Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Emx_77

#1 Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Emx_77 »

Buduci da su Toplane juce pocele sa grijanjem na svojoj web stranici svecano objavljuju sljedece:
Toplane su dočekale sezonu grijanja spremne, mada postoje pojedini zastoji i zbog toga su manji dijelovi grada još uvjek bez grijanja. Nastojimo kvarove otkloniti što prije.
Medjutim, u narednoj vijesti o stanju centralnog grijanja navode da zbog tehnickih razloga grijanja nema u cak 3070 objekata! Buduci da po nesreci stanujem u jednom od tih objekata pitam se o kakvoj spremnosti radi? Nastranu to sto su upravo moj ulaz proljetos "zakinuli" za 7 dana, nije mi jasno kakav je to idiotizam da cekaju da zahladni pa da pocnu popravljati kvarove? Pa valjda se kvarovi popravljaju tokom ljeta da sve bude spremno kad treba, a ne ovako. Sto je najgore, kazu da grijanja za navedene objekte nece biti do 25. septembra.

Sta bi se moglo uraditi po ovom pitanju? Bojkot placanja racuna ili pisanje zalbe? Mada sumnjam da bi pilo vode.
Edin H.

#2 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Edin H. »

Ma to je nevidjena kriminogena bagra pod zastitom Drzave.

Tolike godine poslije rata oni nisu voljni da uvedu mjerace za potrosnju, pa da placas onoliko koliko si koristio.

Jos uvijek se furaju na socijalizam - ja da finansiram komsiju koji ne place grijanje, jer nesposobni idioti ne zele da ugrade ventile :x

Nista bez konkurencije
Raska

#3 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Raska »

.
Last edited by Raska on 06/05/2010 17:53, edited 1 time in total.
Raska

#4 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Raska »

.
Last edited by Raska on 06/05/2010 17:53, edited 1 time in total.
Edin H.

#5 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Edin H. »

tarabica wrote:
Edin H. wrote:Ma to je nevidjena kriminogena bagra pod zastitom Drzave.

Tolike godine poslije rata oni nisu voljni da uvedu mjerace za potrosnju, pa da placas onoliko koliko si koristio.

Jos uvijek se furaju na socijalizam - ja da finansiram komsiju koji ne place grijanje, jer nesposobni idioti ne zele da ugrade ventile :x

Nista bez konkurencije
E jeste neki meni krepala krava pa de nek i komšiji. Šutite grom vas neubio isključiće i nama . A vama koji još nematr grijanje hajd u goste i na sijelo i na iftar onima koji imaju grijanje.
Nije ni tebi njihov socijalisticki nacin razmisljanja mrzak :D uzmi koga mozes, a koga ne mozes....

Da dajem pare, a grijem se u drugom dijelu grada :shock:
Raska

#6 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Raska »

.
Last edited by Raska on 06/05/2010 17:51, edited 1 time in total.
sarajevo63

#7 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sarajevo63 »

Sta bi se moglo uraditi po ovom pitanju? Bojkot placanja racuna ili pisanje zalbe? Mada sumnjam da bi pilo vode.
Bojkotom i neplaćanjem ćeš platiti.

Mislim da ti je najbolje obratit se ovima

Kanton Sarajevo
Grijanje i prije 15. oktobra
Danas je Vlada Kantona Sarajevo na redovnoj 78. sjednici donijela zaključak kojim je dala saglasnost KJKP “Toplane - Sarajevo” da pusti u funkciju sistem centralnog zagrijavanja Kantona Sarajevo, i prije 15. oktobra tekuće godine, ukoliko se ispune uslovi iz člana 31. stav 2. Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije /Službene novine Grada Sarajeva, broj 29/82).
Član 31., stav 2. navedene Odluke kaže da ukoliko je prosječna dnevna temperatura jednaka ili manja od 12 stepeni Celzijusa, sistem centralnog zagrijavanja u Kantonu Sarajevo treba pustiti u funkciju.

TAJU PITAJ
atko

#8 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by atko »

sarajevo63 wrote:
Bojkotom i neplaćanjem ćeš platiti.

