TOSE PROESKI - 1981-2007

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 TOSE PROESKI - 1981-2007

Post by mIRCerka »

Image

Toše Proeski nažalost je podlegao ozljedama, a vozač automobila i menadžerica Ljiljana Petrović zadobili su teže ozljede.'Pjevač anđeoskog glasa' iz Makedonije, kako su ga s dobrim razlogom često oslovljavali obožavatelji i kritičari širom regije, postao je jedan od najpopularnijih izvođača s prostora bivše Jugoslavije, a s aktualnim albumom 'Igra bez granica', u rekordnom je roku dostigao Zlatnu nakladu.>> Poginuo Toše ProeskiToše Proeski svoju je popularnost stekao ne samo iznimnim vokalnim sposobnostima, već i svojom beskrajnom humanošću. Kao jedan od UNICEF-ovih ambasadora, snimio je pjesmu 'This World' za potrebe humanitarnih akcija za pomoć djeci, a iz godine u godinu, kako je njegova popularnost rasla, održavao je sve više humanitarnih koncerata. Djelovao je humanitarno gdje god je zatrebalo, bilo da se radilo o akcijama za djecu s posebnim potrebama, unapređenju obrazovnih mogućnosti djece širom Makedonije ili pak konkretnim akcijama za pomoć siromašnima. BiografijaToše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Njegova je glazbena karijera započela je 1996. godine kada je pobijedio na festivalu „Melfest“.1998. godine sudjelovao je u makedonskom nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom „Ostani do kraja“.1999. godine objavljuje svoj prvi album „Nekade vo nokta“. Iste godine na Skopje festivalu osvaja prvu nagradu publike s pjesmom „Tvoji poljupci na mojoj bijeloj košulji“, a na ljeto održava prvi samostalni koncert u Skopju.U lipnju 2000. objavljuje novi album - „Sinot Božji“.2001. godine na Podgorica Festivalu osvaja 2. mjesto sa pjesmom „Nemir“, a u ožujku 2001. u Skopju održava 5 zaredom rasprodanih koncerata.U listopadu 2002., objavljuje treći album „Ako me pogledaš u oči“, a u studenom 2002. kreće na prvu veliku turneju.2003. pobjeđuje na velikom festivalu Beovizija s pjesmom „Čija si“ koja postaje veliki hit, a Toše kreće graditi međunarodnu karijeru.Iste godine pobjeđuje na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije. 2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju sa pjesmom „Life“.Godine 2004. objavljuje album „Dan za nas“, četvrti po redu i prvi za teritorij Hrvatske i Slovenije, a 2005. Godine objavljuje hit album „Pratim te“,2006. godine slijedi album „Božilak“ na kojem interpretira tradicionalne makedonske pjesme.U kolovozu 2007. Toše Proeski objavljuje svoj aktualni album „Igra bez granica“ koji već po objavi kritičari u Hrvatskoj nazivaju albumom godine.Posljednji veliki koncert Toše Proeski održao je u Skopju 5.10.2007. godine na gradskom stadionu.Hrvatska publika Tošu Proeskog pamtit će ga po čitavom nizu iznimno popularnih pjesama, a s pjesmom „Veži me za sebe“, ove je godine osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru. Toše je hrvatsku publiku posebno oduševio pjesmom „Srce nije kamen“, najemitiranijom pjesmom hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu, a srca slušatelja od 7 do 77 definitivno je osvojio svojom posljednjom grandioznom pjesmom „Igra bez granica“.
http://www.dnevnik.hr
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Nova tema je pokrenuta jer ste se rasplinuli na vise strana.
Larisa Sarajlić-Ramović
Otišla je dobra duša
Možda će neki mladi talent u dogledno vrijeme i naslijediti Tošu pjevača, ali Tošu čovjeka satkanog od ljubavi - teško će neko zadugo
18.10.2007. 07:10

([email protected])

Makedonija i cijeli region jučer su tugovali za Tošom Proeskim, a njegovo rodno Kruševo bilo je najtužnije mjesto na svijetu. Nema duše koja nije uzdahnula za ovim izvanrednim pjevačem, ali u prvom redu za velikim čovjekom.

Kada je Toše pjevao, družio se i slikao s fanovima, pomagao... radio je to iskreno i od srca. Prepoznali su to i Bosanci i Hercegovci kada je ovaj Makedonac pjevao za Dom mladih, poklonio se bistama Mirze Delibašića i Davorina Popovića, posjetio s hedijama u rukama razred u Brezi...

