Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
- Bosna i Hercegovina
#1 Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Uvođenjem novog sistema naplate na osnovu izmjerene potrošnje toplotne energije, "Toplane" pod plaštom ekonomičnosti i "zaštite korisnika", pripremaju poskupljenje cijena za 50% na godišnjem nivou.Van sezone, u onih šest mjeseci, od aprila do oktobra, kada se ne grije plačalo bi se oko 42% dosadašnjeg iznosa računa za cijelu godinu , po starom sistemu naplate-paušal. Novim načinom obračuna računi bi , u dijelu godine kada je grejna sezona, oktobar-april, bili veći za 2,5 puta u odnosu na dosadašnje paušalne. Što znači da bi cijena na godišnjem nivou bila realno veća za 50% ? Neko bi, na prvi pogled, naivno rekao da je ovo i pošteno jer se dosadašnji : "Paušalni sistem naplate bazira na mjesečnoj naplati usluga po m2 zagrijavanja površine stana jednako tokom cijele godine." Ali ovaj novi sistem naplate nije baziran na stvarnom utrošku energenta već prema troškovima zajedničkog kumulativnog mjerača, kWh, za cijele haustore. Dakle mjeri se zajednička potrošnja i time znatno poskupljuje cijena umjesto da se ugrade pojedinačni mjerači za svaki stan i da prilika da korisnici štede i tako utiču na visinu računa. Šta potrošači mogu učiniti da se zaštite i da zahtjevaju da se prije uvođenja novog načina obračuna, uvedu pojedinačni mjerači ?
Last edited by Bosna i Hercegovina on 08/03/2010 16:53, edited 1 time in total.
- BSn
#2 Re: TOPLANE - POSKUPLJENJE 50% PREKO "NOVOG PILOT PROJEKTA"
Kako bi bilo da se naprave masovni protesti nezadovoljnih gradjana? - Nikako, ne bi se okupilo 5 dusa. Stoga, suti i trpi! U medjuvremenu se pridruzujem @moderaterovim zeljama.
- Cholina_Lokica
#3 Re: TOPLANE - POSKUPLJENJE 50% PREKO "NOVOG PILOT PROJEKTA"
nama zadnjih 5 godina svaki januar u februar salju promotivni materijal kako ce uvesti taj sistem, pa nista od toga... tako da vjerujem da nece ni sad...
- KadSeMrtviProbudimo
#4 Re: TOPLANE - POSKUPLJENJE 50% PREKO "NOVOG PILOT PROJEKTA"
I ovaj sistem naplate nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. Bilo ko da pokrene sudsku raspravu, dobiće spor.
Član 35.
(1) Prodaja energije (električna energija, grijanje, plin i si.) i vode potrošačima treba biti obračunata na osnovu stvarnih isporuka očitanih na brojilu potrošača.
(2) Ako se prodaja (isporuka energije) ne obračunava na osnovu mjerenja potrošnje na brojilu potrošača, na zahtjev potrošača isporučilac usluga za isporuku energije navedene u stavu (1) ovog člana dužan je omogućiti potrošaču ugradnju potrošačkog mjerila na svoj trošak, na osnovu projekta o tehničkoj izvodljivosti...
http://www.mvteo.gov.ba/zakoni/zakoni/?id=666
Član 35.
(1) Prodaja energije (električna energija, grijanje, plin i si.) i vode potrošačima treba biti obračunata na osnovu stvarnih isporuka očitanih na brojilu potrošača.
(2) Ako se prodaja (isporuka energije) ne obračunava na osnovu mjerenja potrošnje na brojilu potrošača, na zahtjev potrošača isporučilac usluga za isporuku energije navedene u stavu (1) ovog člana dužan je omogućiti potrošaču ugradnju potrošačkog mjerila na svoj trošak, na osnovu projekta o tehničkoj izvodljivosti...
http://www.mvteo.gov.ba/zakoni/zakoni/?id=666
Last edited by KadSeMrtviProbudimo on 08/03/2010 16:54, edited 2 times in total.
