizvodjaca (dakle, odobrenje proizcvodjaca da se moze ugraditi na auto, koje se dobija nakon provedenih testova), na nekim modelima i u nekim dimenzijama nema niti DOT oznaku (dakle, nema niti dozvolu za legalno koristenje na cesti) , a hvale je svi oni koji su po prvi put u zivotu kupili novu gumu za male pare...
Cemu takav uvredljiv komentar, ne razumijem se u OEM oznake i razna obiljezja guma ali pouzdano tvrdim da su Toyo izuzetno kvalitetne gume. Prvi put sam ih vidio u ozbiljnoj int. firmi gdje sam radio i to na Toyota sluzbenim autima 0k0 100 vozila te bio vise nego zadovoljan istim pa sam kupio par na svoje auto i vec 4,5 godine ih koristim bez greske i defekta. Tihe, udobne malo se trose super drze cestu a nisu jeftine (Toyo platio 118km iste dim.Sava bile107km)...ipak vozim 20gdn.

Unitrade je koliko znam kupio Savu na Stupu ali ipak ih nisam vidio u nijihovoj ponudi?
karanana

#10 Re: Toyo gume?

Post by karanana »

olensoner wrote:ima toyo u sarajevu firma se zove unitrade Vitomira Lukića 14 Tel: 033 768 245, inace toyo su jedne od najboljih guma na svijetu...
Jeli ovo lokacija pored save na stupu?
ado-šampion

#11 Re: Toyo gume?

Post by ado-šampion »

Doda37 wrote:Na suhom neces u 90% slucajeva osjetiti razliku između guma, osim na buci dok na prvom mokrom asfaltu ces vidjeti razliku između kvalitetne i manje kvalitetne gume sto moze biti kobno, zato moj savjet je provjerena fima, ne kupovati najjeftinije i obavezno obratiti paznju na godinu proizvodnje gume
Potpisujem.
VR6

#12 Re: Toyo gume?

Post by VR6 »

karanana wrote:I meni trebaju ljetnje gume. Imaju neke gume od 116, nisam nikad cuo za tu marku, nesto borut ili nesto tako. frajer kaze da su kvalitetnije od save. dunlop, gy i slicne marke su oko 160. recite mi koliko su vazne ljetnje gume? kontam za zimske da su vazne jer moraju cupat na snijegu i ledu ali ne kontam sta ima posebno u razlikama ljetnjih guma. ako naletim na kakvu rupachu zeznuce se guma pa da je bilo kakva.
Ako lagano vozis, onda ce ti i nesto losije ljetne gume solidno posluziti. Imat ces duzi zaustavni put za 3-4 metra po suhom od onih vrhunskih, prije ces klizati u krivini, al ak lagano vozis, to te i ne interesuje. Mnogi citavu godinu voze i na zimskim, koje su bar 20% losije po toplom od najgorih ljetnih, pa im nista ne fali. Samo se kao vozac jednog takvog auta, trebas prilagoditi svom vozilu i tim gumama... Ako mozes, svakako bi ti bolje bilo da uzmes i ljetne, ja imam 2 para felgi, jedne sa zimskim gumama i druge alu sa ljetnim, i cim dodju ljepsi dani, samo namontiram druge felge. Jedan set guma mi tako izdrzi i po 3 godine.

Toyo je japanski proizvodjac guma i prave jako solidne "gumice". Ne znam za jeftinije modele kakvi su, al imaju nekih strasno finih modela, kao Toyo T1R, T1S, R888 - cestovni slick itd...
Doda37

#13 Re: Toyo gume?

Post by Doda37 »

VR6 wrote:
Ako lagano vozis, onda ce ti i nesto losije ljetne gume solidno posluziti. Imat ces duzi zaustavni put za 3-4 metra po suhom od onih vrhunskih, prije ces klizati u krivini, al ak lagano vozis, to te i ne interesuje. Mnogi citavu godinu voze i na zimskim, koje su bar 20% losije po toplom od najgorih ljetnih, pa im nista ne fali. Samo se kao vozac jednog takvog auta, trebas prilagoditi svom vozilu i tim gumama... Ako mozes, svakako bi ti bolje bilo da uzmes i ljetne, ja imam 2 para felgi, jedne sa zimskim gumama i druge alu sa ljetnim, i cim dodju ljepsi dani, samo namontiram druge felge. Jedan set guma mi tako izdrzi i po 3 godine.