U vremenu poremećenih vrijednosti, kada neke estradne perjanice s bina uzvikuju poruke koje izazivaju gađenje, Toše je bio uzor koji je promovirao ljubav, humanost, suživot, rušio granice... Pokazao je mladima da se može biti jednostavan, na zemlji, ne bježati od ljudi, a opet biti veliki.

Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...
nosara

Post by nosara »

Pustite malca na miru...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

TONYJEVA PJESMA 'BRATKU' TOŠI

Ostavi svjetlo na putu kojim
želiš poći
Pomozi mi kad snivam,
sretan i nasmijan da mogu ti doći
Podigni ruke, u bijeli hram
uspravno kreni
I reci tiho svima da ostat
ćeš dijete među anđelima
A ja?
Neka mi Bog otvori oči,
neka mi nebo pojača sluh
Da čujem te i vidim
u svakom snu
A ti?
Neka ti Bog podari krila
Neka ti nebo podari spas
Da pjevaš, pjevaš svima
da zauvijek čuju tvoj glas
Ova te zemlja voli i čuva uspomene
na dane kad si bio tu,
a dragi ljudi nose te ko vječnu ranu
A ona?
Na jastuku leži. U nebo gleda,
sklapa ruke i suze skriva što
nisi s njom dok letiš s anđelima
luciferino

Post by luciferino »

Meni je danas stigao ovaj link za knjigu žalosti.

http://tose.krusevo.gov.mk/
Comrad

Post by Comrad »

Ova okupljanja sto su se desavala i u Zenici, Zagrebu, Sarajevu samo dokazuju da je Toše bio obozavan. Nije on kriv zbog toga sto vise ljudi zali za njim nego za Safetom Isovicem npr. Ja nisam bio na paljenju svijeća, nisam slušao njegovu muziku, osim ponekad kad bi naletio na tv-u, no zao mi je momka, bio je mlad, na vrhuncu karijere i ovolika zalost je samo dokaz da je ipak bio prava, pravcata zvijezda Balkana.
Mikado

Post by Mikado »

R.I.P. TOŠE!!
saviola

Post by saviola »

nesto kontam, i ne treba toliko tugovati. tose je bio dobar pjevac, jos bolji covjek,..međutim da je docekao starost nikad ne bi postao ono sto je postao - istinska legenda.
on je jednostavno izabran da postane legenda i da njegovu smrt hiljade ljudi oplakuje. ne vjerujem da bi icija smrt na nasim prostorima izazvala ovoliku kolicinu tuge i to samo po sebi nesto govori. za njim su plakali ljudi koji nikad u zivotu suzu nisu pustili, a nisu ga licno ni poznavali. da li je moguce da je on bio toliko dobra osoba ili je sve to tako ispalo nakon njegove tragicne pogibije.
bilo kako bilo, tose je postao legenda i mislim da ce proci mnogo mnogo godina da necija smrt duboko potrese toliki broj ljudi.

RIP tose :(
saviola

Post by saviola »

surajaa

Post by surajaa »

Tose Proeski je bio covjek i to je ono sto sigurno oplakuje veliki broj ljudi, oplakuju gubitak nekog ko je sebe smatrao tako malim i jednostavnim, a upravo ovo ujedinjenje u bolu medju bivsim drzavama pokazuje koliko je bio omiljen i voljen, bas zato sto je bio samo covjek, ali sa velikim srcem...Ostavlja se po strani njegova muzika, albumi, pjesme, tirazi, njegov izvanredni talent i osebujan glas, a isplivavaju njegova djela, pored svega gore pobrojanog, ono sto je ponajvise krasilo ovog covjeka su i njegova djela humanosti, koja je cinio za svog prerano ugasenog zivota...

Pocivaj u vjecnom miru...