- Edukator
#5 Re: TOPLANE - POSKUPLJENJE 50% PREKO "NOVOG PILOT PROJEKTA"
Potpisujem sve gore navedeno..... drago mi je sto nisam jedini koji je ovo zakljucio....Moj prvi komentar je bio da cu pristati na ovo samo u varijanti da za svaki stan ugrade mjerac potrosnje. I onda se ova varijanta naplate grijanja isplati. Zasto?? Zato sto u zimskom periodu kada nisam kod kuce, mozda zelim malo smanjiti grijanje, ili ako odem negdje 10 dana (mozda godisnji), ja fino iskljucim grijanje itd i sl. da ne nabrajam dalje zasto, i u toj varijanti na mjeracu ce tacno pisati koliko sam ja potrosio i to nek naplate. A ako ce oni meni obracunavati na osnovu zajednicke potrosnje cijelog ulaza, mogu samo mahat usima. Ja na to ne pristajem. Onda cu radije placat cijelu godinu isto.Bosna i Hercegovina wrote:Uvođenjem novog sistema naplate na osnovu izmjerene potrošnje toplotne energije, "Toplane" pod plaštom ekonomičnosti i "zaštite korisnika", pripremaju poskupljenje cijena za 50% na godišnjem nivou.Van sezone, u onih šest mjeseci, od aprila do oktobra, kada se ne grije plačalo bi se oko 42% dosadašnjeg iznosa računa za cijelu godinu , po starom sistemu naplate-paušal. Novim načinom obračuna računi bi , u dijelu godine kada je grejna sezona, oktobar-april, bili veći za 2,5 puta u odnosu na dosadašnje paušalne. Što znači da bi cijena na godišnjem nivou bila realno veća za 50% ? Neko bi, na prvi pogled, naivno rekao da je ovo i pošteno jer se dosadašnji : "Paušalni sistem naplate bazira na mjesečnoj naplati usluga po m2 zagrijavanja površine stana jednako tokom cijele godine." Ali ovaj novi sistem naplate nije baziran na stvarnom utrošku energenta već prema troškovima zajedničkog kumulativnog mjerača, kWh, za cijele haustore. Dakle mjeri se zajednička potrošnja i time znatno poskupljuje cijena umjesto da se ugrade pojedinačni mjerači za svaki stan i da prilika da korisnici štede i tako utiču na visinu računa. Šta potrošači mogu učiniti da se zaštite i da zahtjevaju da se prije uvođenja novog načina obračuna uvedu pojedinačni mjerači ?
-
Updated
#6 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Nije mi jasno ovo sa pojedinacnim brojilima. U objektima kakvi su nasi to ne moze bit sasvim posteno, bez nekih korekcionih koeficijenata. Pregradni zidovi izmedju stanova nisu izolirani, kao ni ploce izmedju spratova. Htio to ili ne, stanar na prizemlju mora zagrijavat stan komsiji sa sljedeceg sprata. Stanari na sjevernoj strani moraju jace grijat, samim tim griju i susjede sa juzne strane. Dalje, neko ko ne koristi stan i ne grije ga, ali time cini stetu komsiji koji pored svog stana, kroz neizolirane zidove nepotrebno zagrijava i njegov.
Nije to tako jednostavno.
Nije to tako jednostavno.
- Jara
#7 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
U "promotivnom materijalu" se "zorno prikazuje" da bi se manje platilo ako bi ostalo po starom. Naveli su koliko bi trebalo platiti po novom a koliko je obračunato po starom sistemu naplaćivanja. Za određena 3 mjeseca kad je radilo grijanje. Nije jasno, na cijenu utroška energije se dodaju neki opšti troškovi koji zavise od površine stana.
Zašto? Isto kao kad bi se na obračun potrošnje električne struje dodali "opšti troškovi" koji zavise od kvadrature stana.
