Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da je ovo napisao Fair, Prenj, danas, a da ne kazem moja malenkost ili pak Gavrilo, bili bi proglaseni protivnicima bosnjastva i islamofobima.
Ali, na zalost mnogih, ovo su rijeci dekana FIN-a Enesa Karica...
Dobro, mozda i njega stavljaju u gore pobrojane nakon sto se usudio biti konkurent Muji Cericu za reisa, ali ipak ga (cini mi se ) ne mogu proglasiti antibosnjakom i islamofobom...
Evo cijelog izvoda iz govora Dr Enesa Karica na konferenciji koja je odrzana u Bosnjackom institutu pod nazivom "10 godina poslije":
Enes Karic, dekan FIN-a "Totalno bošnjaštvo" nije dobro za Bosnu
Uvodnicar i moderator sesije iz oblasti kulture prof. dr. Enes Karic svoje izlaganje je posvetio problemu odnosa Bošnjaka i države: "Tragedija je što je u prošlom ratu stradalo bh. društvo, kao supstrat iznad vjerskih društava u Bosni i Hercegovini. To nadnacionalno, bosansko društvo nije propalo ni tokom osmanske, niti tokom austrougarske vladavine. Ni jedna od dvije Jugoslavije nije uništila to društvo, koje je sad na umoru. Stradalo je obrazovanje, djeca su razdvojena na nastavi, po programima, samim tim im se razdvaja sudbina", pogodio je "u sridu" prof. Karic, vidjevši u tome klicu pocetka kraja bh. društva.
Karic nije propustio spomenuti i negativne trendove u Islamskoj zajednici i medu samim Bošnjacima: luksuznim smatra postojanje više paralelnih tumacenja islama, narocito onih struja koje su strane ostalim identitetima Bošnjaka. U tom je smislu upozorio na problem "totalnog Bošnjaštva": "Mi nismo samo Bošnjaci. To je bitan dio našeg identiteta, ali ne i jedini. Mi smo u isto vrijeme i Evropljani, zatim južni Evropljani, Balkanci u najljepšem smislu te rijeci, pa smo i muslimani. Zato mi trebamo odlucno reci ne 'totalnom Bošnjaštvu' koje tendira da bude jedini politicki identitet u Bosni."
Karic je na kraju izrazio žaljenje što je reis Ceric napustio plenarnu sjednicu: "Ne mogu se složiti sa Cericevim stavovima kako je Univerzitet u Sarajevu još uvijek marksisticki. Mislim da se Univerzitet odrekao marksizma, ideološki reformirao i da je pravi pobjednik i cuvar državnosti BiH. Jedino šta mu fali jeste - novac."
Bravo Karicu.
Pazi sad kad simpatizeri Cericeve ideje po kojoj je brat svaki musliman na svijetu, a drzava i nacija nebitna ospu paljbu i po Karicu i po tebi i po meni, a pride i po Prenju (cisto reda radi).
Enes Karic je tipican primjer covjeka koji bi mogao okrenuti situaciju u BiH u pozitivnom pravcu. Kako na platformi religije tako i na platformi politike. Da je postao reis umjesto reisa, skinuo bi breme sa politickih procesa u BiH koji stenju pod teretom Cericevih zelja.
Mislim da ce ipak morati doci do nekih previranja unutar IVZ-a.
Nadam se da ce Enes izaci kao pobjednik. Mada je trenutno, nakon izbora u podredjenom polozaju.
Mesto i godina rođenja Rođen je 16. maja 1958. (otac Emin, majka Sabiha, Višnjevo, Travnik, Bosna i Hercegovina).
Obrazovanje
Osnovnu školu je završio 1973. u Han-Biloj (Travnik).
Srednju (petogodišnju) Gazi Husrev-begovu medresu završio je u Sarajevu 1978., a potom se iste godine upisao na Fakultet političkih nauka i Fakultet islamskih nauka.
Na Fakultetu islamskih nauka diplomirao je 1981., a na Fakultetu političkih nauka 1982. godine.
Postdiplomski studij iz filozofije je upisao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i magistrirao 1986. (tema: Odnos grčke i islamske filozofije u enciklopediji Ihvanus-Safa).
Doktorirao je 1989. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (tema: Hermeneutički /tefsirski/ problemi prevođenja Kur’ana).
