***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Throttle

#626 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Throttle »

Thermoflux su neki nasi iz Jajca, navodno je mitsubishi kompresor unutra kako sam uspio naci. U trgomontingu mi preporucise bas thermoflux iako imaju kendu, vivax, lg, gree.. Druge dvije ponude su s druge adrese. Necu nista raditi od gradjevinskih radova, kuca je izgradjena i raspolazem sa navedenim, nema nikakvog kopanja :D
Lg ima monofaznu 16ku HM161MR, za nju sam i dobio cijenu. Nije mi neko rjesenje s klimama jer su dvije etaze pa bi morao minimalno dvije klime ubaciti a to je jos 3-4 hiljade. Dok stignem morat cu pozvati nekog strucnog da vidi postojeci sistem i sta treba korigovati. Imas li ti spremnik vode ili je pumpa direktno spojena na sistem?
ZoomZoomKiwi

#627 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

Throttle wrote: 05/10/2024 17:47 Thermoflux su neki nasi iz Jajca, navodno je mitsubishi kompresor unutra kako sam uspio naci. U trgomontingu mi preporucise bas thermoflux iako imaju kendu, vivax, lg, gree.. Druge dvije ponude su s druge adrese. Necu nista raditi od gradjevinskih radova, kuca je izgradjena i raspolazem sa navedenim, nema nikakvog kopanja :D
Lg ima monofaznu 16ku HM161MR, za nju sam i dobio cijenu. Nije mi neko rjesenje s klimama jer su dvije etaze pa bi morao minimalno dvije klime ubaciti a to je jos 3-4 hiljade. Dok stignem morat cu pozvati nekog strucnog da vidi postojeci sistem i sta treba korigovati. Imas li ti spremnik vode ili je pumpa direktno spojena na sistem?
Kod mene je monoblok pumpa spojena direktno na razdjelnik.

Ne grije potrošnu toplu vodu, za to imam obični 100l bojler.

Nemam ni buffer tank jer mi je sistem dovoljno velike zapremine.

Što se tiče hlađenja, znači nemoguće je na pod zbog kondenza, a totalno neisplativo i neefektivno na radijatore.

Jedino rješenje za hlađenje preko TP jesu fancoileri. Zajedno sa razvodom cijevi i prepravljanjem razdjelnika (dodavanje kruga za hlađenje) bi te za ta dva sprata koštali puno puno više nego dvije dobre 18ke klime.

Raspitaj se.
salttrail

#628 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by salttrail »

Pozdrav,

U pitanju je Mostar i iskreno nisam siguran da li bi mi se isplatila investicija za TP pa bi zamolio za misljenje.
Kuca se pravi iz temelja i plan je prizemlje i dvije etaze sa ukupnom planiranom povrsinom za grijanje ~250m2. Planirano je ukupno 5 klima koje bi hladile i grijale.
Jednu zimu bi probao samo sa klimama da vidim da li su dovoljne ili ipak treba TP.

Da bi izbjegao kasnije rsdove, planirao sam da sprovedem instalacij. 3 velike prostorije od ~30m2, 3 kupatila i 2 hodnika (~130m2) bi sproveo podno grijanje i u 4 manje spavace sobe po radijator (mada bi mogao i sve podno ako nije neka razlika u cijeni a pojednostavljuje stvari). Na svakom spratu bi ostavio da se moze kontrolisati podno grijanje a u prizemlju prostor za buffer/pumpu (mada citam da u nekim slucajevima moze i bez buffera) i sta je vec potrebno. Vanjske jedinice TP i klime bi isle na (ravni) krov

Zanima me da li mislite da li bi se drugacije mogao isplanirati ovaj prostor i da li bi u ovoj fazi trebao nesto jos uraditi da kasnije imam manje posla?

Hvala
arminicos

#629 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

TP i hladjenje mnogi su odustali ! Ipak ne ide..mozes je koristiti samo za GRIJANJE. U tvom slucaju na tu kvadraturu bi isla trofazna TP od 10 kW split verzija bez bufera ili kakve dodatne cirkulacione pumpe! Gledaj kada vec gradis da sebi dokupis dovoljno trofazne struje od EP kod mene je reciml bilo 10.5 kW pa sam povecao na 15.5 kW oni mi pustili 17.5 kW.