A šta je sa zgradama u kojima svaki stan ima svoje brojilo za mjerenje utrošenog grijanja a nikad nisu "očitavana" ? Zašto u zgradama koja imaju ta brojila da se plaća po utrošku haustora a ne stana? Zašto da se plaća ugradnja haustorskog brojila ako već svaki stan ima svoje brojilo????
Zašto? Isto kao kad bi se na obračun potrošnje električne struje dodali "opšti troškovi" koji zavise od kvadrature stana.
A šta je sa zgradama u kojima svaki stan ima svoje brojilo za mjerenje utrošenog grijanja a nikad nisu "očitavana" ? Zašto u zgradama koja imaju ta brojila da se plaća po utrošku haustora a ne stana? Zašto da se plaća ugradnja haustorskog brojila ako već svaki stan ima svoje brojilo????
- alica.k
#8 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
u vogosci svak ko hoce moze sebi uzet kalorimetar i fino mjeris sebi potrosnju. odvrnem kad ocu, zavrnem kad ocu. i to je to.
- Jara
#9 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Centralno grijanje? Plaća se toplanama samo po brojilu ili sa dodatkom cijene zavisne od kvadrature stana??alica.k wrote:u vogosci svak ko hoce moze sebi uzet kalorimetar i fino mjeris sebi potrosnju. odvrnem kad ocu, zavrnem kad ocu. i to je to.
- alica.k
#10 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
kako sam ja skontala, kod nas u stvari nisu toplane, nego nekakav bags. placas samo ono sto potrosis, iako iskreno da kazem nije ni to bajno. za januar dodje nekad i 200KM racun jer se stalno grije. prednost je sto platis sto potrosis, mozes zavrnut koliko hoces, i najbitnije, ne placas za nekog ko ima veci stan a prijavljen je manji.Jara wrote:Centralno grijanje? Plaća se toplanama samo po brojilu ili sa dodatkom cijene zavisne od kvadrature stana??alica.k wrote:u vogosci svak ko hoce moze sebi uzet kalorimetar i fino mjeris sebi potrosnju. odvrnem kad ocu, zavrnem kad ocu. i to je to.
- nineinchnails
#11 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Neadekvatnim zakonom, mijesanjem tzv upravitelja tamo gdje ne treba, otvorena je mogucnost (zloupotreba)vlasnicima stanova da sa grijnim tijelima i instalacijama rade sta oni hoce da rade. Tako, nije rijedak slucaj da pojedinci (citaj: kockoglavi, papcine) ugradju sebi tri puta jace radijatore od predvidjenih i potrebnih, cime trose mnogo vise energije, a placaju isto (po kvadraturi).
Uvodjenjem jednog mjeraca po jednoj zgradi, opet bi se zastitili takvi kriminalni pojedinci, jer bi ostali gradjani placali njihovo rasipnistvo.
Jedino je rjesenje "Mjerac za svaki stan", pa izvoli stavi radijatore od 4 metra, ali ces i placati 3 puta vise.
Do prije godinu dana su pojedinci ugradjivali sebi mjerace za vodu dok "V i K" nije zabranio (ne znam na kojem osnovu). Tako da je u mom ulazu situacija, da od 18 stanova, tri imaju svoje zasebne mjerace i placaju 5 km vode po osobi, a ja placam 12. Radi se o diskriminaciji, jer pojedinci uzivaju pravo ugradnje mjeraca, a meni je sada to zabranjeno.
Uvodjenjem jednog mjeraca po jednoj zgradi, opet bi se zastitili takvi kriminalni pojedinci, jer bi ostali gradjani placali njihovo rasipnistvo.
Jedino je rjesenje "Mjerac za svaki stan", pa izvoli stavi radijatore od 4 metra, ali ces i placati 3 puta vise.
Do prije godinu dana su pojedinci ugradjivali sebi mjerace za vodu dok "V i K" nije zabranio (ne znam na kojem osnovu). Tako da je u mom ulazu situacija, da od 18 stanova, tri imaju svoje zasebne mjerace i placaju 5 km vode po osobi, a ja placam 12. Radi se o diskriminaciji, jer pojedinci uzivaju pravo ugradnje mjeraca, a meni je sada to zabranjeno.