O njegovoj skromnosti, govori i sljedeci dio teksta, prenesen sa blic.co.yu

Image

Toše Proeski je bio velika zvezda, ali se nije tako ponašao. Zato i jeste bio veliki. Veliki pevač, veliki čovek sa srcem deteta. Sa „Blicom“ je imao lepu saradnju. Često smo razgovarali. Poslednji put pre manje od mesec dana.
Pre pet godina izvinjavao se zbog „lošeg srpskog“. A govorio je sasvim pristojno i potpuno razumljivo. Već sledeći put, nakon godinu dana, pričao je dobro naš jezik. „Učio sam“, stidljivo se poverio. Obožavao je decu. Često je održavao humanitarne koncerte i davao novac deci bez roditelja. Pomagao je siromašnima i bolesnima.
Sve je stizao. I da studira, i da se bavi sportom, i da se druži sa prijateljima. Brzo je živeo. Kao da je znao...
Stalno je bio na putu. Skoro da je i živeo u kolima. Ispričao mi je jednom da se plaši aviona i da gde god može ide automobilom. Eh, da je znao...
Ali, kao da jeste osećao nešto. Mnogo je voleo svoje roditelje i žalio je što zbog posla malo vremena provodi s njima. Zato je ovog leta, umesto da poput njegovih vršnjaka ode na more sa devojkom ili drugovima, on je poslednji put na letovanje otišao sa tatom i mamom. Pre toga je bio u Izraelu. Osećao je potrebu da obiđe mesta na kojima je Isus Hrist boravio.
- Verujem u Boga i želeo sam da vidim u šta zapravo verujem. Nekim ljudima se desi da im se razruši vera kada odu tamo, jer im ništa ne izgleda onako kako su zamišljali. A meni se vera učvrstila - ispričao nam je nedavno Toše, u poslednjem intervjuu za „Blic“. Kada sam ga pitala može li da oprosti ljudima kada ga povrede, odgovorio je:
- Naravno. Po snazi da oproste i po svesti o tome koliko je oproštaj lekovit, prepoznaćete velike ljude. Isus je praštao svima. Ako je mogao Isus, što ne bih i ja koji sam niko i ništa. A bio je i neko i nešto. Tako veliki u svojoj skromnosti.
S. Stanković
saveznica

Post by saveznica »

Mi smo samo mrvice pocastvovane tvojim bistvovanjem na ovoj Zemlji.

I zato hvala Mu za to!
Sada te uzeo sebi da te cuva za vijeke vijekova.

Neka ti je vjecna slava i hvala!
virshla

Post by virshla »

Imam samo da kazem ovo:
Comrad wrote: Ova okupljanja sto su se desavala i u Zenici, Zagrebu, Sarajevu samo dokazuju da je Toše bio obozavan. Nije on kriv zbog toga sto vise ljudi zali za njim nego za Safetom Isovicem npr. Ja nisam bio na paljenju svijeća, nisam slušao njegovu muziku, osim ponekad kad bi naletio na tv-u, no zao mi je momka, bio je mlad, na vrhuncu karijere i ovolika zalost je samo dokaz da je ipak bio prava, pravcata zvijezda Balkana.
Da se ne povtaram... :)

Inace, u ovom trenutku, hocu da zahvalim svima koi su iskazali saucesce i koi su nama podrzavali u tih trenutci...
Golema zahvalnost od cel tim na Marifet Forumi, imate jedan veliki pozdrav, pozdrav do najveci i najkvalitetniji Bosanski forum!
metal_rules_cura

Post by metal_rules_cura »

Ovu temu ogranicite na odavanje pocasti, ne na komentare... nije vrijeme...
Mlad covjek, zalosno i tuzno generalno nebitno da li je neko slusao ili ne njegovu muziku...
Gabriela

Post by Gabriela »

Da je bilo ko u pitanju, rijec je o tragediji nesagledivih razmjera.Tako tragicno izgubiti zivot zbog nepaznje je nezamislivo. Iskreno, ja stvarno jos ne mogu da shvatim... Otisao je covjek koji je za mene predstavljao tracak nade u ovom groznom svijetu, svjetlos u ovoj uzasnoj tami. Da, voljela sam njegove pjesme, voljela sam i njega, jer takvih kao sto je bio on je jako malo na ovom svijetu.Tako iskren i naivno dobar, ciste duse i dobrih namjera. Ali izgleda da je i dragi Bog pozelio imati ga kraj sebe. Zao mi je najiskrenije njegovih roditelja, sestre i svih onih koje je volio i tolikog broj onih koji su voljeli njega. Donio je mnogo toga dobrog ovom podneblju, za cijeli balkan bio je kao sunce poslije kise, ali nije ga ovo podneblje zasluzilo. Bio je i suvise dobar za ove ukaljanje balkanse prostore.
Molim Boga da mu podari vjecni mir i spokoj negovoj predivnoj dusi.
Pocivaj u vjecnom miru bozijem .
pinkzelena

Post by pinkzelena »

:(

Toše R.I.P.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Igra bez granica const. dira u srce :(
Nek mu je laka zemlja
tinchy

Post by tinchy »