Evo ti neke moje biljeske tokom gradnje novog objekta kuca 2x sprata 320 m2:

Toplotna pumpa split verzija trofazni prikljucak struje.
Podno grijanje + tarket debljine parketa + plocice. Hladjenje = klime inverter. Jedina prednost buffera je da kod defrosta od 3 minute dizalica ne podhladjuje sistem grijanja.Podno grijanje postavljanje cijevi razmak 10 cm cijevi jedna od druge.
Ugradnja bez buffer-a moze ali moraju se ugraditi cijevi velikog protoka, obavezno magnetni filter tipa recimo Calefi XF i obavezno dearator (odplinjivac kisika).Dearator Calefi se obavezno stavlja na polazu topline najblize. Stirodur za pod preporuka je 10cm za prizemlje a za kat iznad 5 cm. Emmeti proizvodjac za ampule u razvodnoj kutiji imaju na sebi topmetar za pracenje protoka.
Bakarne cijevi 32 mm ili PPR plavi Aquatherm cijev.Kada ides na varijantu sve podno grijanje ne treba buffer moze se otvoriti 2 kruga ili staviti bypass ventil u razvodni ormaric. Hidraulicne skretnice i bufer nisu pozeljni u sistemima sa TP. Stiropor na fasadi 15 cm debljine.Stiropor je bolje koristiti kao izolator na fasadama, zidovima i krovovima a stirodur za izolaciju temelja, zidova podruma i podova.
Glavni vod polaz/povrat bakrene cijevi bolje staviti fi32 od unutrasnje jedinice do ormarica. Da bi TP bila ucinkovita mora raditi do 45°C. Dizalica ima flow switch koji ce javiti gresku E911 ako protok kod rada padne ispod 7l/min.
Krugovi podnog grijanja niti manji od 50m niti veci od 80m. Cijevi podno 17-18-20mm zbog boljeg protoka vode. Estrih ne tanji od 7 cm da bude max 15 cm do plocice/parketa.
Plafon 5 cm stiropor. Ako je izlazna toplinskoj pumpi 1 onda je 32 mm taman.Krov 15cm-25cm vune/stiropora. Imas cirkulacionu pumpu u toplotnoj pumpi vec ugradjenu.Izolacija na fasadi stiropor lijepiti pjenom i svaka tabla da ima 5x tiplova, neekspandirana pjena,pistolj. Bitno je pokriti sve bocne rubove,prijelaze pjene na spojevima. TP bez zoniranja sve jedna zona i direktan spoj bez buffera. Ne ubacivati termostat sobni neka radi TP po krivulji ostale sobe podesiti ispravnim balansiranjem prema protoku vode.Protoci 1-1.5l/min. Spavaca soba spustio na 0.5l/min i tu ima 19-20°C konstantno.Prizemlje stirodur, na kat prvo spuzvu protiv topota pa vunu za podove.Glazura ide 4 cm iznad cijevi.DT obavezno da radi prema krivulji.Po krivulji radi najbolje TP manje trosi. Sa sobnim termostatom veca potrosnja i oscilacija temperature ostalih prostorija. Podno i radijatori dvije zone uz pravilnu hidrauliku na uredjaju unutrasnjoj jedinici od TP. Da bi radilo sve kako treba trebalo bi uraditi balansiranje protoka svakog kruga. Najbolje da nema ni jedne cirkulacione pumpe samo da DT radi sa svojom cirkulacionom pumpom da gura a ostali dio da je dobro izbalansiran i dobar promjer cijevi.Troslojna stakla na objektu, profil sa 7 komora.
Izolacija plafona knaufom i vunom. Na tavanu izolacija bitna. Proracun protoka za balansiranje protoka krugova, podesiti brzine cirkulacionih pumpi, trazenje idealne krivulje grijanja. Prebacivanje TP na tihi rad smanjenje kapaciteta kompresora za 30%.Dizalica radi po krivulji u prostorijama 23°C spavaca soba 21°C.
Prebaci TP u Tihi rad (smanjenje kapaciteta kompresora 30%).
20 cm Etics fasada se stavlja.Razdjelnik za podno grijanje s topmetrima ugraditi.
Discal Caleffi odzracivac ili ti deaerator ubaciti obavezno da nema zraka u sistemu, rjesava problem odrzacivanja sistema.