- TarikSA
#12 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
To sto placate koliko potrosite okacite macku o rep...imam ja to "plati koliko potrosis" i dodje me ko petra kajgana...tj ima jedna nelogicnost.
Kalorimetar je postavljen ispred stana, sto znaci energija koja dodje do kalorimetra se obracunava, a ne ona koja prolazi kroz moje radijatore i podno grijanje (znaci koliko mi toplana isporuci toliko i platim, objasnjenje slijedi)...bilo bi 50% manje da je kalorimetar poslije radijatora (kao sto sam vidio u AU) jer tako ima smisla, kolika je energija potrosena platis i vozdrica, medjutim ovdje je lopovluk sirih razmjera a reci cu vam zasto.
U mjesecu Decembru kad se i nisu previse trudili da griju doslo mi je 120KM na 55m2. U januaru obzirom da je bio malo hladniji 146KM, a za februar mi doslo 142KM, cisto da napomenem da su radijatori uvijek na istom broj (citaj temperaturi) i nikad ih niti smanjujem niti pojacavam...u stanu je super toplo, al i kod sestre mi je toplo u stanu na Alipasinom pa ona ne placa ovolike cifre za 85m2. E sad dodje onaj dio koji se zove pausal koji kosta 0,50KM po kvadratu i koji placate na osnovu nekakvog odrzavanja (valjda na ljeto vam stave nove cijevi i sve izmjene) citavu godinu, tako da mene grijanje nekada na godisnjem nivou dodje vise nego moju sestru sa vecim mnogo vecim stanom od mog (sjednite sracunajte pa cete vidjeti)...sramota i pljacka klasicna...ljudi iskljucite masovno toplane i uvodite etazno pa cemo vidjeti kako ce se promjeniti situacija sa cijenama u toplanama i lopovluku njihovom...jasno je meni da im je slaba naplata, al sta ja trebam da placam za sebe i komsiju jos da bi oni imali pune djepove, sramota samo to mogu reci.
Pozzz
Kalorimetar je postavljen ispred stana, sto znaci energija koja dodje do kalorimetra se obracunava, a ne ona koja prolazi kroz moje radijatore i podno grijanje (znaci koliko mi toplana isporuci toliko i platim, objasnjenje slijedi)...bilo bi 50% manje da je kalorimetar poslije radijatora (kao sto sam vidio u AU) jer tako ima smisla, kolika je energija potrosena platis i vozdrica, medjutim ovdje je lopovluk sirih razmjera a reci cu vam zasto.
U mjesecu Decembru kad se i nisu previse trudili da griju doslo mi je 120KM na 55m2. U januaru obzirom da je bio malo hladniji 146KM, a za februar mi doslo 142KM, cisto da napomenem da su radijatori uvijek na istom broj (citaj temperaturi) i nikad ih niti smanjujem niti pojacavam...u stanu je super toplo, al i kod sestre mi je toplo u stanu na Alipasinom pa ona ne placa ovolike cifre za 85m2. E sad dodje onaj dio koji se zove pausal koji kosta 0,50KM po kvadratu i koji placate na osnovu nekakvog odrzavanja (valjda na ljeto vam stave nove cijevi i sve izmjene) citavu godinu, tako da mene grijanje nekada na godisnjem nivou dodje vise nego moju sestru sa vecim mnogo vecim stanom od mog (sjednite sracunajte pa cete vidjeti)...sramota i pljacka klasicna...ljudi iskljucite masovno toplane i uvodite etazno pa cemo vidjeti kako ce se promjeniti situacija sa cijenama u toplanama i lopovluku njihovom...jasno je meni da im je slaba naplata, al sta ja trebam da placam za sebe i komsiju jos da bi oni imali pune djepove, sramota samo to mogu reci.