Toyo je japanski proizvodjac guma i prave jako solidne "gumice". Ne znam za jeftinije modele kakvi su, al imaju nekih strasno finih modela, kao Toyo T1R, T1S, R888 - cestovni slick itd...

Nisu zimske gume za voznju ljeti!!!

evo jedan citat iz Auto Blic:

Naime, ako se uopće pitate jesu li zimske gume dobre i za ljeto, odgovor je jasan - nisu! Tko ljeti vozi na zimskim gumama kocka se sa sigurnošću.
Primjerice kod kočenja. Pritisnete li punom snagom papučicu kočnice pri brzini od 100 km/h prvo sa zimskim, a zatim s ljetnim gumama, bit će vam sve jasno. Naime, testni audi A3 sportback sa zimskim se gumama zaustavlja tek nakon 46 metara. Na ljetnim gumama treba mu čak osam metara manje

Zašto je tako? Zimska guma je u ljeti žrtva posebne konstrukcije. Glatka smjesa gume sa do 2000 finih ureza u blokovima profila, tzv. lamela, na snijegu i ledu pronalazi mogućnost sigurnog hvatanja za tlo, ali kod kočenja ili iznenadnog manevra izmicanja na suhoj ili mokroj stazi traži se posebno krut profil. A upravu tu prednost donosi ljetna guma
Mahalac

#14 Re: Toyo gume?

Post by Mahalac »

Za 1.9D rostilj od 55kw najbolja opcija NOVE ljetne gume izrazito preporucljiva nasim "uslovima" je nova generacija TRAYAL(michelin) ljetne gume 185 65 R14 sa speed indexom 190km/h i Goodyear look šarom, kosta 75KM u voljenijem djelu:) Sarajeva s besplatnom montazom.

Puno bolja opcija od vozanja napola istrosene zimske gume u ljetnom periodu a pogotovo od celestonki inace kod nas najzastupljenije.
walkabout

#15 Re: Toyo gume?

Post by walkabout »

Kad smo vec kod Toyo guma, evo i mog iskustva.

Imam Toyo gume vec par godina (dosle na autu koje sam kupio polovno, inache sumnjam da bih ih ja trazio da ih kupim posto sam ja orjentisan na Michelin).

Nisu loshe, dodushe jednom sam sa njima malo proklizao (kisha pocela da pada) sto mi se sa Michelin-om ne bi desilo u istim uslovima. Cine mi se nekako mekse nego druge, mozda se varam. Jedino sto gube zrak brze nego ostale koje sam imao pa ih moram cesce provjeriti i napumpati (ovo moze biti i zbog toga kako su namontirane na tocak a ne zbog guma samih).

Da li bih kupio nove Toyo gume - vjerovatno da ako su dovoljno jeftine.
karanana

#16 Re: Toyo gume?

Post by karanana »

Mahalac wrote:Za 1.9D rostilj od 55kw najbolja opcija NOVE ljetne gume izrazito preporucljiva nasim "uslovima" je nova generacija TRAYAL(michelin) ljetne gume 185 65 R14 sa speed indexom 190km/h i Goodyear look šarom, kosta 75KM u voljenijem djelu:) Sarajeva s besplatnom montazom.

Puno bolja opcija od vozanja napola istrosene zimske gume u ljetnom periodu a pogotovo od celestonki inace kod nas najzastupljenije.
Gdje se tacno mogu ove vrste guma naci za 75km? ma ne mogu da vjerujem da su tako jeftine. pa sava je 80-90. u cemu je fazon? jesu li polovne, stare, fusheraj?
ins

#17 Re: Toyo gume?

Post by ins »

Mahalac wrote:Za 1.9D rostilj od 55kw najbolja opcija NOVE ljetne gume izrazito preporucljiva nasim "uslovima" je nova generacija TRAYAL(michelin) ljetne gume 185 65 R14 sa speed indexom 190km/h i Goodyear look šarom, kosta 75KM u voljenijem djelu:) Sarajeva s besplatnom montazom.

Jel to ovaj Trayal http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... 14/tab.asp?

Kazu: ne preporucuje se! Jednako kao i Sava i kao Michelinov Tigar, jer Trayal je samo Trayalov :run:

Da spalimo jednu iluziju: posto mi imamo jako klizav asfalt u BiH, imamo krivudave ceste, imamo milion raznoraznih prepreka i crnih tacaka na svakih 100 km ceste, onda najbolja guma za BiH nikako nije ona najjeftinija, vec naprotiv: najbolja moguca koja se moze kupiti! :x
Better Man

#18 Re: Toyo gume?