Najbolje japanske marke:
Mitsubishi Zubadan
Toshiba
Fujitsu
Hitachi
Panasonic

Kineske marke:
Midea
Haier
piplica
Grijem se na: Ćumur

#630 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

Mislim da i sam sebe ovdje u nekim segmentima nisi razumio :)
Koja je svrha "Tihog rada", ako se smanji manuelno snaga za 30%, to mašina valjda sam atreba raditi?
arminicos

#631 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

@piplica Drug javi mi se privatnom porukom da te nesto upitam oko topmetra
Sembericus

#632 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Sembericus »

Molio bih nekog iskusnijeg za misljenje. Ugradio sam Hyundai 14kw monobloc vazduh-voda, u prizemlju kuce podno/plocice, u potkrovlju radijatori. Buffer od 300l. Termostat stoji u dnevnoj sobi i podesen da grijanje pali kad spadne ispod 23.5c, i ta temperatura jeste u prostoriji, ali je subjektivan osjecaj da su plocice hladne!? Kad spadne temperatura ispod 23,5, i kad se upali pumpa, one se zagriju i budu tople, i tad obicno temperatura skoci na 24,5c. I neki period one budu tople dok se ne ohlade, ali temperatura u prostoriji ne spada. Imam dobru izolaciju, inace. Ono sto me isto buni, kad pipnem cijevi u razdjelniku, one su isto tako mlakaste, nisu tople, a na izlazu iz buffera (metar i po odatle) vruce?!
U potkrovlju druga prica. Moram da gasim cirkulacionu pumpu, radijatori vreli! Bukvalno, kad je upalim, treba jedno 5 min i oni vreli. Tako da je ja gasim iz struje, lakse mi tako nego na termo glavama.
arminicos

#633 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

Sta ce ti buffer 300l na monoblock TP ?!! Monoblock verzija se direktno spaja bez buffera jedino vani treba obratiti paznju da se staviti iStop@, Ventil protiv smrzavanja. Sobni termostat izbaci. Toplotnu pumpu pusti da radi po krivulji. Podesi sebi krivulju. Balansiraj sve krugove. Cirkulaciona pumpa neka radi konstantno cim se postigne temperatura vode u cijevi +28°C da se cirkulaciona pumpa ukljucuje i konstantno radi na max brzini.
Sembericus

#634 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Sembericus »

arminicos wrote: 12/11/2024 20:31 Sta ce ti buffer 300l na monoblock TP ?!! Monoblock verzija se direktno spaja bez buffera jedino vani treba obratiti paznju da se staviti iStop@, Ventil protiv smrzavanja. Sobni termostat izbaci. Toplotnu pumpu pusti da radi po krivulji. Podesi sebi krivulju. Balansiraj sve krugove. Cirkulaciona pumpa neka radi konstantno cim se postigne temperatura vode u cijevi +28°C da se cirkulaciona pumpa ukljucuje i konstantno radi na max brzini.
Druze, ne razumijem se, uzeo sam firmu da mi uradi to sve…
Peugeot2008

#635 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

Sembericus wrote: 12/11/2024 23:21
arminicos wrote: 12/11/2024 20:31 Sta ce ti buffer 300l na monoblock TP ?!! Monoblock verzija se direktno spaja bez buffera jedino vani treba obratiti paznju da se staviti iStop@, Ventil protiv smrzavanja. Sobni termostat izbaci. Toplotnu pumpu pusti da radi po krivulji. Podesi sebi krivulju. Balansiraj sve krugove. Cirkulaciona pumpa neka radi konstantno cim se postigne temperatura vode u cijevi +28°C da se cirkulaciona pumpa ukljucuje i konstantno radi na max brzini.
Druze, ne razumijem se, uzeo sam firmu da mi uradi to sve…
Zato si i najeb.. Topla preporuka, iščitati malo literature vezano za TP, malo se potkovati znanjem jer takva su vremena, ima svakakvih levata od firmi a bogami ima i pravih, što firmi što majstora, svaka im čast, bar za ovoga kojeg ja poznajem.
lostaroundhere

#636 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by lostaroundhere »

Poz raja. Kuca odprilike 150-160 kvadrata. Majstor mi predlaze 14-17 kW toplotnu pumpu, koje je vase misljenje jel to okej jacina ili je slabo ili je prejako. Usput ako neko ima neke cijene nek postavi da znam gdje ima jeftinije i skuplje. Hvala
Scheduler

#637 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Scheduler »

Pozdrav raja, zna li neko otprilike kolika je cijena toplotne pumpe sa radijatorima za jednospratnu prizemnu kucu od cca 50 kvadrata?
Peugeot2008

#638 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

lostaroundhere wrote: 15/11/2024 08:24 Poz raja. Kuca odprilike 150-160 kvadrata. Majstor mi predlaze 14-17 kW toplotnu pumpu, koje je vase misljenje jel to okej jacina ili je slabo ili je prejako. Usput ako neko ima neke cijene nek postavi da znam gdje ima jeftinije i skuplje. Hvala
Reci nam kako je kuća izolovana i jeli podno ili radijatorsko grijanje pa će neko da ti odgovori. Na šta si se do sada grijao, ako je drvo kolika je potrošnja bila ?
Peugeot2008