Pozzz
- Jara
#13 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Da li su vam uvijek tako obračunavali ili je nekad bilo plaćanje po kvadraturi?TarikSA wrote:To sto placate koliko potrosite okacite macku o rep...imam ja to "plati koliko potrosis" i dodje me ko petra kajgana...tj ima jedna nelogicnost.
Pozzz
A šta bi bilo da zatvoriš sve radijatore? Opet bi se plaćala energija koja dolazi do kalorimetra? Ili samo "paušal", kao ljeti? Ništa mi nije jasno...
- Vragolan
#14 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
jos jedna ubleha
bacio sam to sve na papri i po "novom" mjerenju prosao bi 20KM jefitnije nego sada sto placam
pusti ublehase, ostanite svi na ovom sadanjem nacinu, moras kupiti tu spravicu (kalormetar,jel??)
to me podsjeca na 96/97 kada smo prikljucke za mobitele placali po 600/700KM da bi sada bili dzaba
bacio sam to sve na papri i po "novom" mjerenju prosao bi 20KM jefitnije nego sada sto placam
pusti ublehase, ostanite svi na ovom sadanjem nacinu, moras kupiti tu spravicu (kalormetar,jel??)
to me podsjeca na 96/97 kada smo prikljucke za mobitele placali po 600/700KM da bi sada bili dzaba
-
drsrle
#15 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
e kod mene su u hrasnom u podrum stavili taj kalorimetar - mjerač ukupne toplotne energije koja udje u ulaz
i fino me obavijestili da bi prema tom nekom očitanju ja mjesečno plaćao 30km više nego normalni račun
ta obavijest je bila tako smuljana i zavrnuta da ni sam ne znam sta su htjeli reci s tim i objasniti.
Ako se uvede taj sistem naplate naravno da cu sebi ugraditi individualni mjerač za stan, jer je iznad mene komšinica pored regularnog grijanja ugradila i podno grijanje za čitav stan, plus podno grijanje za balkone.
Ja ne mislim da plaćam njeno grijanje. Znači ja i ona ne možemo pod isto.
Plus su toplane uradili tako podlo taj sistem u podrumu da bi oni ostvarili uštede od 30%.
Taj se sistem ogleda u sljedećem:
Kad je počela grijna sezona meni u pola stana nije grijalo - od ukupno 4 radijatora radila su samo 2. Ja zvao upravitelja OKI-ja da oni vide u čemu je problem. Oni su to ko fol nešto gledali vako nako i ništa. Izjeo vuk magarca.
Da bih ja nakon toga nazvao privatno majstora koji radi inače u toplanama.
Ode čiko u podrum i kaže mi da su oni - toplane u podrum na glavni ulazni vod stavili neki regulacioni uredjaj, koji smanjuje brzinu protoka vode kroz instalacije - znači smanjuje cirkulaciju - pritisak, što znači da voda sporije kruži kroz sistem i ne zagrijava dovoljno.
Čiko je taj ventil okrenuo sa 1 na 2 i grijanje je počelo raditi, ali dosta slabije nego prije. Prije nije bilo nikakvih blokada, a sad na tom ventilu imaš samo 2 nivoa - nivo 1 i nivo 2. To je sve. I on kaže da su toplane preko tog sistema ostvaruju uštede od 30% jer manjim pritiskom tjeraju vodu kroz instalacije i na taj način manjom brzinom zagrijavaju vodu, čime ostvaruju te uštede.
Ovo je postalo čisti lopovluk od strane i države i državnih preduzeća.
Ako želite ja mogu uslikati čitav taj sistem i instalaciju, da vidite o čemu se radi.
i fino me obavijestili da bi prema tom nekom očitanju ja mjesečno plaćao 30km više nego normalni račun
ta obavijest je bila tako smuljana i zavrnuta da ni sam ne znam sta su htjeli reci s tim i objasniti.
