Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

akcija007

#1 Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by akcija007 »

Sta mislite o ovome, dali cete biti pogodjeni ovom odlukom ?
Radim kod privatnika i bit cu pogodjen ovom odlukom jer nece htjeti da mi placa porez na topli obrok pa ce mi ga s 15,7KM spustiti na 8KM i plata ce mi se smanjiti za cca 140 KM.

Mislim da nece nikakvog efekta postici s ovim jer ce se svima smanjiti topli obrok jer nijedan poslodavac nece htjeti da placa radniku porez na topli obrok , sto ce dovesti do smanjenja konacne plate, sto implicira smanjenje potrosnje sto implicira u konacnici i smanjenje prihoda od PDV-a...
*mima*

#2 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by *mima* »

Zar ima privatnik koji daje topli...15,7 km?
akcija007

#3 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by akcija007 »

*mima* wrote:Zar ima privatnik koji daje topli...15,7 km?
ima jer daje minimalnu platu 450 KM
*mima*

#4 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by *mima* »

A jel imas napismeno kolika ti je plata a koliki topli?
akcija007

#5 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by akcija007 »

*mima* wrote:A jel imas napismeno kolika ti je plata a koliki topli?
nemam, znam da dobijem platu 800 KM a rintam ko crnac, plata prijavljena 450+karta+topli =800 KM
*mima*

#6 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by *mima* »

akcija007 wrote:
*mima* wrote:A jel imas napismeno kolika ti je plata a koliki topli?
nemam, znam da dobijem platu 800 KM a rintam ko crnac, plata prijavljena 450+karta+topli =800 KM

Shvatam....ali da ti daje privatnik toliki topli....ne mogu da povjerujem....ali moze da ti poveca platu za tu razliku i da opet primis isti iznos.........Ako mu se budes zalio ...dobit ces nogu ...znas i sam kako je sa privatnicima..... :(
akcija007

#7 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by akcija007 »

Ne znam sta ce biti, ne znam kako on zove to samo znam da mi je plata 800 maraka i da mi je sve ukljuceno u tu cifru i da sam prijavljen na 450 KM.
*mima*

#8 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by *mima* »

A jesi siguran da si prijavljen ......sorry sto pitam...ali znam kakvi su.....
*mima*

#9 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by *mima* »

Ipak decko nije budjetski korisnik.
akcija007

#10 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by akcija007 »

Naravno, da sam prijavljen ali na platu od 450 KM...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by Truba »

ja neam topli obrok
sarlo

#12 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by sarlo »

komi wrote:ja neam topli obrok
Zdravo i dobro za liniju.
karanana

#13 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by karanana »

funtasticos wrote:
akcija007 wrote:Sta mislite o ovome, dali cete biti pogodjeni ovom odlukom ?
Radim kod privatnika i bit cu pogodjen ovom odlukom jer nece htjeti da mi placa porez na topli obrok pa ce mi ga s 15,7KM spustiti na 8KM i plata ce mi se smanjiti za cca 140 KM.

Mislim da nece nikakvog efekta postici s ovim jer ce se svima smanjiti topli obrok jer nijedan poslodavac nece htjeti da placa radniku porez na topli obrok , sto ce dovesti do smanjenja konacne plate, sto implicira smanjenje potrosnje sto implicira u konacnici i smanjenje prihoda od PDV-a...
po meni bi poslodavcu mogao predloziti da ti topli obrok smanji na 8 KM a razliku para da prebaci na platu. e sada, ako nemas dodatnih izvora prihoda, neces ni morati platiti porez na taj veci iznos plate jer neces ni podnositi godisnju prijavu poreza
ali ce poslodavac morati platiti 69% na tih 7 maraka koje idu preko 8 maraka toplog obroka. i naravno poslodavac to nece htjeti uraditi i ukinut ce mu tih 7 maraka. ili ce u najboljem slucaju ukinuti 3 marke a ostaviti 4 a sa te 3 koje je ukinuo platiti porez na 4 marke.
southside

#14 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by southside »

A ko je predlagac, federalna vlada?
Treba IM opet malo zapjevat pred prozorom
karanana

#15 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by karanana »

nekakav muhamed osmic. pametan neki ekonomista u parlamentu izgleda. kae hoce dodatno da napuni budzet mio/pio. koji mozak jebote.
colt

#16 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by colt »

funtasticos wrote:
akcija007 wrote:Sta mislite o ovome, dali cete biti pogodjeni ovom odlukom ?

po meni bi poslodavcu mogao predloziti da ti topli obrok smanji na 8 KM a razliku para da prebaci na platu. e sada, ako nemas dodatnih izvora prihoda, neces ni morati platiti porez na taj veci iznos plate jer neces ni podnositi godisnju prijavu poreza
Skoro pa nema efekta. Preko 300 KM se placa porez.A ako bi prebacio na platu, onda bi i na tu razliku morao platit porez
colt