#639 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

Scheduler wrote: 15/11/2024 10:14 Pozdrav raja, zna li neko otprilike kolika je cijena toplotne pumpe sa radijatorima za jednospratnu prizemnu kucu od cca 50 kvadrata?
Ako nije problem puhanje sa visine radije uzmi dvije klime, mnogo jeftinije u startu a i u potrošnji. Ako puhanje isključivo smeta onda uzmi podno parapetne klime i završio si posao.
lostaroundhere

#640 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by lostaroundhere »

Peugeot2008 wrote: 15/11/2024 16:22
Reci nam kako je kuća izolovana i jeli podno ili radijatorsko grijanje pa će neko da ti odgovori. Na šta si se do sada grijao, ako je drvo kolika je potrošnja bila ?
Kuca je omaltana 5 cm + 8 cm stiropor. Stolarija nova plasticna.
Kuca je na 2 sprata, gornji sprat je spojen na etazno grijanje ili "narodno grijanje" na pec Alfu. Gornji sprat potrosi u prosjeku 11-13 m drva.

Donji sprat, tu imam 2 klime jedna je 12 a druga je 8 i ugriju one ali vrata moraju bit otvorena pa sam planirao citavu kucu spojiti na jedno grijanje da se zavrsi prica.
Scheduler

#641 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Scheduler »

Peugeot2008 wrote: 15/11/2024 16:25
Scheduler wrote: 15/11/2024 10:14 Pozdrav raja, zna li neko otprilike kolika je cijena toplotne pumpe sa radijatorima za jednospratnu prizemnu kucu od cca 50 kvadrata?
Ako nije problem puhanje sa visine radije uzmi dvije klime, mnogo jeftinije u startu a i u potrošnji. Ako puhanje isključivo smeta onda uzmi podno parapetne klime i završio si posao.
Kuca ce biti klasicna hodnik, dvije sobe, kuhinja i kupatilo, kako rijesiti grijanje u kupatilu ako se namjeste dvije klime, zbog tog sam mislio da je mozda toplotna pumpa i radijator bolji
Peugeot2008

#642 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

Scheduler wrote: 15/11/2024 19:34
Kuca ce biti klasicna hodnik, dvije sobe, kuhinja i kupatilo, kako rijesiti grijanje u kupatilu ako se namjeste dvije klime, zbog tog sam mislio da je mozda toplotna pumpa i radijator bolji
Neko je takve slučajeve rješavao ubacivanjem nekakvih grijalica, po meni to nije rješenje al svako za sebe. Onda se fati olovke i papira i računaj. Za svaku sobu gdje će biti radijator izračunaj koliko ima kvadrata. Imaš dvije metode, koliko kvadrata, primjer : znači 18 kvadrata, 18 rebara puta 30 %, to mu dođe oko 5 ,4 rebra na ovih 18 a sve iz razloga da se spustio u nisko temperaturno grijanje a to će ti se pokazati kasnije u potrošnji struje. Što manja temperatura polaza to manja potrošnja. Druga fora je : širina x dužina x visina, pa izračunaš, pa to pomnožiš sa x 7 a zatim podijeliše sa 14 i dobiješ koliko ti treba rebara za tu sobu. Ako su u pitanju panelni radijatori, uzimaš umjesto 120, 160 a ako ima mjesta još bolje 180. Jačina TP prema gubicima kuće, uzmimo da su ti gubici 100 w po metru kvadratnom puta 50= 5 kW, a sigurno su manji. E sad ima tu još što treba ali ovo su ti samo upute da savladaš što bolje materiju, ali ima još raje koja može dati svoje mišljenje, ali ne zaboravi da je ovo Forum. Znači treba ti ozbiljan majstor da to sve izračuna i baci na papir. Sve iz razloga zato što zime nisu više kao nekada a kada kupiš jaču TP tj. predimenzionišeš je, onda si nadrljao.
ZoomZoomKiwi

#643 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

Scheduler wrote: 15/11/2024 19:34
A zašto ne podno grijanje?