Danas je u Ambasadi Republike Makedonije bila izuzetno tuzna atmosfera. Isli smo se upisati u knjigu zalosti... Pustaju njegove pjesme.. I dok sam se upisivala u knjigu zalosti pustili su pjesmu jedina... Na brzinu sam zavrsila s upisivanjem i izjurila van placuci :( :( Ne moze se niko suzdrzati :( :( :( :( :( Pocivaj u miru, andjele nas!! Jer sada sunce sija zato sto pjevas andjelima :(
_mrkvicA_

Post by _mrkvicA_ »

ja nikako da shvatim da ga zaista vise nema.....
stochar

Post by stochar »

Neka je Tosi laka crna zemlja i neka mu je vjecna slava i hvala. vjerujem da dugo ovi prostori nece imati tako humanitarno angazovanog teen idola, momka koji zaista moze biti uzor.
grbavice rano ljuta

Post by grbavice rano ljuta »

ljudima je tesko udovoljiti, ali kad niko nista lose ne moze reci za balkansku mega zvijezdu, onda to pokazuje koliko je dobar, mio, skroman, pristojan i voljen bio Tose.

mogao je partyijati, opijati se, nonstop mijenjati neke manekenke, oblaciti se od glave do pete u guccije i izigravati primadonu, ali je ostao decko iz siromasne porodice koga ni slava ni novac nisu promjenili, svoju popularnost je koristio da pomogne djeci, svaki veliki koncert koji je imao bio je humanitarni (i u Bosni, i u Makedoniji, i u Srbiji, i u Hrvatskoj).

Koliko momaka do 26 godina znate kojima novac i gomile obozavateljki ne bi udarili u glavu i pretvorile ih u bahate sebicne, egocentricne dvadesetogodisnjake?.....znam sebe i svoje drustvo u tim godinama, a i sada 15 godina kasnije ko zna sta bi bilo........

Tose je bi malo djetesce u svijetu estrade, a svima im je pokazao kako se treba zivjeti. I svi bi mi trebali nauciti nesto od njega.

Zasluzio je svaku suzu koja je za njim prosuta; zasluzila je to njegova dobra, neiskvarena dusa koja se na ovom prostoru devalviranih moralnih vrijednosti borila za ispravnu stvar.

I nemojte samo plakati za njim, nastavite njegov rad........bar jednom nesretnom djetetu mjesecno vratite na lice osmjeh i Tose ce zauvijek zivjeti kroz sve nas.

Tose, hvala ti! Neka ti je vjecni pokoj dusi!
mema mo

Post by mema mo »

ja od tuge ne mogu da gledam njegove spotove i koncerte, ne mogu a da mi se oci ne natope suzama. kakva divna mladost, kakva vedrina zraci iz tog mladica... pa pomislim zar je moguce da ga vise nema....
Prozor

Post by Prozor »

Image
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

grbavice rano ljuta wrote:ljudima je tesko udovoljiti, ali kad niko nista lose ne moze reci za balkansku mega zvijezdu, onda to pokazuje koliko je dobar, mio, skroman, pristojan i voljen bio Tose.

mogao je partyijati, opijati se, nonstop mijenjati neke manekenke, oblaciti se od glave do pete u guccije i izigravati primadonu, ali je ostao decko iz siromasne porodice koga ni slava ni novac nisu promjenili, svoju popularnost je koristio da pomogne djeci, svaki veliki koncert koji je imao bio je humanitarni (i u Bosni, i u Makedoniji, i u Srbiji, i u Hrvatskoj).

Koliko momaka do 26 godina znate kojima novac i gomile obozavateljki ne bi udarili u glavu i pretvorile ih u bahate sebicne, egocentricne dvadesetogodisnjake?.....znam sebe i svoje drustvo u tim godinama, a i sada 15 godina kasnije ko zna sta bi bilo........

Tose je bi malo djetesce u svijetu estrade, a svima im je pokazao kako se treba zivjeti. I svi bi mi trebali nauciti nesto od njega.

Zasluzio je svaku suzu koja je za njim prosuta; zasluzila je to njegova dobra, neiskvarena dusa koja se na ovom prostoru devalviranih moralnih vrijednosti borila za ispravnu stvar.

I nemojte samo plakati za njim, nastavite njegov rad........bar jednom nesretnom djetetu mjesecno vratite na lice osmjeh i Tose ce zauvijek zivjeti kroz sve nas.

Tose, hvala ti! Neka ti je vjecni pokoj dusi!
:) :thumbup:
barby02

Post by barby02 »

Prozor wrote:Image
Nisam sinoc bila na Skenderiji :(
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Evo..koga zanima i ko nije sinoć bio na platou..

ovdje može pogledati...

:(

http://www.youtube.com/watch?v=BfLSAlvJ ... ted&search
Locked