Post by Better Man »

Guma glavu čuva i zato ne treba gledati da prođeš što jeftinije i treba uzeti gume provjerenih proizvođača. Čitao sam prije par dana da je za najboljeg proizvođača guma za 2008. godinu proglašen Bridgestone. Ja sam prošle sedmice skinuo zimske gume sa auta i postavio ljetne. Mislim da je zima gotova i evo vrijeme je otoplilo tako da mi je bilo bezveze čekati 15 april. Osjeti se razlika između zimskih i ljetnih i to najviše po pitanju buke i performani vozila. Naime auto ima tiši zvuk na ljetnim gumama i lakše postiže svoju punu snagu, dok sa zimskim gumama, već na temperaturi iznad 10 stepeni celzija se može osjetiti da performanse auta nisu skroz idealne. Radi auto odlično, ali ipak to nije kao kad su postavljene ljetne gume. Isto ovo važi za ljetne gume na niskim temperaturama zbog čega tada stavljamo zimske da bi imali idealne performanse svog auta.
VR6

#19 Re: Toyo gume?

Post by VR6 »

Ja sam prosle godine, krajem ljeta uzeo Bridgestone Turanza ER300, solidne su skroz. Zimske imam Goodyear UG7, sluze svrsi, kako bi rekli :D

Doda37 bas sam ja nesto slicno i napisao, rekoh gore su zimske po ljeti bar 20% od najlosijih ljetnih. Nije sve ni u gumama...
Doda37

#20 Re: Toyo gume?

Post by Doda37 »

VR6 wrote:Ja sam prosle godine, krajem ljeta uzeo Bridgestone Turanza ER300, solidne su skroz. Zimske imam Goodyear UG7, sluze svrsi, kako bi rekli :D

Doda37 bas sam ja nesto slicno i napisao, rekoh gore su zimske po ljeti bar 20% od najlosijih ljetnih. Nije sve ni u gumama...
Znas kako se kaze, cizma glavu cuva, to vrijedi i za gume ;-)
bpsang

#21 Re: Toyo gume?

Post by bpsang »

ja sam nadavno u SAVI pazario ljetnje gume (boli glava)

evo ti link pa pogledaj jedan komad 102 KM HI-TRACK

http://www.vredestein.com/Banden_Bandgr ... D=49849665

neces se prevariti gume su za svaku pohvalu imas svih dimenzija
Mahalac

#22 Re: Toyo gume?

Post by Mahalac »

Ko god ima sto da pametuje o kvalitetu ove gume neka procita boldirani dio mog prethodnog komentara :roll: .
Drug moj karanana imas ih tamo u is-u, kod blue star salona namjestaja pa praonica pa u istom dvoristu vulkanizer-vuk :D Evo kako look like i to sve za 75KM.

Image
ins

#23 Re: Toyo gume?

Post by ins »

Ovogodisnji Auto Zeitung test ljetnih guma:

http://www.autozeitung.de/online/render ... er=0118040

Poredak je:

1. Pirelli P Zero
2. Continental Sport Contact 3
3. Dunlop SP Sport Maxx TT
4. Hankook Ventus V12 Evo
5. Bridgestone Potenza RE 050 A
6. Michelin Pilot Sport 2
7. Uniroyal Rainsport 2
8. Nokian ZG2
9. Goodyear Eagle F1 A
10. Vredestein Ultrac Sessanta
11. BF Goodrich G-force Profiler
11. Firestone Firehawk S790
13. Fulda Carat Excelero
14. Kumho Ecsta
15. Barum Bravuris
16. Toyo Proxes T1

Kako rekoh, Toyo je trecerazredni proizvodjac guma... :run:
Lesli Eldridž

#24 Re: Toyo gume?

Post by Lesli Eldridž »

Upravo tako, vidi se koji su proizvođači na prvih 5/6 mjesta i to sigurno valja, a ostalo...fuj
and

#25 Re: Toyo gume?

Post by and »

u zadnjem testu auto motor i sporta najbolja ljetna guma u dimenziji 235/55 r17 y/w(serijski na s klasi,audi a8,
jaguar xf..
je najjeftinija guma na testu hankook ventus prime.
sad bi trebali svi na hankook preći,kakvi michelini,gy,bridgestone,continentali koje je na ovom testu hankook porazio. :D
Post Reply