Mislim da ti je najbolje obratit se ovima

Kanton Sarajevo
Grijanje i prije 15. oktobra
Danas je Vlada Kantona Sarajevo na redovnoj 78. sjednici donijela zaključak kojim je dala saglasnost KJKP “Toplane - Sarajevo” da pusti u funkciju sistem centralnog zagrijavanja Kantona Sarajevo, i prije 15. oktobra tekuće godine, ukoliko se ispune uslovi iz člana 31. stav 2. Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije /Službene novine Grada Sarajeva, broj 29/82).
Član 31., stav 2. navedene Odluke kaže da ukoliko je prosječna dnevna temperatura jednaka ili manja od 12 stepeni Celzijusa, sistem centralnog zagrijavanja u Kantonu Sarajevo treba pustiti u funkciju.

TAJU PITAJ
Koliko je meni poznato taj clan vazi kada tri dana uzastopno budu ispunjeni navedeni uslovi ... s tim da se ne racuna vikend :-)

Toplane kao i svaka druga monopolisticka mafija :x
sarajevo63

#9 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sarajevo63 »

Nemoj cjepidlačit, Atko.
Ako Kanton napiše pojednostavljeno zašto da se komplikuje?
A u pravu si ti.
starii

#10 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by starii »

poruka iz toplana: zima zima e pa šta :-)
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#11 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by anjusha »

Joooj ljudi kad ce to grijanje? Smrzavam se ko neka stvar (svako neka si zamisli po izboru :D ) Je li tacno da je pocelo negdje kao sto kaze u prvom postu? Ako jete koga da zovem i da pitam za famEliju? Fala na odgovorima!
sheilak

#12 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sheilak »

Ovo je stvarno BEZOBRAZLUK! Vani manje od 10 stepeni , a oni se za...avaju!

Pristali smo da placamo cijelu godinu grijanje i u toku tropskih vrucina,a efektivno grijanje je oko 5 mjeseci sto, mislim , da nigdje drugdje nema ( naravno, tih 5 mjeseci griju samo do 22 sata ! ). Ovdje das kriminalcu prst, a on ti iscupa ruku iz ramena!

Pitam se, da li iko moze stati u kraj ELEKTROPRIVREDI, GRAS-u, TOPLANAMA,..., njihovom kriminalnom nacinu poslovanja, bahatosti, bezobrazluku? Zasto im se dopusta monopol ? Da li je uopste moguce ukloniti taj okorjeli kriminal jer se stalno isti ljudi , bez obzira na politicku opciju, rotiraju u ,politickim i rodbinskim vezama " ojacanim ", drzavnim firmama?
zlatiborka

#13 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by zlatiborka »

anjusha wrote:Joooj ljudi kad ce to grijanje? Smrzavam se ko neka stvar (svako neka si zamisli po izboru :D ) Je li tacno da je pocelo negdje kao sto kaze u prvom postu? Ako jete koga da zovem i da pitam za famEliju? Fala na odgovorima!
Ovako, vec 2 dana na Alipasinom polju, faza C, griju ujutru negdje od 5,30 onako pomalo. Uglavnom, kad ustanem radijatori su topli ali ne vruci. To je dovoljno da se umijem u banji spremim za posao da ne ukljucujem kalolifer. Do kada su topli ne znam jer nisam kod kuce u toku dana. :roll:

Poslije podne, tj. predvece pocnu grijati iza 18 h, taman pred iftar i negdje oko 21 h radijatori se pocnu hladiti.

To je sto sam upratila ova 2 zadnja dana, dok ovo kucam radijatori su hladni, cekam da 18 h i iza da vidim da li ce opet poceti grijati. Pa javim vam...... :dance:
sarajevo63

#14 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sarajevo63 »

Joooj ljudi kad ce to grijanje? Smrzavam se ko neka stvar (svako neka si zamisli po izboru :D ) Je li tacno da je pocelo negdje kao sto kaze u prvom postu? Ako jete koga da zovem i da pitam za famEliju? Fala na odgovorima!
Imaš u dnevnim novinama od petka spisak onih koji će pričekat na grijanje (ne kupujem Avaz). Ako si na spisku oho ti se oho.
Pitam se, da li iko moze stati u kraj ELEKTROPRIVREDI, GRAS-u, TOPLANAMA,..., njihovom kriminalnom nacinu poslovanja, bahatosti, bezobrazluku? Zasto im se dopusta monopol ? Da li je uopste moguce ukloniti taj okorjeli kriminal jer se stalno isti ljudi , bez obzira na politicku opciju, rotiraju u ,politickim i rodbinskim vezama " ojacanim ", drzavnim firmama?
Sve je dopušteno jer mi smo im to dopustili. A promijenit? Ja vjerujem da možemo. Sigurna u to.