#17 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by colt »

Neka politicari sebi dodatno oporezuju plate. Sigurno će pomoci PIO/MIO, zdravstveno . ..
Sasvim slucajno politicari imaju topli obrok 8 KM i masne plate. Znaci topli im nece biti oporezivani, a na plate idu porezi uobicajno . . .
alibaba_i_30_godina

#18 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by alibaba_i_30_godina »

Samo nek pune budzet kako bi mogli jos vise svoje gu*ice strpati u avione i odlaziti gdje im se cejfne, svakako ce sad kolektivni godisnji. :roll: :roll:
zizithestrasni

#19 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by zizithestrasni »

ako je to ovaj lik onda me nista ne cudi

http://0071938.blogger.ba/arhiva/2008/11/27/1929280
starii

#20 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by starii »

pa jedino da ti mi skupimo ovdje tu razliku sto ce ti drzava uzeti pa da ti namirimo....
Građanin

#21 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by Građanin »

Oprostite. A šta je to topli obrok? Zar se to još negdje isplačuje? Šta je to slobodan vikend? Šta je 8h -radno vrijeme? Zar ima negdje da se ne radi subotom. E raja, ko ne radi kod privatnika pa ima topli i svaki vikend slobodan i radi po 8h, neka samo pomisli na hiljade inžinjera, ekonomista, pravnika, koji rade po 9-10h u privatnim firmama !!!

@akcija007
Ako ti gazda plaća topli, a ne samo formalno da ga prikaže, ako radiš sa slobodnim vikendom, imaš redovnu platu itd, gazda ti je "kralj"!
Last edited by Građanin on 31/05/2010 09:49, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

#22 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by Alhemicarkaa »

Građanin wrote:Oprostite. A šta je to topli obrok? Zar se to još negdje isplačuje? Šta je to slobodan vikend? Šta je 8h -radno vrijeme? Zar ima negdje da se ne radi subotom. E raja, ko ne radi kod privatnika pa ima topli i svaki vikend slobodan i radi po 8h, neka samo pomisli na hiljade inžinjera, ekonomista, pravnika, koji rade po 9-10h u privatnim firmama !!!
Ja radim kod privatnika, u prosjeku 9 sati dnevno, plus subotu i imam topli obrok od 15 KM. Dosta privatnika daje visok TO jer na taj način poveća radniku platu, a ne optereti se sa doprinosima. Oni koji su na budžetu i nemaju tako visok TO.
Ma.Le.Na

#23 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by Ma.Le.Na »

grozno
vecini plate "namicu" upravo toplim obrokom..
cisto sumnjam da ce razlikom, sada kad ga smanje, povecati plate..
nellington

#24 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by nellington »

Građanin wrote:Oprostite. A šta je to topli obrok? Zar se to još negdje isplačuje? Šta je to slobodan vikend? Šta je 8h -radno vrijeme? Zar ima negdje da se ne radi subotom. E raja, ko ne radi kod privatnika pa ima topli i svaki vikend slobodan i radi po 8h, neka samo pomisli na hiljade inžinjera, ekonomista, pravnika, koji rade po 9-10h u privatnim firmama !!!
Ko nema cipela neka se sjeti onog ko nema nogu, ko nema merceds neka se sjeti onog ko nema bicikl... Kad će biti bolje sa takvim pristupom?
Građanin

#25 Re: Topli obroci veci od 8KM bit ce oporezovani ...

Post by Građanin »

Alhemicarkaa wrote:
Ja radim kod privatnika, u prosjeku 9 sati dnevno, plus subotu i imam topli obrok od 15 KM. Dosta privatnika daje visok TO jer na taj način poveća radniku platu, a ne optereti se sa doprinosima. Oni koji su na budžetu i nemaju tako visok TO.

Ma znam. Samo mi "šega" npr. neki iz javnih preduzeća i to obični radnici, ne neki stručnjaci, a čovjek se buni jer nije dobio 13-platu ili nešto u vezi toplog, a vozač npr. pitam ga, ljudino kolika ti je plata , kaže ma dobro nije loš start ali ne plačaju mi uvijek prekovremeni i slične vadione, a ja pitam koliko, kaže 1000 KM. Ja radio u firmi, inžinjer kod nas imao, doduše bez nekog većeg iskustva 600 KM, ekonomista 500, pravnik 500... Doduše bilo je onih starijih inžinjera pa 1000 KM izlazili. Samo mi smiješno kada čujem šofere iz javnih preduzeća, pa se bune što rade vikendom i prekovremeno ???
Post Reply