Ako se uvede taj sistem naplate naravno da cu sebi ugraditi individualni mjerač za stan, jer je iznad mene komšinica pored regularnog grijanja ugradila i podno grijanje za čitav stan, plus podno grijanje za balkone.
Ja ne mislim da plaćam njeno grijanje. Znači ja i ona ne možemo pod isto.
Plus su toplane uradili tako podlo taj sistem u podrumu da bi oni ostvarili uštede od 30%.
Taj se sistem ogleda u sljedećem:
Kad je počela grijna sezona meni u pola stana nije grijalo - od ukupno 4 radijatora radila su samo 2. Ja zvao upravitelja OKI-ja da oni vide u čemu je problem. Oni su to ko fol nešto gledali vako nako i ništa. Izjeo vuk magarca.
Da bih ja nakon toga nazvao privatno majstora koji radi inače u toplanama.
Ode čiko u podrum i kaže mi da su oni - toplane u podrum na glavni ulazni vod stavili neki regulacioni uredjaj, koji smanjuje brzinu protoka vode kroz instalacije - znači smanjuje cirkulaciju - pritisak, što znači da voda sporije kruži kroz sistem i ne zagrijava dovoljno.
Čiko je taj ventil okrenuo sa 1 na 2 i grijanje je počelo raditi, ali dosta slabije nego prije. Prije nije bilo nikakvih blokada, a sad na tom ventilu imaš samo 2 nivoa - nivo 1 i nivo 2. To je sve. I on kaže da su toplane preko tog sistema ostvaruju uštede od 30% jer manjim pritiskom tjeraju vodu kroz instalacije i na taj način manjom brzinom zagrijavaju vodu, čime ostvaruju te uštede.
Ovo je postalo čisti lopovluk od strane i države i državnih preduzeća.
Ako želite ja mogu uslikati čitav taj sistem i instalaciju, da vidite o čemu se radi.
- Bosna i Hercegovina
#16 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Ovde je sve jasno "ko dan". Oni koji misle da će manje plačati sa kalorimetrima ispred haustora, samo bi trebalo uputiti na komšije koji imaju npr. više članova domaćinstva, 4-5, pa da ih pitaju koliki su im mjesečni računi za vodu. Prosjek od 50-60 KM mjesečno, a da nisu na zajedničkom satu , plačali bi maximum 20-tak KM. Ista je stvar i sa "Toplanama". Ako narod htjedne ugraditi pojedinačne mjerače, „Toplane“ će 100% sve učiniti da ih spriječe, jer to nije cilj ove njihove "inovacije", nego pljačkanje naroda. Isto , kao što "Vodovod" ne dozvoljava više ugradnju pojedinačnih satova, a zna se i zašto.
- bpsang
#17 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
E. nece od mene dobiti ni pfeninga vise nego sto sam dosad placao,
Oni hoce da na ovaj nacin NAPLATE DUGOVANJA OD STALNIH NEPLATISA, e nece moči neka mi odmah presjeku cijevi za 1080 maraka mogu sebi priustiti grijanje na drva, za cijelu sezonu.
Nedam im ni pfeninga vise jer isporucuju istu kolicinu energije kao sto su isporučivali 1979 godine.
Sram da ih bude, sebi griju u Toplani i danima kad im nije potrebno a u stanovima u toku zime kad je grijna sezona cim napolju bude 11 stepeni smanjuju grijanje .
NISAM DUZNIK ALI IM NE DAM NI MARKE VISE,DA KOMPENZIRAJU DUGOVE STALNIH I VISEGODISNJIH NEPLATIŠA.
Oni hoce da na ovaj nacin NAPLATE DUGOVANJA OD STALNIH NEPLATISA, e nece moči neka mi odmah presjeku cijevi za 1080 maraka mogu sebi priustiti grijanje na drva, za cijelu sezonu.
Nedam im ni pfeninga vise jer isporucuju istu kolicinu energije kao sto su isporučivali 1979 godine.
Sram da ih bude, sebi griju u Toplani i danima kad im nije potrebno a u stanovima u toku zime kad je grijna sezona cim napolju bude 11 stepeni smanjuju grijanje .