Preporučeno jesti više mrkve porad poboljšanja vida. Progledajmo zajedno. :thumbup:
gule_sa

#15 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by gule_sa »

Neka se Sarajlije smrznu, plin se ne smije trošiti!
Šta su iz "BH Gasa" zatražili od ministara Heće i Radivojevića • Pitaju ko će platiti...
20.09.2008. 15:10
Koliko je FBiH nespremna u svim dijelovima energetskog sektora, a koji su u nadležnosti Vlade FBiH, svjedoči sramna prepiska o početku sezone grijanja u glavnom gradu BiH. Iz "BH Gasa" su zatražili od svog ministra industrije Vahida Heće, te ministra trgovine Desnice Radivojevića, nadležnog za cijene ovog energenta, da faktički Sarajevski kanton prestane sa grijanjem stanova uprkos niskim temperaturama, bez obzira kako bi se građani snalazili!

- Pitanje je kada će se sve ovo raspasti i ko će platiti ruskom partneru plin zbog odgovornih u Sarajevskom kantonu pošto će uvećana potrošnja rezultirati s oko pet miliona KM gubitka jer se krše ranije ugovorene količine plina - navodi se, između ostalog, u korespondenciji "BH Gasa" sa dvojicom federalnih ministara, a da ni riječ nije spomenuta kako zbrinuti građane.

Inače, zbog ekstremno niskih temperatura Vlada KS je naložila "Toplanama" uključenje centralnog grijanja, a i bez tog stava grijanje bi se moralo uključiti jer je tri dana temperatura zraka bila ispod 12 stepeni.
Autor: H. A.
dnevniavaz.ba
sarajevo63

#16 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sarajevo63 »

Opet nas prepadaju? Svake godine isto... I još k tome u tekstu stav kantona.... Auuuu.
Ja fakat ne kontam, ako ima zakon, onda se treba poštovati. Stav Kantona tu i nije bitan. Ovako ispade da nas je Kanton počastio za naše pare. Mislim na one kojima je kao meni kolo sreće bilo naklonjeno, jerbo nisam na spisku. E sad pošto smo počašćeni trebamo se prepasti jer nam opet prijete isključenjima. Na kraju ispadne da vi koji nemate grijanje ste zapravo povlašteni jer ako i nama isključe mi ćemo se trebat navikavat na novonastalu situaciju, a vi ćete do tad biti već naviknuti.
Bravo, samo naprijed. :mrgreen:
zlatiborka

#17 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by zlatiborka »

sarajevo63 wrote:Opet nas prepadaju? Svake godine isto... I još k tome u tekstu stav kantona.... Auuuu.
Ja fakat ne kontam, ako ima zakon, onda se treba poštovati. Stav Kantona tu i nije bitan. Ovako ispade da nas je Kanton počastio za naše pare. Mislim na one kojima je kao meni kolo sreće bilo naklonjeno, jerbo nisam na spisku. E sad pošto smo počašćeni trebamo se prepasti jer nam opet prijete isključenjima. Na kraju ispadne da vi koji nemate grijanje ste zapravo povlašteni jer ako i nama isključe mi ćemo se trebat navikavat na novonastalu situaciju, a vi ćete do tad biti već naviknuti.
Bravo, samo naprijed. :mrgreen:
:thumbup: :thumbup:

Ma navikli smo mi na svasta i sve cemo prihvatiti..... :x

Suti i trpi, samo nek' se ne puca....moze poneka eksplozija auta, poneko otimanje tasni na ulici, nehoticno zalijevanje benzinom i paljenje, pa cak i cakijica u tramvaju....

Nije to nista, sta vam je, pa u cijelom svijetu se desava nasilje a mi bi kao htjeli biti mimo svijeta.... :evil:

A grijanje, ko hebe grijanje, umotaj se u deku, pokrij se i suti...... :mrgreen:
sarajevo63

#18 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sarajevo63 »

Suti i trpi, samo nek' se ne puca....moze poneka eksplozija auta, poneko otimanje tasni na ulici, nehoticno zalijevanje benzinom i paljenje, pa cak i cakijica u tramvaju....