Boravio je više puta na specijalizacijama na univerzitetu Al-Azhar, Kairskom univerzitetu, zatim na univerzitetu Yale (SAD) i Oxford (Vel. Britanija).
Godine 2002. proveo je ljetnji semestar na Fullbrightovoj stipendiji na univerzitetu u Kaliforniji, Santa Barbara (UCSB).
Sadašnja pozicija na FIN-a
Sada radi kao redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu
Predmeti na kojima je angažovan Tefsir
Oblasti naučnog interesiranja Enes Karić se posebno bavi svojom užom oblašću, poviješću tumačenja Kur'ana i metodologijom tumačenja Kur'ana.
Kretanje u karijeri
Na Fakultetu islamskih nauka izabran je za asistenta 1981. godine na predmetu tefsir (tumačenje Kur’ana).
Godine 1986. izabran je za predavača na istom predmetu, a potom 1989. i za docenta.
Godine 1991. biran je za vanrednog profesora tefsira.
Godine 1999. biran je u zvanje redovnog profesora na Fakultetu islamskih nauka, na predmetu tumačenje Kur'ana (tefsir).
Tokom 1994.-1996. bio je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi R&F Bosne i Hercegovine, čiji je predsjednik bio Haris Silajdžić.
Od 2. oktobra 2003. godine izabran za dekana Fakulteta islamskih nauka.
Predavačke aktivnosti u drugim institucijama u zemlji i inostranstvu
Saradnik je na postdiplomskim studijama na Filozofskom, Pravnom i Fakultetu islamskih nauka.
Akademske 2002-2003. predavao predmet ''Kultura islama'' na Univerzitetu u Ljubljani (Republika Slovenija).
Učešće na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu
Učestvovao na mnogim simpozijima posvećenim filozofiji, hermeneutičkim /tefsirskim/ istraživanjima, povijesti tumačenja svetih tekstova (a posebno Kur'ana), globalizaciji, i sl. u Tunisu (1997.), Parizu (1997.), Leidenu (1998.), Hannoveru (2000.), Rijadu (2001.), Cambridgeu (1997.), Tokiju (1999.), Grazu (2000.), itd.
Također je pozivan da drži predavanja na Institut fur Religionswissenschaft an der Karl-Franzens-Universitat, Graz, Karićeva studija pod naslovom Historijsko-civilizacijski značaj mističnog tumačenja Kur’ana (The Significance of Sufism in the History of Islamic Civilization: Its place and Value in the Universal and Perennial Process of Spiritual Inquiry) je odabrana u programima UNESCO-a i bit će objavljena u posebnim izdanjima posvećenim različitim aspektima islamske kulture (Various Aspects of Islamic Culture). Urednik ove sveske je prof. dr Ekmeleddin Ihsanoglu.
Članstvo u profesionalnim organizacijama, asocijacijama i organima Islamske zajednice
Od 1990. godine član je savjeta fondacije za očuvanje rukopisnog nasljeđa islama (Al-Furqan), koju je osnovao Ahmed Zeki Yamani 1991. godine u Londonu.
Član je savjeta časopisa Islamic Studies (Pakistan), kao i savjeta časopisa American Journal of Social Sciences (Herndon, USA).
U ljeto 2002. godine izabran za aktivnog člana Jordanske Kraljevske Akademije (Alu l-Bayt).
Akademske službe
U periodu 1976. – 1977. bio je glavni i odgovorni urednik Zemzema, zatim 1989. – 1990. glavni i odgovorni urednik Islamske misli.
Bio je član redakcije Zbornika Fakulteta islamskih nauka, Muslimanskoga glasa i Ljiljana.
Urednik je Anala (časopis Gazi Husrevbegove biblioteke u Sarajevu).
Objavljeni članci
U periodu od 1984. do danas objavljivao je rasprave, prijevode (sa arapskog i engleskog), eseje, polemike i prikaze knjiga u sljedećim sarajevskim, zagrebačkim i beogradskim listovima i časopisima: ‘‘Islamska misao’’, ‘‘Dijalog’’, ‘‘Život’’, ‘‘Kulturni radnik’’, ‘‘Filozofska istraživanja’’, ‘‘Kulture istoka’’, ''Znakovi vremena'', ‘‘Glasnik VIS’’-a i ‘‘Takvim’’, ''Lica'', ‘‘Izraz’’, ''Muallim'', ''Oslobođenje'', ''Dnevni Avaz'', ''Erazmus'', ''Slovo''...