Kod mene je u komplet kući sve podno grijanje bez ijednog radijatora, na toplotnu pumpu i prezadovoljan sam.
lostaroundhere

#644 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by lostaroundhere »

Hvala @Peugeot2008 na odgovoru. Sto se tice radijatora to sam upoznat. Danas sam razgovarao sa dva majstora i obojica su mi rekla da na ovu kvadraturu stavim 16 kW monofaznu jer mi je monofazna struja. Prikljucak struje je 6.7 kW i nadam se da nece biti opterecenje satu.
I rekli su mi obavezno Baffer od 200 l kao bez toga ne rade jer se to mora staviti a ovdje na forumu se dosta korisnika i zali na to, pa ne znam sta je ispravno na kraju.
Peugeot2008

#645 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

lostaroundhere wrote: 15/11/2024 20:41 Hvala @Peugeot2008 na odgovoru. Sto se tice radijatora to sam upoznat. Danas sam razgovarao sa dva majstora i obojica su mi rekla da na ovu kvadraturu stavim 16 kW monofaznu jer mi je monofazna struja. Prikljucak struje je 6.7 kW i nadam se da nece biti opterecenje satu.
I rekli su mi obavezno Baffer od 200 l kao bez toga ne rade jer se to mora staviti a ovdje na forumu se dosta korisnika i zali na to, pa ne znam sta je ispravno na kraju.
Koliko onda cijela kuća ima kvadrata, možda nisam dobro upratio ?
lostaroundhere

#646 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by lostaroundhere »

Peugeot2008 wrote: 15/11/2024 21:00
lostaroundhere wrote: 15/11/2024 20:41 Hvala @Peugeot2008 na odgovoru. Sto se tice radijatora to sam upoznat. Danas sam razgovarao sa dva majstora i obojica su mi rekla da na ovu kvadraturu stavim 16 kW monofaznu jer mi je monofazna struja. Prikljucak struje je 6.7 kW i nadam se da nece biti opterecenje satu.
150-160 kvadrata
Peugeot2008

#647 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

lostaroundhere wrote: 15/11/2024 21:09
Peugeot2008 wrote: 15/11/2024 21:00
150-160 kvadrata
Po mom mišljenju to je prejaka TP od 16 kW za tu kvadraturu. Ostalo si sve već napisao.
otacxxl

#648 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

Pozdrav,

Potreban mi je savjet. Ugradio sam prije nekih mjesec dana 16kw split sistem Midea sa bufferom od 180l. Kucni termostat kontrolise cirkulacionu pumpu koja gura vodu iz buffera a TP osigurava da je temperatura vode u bufferu 50 stepeni. Sve je radilo prilicno dobro nekih mjesec dana. Zadnja dva/tri dana sam primjetion da su mi na gornjem spratu radijatori topli i prilicno je toplo generalno dok su mi radijatori u przemlju hladiniji.
Primjetio sam da sobni termostat ne salje signal da se pali cirkulaciona pumpa jer je na spratu toplo a na potisnom manometru je 50 stepeni dok je na povratnom oko 25. Odnosno topla voda prirodno sama se dize prema gore tako da TP konstanto nogrijava buffer i na spratu je toplo, dok je prizemlje hladno jer nema cirkulacije u radijatorima. Ne shvatam sta se moglo promjeniti u nazad dva dana. Svaki savjet je dobrodosao.
arminicos

#649 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

A vidi da ti nije cirkulaciona pumpa crkla mozda?
Ja evo u kratkim rukavima vani +2°C..grijem 124 m2 sa 36°C po krivulji radi TP bez sobnog termostata u stanu +24°C pretoplo. Midea 12 kW monofazna prejaka za moju kvadraturu dovoljno 8 kW trofazna po mogucnosti..ne pretjerujte sa prejakim TP svi guraju toooo...a poslije svaki kupac skonta da su ga prevarili..kod mene je 10 cm fasada stiropor i plafon 3 cm stiropor novogradnja.
otacxxl

#650 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

arminicos wrote: 16/11/2024 20:57 A vidi da ti nije cirkulaciona pumpa crkla mozda?
Ja evo u kratkim rukavima vani +2°C..grijem 124 m2 sa 36°C po krivulji radi TP bez sobnog termostata u stanu +24°C pretoplo. Midea 12 kW monofazna prejaka za moju kvadraturu dovoljno 8 kW trofazna po mogucnosti..ne pretjerujte sa prejakim TP svi guraju toooo...a poslije svaki kupac skonta da su ga prevarili..kod mene je 10 cm fasada stiropor i plafon 3 cm stiropor novogradnja.
Cirkulaciona pumpa radi to je provjereno. Ako mi mozes pojasniti sta znaci da TP radi bez sobnog termostata po krivulji?
Post Reply