Nije to nista, sta vam je, pa u cijelom svijetu se desava nasilje a mi bi kao htjeli biti mimo svijeta.... :evil:
Sto reče jedan moj drug - statistika je vrlo hebena stvar. Kad izvuku da je samo jedno paljenje starice bilo u posljednjih 100 godina...
A, statistički gledano, vezano za plin, neplaćanje ja se ne sjećam godine kad nisu prijetili isključenjem.
Ama gdje je problem? Uključite grijalice. Kad istrošimo struju, a već su nam zaprijetili da smo haman pred kolapsom, onda će ukinuti rafting i napraviće nam puno struje. Usput zaposlite 1500 ljudi. I šta više hoćete?

Pod deku, ne razmišljajte!!!!
zlatiborka

#19 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by zlatiborka »

Ha, eve ga,

kod mene grije, iskljucila sam kalolifer..... :bih:

Eve ga, Kljujic na kantonalnoj vazi o saobracaju i tricama i kucinama, sve sa odijelom i leptir masnom..... :lol:

Hajde da vidimo i ostale kandidate izborne...... :lol:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#20 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by anjusha »

Kod mene jos ne grije :(
Srecom imam neku kvarcnu grijalicu koju sam ukljucila u jednoj sobi, pa se sad ogranicavam na maksimalan boravak u njoj... Sinoc se kobejagi bili mlaki radijatori, ali tako mlaki da nisu nista ugrijali, a danas opet po starom, sto znaci- nista :(
A svaki mjesec im redovno placam... KO je ovdje glup? JA!
Daphna

#21 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Daphna »

anjusha wrote:Kod mene jos ne grije :(
Srecom imam neku kvarcnu grijalicu koju sam ukljucila u jednoj sobi, pa se sad ogranicavam na maksimalan boravak u njoj... Sinoc se kobejagi bili mlaki radijatori, ali tako mlaki da nisu nista ugrijali, a danas opet po starom, sto znaci- nista :(
A svaki mjesec im redovno placam... KO je ovdje glup? JA!

Ma glupi mo mi svi! Pola moje zgrade ne plaća grijanje a griju se isto k'o i ja koja svaki mjesec platim! A sad još plus trošim i struju na grijanje! Ma nek idu svi u tri lijepe... Eto neka mi neko kaže kolika je temp danas bila u gradu? Ako je bila iznad 12 glavu mi sijecite! A kreteni ne griju! Da Bog da... :x
Kjajević Majko

#22 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Kjajević Majko »

Sarajevo - mjerenje u 14 sati
zadnja izmjena : 21.9.2008. u 14:25 (po gmt 12:25 )
oblačno
8°C

Griju samo ujutro i naveče.
Celly

#23 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Celly »

kod mene ne griju nikako jos uvijek. niko nas nije ni obavijestio zasto.
ako se vec pokrecu raznorazne peticije za svakakve gluposti, mozemo li mi organizovat nekakvu peticiju da se naredi toplanama da rade svoj posao, kad ih vec placamo za to!!!!!!!!!!! ili da pozovemo ljude javno da im ne plate ovaj mjesec. muka mi je od njih, svake godine isto :x
sheilak

#24 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by sheilak »

Mi im sigurno necemo platiti - nema vise zezanja!

U stanu nam je ledara - vec dva dana me nenormalno boli glava. Zvali smo ih nekoliko puta, uvijek neko muljanje. Jednostavno vise nece dobijati novac za nerad niti ce im proci iznude tokom cijele godine- Pa ne mozemo imati skuplje grijaje nego ljudi u EU! A ovo sada je prevrsilo svaku mjeru.
Edin H.

#25 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?

Post by Edin H. »

Problem je sto im ne pada na pamet da uvedu ventile i mjerace, pa da ukljucis grijanje kada tebi odgovara, a ne da griju kada niko nije u stanu. Da ne govorimo u ovom vremenu skupe energije i povecanog zagadjenja koliko je ovaj sistem nerentabilan.

Ja sam im trazio da ugrade mjerac i ukoliko nece da nose njihove radijatore. Ja cu postaviti plinski bojler, svoje radijatore i rijesen problem - grijem se kada meni odgovara i platim ono sto sam potrosio.

Kaze, ne moze - urusices nam sistem.

Ma klasicna monopolisticka organizacija :x
Post Reply