NISAM DUZNIK ALI IM NE DAM NI MARKE VISE,DA KOMPENZIRAJU DUGOVE STALNIH I VISEGODISNJIH NEPLATIŠA.
- nineinchnails
#18 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Koliko znam, trebaju se postaviti dva mjeraca.
Prvi mjeri ulaznu kolicinu energije, a drugi izlaznu. Razlika izmedju ta dva pokazatelja formira cijenu utrosene energije za grijanje. Tako bi trebalo biti.
Prvi mjeri ulaznu kolicinu energije, a drugi izlaznu. Razlika izmedju ta dva pokazatelja formira cijenu utrosene energije za grijanje. Tako bi trebalo biti.
-
maxim2000
#19 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Toplane kao i vecina nasih komunalnih preduzeca imaju isti problem i na isti nacin terorisu gradjane, a narocito redovne platise. Jer opet to sve polazi od nas nasih gradjana i komsija, prva mucka uradjena je sa upraviteljima za koje niko ziv ne zna tacno sta su njihove nadleznosti, drugo uveli su ustanovu predstavnika etaznih vlasnika koji bi kao trebao da stiti interese stanara. Znam da predstavnik gradjana u svakom haustoru mjesecno samo na osnuvu svoje funkcije izadje oko 700-800 KM i to oko 150 km od Upravitelja, procenat od naplate od Toplana, procenat od naplate od VIK , te elektroprivrede itd.
a dalje sto se tice toplana niko se ne pita zasto se u obracun kvadrature koje oni zagrijavaju ulaze prostorije koje se ne griju. Konkretno kod mene od stana od 69 m2 4m2 odnosi se na balkon koji je otvoren, onda imam hodnik koji se ne grije, spajz, wc. Kada bi samo to iskljucili iz obracuna ja bi se mogao besplatno grijati odredjeno vrijeme!!!

a dalje sto se tice toplana niko se ne pita zasto se u obracun kvadrature koje oni zagrijavaju ulaze prostorije koje se ne griju. Konkretno kod mene od stana od 69 m2 4m2 odnosi se na balkon koji je otvoren, onda imam hodnik koji se ne grije, spajz, wc. Kada bi samo to iskljucili iz obracuna ja bi se mogao besplatno grijati odredjeno vrijeme!!!
- nineinchnails
#20 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Otkud to? Ja koliko znam, dobije se samo procenat od placenih racuna za odrzavanje od strane upravitelja i zdravo, i to nekih 10%.maxim2000 wrote:Znam da predstavnik gradjana u svakom haustoru mjesecno samo na osnuvu svoje funkcije izadje oko 700-800 KM i to oko 150 km od Upravitelja, procenat od naplate od Toplana, procenat od naplate od VIK , te elektroprivrede itd.
- veljaca
#21 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
Neki dan na TV-Sa ( ili na TV-Vogosca - ne sjecam se ) cuh GENIJALNU izjavu vrlog direktora toplana gosp. Zeljkovica:
( on to nazva 30 + 30 + 30 )
" po novom obracunu 30% ce imati jeftiniju , 30% istu a 30% skuplju naplatu "...
Gosp. Zeljkovicu 30% + 30% + 30% = 90%. GDJE NESTADE 10% ?????
Ko li tebi dade diplomu ???????
" po novom obracunu 30% ce imati jeftiniju , 30% istu a 30% skuplju naplatu "...
- KadSeMrtviProbudimo
#22 Re: Toplane - Poskupljenje 50% preko "novog pilot projekta"
veljaca wrote:Neki dan na TV-Sa ( ili na TV-Vogosca - ne sjecam se ) cuh GENIJALNU izjavu vrlog direktora toplana gosp. Zeljkovica:
" po novom obracunu 30% ce imati jeftiniju , 30% istu a 30% skuplju naplatu "...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Svi iz vlasti su imali zajedničkog učitelja