Enes Karić je objavio i nekoliko radova (posvećenih islamu u Evropi i euro-islamskoj kulturnoj baštini) na arapskom jeziku u dnevnim novinama Aš-Šarq al-Awsat, u kuvajtskom časopisu al-Mujtama'a, itd. Na arapskom jeziku objavio u rijadskom časopisu ''Al-Faisal'' nekoliko studija koje se bave islamom u Evropi, susretom civilizacija. U ''Al-Faisalu'' objavio također i studiju o životu i djelu velikog alima Bosne, Mehmeda Handžića.
Obavio i objavio na desetine intervjua sa poznatim profesorima islamskih nauka kao što su Seyyed Hossein Nasr, Annemarie Schimmel, Abdalwahab Bouhdiba, Abdulhakim Murad, itd.
Obavio je i intervju sa kraljem Maroka Hasanom II.
Da je vise Karica, bilo bi manje nas za koje pojedini (ili vecina! ) misle da smo protiv bosnjastva, da smo islamofobi, da smo protiv drzave i naroda...
Upoređivati ono što govori Enes Karić s onim što govore Fair, Vodenjak ili Prenj je smiješno. A Danas i Gavrila bih svakako odvojio od pomenute trojke. Iako se oni možda i neće složiti s tim.
Toliko od mene.
Last edited by List on 12/11/2005 01:54, edited 1 time in total.
List wrote:Upoređivati ono što govori Enes Karić s onim što govore Fair, Vodenjak ili Prenj je smiješno. A Danas i Gavrila bih svakako odvojio od pomenute trojke. Iako se oni možda i neće složiti s tim.
Toliko od mene.
Karic bi, prema svemu sto je do sada izjavio, vjerovatno bio i gori od nas koje ti smatras najgorima (usput, hvala na komplimentu!) samo da nije na mjestu na kojem jeste!
Ali, prinudjen je daleko vise od nas da bude diplomata!
Ne volim nesto posebno jesen, ali dobra strana iste je sto mnoge listove otpuse!
JBT wrote:Enes Karic je tipican primjer covjeka koji bi mogao okrenuti situaciju u BiH u pozitivnom pravcu. Kako na platformi religije tako i na platformi politike. Da je postao reis umjesto reisa, skinuo bi breme sa politickih procesa u BiH koji stenju pod teretom Cericevih zelja.
Nadam se da ce Enes izaci kao pobjednik. Mada je trenutno, nakon izbora u podredjenom polozaju.
Zato i nije izabran za reisa. Nazalost
Covjek mudro zbori. Vjerovatno ima i on svojih musica, ali ono sto je NAJBITNIJE ZA BOSNU u ovom momentu to je da je mnogo mnogo liberalniji od tvrdolinijasa i ekstremiste Cerica
List wrote:...Griješiš ako misliš da me trese groznica zbog toga što Karić misli i govori.
Nije vazno da li je to Karic ili ne: a trese i tresce mnoge...
Nisam siguran da bi Vodenjak podržavao Enesa Karića kad bih postirao sve njegove izjave ovdje.
Ako ćemo pošteno, Kariću bi se ovdje pominjao "usrani turban", "ulitana guzica" i tome slično.
Pripisivalo bi mu se svašta nešto. Ali liberalizam sigurno ne.
Mene je, @list, odgojila veca muslimanka i od Cerica i od Karica zajedno!
Ako stvarno mislis da sam ja islamofob i mrzim sve sto je muslimansko tj. islamsko, i to zakljucujes na osnovu mojih kritika upucenih Muji Cericu i slicnima, onda se TI u stvari moras zapitati koji od nas dvojice zeli muslimanima dobro!
JBT wrote:Enes Karic je tipican primjer covjeka koji bi mogao okrenuti situaciju u BiH u pozitivnom pravcu. Kako na platformi religije tako i na platformi politike. Da je postao reis umjesto reisa, skinuo bi breme sa politickih procesa u BiH koji stenju pod teretom Cericevih zelja.
Zato i nije izabran za reisa. Nazalost
Covjek mudro zbori. Vjerovatno ima i on svojih musica, ali ono sto je NAJBITNIJE ZA BOSNU u ovom momentu to je da je mnogo mnogo liberalniji od tvrdolinijasa i ekstremiste Cerica